» Blog » Orient

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Potápačské

Jan Kalousek | 7.10.2022 | 7 MIN

Kamasu, Mako, Ray, a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Potápačské hodinky z radov Orientu si už medzi fanúšikmi zaslúžili kadejaké prezývky. Aby som bol úprimný, vyznať sa v nich nie je žiadny med. Ide totiž o neoficiálne fanúšikovské názvy, takže sa často stane, že jeden nazve hodinky tak, a druhý zase inak. U modelu Orient Kamasu, na ktorý sa dnes pozrieme, je už prezývka dosť ustálená, a podľa mňa je celkom jasné prečo.

Kde sa vzala prezývka Kamasu?

Príbeh o tom, ako bol dielom náhody objavený penicilín poznajú asi všetci. Ale čo príbeh o tom, ako sa vďaka omylu stal z delfína žralok? Práve tým sa totiž rozbehol kolotoč fanúšikovských prezývok, v ktorých sa nevyzná len tak niekto.

Na dýnku potápěčských Orientů jsou dva delfíni.Na dienku potápačských Orientov sú dva delfíny.

Potápačské modely od Orientu sú typické tým, že na dienku majú zobrazené dva delfíny. Rovnako je tomu aj u dnešného recenzovaného kúsku. Traduje sa, že jeden fanúšik na hodinkovom fóre si delfíny zmýlil so žralokom Mako. A tak sa zrodila prvá prezývka potápačských hodiniek Orient, ktorá sa s nimi nesie dodnes.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Odkiaľ sa ale vzala prezývka Kamasu? Aby sme tomu prišli na kĺb, budeme musieť na chvíľku skĺznuť do odvetvia translatológie a biológie. Slovo kamasu je totiž japonského pôvodu. Keď si ho preložíme, zistíme, že ide o dravú rybu barakudu. Osobne mi len tento názov veľa nepovedal, ale keď som sa pozrel na jej fotky, bolo mi jasné odkiaľ vietor fúka.

Barakuda má ostré zuby a co připomínají indexy modelu Kamasu? Foto: drakons-ark.fandom.com/wikiBarakuda má ostré zuby a čo pripomínajú indexy modelu Kamasu? Foto: drakons-ark.fandom.com/wiki

Keď sa barakude pozriete do papule, zistíte, že má mnoho hrozivých, ostrých zubov. Teraz sa skúste znovu pozrieť na číselník hodiniek. Indexy hodiniek svojim prevedením totiž celkom nápadne zubaté monštrum pripomínajú. Najväčšiu zásluhu na tom má trojuholníkový index na dvanástke, ale ani okolité indexy nezaháľajú. Aj keď to nie je úplne na prvý pohľad vidieť, aj ony sa smerom do stredu číselníka zužujú, a naozaj pri troche predstavivosti pripomínajú zuby. Celý dojem potom doplňujú do detailov vymodelované ručičky.

Na prvý pohľad vám asi neučarujú, ale čo na ten druhý?

K recenzii sa mi do ruky dostal model RA-AA0002L19B, teda verzia s modrým číselníkom na kovovom náramku. Zo všetkých tých základných potápačských modelov, ktoré má Orient v ponuke, patria práve modely Kamasu k tým najvybavenejším. A práve možno aj preto patria k tým najobľúbenejším medzi samotnými používateľmi. Jedna vec sú ale technické parametre na papieri, a iná vec je to, ako na vás hodinky zapôsobia naživo.

Podľa internetových fotiek by človek očakával, že modrá farba číselníka bude zreteľná hneď na prvý pohľad. Keď som ale hodinky dostal do ruky, pomyslel som si, či mám vôbec správne hodinky.

Na prvý pohľad totiž môže číselník pôsobiť až čierno, skoro nevýrazne. Takže môžu pôsobiť trošku nudne. Keď si ale hodinky vezmete do ruky a začnete ich skúmať zblízka, zistíte, že číselník je nielen pekne tmavomodrý, ale dokonca aj v sunburst prevedení. Na svetle potom modrá krásne vynikne.

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Aké sú hodinky na ruke?

Po preskúmaní číselníka som sa vrhol na hodinky samotné. Na to, že hodinky nie sú nejak prehnane veľké (priemer puzdra činí 41,8 mm) sú celkom ťažké a pevné. Keď sa pozrieme na puzdro hodiniek, finišovanie je v kombinácii matu a lesku. Oba boky puzdra sú vyleštené do lesku, čo podľa mňa úplne nehrá s matným náramkom. Keby bolo celé puzdro v matnom prevedení, možno by pôsobilo o niečo lepšie.

Než som začal recenziu písať, niekde som zahliadol, že s kvalitou kovového náramku je to trochu horšie. Trošku som sa teda bál, že hodinky budú pôsobiť ako "hrkálka" s dutými plechovými článkami. Musím ale povedať, že som bol milo prekvapený. Jednotlivé články sú totiž plnotučne oceľové, a rozhodne na mňa nepôsobili nijak lacne. Je síce pravdou, že koncovky, ktorými je náramok uchytený k hodinkám pôsobia trochu chatrnejšie, ale nejde o nič zásadné.

Niektoré zlé jazyky si ešte sťažujú na kvalitu spracovania kovovej spony. Ja na to skôr pozerám tak, že niečo možno ubrali na kvalite náramku, o to viac sa ale sústredili na to hlavné, a to sú hodinky samotné.

Pokiaľ by sa ale niekto aj tak s náramkom nedokázal zžiť, má šťastie. Na internete nájdete veľké množstvo alternatív. Stačí si tak len vybrať, čo vám bude vyhovovať najviac a hodinky si vyšperkovať podľa svojho.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o hodinky v cenovej hladine do 400 eur, je ich výbava parádna. No posúďte sami, in-house strojček, 200M vodeodolnosť, zafírové sklíčko, šrobovacie dienko, šrobovacia korunka, skvelá luminiscencia a jednosmerne otočná luneta na 120 zubov. Skrátka nájsť takto vybavené a spracované hodinky nie je v tejto cenovej relácii len tak. K dokonalosti už im chýba snáď len keramická luneta, ale to už by som chcel asi moc.

Čo by mohlo niektorým ľuďom spôsobiť problém, je korunka. Tá je celkom malá, a naviac je chránená výstupkami. Takže pokiaľ potrebujete z akéhokoľvek dôvodu korunku odšrobovať a následne zasa zašrobovať, bude vás to asi časom stáť pár šedivých vlasov.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Ešte jedna maličkosť, ktorú by som hodinkám vytkol, je tichosť strojčeka. Keď máte hodinky na ruke, ba dokonca aj keď si ich v bežnej prevádzke priložíte k uchu, tak takmer nemáte šancu počuť tikot strojčeka. Pre niekoho to môže byť naopak plus. Mne sa to ale zdá trošku škoda, mám totiž rád, keď počujem ten ich pomyseľný tlkot srdca. No uznajte, nie je občas fajn sa odkloniť od všetkého toho ruchu, a započúvať sa na chvíľu do toho rytmického tikotu?

Keď už sme u tikotu, v útrobách hodiniek búši strojček s označením F6922. U strojčekov Orient je nutné vyzdvihnúť skutočnosť, že si ich firma vyrába sama (in-house). Keby sme sa zamerali na čísla, Orient pri tomto strojčeku udáva presnosť v rozmedzí -15/+25 sekúnd za deň. To rozhodne nie je žiadna chronometrová hodnota, musíme ale brať do úvahy, že sa jedná o hraničné hodnoty, cez ktoré by sa strojček nemal dostať. Pri bežnom a pravidelnom nosení sa veľmi pravdepodobne dostanete na ďaleko lepšie hodnoty. Naviac má strojček možnosť ručného náťahu a hacking.

Nástupca s krásnym číselníkom

Okrem prvej generácie Kamasu RA-AA00 by som ešte rád pridal pár slov k modelu RA-AA08, ktorý býva označovaný ako druhá generácia – teda Kamasu II. Pri recenzovaní som mal možnosť oba modely porovnať. Konkrétne som mal k dispozícii červeno-hnedý variant RA-AA0814R19B. Rozoberať tu technické špecifikácie nemá význam. Papierovo sú na tom oba modely Kamasu úplne rovnako. Rovnaký strojček, rovnaké rozmery, rovnaké sklíčko, v podstate aj takmer rovnaké telo. Hlavné rozdiely nájdeme na číselníku.

Na prvý pohľad vás na fotke zaujme krásny gradient-efekt číselníka. Inými slovami ide o pozvoľný farebný prechod, kedy sa farba číselníka postupne od tmavých krajov smerom do stredu zvýrazňuje. Tento efekt na hodinkách v poslednej dobe vídavam stále častejšie a som za to vlastne aj rád.

Čo sa ale výraznosti týka, povedal by som, že je to rovnaké ako pri prvej generácii. Na fotke je farba číselníka o niečo výraznejšia než je tomu naživo. Keď ale hodinkám dáte čas, začnú vám postupne krásu číselníka odhaľovať. Prítomný je okrem gradient efektu aj sunburst.

Keď sa trošku oddialite od skúmania farbičiek, asi vás prekvapia indexy. Tie už nie sú také ostré a nepôsobia tak dravo ako pri prvej generácii. Skoro by sa až dalo povedať, že pôsobia ako taká skrotená barakuda. Je ale nutné mať na pamäti, že prezývka Kamasu nie je oficiálna, takže to nemožno mať Orientu za zlé.

Na novšej verzii je ešte fajn to, že oproti tej predchádzajúcej má zladené puzdro s kovovým náramkom. Ako puzdro, tak aj kovoťah totiž majú matný finiš, takže sa pekne dopĺňajú a nepôsobí to rušivým dojmom. Jedinou lesklou plochou sú tu prechody medzi bokom puzdra a lunetou/nožičkami, čo hodinkám dodáva šmrnc.

Finálny verdikt

Otázka na záver znie: Oplatí sa zaradiť Orient Kamasu do vašej hodinkovej zbierky? Odpoveď znie: Rozhodne áno!

Aj keď majú hodinky nejaké tie muchy, na pomyseľných váhach prevažujú pozitíva. Či už je to tak, že s hodinkami len začínate, alebo ste už skúsený zberateľ, hodinková barakuda si vo vašej hodinkovnici určite nájde svoje miesto. A aj napriek tomu, že hodinky na prvý pohľad nepôsobia nijak okázalo, vsadil by som sa, že sa ich majitelia často pristihnú pri obdivovaní skrytých krás číselníka.

Osobne  by som si aj trúfol povedať, že nielen Orient Kamasu, ale aj ďalšie potápačské modely od Orientu môžu byť veľmi zaujímavou alternatívou k legendárnym Seiko SKX. Ba čo viac, mohli by postupne začať nahradzovať dieru po modeloch Seiko, ktoré stále častejšie mieria do vyšších cenových hladín.

Skvelý pomer cena/výkon
In-house strojček
Dobre sedia aj na malom zápästí
Zafírové sklíčko
Šrobovacie dienko aj korunka
Silná luminiscencia

S korunkou sa zle manipuluje
Horšie spracovanie kovového náramku
Číselník neočarí na prvý pohľad

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Seiko SKX007 a SKX009. Najlepšie potápačské hodinky do 400 Euro.
21.5.2019 - Radek Vyhlídal
Seiko SKX007 a SKX009. Najlepšie potápačské hodinky do 400 Euro.

Orient Diver RA-AC0K0 recenzia – Seriózny potápač
23.3.2022 - Martin Balabán
Orient Diver RA-AC0K0 recenzia – Seriózny potápač

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku