» Blog » Orient

Orient Bambino Version 8 predstavenie – Spoločenská klasika po ôsme

Tagy: Predstavenie | Orient | Klasické | Retro | Spoločenské | Tradičné

Agáta Vřeská | 4.5.2023 | 3 MIN

Bambína asi nie je treba veľmi predstavovať. Jedny z najslávnejších cenovo dostupných spoločenských hodiniek sú milovníkom hodiniek dobre známe. Dokonca tak, že sám Orient prezývku Bambino pojal za vlastnú. V roku 2023 prichádza na trh už ôsma verzia Orient Bambino Version 8.

O Bambinách sme písali už prvé posledné. Od historického vývoja cez dôkladný prehľad všetkých verzií (a oboch generácií). Takže vieme, že sú v rôznych prevedeniach, dizajnoch aj veľkostiach.

Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend
18.12.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend

Všetky majú ale spoločných niekoľko znakov:

  • Elegantný dizajn
  • Minerálne vypuklé sklíčko
  • Automatický strojček
  • Zakrivený číselník
  • 30metrová vodeodolnosť
  • Dostupná cena

Tie najslávnejšie (a tipla by som aj najobľúbenejšie) sú Orient Bambino Version 2. Podľa mňa za to môžu majestátne rímske číslice, ktoré hodinkám dodávajú istú nostalgiu, ešte väčšiu dávku retra a nadčasovosti. Také hodinky proste budú vyzerať dobre aj za 10, 20, 50 rokov.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

A práve z tejto 2. verzie vychádza novinka z roku 2023, ktorú môžeme označiť za 8. verziu. Aj keď tie verzie sú skôr pomôckou v orientácii a sám Orient ich okrem kódu nijak neoznačuje. (Ale kto by si pamätal kódy...)

Osmičky dostali podobné rozmery, teda priemer 40,5 mm (43 s korunkou), 46,3 mm na dĺžku a nepoznateľne väčšia je hrúbka 12,5 mm. Opäť majú zakrivené sklíčko z minerálu a priehľadné dienko.

Zatiaľ sú v ponuke 4 farebné prevedenia a všetky na koženom remienku. Aj tu zostal neduh v podobe horšej kvality remienka a 21mm rozteče medzi nožičkami, takže ponuka remienkov je trošičku obmedzenejšia.

Mňa dostala béžová klasika, avšak vo vytržení som z červenej verzie. Ona je to skôr vínová, bordó alebo niečo na ten spôsob. Každopádne v kombinácii so zlatými ručičkami to vyzerá senzačne. To je presne ten príklad toho, že spoločenské hodinky môžu byť zaujímavé a u menej formálnych akcií sa človek chce odviazať.

A teraz si to predstavte. Vínové Bambina, k tomu čierny oblek, ale – s červenou kravatou v rovnakom odtieni. A možno zlaté manžetové gombíky alebo spona. Tmavohnedé kožené topánky, opasok a ten dojem je dokonalý.

Ale nech sme genderovo vyvážení, vďaka menším rozmerom (ktoré sú u spoločenských hodiniek vítané) podľa mňa zaujmú aj ženy so záľubou v mechanických hodinkách. Napríklad ja by som ich brala všetkými desiatimi.

Späť k hodinkám. Dá sa povedať, že jediná zmena je v strojčeku, respektíve v komplikáciách, ktoré ponúka. Na číselníku je vidieť 24 hodinový ukazovateľ (teda či je dopoludnie, alebo popoludnie) a deň v týždni. Ten sa nastavuje korunkou v prvej polohe (na jednu stranu nastavujete deň v mesiaci, na druhú deň v týždni).

Kaliber nesie označenie F6B22, ale v základe je stále rovnaký. Teda okolo 40 hodín rezerva chodu a hacking.

Bambína sú ukážkový príklad elegantných hodiniek s automatickým strojčekom, za ktorý nedáte majlant, a napriek tomu ponúkajú vysoký spoločenský status a spoľahlivosť.

Keby mali zafírové sklíčko a možno o chlp vyššiu vodeodolnosť (pre istotu), boli by dokonalé. Avšak pri zachovaní zakriveného sklíčka v podobe zafíru by cena bola o dosť vyššia a Bambina majú svoje miesto jasne dané. Aj keď – kto vie. Orient si je dobre vedomý silného postavenia (veď ich zahraniční recenzenti zvyčajne vynášajú pomaly do nebies) a tak keď prijal prezývku Bambino za oficiálny názov, prečo by v budúcnosti neprišiel aj s upgradom sklíčka.

Nechám sa prekvapiť.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku