» Blog » Casio

Opustil nás Kazuo Kashio, jeden zo zakladateľov Casia

Tagy: Správy | Casio | Klasické

Vojtěch Pospíšil | 22.6.2018 | 1 MIN

Vo veku 89 rokov zomrel Kazuo Kashio, ktorý spoločne so svojimi bratmi založil spoločnosť Casio Computer.

Opustil nás Kazuo Kashio, jeden zo zakladateľov Casia

Pan Kashio zomrel v pondelok v nemocnici v Tokiu. Firma v tlačovom prehlásení uviedla, že príčinou úmrtia bol zápal pľúc.

Kazuo sa narodil v roku 1929 na juhu Japonska v meste Nankok. Dnešné Casio sa zrodilo v roku 1946, kedy Kazuov starší brat Tadao vymyslel prsteň, ktorý slúžil ako držiak na cigarety. Jeho užívateľovi umožňoval mať voľné ruky a predovšetkým vyfajčiť cigaretu až po filter, čo sa v povojnovom Japonsku sužovanom nedostatkom tabaku ukázalo ako geniálny vynález, ktorý sa stal veľmi populárny.

Tadao, Kazuo a ich dvaja ďalší bratia ale nezaspali na vavrínoch. Zisky investovali do vývoja ďalších produktov, predovšetkým elektronickej kalkulačky. Prvý taký produkt uviedli na trh v roku 1954. O tri roky neskôr dali spoločnosti západnejšie znejúci názov Casio, aby im pomohol uspieť na zahraničných trhoch.

Casio neustále inovovalo a vrhalo sa do ďalších oblastí, v čom bol majster práve Kazuo. Neustále hľadal nové trhy a príležitosti a jeho obchodný génius ťahal spoločnosť hore. Casio behom svojej existencie skutočne obsiahlo mnoho odvetví, napríklad stálo za rozvojom dostupných digitálnych kamier, nás ale samozrejme najviac zaujímajú hodinky. Je preto nutné zmieniť, že Kazuo se podielal i na rozvoji rady G-Shock.

Aj vďaka nemu sa tak Casio zmenilo z malej dielne na globálnu spoločnosť s ročnými tržbami presahujúcimi tri miliardy dolárov. Kazuo pôsobil v rokoch 1988 až 2015 ako prezident spoločnosti, potom zaujal post predsedu predstavenstva. V zmienenom roku 2015 ho ako prezidenta vystriedal jeho najstarší syn Kazuhiro. Rodinné nasledníctvo je tak vo firme zaručené aj naďalej.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre