» Blog » Orient

Orient Bambino Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Spoločenské

Vojtěch Höhe | 7.1.2022 | 2 MIN

Priznám sa, že pre Orient mám slabosť. Takže keď rozšíril ponuku svojich klasických spoločenských hodiniek o nové striedme modely na meshovom náramku, neodmietol som možnosť recenzie. Ako teda z môjho pohľadu obstáli hodinky Orient Bambino Version 6?

Japonská značka Orient pod krídlami spoločnosti Seiko má viac ako sedemdesiatročnú tradíciu vo výrobe hodiniek. Na českom trhu sú dostupné už niekoľko desaťročí a v časoch, keď ešte nebol taký výber, boli hodinky Orient považované za prvotriedny tovar. V súčasnosti sú vnímané skôr ako ľudové, cenovo dostupné hodinky, ktoré nosili naši otcovia. Vďaka svojej cenovej dostupnosti často slúžia ako vstupná brána do sveta zberateľstva hodiniek.

Hodinky Orient Classic Version 6 s označením AC0018/19/20 sú sprievodným modelom k hodinkám skupiny Classic, modelom Bambino.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Je možné si vybrať zelený, modrý alebo krémový ciferník. Pozitívne hodnotím jeho čitateľnosť, ktorá je výborná. Len okienko s dátumom by mohlo byť trochu väčšie.

Puzdro hodiniek, rovnako ako náramok, je z nehrdzavejúcej ocele, leštené. Jeho priemer je 41 mm, takže hodinky nevyčnievajú a vyzerajú dobre aj na užšom zápästí. Predné sklo je vypuklé a silikónové.

Treba počítať s tým, že sa dá pomerne ľahko poškriabať, na druhej strane jeho prípadná výmena nebude až taká drahá. Výrobca sa rozhodol aj pre sklenenú spodnú krytku. Je síce pekné, že do zariadenia vidíte, ale podľa môjho názoru to nie je práve krása.

Strojek zrovna neoplývá nějakým zdobením, zato je ale dle mých zkušeností velmi spolehlivý.

Strojček sa síce nepýši práve ozdobou, ale podľa mojich skúseností je veľmi spoľahlivý.

Aj keď strojčeky nepovažujem za obzvlášť pekné, som ich fanúšikom. Dôraz kladie na funkčnosť a jednoduchosť. Aj po mnohých rokoch používania sa v nich málokedy nájde pokazená súčiastka, zvyčajne stačí vyčistiť strojček, premazať ho a hodinky idú ďalej. Švajčiari by si z toho niekedy mohli vziať príklad.

Kde však tieto strojčeky zaostávajú, je presnosť. Samotný výrobca udáva pomerne veľké tolerancie. Ak hodinky idú o desať sekúnd neskôr alebo o pol minúty skôr, je to stále v norme. Hodinky, ktoré som mal možnosť merať, sa predbiehali o pätnásť sekúnd za deň.

Orient Classic Version 6 se zeleným, modrým a krémovým číselníkem.

Orient Classic Version 6 so zeleným, modrým a krémovým ciferníkom.

V týchto hodinkách je strojček označený F6724. Samotný Orient zaraďuje tento kaliber medzi tie lepšie. Má automatické aj manuálne naťahovanie, pričom minimálna rezerva chodu je 40 hodín. Potešiteľné je aj to, že sa na sekundu zastaví pri nastavení ručičiek.

Jediné, na čo si treba dať pozor, je voda, pretože úroveň vodotesnosti je uzavretá na 30 metrov. Pri spoločenských hodinkách sa však nepredpokladá, že by s nimi majiteľ chodil plávať alebo sa potápať.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Celkovo by som tieto hodinky hodnotil pozitívne. Ak hľadáte skromné, elegantné hodinky, ktoré vám budú spoľahlivo slúžiť dlhé roky a ste ochotní prižmúriť oko nad ich presnosťou, s Orientom chybu neurobíte.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani
23.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenzia – Ešte viac vintage Bambina
12.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenzia – Ešte viac vintage Bambina

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku