» Blog » Orient

Orient M-Force recenzia – Také G-Shocky pre zarytých milovníkov mechaniky

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 8.2.2023 | 10 MIN

Sú tu s nami už dlho. Len ťažko ich prehliadnete, a aj tak sú prehliadané. Orient M-Force sú iné, odvážne a majú tú zvláštnu moc, že si ich zamilujete nečakane, pomaly, postupne, zato však už asi stále.

Orient M-Force v jednom odstavci

Automatický strojček, antireflexné zafírové sklíčko, potápačské ISO 6425, originálny dizajn, robustné rozmery. A viac než štvrť storočia vývoja počas ktorého sa z M-Force stal ikonický športový model japonského Orientu. M-Force sú skrátka sila.

Maverick medzi potápkami, G-Shock medzi mechanikami

Model M-Force sa objavil prvýkrát v roku 1997. Od tej doby sme videli už niekoľko generácií, ale u všetkých Orient dbá na zachovanie "3 M". Rozprávkové číslo, alebo podľa niektorých odvetví ľudského záujmu číslo znázorňujúce silu k činu či rozhodnosť. Aj to by na M-Force sedelo, ale v skutočnosti sú tri emká symbolikou pre mechanical (mechanický strojček), massive (robustné telo a väčšie rozmery) a maverick.

Posledný spomenutý je môj obľúbenec. Mavericka máme mnohí spojeného s určitým filmom, ale slovník vykladá maverick ako niekoho, kto myslí aj jedná nezávisle a inak než ostatní. A M-Force chce byť maverick.

Od svojho uvedenia na trh v 90. rokoch bola z M-Forcov cítiť dizajnérska odvaha, či už v tvaroch alebo farbách. Aj preto ich Orient uvádza ako svoju vlajkovú športovú loď a nová generácia ponúka toľko, koľko je v tejto cenovej kategórii možné. A rozhodne sa líšia dizajnom od ostatných potápok Orientu a vlastne aj väčšiny ďalších značiek.

Páčilo sa mi jedno prirovnanie na zahraničnom fóre, že ide vlastne o také G-Shocky pre milovníkov mechanických hodiniek. Puzdro dosahuje priemeru 47,3 mm (45,7 bez výstupkov u korunky) s hrúbkou 13,2 mm. Nejde teda o žiadneho drobca a vďaka vyvýšenému puzdru chrániacemu lunetu a výstupkom chrániacim korunku skutočne môžu pripomínať odolné japonské legendy.

Pre budúceho majiteľa je ale zásadnejší rozmer od nožičky k nožičke (lug to lug), ktorý dosahuje na 52,1 mm. Pohodlnosť na zápästí bude zrejme individuálna.

Mne sa na M-Forcoch pozdáva ich oceľovosť. Blbé slovo, ja viem, ale výstižné. Pretože ocele je na puzdro použitej naozaj veľa. A to vrátane lunety, ktorá inak býva keramická, alebo v tejto cenovke častejšie hliníková. Naviac príjemne putuje proti smeru v 120 klikoch. Ani ťažko, ani príliš ľahko, proste tak akurát.

V skratke, sú to poriadne masívne mechaniky s maverickovým efektom. Orient svoje 3 M dodržal do písmena.

Pre potápača? Kľudne

Opakovať, že dnes už potápači klasické hodinky nosia sporadicky je asi zbytočné. Kancel diving je s potápkami častejší. A pool diving bude pre mnohé certifikované potápky jediná hĺbka, do ktorej sa dostanú. Ale keby chceli…

Keby chceli, bez obáv môžu. M-Force ponúka nielen 200metrovú vodeodolnosť, šrobovacie dienko aj korunku (s logom Orientu, mimochodom), ale sú aj certifikované podľa noriem ISO 6425 pre potápačské hodinky.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Tomu zodpovedá aj robustný štýl, vynikajúca čitateľnosť a silná luminiscencia. Orient nazýva luminiscenciu ako Luminous Light a po nasvietení svieti naozaj intenzívne.

Výdrž? Po dni strávenom v bežne osvetlenom kancli bez slnečného svetla sa sila luniniscencie zhruba po hodine značne znížila a bolo treba celkom žmúriť, ale zhruba 6 hodín by ste čas rozoznali. Ale po priamom nasvietení pod lampičkou? To bola iná káva!

Stačilo len 10 minút nasvietenia než som išla spať a nestačila som sa diviť. Kedykoľvek som sa prebudila, žiarili M-Force s neochvejnou sebaistotou. Odhalilo to ale aj jednu z mála chybičiek, ktoré som u nich našla, a síce že minútová ručička má plochu luminiscencie tak krátku, že pokiaľ je zrovna na indexe 9 alebo 6, skoro sa prekrývajú.

Na výdrž ani intenzitu si ale sťažovať nemôžem. Ešte po 8 hodinách svietili dostatočne na to, aby ste v tme prečítali čas. A dobrá čitateľnosť patrí medzi podmienky kvalitných potápok.

M-Force sú skôr než ako potápky vyhľadávané ako masívnejšie športové mechaniky na každodenné nosenie. Aj preto je fajn, že u nich nájdeme zafírové sklíčko (s antireflexom na vnútornej strane), ktoré je naviac nepatrne zapustené pod puzdrom a tým lepšie chránené.

Pre svoj štýlový vzhľad, potápačské kvality a dobré materiály celkom chápem, prečo si ich Orient hýčka ako svetlonosiča svojej športovej kolekcie. Podľa neho sú dokonca svetovo najpredávanejšie v rade Orient Sports. U nás to podľa mňa s prehľadom vyhrajú klasickejšie potápky ako Kamasu, prípadne Ray či Mako.

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky
7.10.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Ale niet sa čo diviť, na odvážny dizajn a rozmery nemá každý odvahu ani zápästie. A hlavne M-Force u nás nie sú ešte tak známe, kdežto nestarnúci „bežný“ štýl potápok ako u Kamasu prehovára medzinárodnou dizajnovou rečou. Ale kto chce niečo iné? Niečo väčšie? Silnejší kaliber? A keď sme u toho kalibru…

Ako obstojí presnosť mechaník?

Vo vnútri súčasných M-Force je mechanický strojček s automatickým náťahom F6727. Orient si dosť zakladá na tom, že je „upgradovaný“, pretože má hacking a možnosť ručného náťahu. Ale neupgradované strojčeky bez týchto vlastností sú už dnes skôr výnimkou.

Napriek tomu sú to obe – z praktického hľadiska – viac než užitočné funkcie, bez ktorých si moderné automaty už moc neviem predstaviť.

Strojek téměř neslyšně tiká pod ocelovým šroubovacím dýnkem.Strojček takmer potichu tiká pod oceľovým šrobovacím dienkom.

Orient sa tiež stále prezentuje tým, že si robí vlastné in-house strojčeky, avšak je pravdou, že patrí pod Seiko Epson a tak v F6727 nájdeme napríklad diashock (súčiastka zvyšujúca odolnosť voči dôsledkom nárazov) a magic lever (zvyšujúci účinnosť rotora). To je ale vlastne dobrá správa, najmä u hodiniek športových, kde sa dá hrubšie zaobchádzanie očakávať.

V každom prípade platí, že je japonský a v Japonsku je nielen navrhnutý, ale aj kompletovaný. Rezerva chodu je 40 hodín (v skutočnosti mi po plnom náťahu vydržali bez pár minút 44 hodín). Presnosť udáva Orient v rozmedzí +25 až -15 sekúnd za deň. A realita?

Na cyklomate, kde sú hodinky v rôznych pozíciách, urobili za 48 hodín parádnych +12 sekúnd. Na mojom stole, kde boli stále v rovnakej polohe simulujúce odloženie napríklad na nočný stolík alebo poličku urobili za 24 hodín príjemných +11 sekúnd.

FAQ - mechanické hodinky
10.6.2019 - Martin Koňařík
FAQ - mechanické hodinky

To je na automaty v cenovo dostupnej kategórii viac než dobrý výsledok. Vlastne úplne senzačný. Porovnanie sa ponúka so strojčekmi 4R od Seika, ktoré dosahujú podobnej rezervy, ale nie je výnimkou, že 4R majú ešte horšiu reálnu odchýlku. Ale ako vieme, 4R strojčeky sú osvedčený pracant. A F6 majú v génoch rovnaké vlastnosti.

Celkovo tak so strojčekom F6727 nejde moc stúpiť vedľa. A ako už sme u potápok od Orientu zvyknutí, je prekvapivo tichý a pokiaľ si ich nepriložíte až tesne k uchu, sotva tikot o frekvencii 21600 polokmitov za hodinu započujete.

Remienok alebo náramok?

M-Force v súčasnej ponuke nájdete na silikóne alebo oceľovom náramku. V oboch prípadoch je rozteč medzi nožičkami 20 mm.

U silikónu je príjemná jeho pružnosť. Čo ma sklamalo je ale absencia signovania oceľovej spony, naviac je na vnútornej strane „China“ (a na druhej vyrazené Orient). Naviac mi vzhľadom k robustnosti puzdra pripadá pomerne tenký. Čo naopak poteší hlavne majiteľov väčších zápästí, ktorí bojujú so štandardnou dĺžkou remienkov, M-Force na silikóne obopne zápästie od 15,5 do 23 cm a radí sa tak k tým dlhším.

Silikonový řemínek je delší, než bývá standard a sedne na zápěstí do obvodu 23 cm.Silikónový remienok je dlhší, než býva štandard a sadne na zápästie do obvodu 23 cm.

To sa môže hodiť aj v zime, pokiaľ ste zvyknutí „obliekať“ hodinky na rukáv, alebo prípadne neoprén, kvôli ktorému je dlhšia veľkosť primárne zvolená.

Oceľový náramok je v H-čkovom štýle, teda z článkov pripomínajúcich H, ktoré sa dobre prispôsobujú zápästiu. Pôsobia kvalitným dojmom, všetky články pekne zahladené, rozhodne žiadna hrkalka. Snáď len škoda, že spona je len plechová, ale vzhľadom k cene…

Ocelový náramek má pěkné zpracovaní, možnost mikroregulace i extenze.Oceľový náramok má pekné spracovanie, možnosť mikroregulácie aj extenzie.

Naviac nechýba jedna z najpraktickejších vecí u kovových náramkov a tým je mikroregulácia (4 dierky) a samozrejme potápačská extenzia v podobe skrytého preklápacieho článku (tak to rieši napr. aj Seiko). A keď si plánujete dať M-Force na iný remienok, predvŕtané dierky sa tiež budú hodiť.

Zhrnutie v dvoch odstavcoch

Upútajú pozornosť a patria medzi hodinky, ktoré sú otvárakom hovoru. Naviac stoja na silnom základe s retro atmosférou a budete si u nich vychutnávať detaily. Niektoré sú zrejmé na prvý pohľad (široké ručičky, čiastočne skeletonové, takže odhaľujú čo najviac z číselníka a súčasne so silnou lumi), niektoré detaily sú nenápadné (napr. malá leštená plocha tesne než sa nožičky skosia, alebo bezchybná manipulácia s korunkou).

M-Force rozhodne nie sú mainstreamovou záležitosťou. Ale pokiaľ hľadáte originálne, väčšie mechaniky naviac s potápačskými kvalitami, často v uhrančivých farbách a vynikajúcim pomerom cena / výkon, M-Force sú perfektná voľba.

Krátka história

Orient patrí medzi značky, ktoré si získali uznanie a výsady, že niektoré modely majú už kultový status či rôzne prezývky. Modely ako Multi-Year Calendar, Bambino, King Diver alebo potápky Kamasu, Ray, Mako patria medzi familiárne známe medzi hodinkovými nadšencami. M-Force sa k stavebným kameňom kolekcie Orient rozhodne pridáva.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Prvýkrát sa objavili v roku 1997. Ich názov je skratkou pre Mechanical Force, vyjadrujúci mechanický pohyb a súčasne robustnosť. Prvá generácia sa označuje ako EX00 (vychádza z kódového označenia) a mala tri hlavné znaky: ukazovateľ rezervy chodu, korunku na štvrtej hodine a titánové puzdro.

První generace M-Force, foto: orientplace.blogspot.comPrvá generácia M-Force, foto: orientplace.blogspot.com

Oceľová verzia označovaná ako EX01 prišla ešte v tom istom roku. A o rok neskôr, v roku 1998 prišli verzie EX03 a EX04, ktoré mali typické shroud okolo puzdra, podobný Seiko Tuna, ale opäť s ukazovateľom rezervy.

M-Force EX04 s výrazným pouzdrem, foto: orientplace.blogspot.comM-Force EX04 s výrazným puzdrom, foto: orientplace.blogspot.com

Medzi ďalšie zaujímavé verzie patria napríklad modely s označením Ey0x, ktoré mali vnútornú otočnú GMT lunetu. Na prvý pohľad ako by do rodiny M-Force ani nepatrili, ale názov na číselníkoch ich prezradzuje. Modely EZ00 sa vrátili k potápačskému dizajnu a ku koncu dekády prišli ešte modely označované ako EY02. Práve okolo roku 2000 končí prvá generácia M-Force, ktorá sa ukázala ako naozaj rôznorodá, ale so spoločnými znakmi ako robustnosť, automatický strojček a ukazovateľ rezervy.

Okolo roku 2011 sa Orient rozhodol M-Force oživiť v druhej generácii. A v nasledujúcich rokoch priniesol hneď niekoľko modelov, často prezývané ako "Beast", opäť s rozličnými dizajnmi, ktoré ale spájali rovnaké znaky ako prvú generáciu.

Model M-Force EL06 přezdívaný Beast.Model M-Force EL06 prezývaný Beast.

To platí aj pre modely označované ako „Bravo“ s výraznou lunetou a korunkou na štvrtej hodine. Pripomínajú trochu Citizen Fugu alebo Seiko Monster. Výroba je už ukončená, a tak sa dajú zohnať posledné dostupné kúsky.

Orient M-Force Bravo, foto převzato z videa od Quang Lâm.Orient M-Force Bravo SEL0A003M, foto prevzaté z videa od Quang Lâm.

Okolo roku 2018 bol M-Force ukončený, a mal byť údajne nahradený modelom Triton, ale… Orient v roku 2020 prišiel s treťou generáciou, ktorá teraz zahŕňa v podstate dva modely.

Prvý RA-AC0L0, o ktorom sme viedli tento článok, s potápačskou lunetou a ISO 6425 a druhý RA-AC0N0, rovnako robustný a dizajnovo zaujímavý, ale s lunetou kompasovou. Nezmenili sa ani rozmery, ani použitý strojček, len sú viac „uzemnené“. Dostali špecificky riešené indexy a napríklad u zeleného modelu môžete vidieť, ako veľmi im pristane NATO remienok.

M-Force s kompasovou lunetou.M-Force s kompasovou lunetou.

A hrdina našej recenzie? Potápky M-Force sa dostali opäť na výslnie a Orient si ich hýčka. Napríklad si ich vybral ako model pre svoje 70. výročie, kde bronzové tóny zaujímavo kontrastovali so športovým pojatím.

Medzi ďalšie zaujímavé limitky patrí Raikou. Vyrobených bolo 1000 kusov, je v celočiernej IP úprave a bol určený iba pre európsky trh. Raikou znamená blesk a v kombinácii s výraznou žltou je to skutočný živel.

Ja som sa ale zamilovala do číselníka limitky z kolekcie štvrtého M, „Magnificent“. Odkazuje na veľkosť našej Zeme a červená limitovaná edícia má vyjadrovať vitalitu a silu planéty. (Modrá bola odkazom na morské hlbiny, oranžová má evokovať horúcu lávu, ale tieto modely nie sú v limitovanom počte.)

Číselník červenej limitky síce vitalitu evokovať môže, ale ja v tom vidím hlavne prekrásnu štruktúru a tmavý odtieň, ktorý parádne ladí s prechodom do čierna. Vyrobené bolo 2000 kusov a číslovaná limitka bola uvedená v roku 2022.

Tu zatiaľ história modelov M-Force končí.

Alternatívy

Špecifický tvar puzdra milovníkom hodiniek pripomenie asi Tuniaky od Seika, hlavne vďaka zvýšenému puzdru chrániacemu lunetu a bočnej ochrane korunky. Aj cena niektorých z nich je dosť podobná, ale mnohé majú minerálne sklíčko a hlave menší priemer a kratučké nožičky, takže budú pôsobiť menším dojmom než M-Force. Veľkosťou by obstáli skôr Marinemastery, ale tie už sú iný level.

Tuňák od Seika má podobnou Tuniak od Seika má podobnú "shroud" okolo puzdra. Foto: Worn & Wound

Z automatov so zafírom v podobnej cene sa núka novšia King verzia Seiko Turtle alebo naopak staršie modely Seiko Sumo, ktoré majú síce podobné papierové rozmery ako korytnačky, ale na zápästí pôsobia rozhodne väčšie. Sumo sa naviac môže pochváliť vyššou úrovňou strojčeka, ktorá má všeobecne lepšiu presnosť a rezervu 70 hodín.

Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

A nakoniec je konkurentom aj sám Orient, presnejšie Orient Star Sports Diver RE-AT-010 s open heart a priehľadom na strojček cez dienko alebo Orient Star Sports Diver RE-AU030.

U oboch nájdeme ukazovateľ rezervy chodu, čo bolo pri prvých M-Force bežné. Ďalej samozrejme zafír, potápačskú certifikáciu a automatický strojček s 50 hodinami chodu. Priemer je síce menší, ale aj tak ide o celkom robustné potápky, ktoré sú naviac veľmi precízne spracované.

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

A nakoniec, v dobe, kedy mala kolekcia M-Force pauzu, sa za nástupcu považoval model Orient Triton. Dôvodom bol možno väčší priemer (43 mm), zafír a ukazovateľ rezervy chodu. U novších Tritonov už ale ukazovateľ rezervy chodu nie je.

Ale hoci ide o pekné potápky, za M-Force zaostával minimálne čo do individuality dizajnu. A tak najlepšou alternatívou, pokiaľ sa vám štýl, veľkosť a vlastnosti M-Force páčia je nehľadať alternatívy, ale nechať sa sprevádzať silou M-Force.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku