TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Tagy: Sprievodca výberom | Pánske | Klasické

Eliška Měrková | 27.3.2023 | 5 MIN

Zabudnite na MoonSwatche. Pokiaľ vám ide o omegovský dizajn, existujú aj menej známe alternatívy slávnych mesačných hodiniek... A niektoré z nich na Mesiaci dokonca skutočne boli. Dnes sa pozrieme na 5 alternatív, ktoré sú dostupné aj bežným smrteľníkom.

Vraví sa o nich, že sú to najlepšie hodinky vo vesmíre a že sú Svätým grálom každého hodinkového nadšenca. Ono sa toho o nich všeobecne dosť narozpráva. Dôležité je, že si svoju slávu zaslúžili právom. Nosili ich totiž astronauti pri každom pristátí na Mesiaci v histórii – ako oficiálnu výbavu ich fasovali posádky počínajúc Apollom 11 (1969) a Apollom 17 (1972) končiac.

Šiesta a posledná mesačná misia Apollo 17 je pre nás zaujímavá tým, že sa jej zúčastnil astronaut Eugen Cernan, ktorý bol pôvodom z Československa. Bol to posledný človek, ktorý sa prešiel po Mesiaci. A samozrejme s Omega Speedmaster na rukáve skafandra. Zaujímavý článok o Apollo 17, Eugenovi a jeho Speedmasteroch vyšiel v poslednom čísle Hodinky & Šperky (jar 2023, ročník XVI). Podrobnejší príbeh nájdete v knihe Posledný muž na Mesiaci (Academia, 2003).

Najslávnejšou alternatívou, ktorá je zatiaľ pre slovenský trh prakticky nedostupná, sú samozrejme slávne MoonSwatche. Tie bez zveličenia spôsobili davové šialenstvo, ľudia na nich stáli hodinové rady a niektorí sa kvôli nim boli schopní aj pobodať. A to ani nejde o limitky... Je tu jednoduché vysvetlenie – dizajn Omegy (ktoré vychádzajú na cca 8500 eur) za "pár šupiek". Nuž, asi nie je treba nič dodávať.

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu
30.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu

Druhou hviezdou sú potom dobre známe Rolex Cosmograph Daytona, ktoré sa v 60. rokoch dostali do úzkeho výberu na hodinky pre misie Apollo (spolu s hodinkami Omega, Longiness, Bulova a Hamilton... tak sa to teda aspoň vraví, zdroje sa často rozchádzajú). Rolexy sa však určite za dostupnú alternatívu pokladať nedajú (vychádzajú okolo 15 tis. eur a viac).

Pri výbere boli kritériá prísne a dizajnové požiadavky veľmi špecifické. A o dizajn nám dnes pôjde predovšetkým – jednoduchý, ale o to efektnejší štýl chronografov s tachymetrickou stupnicou a s čiernobielou farebnou škálou.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Omega Speedmaster si NASA vybrala ako svoje oficiálne hodinky v roku 1965 a od tej doby sa zúčastnili mnohých misií. Málokto už ale vie, že Speedmastery v apríli 1970 pomohli zachrániť posádku misie Apollo 13 vo chvíli, kedy zlyhali palubné systémy lode. Astronauti pomocou hodiniek pomohli napraviť kurz a vrátiť sa na Zem. A za to si Omegy zaslúžili čestné vyznamenanie Silver Snoopy – najvyššie ocenenie za významné prispenie k úspechu vesmírnej misie.

Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek
18.3.2021 - Agáta Vřeská
Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek

(1) Bulova Lunar Pilot

Nemôžem začať inak než hodinkami s podobne zaujímavým príbehom. Bulova Lunar Pilot, hodinky americkej značky s českými koreňmi, sú legendy, ktoré sa po Mesiaci prešli tiež... aj keď neoficiálne.

V roku 1971 na Mesiac vyrážala posádka Apolla 15 v čele s Davom Scottom. Súčasťou oficiálneho vybavenia boli samozrejme Omega Speedmaster, ale Scott si okrem nich so sebou zabalil aj svoje záložné hodinky Bulova. A tiež ich ako záložné hodinky využil, keďže jeho fasovaným Omegám prasklo sklíčko, a tak sa na Mesiaci prešli aj Bulova Lunar Pilot.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Dave Scott a jeho Bulovy, které se staly jedinými známými hodinkami na Měsíci, jež byly vlastněné soukromě.Dave Scott a jeho Bulovy, ktoré sa stali jedinými známymi hodinkami na Mesiaci, ktoré boli vlastnené súkromne.

(2) Invicta Speedway

Že je Invicta kontroverznou značkou, je dobre známa vec. A nemyslím, že je to Invicte na škodu – existuje vôbec nejaký fanúšik hodiniek, ktorý o Invicte nepočul? Pre svoju veľkosť má Invicta okrem iného prostriedky na to, aby sa mohla púšťať do unikátnych projektov... Na Mesiac či do vesmíru sa síce Invicty zatiaľ nedostali, ale boli pekne blízko.

V decembri 2012 Invicta odštartovala fantastický projekt Invicta: Edge of Space, v ktorom odborníci vypustili 36 hodiniek do horných vrstiev stratosféry, aby otestovali ich kvalitu a odolnosť. Nutné podotknúť, že projekt zhodnotili ako úspešný.

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Či sa skoro-vesmírneho projektu zúčastnili konkrétne aj hodinky Speedway, nie je známe, avšak dizajn... ten vesmírny je.

Rolexom akoby z oka vypadli, že?

Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...
24.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...

(3) Hamilton Intra-Matic

Hamilton, pôvodne americká značka, sa údajne na boji o mesačné hodinky podieľala tiež. O aké hodinky sa ale presne jednalo, som pravdu povediac nedohľadala. Podobný štýl a hlavne silný príbeh však sprevádza hodinky Hamilton Intra-Matic.

Človeka až prekvapuje, koľko "pretekov a súbojov" sprevádza hodinársky svet. A hlavne potom na prelome 60. a 70. rokov. V roku 1969 prebehol tuhý boj o prvý automatický chronograf na svete a Hamilton patril k tímu (zoskupeniu Heuer-Hamilton), ktorému sa automatický chronograf podarilo predstaviť ako jednému z prvých.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

A tak vznikol Caliber 11 Chrono-matic, z ktorého vychádza aj dnešný kúsok. Veľký zuájem o neho pretrváva dodnes, a to nielen kvôli jeho príbehu, ale najmä krásnemu klasickému dizajnu v retro štýle, ktorý je vizuálnym pôžitkom.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

(4) Seiko Speedtimer

Speedmaster, Speedway, Speedtimer... hodinárske značky sa nepredháňali len v tom, ktoré hodinky poletia na Mesiac alebo kto príde s prvým automatickým chronografom, ale evidentne aj v pomenovávaní. No, napokon Seiko jedno z týchto prvenstiev vyhralo – prvé hodinky s automatickým chronografom uviedli práve títo ambiciózni japonci.

Seiko je na historické míľniky právom hrdé a často si ich pripomína rôznymi reedíciami, ako Seiko Speedtimer Solar. Hodinky pripomínajúce prvé automatické chronografy fanúšikov upútali menšími rozmermi 39 mm, pieskovaným číselníkom, solárnym napájaním a panda (či reverse panda) dizajnom, ktorý pripomína štýl 60. rokov.

Seiko bolo mimochodom prvé, kto dostal automatické chronografy do vesmíru. Bolo to v roku 1973 a jednalo sa o Seiko 6139-6002 "Pogue" Chronograph. Kto vie, či časom možno uvidíme aj ich reedíciu.

(5) Citizen Bullhead

Nie je náhodou, že dizajny prakticky všetkých týchto hodiniek vznikali medzi 60. a 70. rokmi. Štýl tejto doby dýcha nezameniteľnou atmosférou, a tak ho hodinárske značky rady oživujú. A Citizen Bullhead nie sú výnimkou.

Poznáte ich asi zo zápästia Brada Pitta vo filme Vtedy v Hollywoode a zaujímavé je, že to bolo trošku anachronické rozhodnutie – hodinky vyšli v roku 1972, lenže film sa odohrával v roku 1969, a tak ešte nemohli existovať. Bullheady v 70. rokoch vyrábalo veľa značiek a svoju prezývku dostali podľa dvoch tlačidiel neobvykle umiestnených nad dvanástkou.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Bonus naviac:

Na koniec mimo oficiálny výber zaraďujem cenovo dostupnú kuriozitku – Timex Q v omegovskom štýle. Hodinky už sú bohužiaľ nedostupné.

197,00 € (doručíme do 7.5.)

Aké hodinky podľa vás do výberu určite patria tiež? Napíšte nám to do komentárov. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku