» Blog » Orient

Orient Diver RA-AC0K0 recenzia – Seriózny potápač

Tagy: Recenzie | Orient | Potápačské

Martin Balabán | 23.3.2022 | 3 MIN

Orient Automatic RA-AC0K0 zastáva v produkcii japonskej firmy zaujímavú pozíciu. Stojí tak trochu pozabudnutý medzi veľmi populárnymi hodinkami pod 450 eur (Mako, Ray, Kano, Kamasu) a vrcholným modelom Triton. Ale pozor, mladší brat Tritona má tiež ostrý trojzubec!

V cenovej relácii okolo 450 eur je v segmente potápačských hodiniek naozaj široký výber. Hemží sa to tu korytnačkami, rajami, žralokmi a množstvom ďalších zástupcov morskej fauny a flóry. Pri prehliadaní všetkých tých farebných a podivných živočíchov žijúcich v hlbinách môže našej pozornosti ľahko uniknúť žralok pomaly plávajúci nad našou hlavou.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Ale práve on je tým, na koho by sme si mali dávať pozor. Predátor, ktorého si všimneme, až keď je neskoro. Orient RA-AC0K0 síce nekúše, ale myslím si, že tiež zostáva tak trochu mimo hlavný prúd. Bohužiaľ.

Kráľ morí

Jedná sa totiž o model, ktorý svojimi vlastnosťami vyčnieva nad všetkých svojich konkurentov. Puzdro s priemerom 43 mm pôsobí pevne a zároveň má rozumnú hrúbku 13 mm. Plné oceľové dienko s delfínmi jasne ukazuje, kam patrí.

Leštené boky a brúsená čelná plocha je štandardom, prémiovo však pôsobí leštená hrana puzdra tiahnúca sa pozdĺžne po boku od jednej nožičky k druhej. Prechod medzi lešteným a brúseným povrchom je perfektne ostrý. Tento detail vám urobí radosť vždy, keď sa na hodinky pozriete.

Hliníková luneta má luminiscenčný bod, ako sa u potápačských hodiniek sluší a patrí. Je otočná v 120 krokoch a má jasnú odozvu – výraznejšie cvaknutie pri pootočení. Veľká šrobovacia korunka s logom výrobcu je šikovne ukrytá na pozícii štvrtej hodiny.

Prehľadné so super strojčekom

Hlavnú úlohu tu samozrejme hrá číselník. K jeho popisu stačí jedno slovo – prehľadnosť. Veľké hodinové indexy skoro pretekajú luminiscenčným materiálom a majú jednoduché tvary. Výborne kontrastujú s lesklým povrchom číselníka. Hodinovú šípku a minútovú sword ručičku dopĺňa sekundovka s farebným koncom. Aj tá má výplň zo svietiaceho materiálu a v tme nie je problém s odčítaním času.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Tieto Orienty svietia úžasne. Rozhodne v tomto aspekte znesú porovnanie aj s tou najsvietivejšou konkurenciou – v pohode „prečítate“ čas aj o 5 hodine ráno po celej noci v tme. A čo sklíčko? Tu Japonci splnili úlohu na 100 %. Čo viac si želať než zafír s antireflexom? Paráda.

Vnútri hodiniek búši in-house strojček F67. Jeho rezerva náťahu cez 40 hodín je dostatočná a má samozrejme aj hacking. Naviac deklarovaná presnosť (+25s až -15s za deň) výrazne prevyšuje strojčeky ostatných výrobcov, vrátane Seika a jeho kalibra 4R36.

Triton junior – Zhodnotenie

V ponuke sú hneď v niekoľkých farebných variantoch. Ja som mal k dispozícii s čiernym číselníkom, ale zaujme aj populárna zelená alebo nestarnúci pepsi variant. Svojrázny je aj posledný variant s farebnou úpravou puzdra a zeleno-oranžovou kombináciou.

Chýba týmto hodinkám vôbec niečo? Jedinú výčitku by som mal (ako u všetkých hodiniek v tejto cenovej kategórii) len k oceľovému náramku. Plechová spona a koncovky sú bohužiaľ evergreen aj u ostatných hodiniek okolo 450 eur. Ale skúste nájsť hodinky so zafírom, automatickým strojčekom s hackingom a 200m vodeodolnosťou za 450 alebo 500 eur. Moc ich nie je, že? A čo si budeme hovoriť, korytnačky alebo fugu už má kadekto.

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu

Naviac Triton junior (táto prezývka sa asi neuchytí…) má na japonské hodinky striedmy, univerzálny a lúbivý dizajn. Všetky dieliky tu do seba zapadajú naozaj dobre a je vidieť, že Orient zúročil skúsenosti z predošlých úspešných modelov Ray a Mako. Tento model predstavuje ozajstnú esenciu potápačských hodiniek – prehľadné a ľahko čitateľné, odolné a nositeľné každý deň. Môžu byť základom vašej hodinkovej zbierky a každodenným parťákom do akejkoľvek situácie.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky
7.10.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku