» Blog » Orient

Orient Bambino – Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Retro | Spoločenské

Agáta Vřeská | 4.10.2022 | 8 MIN

Orient Bambino sú často označované ako najlepšie spoločenské hodinky vo svojej kategórii. Alebo tiež ako ideálny vstup do sveta mechanických hodiniek. Zhodujú sa na tom nielen zahraniční recenzenti a odborníci, ale po prečítaní dnešného článku im asi dáte za pravdu aj vy.

Kráľ dostupných spoločenských hodiniek

Zatiaľ čo zasvetení už vedia, že Orient Bamino sú kráľom cenovo dostupných spoločenských hodiniek, pre širšiu verejnosť je to zatiaľ skôr tajomstvo. Hlavne v našej krajine pod Tatrami. Poďme to zmeniť. Pretože pokiaľ chcete preverené spoločenské hodinky s automatickým strojčekom do štyroch stoviek, o Bambinách by ste nemali uvažovať, ale dosť možno ich už dávno mať.

Naša videorecenzia:

Kategória spoločenských hodiniek sa pravdu povediac určuje pomerne ťažko. Zatiaľ čo niektoré štýly, napríklad potápačské hodinky, majú celkom inštinktívne dané aspekty, pri spoločenských je to dosť subjektívne. Mali by byť samozrejme elegantné – ale to každý vníma trochu odlišne.

Dalo by sa to zjednodušiť, že majú byť minimalistické a nepútať prílišnú pozornosť. Keď potom ale vidíte nového anglického kráľa s hodinkami Permigiani s chronografom, je jasné, že ani táto definícia nie je presná – majú síce stopky, ale vysoká spoločenská úroveň sa im nedá poprieť.

Aj tak väčšina názorov dospeje nakoniec k tomu istému – elegantné, jednoduché, bez zbytočných komplikácií. Veľkosť ideálne okolo 40 mm, pokojne aj menej, a tenké tak, aby sa zmestili aj pod košeľu s manžetou.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

A také sú Bambino. Na trhu sú už viac než dekádu a práve vďaka svojmu nadčasovému elegantnému dizajnu, kvalitnému spracovaniu a dostupnej cene sa stali veľmi populárne. A stále sú pravidelne v rebríčkoch TOP hodiniek vo svojej kategórii.

Napríklad Gear Patrol ich vo svojom výbere najlepších pánskych spoločenských hodiniek vybral ako úplnú topku v kategórii Lacné spoločenské hodinky. V MillenaryWatches.com to videli podobne, keď Bambina zaradili medzi 11 najlepších spoločenských hodiniek. A jeden z najsledovanejších zahraničných recenzentov The Urban Gentry, ktorý recenzoval hneď niekoľko verzií Orient Bambino, chválou tiež zrovna nešetril:

Entry level do sveta mechanických hodiniek

Okrem toho, že obstoja ako oblekovky, Orient Bambino sú ideálne aj pre nováčikov vo svete hodiniek, alebo skrátka pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet. A rozhodne sa podľa mňa nájde aj veľa tých, ktorí Bambina budú "nutne potrebovať" už len preto, že prinášajú toľko za tak málo.

Môžete namietať, že elegantné hodinky s quartzovým (batériovým) strojčekom kúpite za rovnakú alebo ešte nižšiu cenu. Orient Bambino majú ale vďaka svojmu preverenému mechanickému strojčeku prirodzene trvalú hodnotu. To vám módne batériové hodinky sotva ponúknu. Bambina budú možno vaše prvé mechaniky, ale dosť možno budú vo vašej rodine po generácie.

Ako ideálny stavebný kameň hodinkovej zbierky vidí Orient Bambino aj obľúbený hodinkový YouTuber Teddy Baldassarre. Teddy má napokon pre elegantné Orienty celkovo slabosť a patria medzi jeho časté voľby v rôznych kategóriách.

Takmer bezkonkurenčný pomer cena/výkon

Bambina od japonského Orientu sú často prirovnávané k Seiku SKX. Legendárne potápky boli dlho vládnucou kolekciou vo svete dostupných automatov. Spoľahlivé, s in-house strojčekom, s nadčasovým dizajnom. Také sú aj Bambina, len v kategórii spoločenských hodiniek.

Keď naviac Seiko SKX prestalo vyrábať, začalo sa z mnohých strán ozývať, že na trón nastúpili práve Orient Bambino. A aj keď sa od tej doby na trhu objavili zaujímavé novinky, trúfam si povedať, že Bambino kraľuje ďalej.

Perfektne sa o tom rozpísali aj na jednom z najlepších zahraničných magazínov o hodinkách Hodinkee.com.

Bambina poznáte ľahko. Vyznačujú sa totiž niekoľkými prvkami, ktoré sú spoločné pre všetky varianty. Tým hlavným je nápadne vypuklé minerálne sklíčko. To ale nie je všetko, pretože Bambina majú aj vypuklý číselník, ktorý zdvíha hodinky na úplne inú úroveň.

Minerálne sklíčko je Bambinám niekedy vyčítané, pretože je náchylnejšie na poškriabanie než zafír. Vzhľadom k cene je to ale plne ospravedlniteľné a s vypuklým zafírom by sme sa dostali o dosť vyššie s cenovkou. Takto ponúka úžasný retro štýl za skvelú cenu.

Vnútri je automatický strojček. To by nebolo ešte tak neobvyklé, ale tu je treba podotknúť, že sa jedná o in-house strojček. Teda strojček, ktorý si značka vyrába sama. Orient síce spadá pod Epson Corp. a je tak nepriamo spojený so Seikom, ale stratégiu aj výrobu majú úplne samostatnú.

Okrem verzií Small Second a Open Heart majú všetky aktuálne verzie Orient Bambino strojček F6724. Nie je síce nijak zvlášť zdobený, ale to sa dá vzhľadom k cene pochopiť. Ale je časom preverený (Orient ich do Bambin dáva niekedy od roku 2016) a ponúka aj hacking (zastavenie sekundovej ručičky pri nastavovaní času) a možnosť dotiahnuť strojček aj cez korunku.

Strojček má rezervu chodu 40 hodín, 22 kamenných uložení a beží na frekvencii 21600 polokmitov za hodinu. Maximálna odchýlka je Orientom deklarovaná na +25/-15 sekúnd za deň, avšak bežná skúsenosť majiteľov je omnoho, omnoho lepšia. Nezriedka sa stretnete s názormi, že im Bambina chodia s odchýlkou +- do 5 sekúnd za deň!

Napokon, skvelé postrehy a skúsenosti nájdete na českom hodinkovom fóre Chronomag, kde má Orient Bambino vlastné vlákno.

Jedna z pochopiteľných výčitiek je trochu vyššia hlučnosť strojčeka, respektíve hlučnejší pohyb rotora pri otáčaní. Ale aj to je u strojčekov v základnej cenovej hladine celkom bežný a odpustiteľný problém.

Puzdro hodiniek je vždy z ocele, niekedy s PVD úpravou. Bok puzdra je v brúsenom finiši, zatiaľ čo zvyšok vrátane veľmi tenkej lunety sú v lesku. Väčšina variantov má priemer 40,5 mm a rozteč medzi nožičkami 21 mm. Pre spoločenské hodinky je 40 mm stále viac než ideálna hodnota, najmä, pokiaľ máte väčšie zápästie.

A keď sme pri tých číslach, rozteč 21 mm je tiež často napadaná. Štandardnejšie sú totiž párne čísla remienkov a na trhu je ich násobne väčšia ponuka než v nepárnych číslach. Avšak, koža má úžasnú vlastnosť sa prispôsobiť, a tak aj pokiaľ nenájdete v 21ke to pravé, 22mm remienok by mal medzi 21mm nožičkami tiež krásne vkĺznuť.

Keď už spomínaný recenzent The Urban Gentry hodnotil Bambina, bolo veľa vecí, ktoré na nich skutočne miloval, ale – na spoločenské hodinky mu prišli príliš veľké. Bolo to ešte pred tým, než Orient prišiel v roku 2022 s puzdrom s priemerom 38 mm. Z príliš veľkých sa stali... perfektné.

Pre majiteľov menších zápästí je tak Version 7 s priemerom 38,4 mm ideálna. Skvelých recenzií na nich nájdete nespočet, osobne doporučujem aj tú na Monochrome-watches.com. A výstižne to zhrnuli aj na Ben's Watch Club.

(Ešte predtým sa objavila verzia s 36mm priemerom, ktorú Orient celkom nešťastne označil ako dámsku. Tá je ale teraz prakticky nezohnateľná a Orient ju vedie ako ukončenú sériu.)

Aký je rozdiel medzi 1st a 2nd generáciou? A medzi verziami 1, 2...7?

Bambina sa mi podarilo vystopovať až do roku 2012 a sú v dvoch generáciách. Staršie modely sú označované ako 1st Generation, ktorú však už pravdepodobne na slovenskom trhu nenájdete. 2nd Generation poznáte tak, že má na číselníku napísané "water resistant" oproti skoršiemu označeniu "water resist" u 1st Generation.

2nd Generation má lepší strojček. Z pôvodného 48743 prešiel Orient na kaliber F67 s 22 kameňmi, ktorý ponúka naviac možnosť dotiahnutia korunkou a tiež hacking. Inak sa od seba jednotlivé generácie nijak nelíšia.

Na trhu tak dnes nájdete už iba druhú generáciu Orient Bambino, ale v mnohých verziách. Konkrétne 8 verzií s dátumovkou a variant s Open Heart a Small Second. Takže celkom desať.

Bambino je samozrejme iba prezývka, Orient takto svoje hodinky oficiálne nenazýva, ale už kvôli zložitým modelovým kódom im asi nikto nepovie inak než Bambino. A rovnako neoficiálne je aj rozdelenie do verzií. Tie ale majú vždy nejaké spoločné znaky.

Vypísať ich by bolo na dlho, ale jednoducho – Version 1, 2, 3, 5 a 6 majú priemer 40,5 mm. Tak isto Small second a Open Heart. Version 4 je ako jediný s väčším priemerom puzdra 41,5 mm. A Version 7 je s menším puzdrom 38,4 mm. Na trhu sa objavila aj verzia s 36mm puzdrom. Líšia sa aj dizajnom číselníkov, ručičiek, indexov a korunky.

Podrobne a hlavne asi aj prehľadnejšie sme sa tomu venovali v našej fotogalérii Orient Bambino:

Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend
18.12.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend

Presvedčení?

Orient Bambino sú krásne hodinky. Jednoduché, elegantné, hravo spĺňajúce požiadavky na „dress watch“, teda spoločenské hodinky s nie úplne najvyššou úrovňou formálnosti. Súčasne sú to hodinky skutočnej hodinárskej značky, ktorá má za sebou legitímnu históriu, vyrába si hodinky vrátane strojčekov sama a ponúka jeden z najlepších pomerov cena/výkon na trhu.

Nájde sa aj niekoľko vecí, ktoré Bambinám môžete vyčítať, ale vzhľadom k cene si dokáže takmer všetko bez problémov obhájiť. Naviac, len ťažko budete hľadať lepšie a uznávanejšie spoločenské hodinky než práve Orient Bambino.

Perfektný pomer cena/výkon
In-house automatický strojček
Vintage dizajn so zakriveným sklíčkom aj číselníkom
Tradičná značka s históriou
Veľký výber variantov vrátane veľkostí
Dostupné hodinky, ktoré uznávajú aj hodinkoví nerdi

Minerálne sklíčko
Nepárna šírka remienkov (u niektorých variantov)
Horšia kvalita kožených remienkov
Hlučný rotor
Príliš veľké pre spoločenské hodinky (varianty 40,5 mm a viac)
Vodeodolnosť základných 30M

Alternatívy. Kto vyzve kráľa?

Orient Bambino samozrejme nie sú na trhu jediné spoločenské automaty do 400 eur. Aj keď, asi žiadne iné nemajú tak silné meno. Aj tak, pokiaľ Bambina nie sú to, čo hľadáte, doporučujem pozrieť na túto trojicu:

Na každodenné nosenie – Seiko Automatic. U Seika hľadáme spoločenské hodinky obvykle v rade Presage, ale má aj kolekciu Seiko Automatic, ktorá ponúka jednoduché, elegantné modely. Priemer je 41,2 mm, majú minerálne sklíčko a pre bežné každodenné nosenie užitočných 100 metrov vodeodolnosti. Vo vnútri je preverený strojček 4R35 s hackingom, ručným náťahom a 41 hodinami rezervy.

Retro – Timex Marlin. Pokiaľ máte radi hodinky, s ktorými ako by ste sa vrátili v čase, Marlin je model presne pre vás. V zahraničí dobre známy a obľúbený kúsok, ktorý u nás často zamietneme pre akrylátové sklíčko. To je ale súčasť ich vintage kúzla. Vo vnútri je potom automatický strojček od japonskej Miyoty.

So zafírom – Festina Automatic. Nestáva sa často, že by som siahla po módnej značke, ale tu si to Festina zaslúži. Dizajnovo vychádza zo spoločenskej klasiky, vo vnútri je automatický strojček Miyota a oproti konkurencii má výhodu v podobe zafírového sklíčka. Ako lacná alternatíva stojí rozhodne za zváženie.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot
22.10.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku