» Blog » Orient

Orient Neo Classic Sports recenzia - Stretneme sa o pol žltej

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Retro

Igor Kratochvíl | 13.6.2023 | 8 MIN

Vytvárať ikony sa oplatí. Vďaka nim sa značky nezmazateľne zapisujú do histórie, verní fanúšikovia majú nad čím jasať a v neposlednom rade vytvárajú večné a vďačné evergreeny. Tento trend je veľmi obľúbený najmä vo svete hodiniek a japonská stálica ORIENT ide už dlhé roky úspešne v jeho stopách. To je aj prípad radu Neo Classic Sports, na ktorý sa pozrieme v dnešnej recenzii. Hadžime!

Vyjadrite svoj názor, konečne máte šancu!

Japonsko, zakonzervované tisícročným cisárskym poriadkom, sa v 60. rokoch minulého storočia začalo prebúdzať do novej éry a lúče z krajiny vychádzajúceho slnka konečne dorazili do zvyšku sveta. Tvorivá generácia mladých Japoncov zažívala doslova boom a čoskoro bolo možné žať plody povestnej húževnatosti a inteligencie vo všetkých odvetviach.

Hodinársky priemysel samozrejme nezostal v tieni a Japonsko začalo udávať tempo v oblasti technológií a dizajnu. Začali vznikať veľmi zaujímavé a originálne koncepty a v portfóliu značky Orient to nebolo inak. A práve dobový "Orient" inšpiroval trojčlenný tím, ktorý stojí za súčasnou kolekciou Neo Classic Sports.

Japonskí majstri však nezaspali na vavrínoch a návrat úspešného dizajnu nie je jediným tromfom. Do súčasných hodiniek vniesli úplne novú energiu v podobe nového strojčeka a podstatne zvýšenej vodeodolnosti. To všetko vďaka technológiám, ktoré v 60. a 70. rokoch prakticky neexistovali.

Zástupcovia Neo Classic Sports sú z hľadiska funkcií úplne rovnocenní a veľa rozdielov nečakajte ani v dizajne. V jeho génoch sa odrážajú neprehliadnuteľné a typické prvky modelov World Map a King Diver, ktoré si získali srdcia miliónov fanúšikov na celej planéte.

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Rozdiely spočívajú vo farbách a remienkoch. Popri klasickej striebornej verzii budete dlho váhať nad krásnym hnedozlatým variantom s veľmi silným vintage nádychom, ale nepochybne vás zaujme predovšetkým čierna verzia s nezameniteľným, farebne hrajúcim ciferníkom v limitovanej edícii 2 000 kusov. Práve tá pôsobí na oči ako magnet, ktorý doslova chytí a nepustí, a preto sa na ňu v recenzii pozrieme bližšie!

Hravá elegancia

Toto stručné slovné spojenie asi najlepšie vystihuje sériu Neo Classic Sport. Dizajn hodiniek nádherne balansuje medzi športovosťou a čistou eleganciou, a v prípade modelu RA-AA0E07B to platí dvojnásobne. Najväčšiu zásluhu na tom má nepochybne už spomínaná variácia viacfarebných indexov a čiernej farby, ktorá hodinkám dominuje.

Hoci hodinky nevyzerajú príliš masívne, zmeníte názor hneď, ako si nimi ozdobíte zápästie. Spočiatku trochu infantilne vyzerajúca hračka sa v okamihu zmení na serióznu pánsku záležitosť. Možno je však trochu škoda, že Orient neuviedol rovnaký dizajn v menšej verzii pre dámy. Farby sú lákavé a hodinky sa stretli len s pozitívnymi reakciami nežného pohlavia.

V hodinkách nájdete vďačného spoločníka na dlhé dni vďaka perfektne padnúcemu a poctivo šitému čiernemu remienku z teľacej kože a vďaka pomerne nízkej hmotnosti, ktorú výrobca neuvádza, ale mnou testovaný kus vážil 96 g. Remienok je na vrchnej strane hladký a na spodnej prírodný, takže jeho príjemný pocit v ruke som veľmi ocenil.

Otvory v remienku sú vyrazené pomerne husto a v dostatočnom množstve, takže nastavenie správnej dĺžky bude pre väčšinu majiteľov hračkou. Dôkazom bolo veľmi ľahké a pohodlné nosenie na mojom nezvyčajne úzkom zápästí.

Obe časti remienka sú k puzdru pevne pripevnené prostredníctvom 20 mm dlhých strmeňov, teda štandardne, a pri výmene za alternatívny remienok alebo náramok sa nestretnete so žiadnymi prekážkami. Táto hodnota je v skutočnosti vyrazená na spodnej strane remienka spolu s typom materiálu a logom Orient. Remienok je zakončený elegantnou čiernou oceľovou sponou, na ktorej je tiež decentné logo výrobcu.

Sympaticky komplikovaná komplikácia

Asi takto by som opísal svoj prvý dojem z puzdra a ciferníka. Všetko vyzerá na prvý pohľad veľmi komplikovane, a pritom sú všetky podstatné informácie a komplikácie čitateľné a tam, kde ich očakávate. Uvedomujem si, že takto na mňa pôsobí väčšina ostatných modelov Orient, a hoci mám rád veci prehľadné a jednoduché, hodinky "Orient" ma vždy nejakým spôsobom priťahovali práve vďaka tejto orientálnej kvalite.

Zaoblené boky a skosený tvar hornej a dolnej časti oceľového puzdra s čiernou PVD úpravou mi pripomínajú ikonické primky radu Sport a zároveň možno ešte ikonickejšie korytnačky Seiko. Puzdro je široké 43,5 mm a vysoké primeraných 46 mm, pričom hrúbka sa zastavila na 14 mm.

Výrazné indexy sú očarujúco neprehliadnuteľnou dominantou celého ciferníka. S pravidelnou presnosťou zobrazujú v päťminútových intervaloch pestrú prehliadku odtieňov, ktorá na prvý pohľad pripomína dúhu.

Pozorní pozorovatelia však čoskoro zistia, že nejde len o lacné striedanie niekoľkých základných farieb, ale o veľmi citlivo zvolenú škálu, ktorá zahŕňa odtiene zelenej, modrej a červenej s príjemným oživením výraznej žltej. Táto kombinácia sa mi veľmi páči, pôsobí sviežo a hneď tak neomrzí.

Celú farebnú šarádu pretína len komplikácia dňa v týždni a dátumu na pozícii indexu tretej hodiny, vo veľkom rámčeku s jemným strieborným lemovaním. Tmavá typografia na bielom pozadí nie je ničím výnimočná. A prečo by aj mala, veď ide predovšetkým o funkčnú záležitosť a spracovaniu nie je čo vytknúť.

Dni v týždni sú dvojjazyčné, ale angličtinu budete hľadať márne. Prelistovanie celej udalosti, teda dňa a dátumu, trvá takmer hodinu a pol, čo je pomerne otravné tempo. Našťastie sa to všetko odohráva uprostred hlbokej noci, takže to nie je veľká slabina. Tmavé pozadie ciferníka príjemne narúša len ozdobné logo Orient s dodatkom "Automatic" a informácia o zvýšenej vodotesnosti, ktorá teraz zvládne tlak 20 barov.

Chválim výraznosť či hrúbku dvoch obeliskových ručičiek; dominujú v pomerne zložitom prostredí a vždy dokážu jasne a zreteľne informovať o čase. Na toto duo potom nadväzuje nezvyčajne tenká sekundová ručička, ktorú treba z času na čas vyhľadať.

Hodinky sú vybavené otočným vnútorným lunetovým prstencom, čo je v tejto cenovej kategórii takmer nevídaný prvok. Jeho prvé pätnásťminútové indexy sú na rozdiel od ostatných výrazne tmavšie a áno, ako niektorí z vás správne uhádli, je to ďalší dôkaz zamerania na nadšencov potápania.

Pohyb prstenca rotujúcej lunety sa ovláda jednou z dvoch koruniek na pravej strane puzdra, konkrétne tou spodnou, kraľujúcou na indexe štvrtej hodiny. Mechanika korunky je ukážkovo jemná a zamatovo hladký pohyb lunety vo mne vyvolával doslova blažené pocity.

Nastavenie všetkých funkcií hodiniek, teda času, dátumu a dňa v týždni, sa vykonáva prostredníctvom hlavnej korunky, ktorá sa štandardne nachádza na indexe tretej hodiny. Na to všetko ju stačí raz alebo dvakrát vytiahnuť nahor a potom ňou otočiť v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek.

V priloženom návode je všetko zrozumiteľne a jednoducho vysvetlené. Funkcia hackovania hodiniek bude nepochybne užitočná na dokonale presné nastavenie času. Len pozor na nastavenie dátumu medzi 20:00 a 4:00, hodinky by podľa manuálu nemuseli fungovať správne.

Pokiaľ ide o korunky, spomeniem ešte jeden dôležitý postreh, a to, že ani jedna z nich pri nosení netlačí na ruku, hoci obe dosť vyčnievajú z puzdra a sú rovnako veľké. Obe korunky vďaka svojmu čiernemu sfarbeniu dokonale splývajú so zvyškom hodiniek a obe sa môžu pochváliť aj označením v podobe jednoduchého loga Orient. Ďalší krásny detail, ktorý oceňujem.

Túžim po kvalite a funkčnej luminiscencii a mám rád, keď sa výrobcom podarí dosiahnuť hravosť alebo originalitu aj v týchto smeroch. Podľa môjho názoru sa limitovanej edícii Neo Classic Sports podarilo dosiahnuť oboje. Prvky luminiscencie nájdete v podobe drobných bodiek na indexoch ciferníka, tmu osvetľujú obe ručičky a oko znalca poteší detail v podobe luminiscenčného indexu na 12. hodine a na otočnej lunete.

Celý ciferník pokrýva kvalitné silikónové sklo, ktoré hodinky dostatočne chráni a pri priamom pohľade neskresľuje. Zárezy v oceľovom rámčeku po obvode sklíčka, typické pre manipuláciu s klasickou otočnou lunetou, sú trochu mätúce, ale dá sa na ne zvyknúť.

Keď sa potom presunieme na úplne opačnú stranu puzdra, teda na dienko, zarazí nás strohosť v podobe tradičných technických údajov a absencia čohokoľvek zaujímavého, okrem dvoch pekných a podstatných detailov. Dienko je skrutkovacie, takže ide o poctivé a kvalitné riešenie bez problémov s miniatúrnymi skrutkami.

Druhým príjemným benefitom je vyrazené číslo predmetného kusu z celkového limitovaného počtu dvoch tisíc kusov. Som presvedčený, že rovnaká pečiatka jedinečnosti poteší každého majiteľa a najmä zberateľa. Navyše, ak by Orient dokázal urobiť pre dienko tohto modelu to, čo Seiko robí aj pre obyčajnú "päťku", teda potešenie z pohľadu na mechanizmus cez priezor, potom by som dienku nemal čo vytknúť.

Aspoň raz denne!

Jedným z najdôležitejších vodítok, ktoré každého potenciálneho majiteľa nepochybne zaujme, je japonský mechanický strojček s označením F6922. Ide o veľmi kvalitné automatické srdce s možnosťou manuálneho náťahu, šperkované dvadsiatimi dvoma kameňmi. Pre spoľahlivý chod automatu je nevyhnutná dokonalá symbióza majiteľa a hodiniek, teda prakticky každodenné nosenie alebo pobyt v naťahovači.

Čas chodu strojčeka na jedno naťahovanie udáva výrobca na 40 hodín; tento údaj nielen potvrdzujem, ale podčiarkujem ho aj vyššími hodnotami. Udržať hodinky pri živote päťdesiat hodín nebolo ťažké.

Pravdou však je aj to, že s ubúdajúcim výkonom stráca automatika na presnosti. Vždy to závisí od viacerých okolností, a hoci Orient v manuáli argumentuje dlhodobou odchýlkou +25 až -15 sekúnd za deň, s rovnakými nepresnosťami som sa stretol len vtedy, keď hodinky po celý čas ležali nehybne na mieste. Počas nosenia sa presnosť zlepšila prakticky na polovicu. Konkrétny kus, ktorý som testoval, predbiehal denný čas približne o 8 sekúnd.

Automatické spustenie pre každého

Akú úlohu teda hodinky vlastne zohrávajú a koho najviac potešia? Je to seriózny potápač, retro štylista, alebo len ďalší kúsok v portfóliu značky Orient? S modelmi kolekcie Neo Classic Sport získate predovšetkým špičkovú kvalitu. Týka sa to nielen presnosti a skvelého strojčeka, ale aj všetkých použitých materiálov, ktorých úroveň si všimnete hneď po vybalení z krabičky.

Neustála starostlivosť o chod automatu nie je pre každého, ale Orient je ideálnou príležitosťou pre tých, ktorí si chcú vyskúšať automaty a zároveň neutrácať desaťtisíce. Trochu opatrný by som bol možno pri vodných aktivitách s koženým remienkom, ale ten sa dá ľahko vymeniť a dovolenku a vodné aktivity si môžete naplno užiť napríklad s milánskym náramkom, ktorý by hodinkám určite pristal.

Za prijateľnú cenu získate aj veľmi zaujímavý prírastok do svojej zbierky, ale osobne si dovolím tvrdiť, že vďaka svojim sympatiám si hodinky Orient Neo Classic Sports vyslúžia svoje každodenné čestné miesto skôr na vašom zápästí ako vo vitríne.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku