» Blog » Orient

Orient Kanno recenzia – Také normálne potápky

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Potápačské

Dominik Hok | 8.2.2023 | 5 MIN

Orient Kanno. Potápky s trochu hlasnou lunetou, trochu tichým strojčekom, trochu zaujímavým dizajnom. Proste také normálne potápky za prijateľnú cenu, ktoré ničím neoslnia, ale zároveň ani nesklamú. To z nich v istých smeroch robí perfektné hodinky.

Kano, Kanno? Prezývka tak trochu na silu

V hodinkovom svete sa čas od času stáva, že niektoré legendárne modely dostanú svoju prezývku. U niektorých značiek je tomu tak, že skoro všetky modely majú svoju určitú prezývku (napr. Seiko) a podobne je tomu aj u Orientu. Pekný príbeh má napríklad Mako, kedy si nejaký fanúšik poplietol delfíny na dienku so žralokmi... A na svete bol model Mako (druh žraloka).

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Kamasu je zasa japonský názov pre barakudu. Jej ostré zuby vám môžu pripomínať "vyostrené" indexy a ručičky. Ale Kanno? Toto sa mi zdá tak trochu umelo vytvorená prezývka. Na internete sa pôvod ani nedarí dohľadať a v ľahko volnejšom preklade by sa to dalo preložiť ako vodný alebo snáď morský boh. To je celkom silná prezývka pre pomerne dostupné potápačské automaty.

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky
7.10.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Takže teraz sa núka otázka... Prečo teda Kanno? Úprimne, netuším.

Niekto by si mohol povšimnúť, že kedysi bol model Kanno nazývaný Kano. Dôvodom je, že v japončine zdvojené "n" prináša šťastie alebo poukazuje na istú posvätnosť. Tak Orient chcel "božskosť" tohto modelu ešte umocniť.

Len tak pre zaujímavosť. V japončine má zdvojené "n" takú dôležitosť, že sa dokonca zvažuje, že Japonsko bude globálne označované ako Japann.

Zlatá stredná cesta tiež cesta

Viete, keď sa pozriem na športové modely od Orientu, vidím špecifické znaky u Mako a Ray (ktorý sa až podozrivo podobá Seiku), ale keď sa pozriem na Kamasu a Kanno... Ja vám neviem. Nie sú si tie hodinky až moc podobné? Bolo treba, aby Kanno uzreli svetlo sveta? U niektorých značiek je totiž medzigeneračný rozdiel často väčší než rozdiel medzi týmito dvoma modelovými radmi.

Kanno (vpravo) majú rozhodne o niečo čistejší dizajn, ale skôr než iný model by som ich tipoval na ďalšiu generáciu Kamasu (vľavo).

Kamasu sú o niečo zubatejšie, majú indexy na lunete a kvôli tomu na mňa pôsobia o niečo športovejšie.

Oproti tomu Kanno pôsobia o dosť umiernenejšie. Tu vidím asi dôvod vzniku tohto radu. Potápky sa v priebehu rokov stali obľúbeným módnym doplnkom, hoci ich praktické výhody málokto využije. Od toho tiež vznikol slovný obrat "kancel diving". Niekomu sa ale potápky predsa len zdajú až moc športové, ale doceňuje ich špecifický dizajn... A ajhľa. Máme tu Kanno. Prízemný dizajn s potápačskými prvkami.

Naviac sa im dostalo priemeru 44 mm (Kamasu má 42 mm), ktorý sa dá považovať za "moderný". Lug-to-lug je to 50 mm a hrúbka puzdra je striedmych 12,9 mm. Na to, že sa jedná o automaty... Veľmi pekné.

Mňa ale asi najviac zaujal zelený variant, ale na test som si vzal variant na silikóne s červenou lunetou. Prečo? Pretože takú červenú som ešte nevidel.

Či už sa bavíme o kovoťahu alebo silikóne, ani jeden typ vôbec nepôsobí lacno.

Hodinky sa nosia skvele a na mojom zápästí (cca 16,5 cm obvod) sadli ako riť na hrniec. Nie som fanúšikom malých hodiniek, takže 50 mm (lug-to-lug) mi vyhovuje.

Kanno sú také normálne hodinky. Ničím nenadchnú, ničím neurazia. Tvar hodiniek nevyniká a hodinky vlastne ani nemajú špecifický znak, podľa ktorého by ste si povedali "Áno, áno sú Kanno". Ja ich poznávam len podľa indexu na 12. pozícii, špecifickej hodinovej ručičky (tá je fakt cool) a ohraničením nad a pod dátumom a dňom v týždni. Kamasu má "daydate" v rámčeku.

Bok puzdra je leštený do lesku, nožičky zasa do ľahkého matu. Nie je to ale moc výrazný prechod, takže to nie je nijak rušivé.

Spracovanie hodiniek pôsobí solídnym dojmom, ale je trochu škoda, že prednú stranu pokrýva minerálne sklo. To je možno dôvod mierneho rozdielu v cenách medzi Kamasu a Kanno, pretože práve Kamasu má sklo zafírové.

Korunka aj dienko je samozrejme šrobovacie, ale oproti konkurencii Kanno nespĺňa potápačskú certifikáciu ISO 6425. To sa v tejto cenovej relácii dá očakávať, ale sú tu aj modely, ktoré majú podobnú cenovku a sú certifikovanými potápkami – napríklad korytnačky SPRE99K1 od Seika alebo dokonca lacnejšie Promaster Marine NY0086-16LE od Citizenu.

Vodeodolnosť je do tlaku 20 BAR a ďalšiu spojitosť s vodou nájdeme aj na dienku, kde sa v kruhu preháňajú dvaja delfíni. Nie, nie sú to žraloky... Delfíni.

Trochu hlasná luneta, trochu tichý strojček

Keď som otáčal lunetou, celkom ma zaujal jej hlasný chod so 120 zubami. Po chvíľke sa ale trochu "rozchodila". Je trochu škoda, že na Kanno sa nedostal nultý luminiscenčný bod na sčítacej lunete, ale nič, čo by od hodiniek úplne odtiahlo.

Vo vnútri Kanno búši in-house strojček F6922, ktorý je spoločný aj pre Ray, Mako alebo napríklad Kamasu. Pre milovníkov hodinkového "tepu" mám zlú správu. Strojček je tichý, takmer až nepočuteľný. Na hodinky musíte ucho vyložene priložiť, aby ste vôbec niečo započuli. Strojček má možnosť ručného náťahu a hacking.

Odchýlka by sa mala papierovo pohybovať medzi -15/+25 sekúnd za deň a rezerva chodu je 40 hodín.

Ako si vôbec Kanno stoja?

Najviac sa mi núka porovnanie s Kamasu, na ktoré sa dostalo zafírové sklo, číselník zaujme sun-burst efektom a pôsobí o niečo športovejším dojmom. Kanno má síce rovnaké črevá a kvalitou je na tom dosť podobne, ale bohužiaľ sa na neho dostalo minerálne sklo a dizajn je "prišliapnutejší".

Ono ale "prišliapnutý" nie je vždy zlé. Umiernený dizajn bude o niečo prijateľnejší v spoločnosti, kam by potápky síce nemali patriť, ale čo si budeme... Každý ich tam ťahá.

Keby som rozumovo mal Kanno doporučiť, tak sú tu dve roviny. Za tie peniaze je to skvelý prístroj – in-house strojček, 200 M vodeodolnosť, kvalitné spracovanie, silná luminiscencia. Proste nie je čo vypichnúť. Tá druhá rovina je, že Orient na trh o niečo skôr priviedol Kamasu, ktoré má zafírové sklo a (subjektívne posúdené) zaujímavejšie číselníky s gradient efektom. A myslím si, že existencia lepšieho, staršieho brata, je presne to, čo Kanno škodí.

Kanno je teda prístroj, ktorý si musíte vybrať očami. Chcete spoľahlivé automatické potápky, ktoré zbytočne nepritiahnu pozornosť a verne budú slúžiť? Prosím, tu je Kanno.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku