» Blog » Orient

Orient New Multi-Year Calendar – Recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 9.2.2024 | 8 MIN | 2x komentár

Trochu záhadný systém viacročného kalendára už roky priťahuje nadšencov mechanických hodiniek. Prečo sú hodinky Orient New Multi-Year Calendar také obľúbené? A ako vlastne kalendár funguje? Dnešná recenzia vám to snáď trochu osvetlí.

Viacročné kalendáre vyvolávajú pocit nostalgie. A to oprávnene. Hodinky s viacročným kalendárom sú na trhu už desaťročia a v prípade značky Orient ide doslova o charakteristický kúsok. V skutočnosti spoločnosť Orient uviedla na trh prvé hodinky s viacročným kalendárom už v roku 1965!

Hoci je dnes táto funkcia trochu zastaraná a vzhľadom na všadeprítomné počítače a mobilné telefóny prakticky nepoužiteľná, čaro hodiniek je nepopierateľné. Dokazuje to nielen fakt, že sa dodnes vyrábajú, ale predovšetkým skutočnosť, že sú napríklad najpredávanejším modelom tejto tradičnej japonskej značky.

Priznám sa, že som dlho prechádzal okolo modelov Multi-Year bez povšimnutia. Možno ma ich hlavná éra minula a nová retro vlna zasiahla inde. Potom sa však na jednom hodinárskom fóre rozprúdila veľká diskusia.

Túto diskusiu vyvolala istá dáma, ktorá hľadala rady u nadšencov hodiniek pri hľadaní svojich budúcich hodiniek. Dizajnovo ju zaujali Festiny, značka tak typická pre módne hodinky. Jej požiadavka však bola iná: chcela cenovo dostupnú tradičnú značku.

Stovky komentárov obsahovali desiatky svetoznámych aj menej obvyklých značiek hodiniek. Po niekoľkých dňoch hľadania sa objavila fotografia nových hodiniek šťastnej majiteľky. A aké bolo prekvapenie, aspoň pre mňa, že na konci tejto vzrušujúcej cesty bol Orient New Multi-Year Calendar. Model, ktorý považujem za doménu mužov, má zrejme niečo, čo dokáže zaujať aj modernú ženu! Bol čas pozrieť sa naň bližšie.

Staré vs. nové

Tu treba hneď na začiatku uviesť generáciu viacročných kalendárov na pravú mieru. Tie skutočne ukazujú niečo vyše 20 rokov a Orient vydáva nový model každých niekoľko rokov (uvádza, že tak robí každých 5 rokov, ale ja som ich tak dôkladne nesledoval).

Takže napríklad model FEU00 je úplne iný ako aktuálnejší RA-BA00. Líši sa vzhľadom, spracovaním, dokonca aj pohybom. To, čo majú spoločné, je tá do očí bijúca komplikácia Multi-Year Calendar, ale nielen to. Ako si tieto varianty stoja? A po ktorom z nich siahnuť?

Retro kúzlo starších Multi-Year Calendar

Staršie modely, v súčasnosti označované ako Orient Multi-Year Calendar FEU00 a generácie pred nimi, boli nesmierne populárne z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným bola prijateľná cena, keďže tieto strojčeky sa dali zohnať za sumu hlboko pod 200 eur.

Jedným z kameňov úrazu tohto modelu je náramok. Ide o skladaný oceľový ťah, kde sú jednotlivé články spojené sponami v podobe tzv. hokejok. Preto sa články zo strán nezotierajú a celkové spracovanie je jednoducho jednoduchšie.

Pri pohľade na cenu je to ľahko odpustiteľné, napriek tomu si myslím, že výmena za pevnejší oceľový náramok posunie hodinky na úplne inú úroveň. Tieto myšlienky možno trochu komplikuje fakt, že medzi uškami je 19 mm. Rovný počet by ponúkol viac možností, ale určite to nie je neriešiteľný problém.

Samotné puzdro je totiž spracované síce triezvo, ale veľmi pekne. Obzvlášť sa mi páči kaskádovitý dizajn smerom k sklíčku. Dodáva hodinkám trochu objemu a istú robustnosť. Výborný dizajnový ťah pre pánske hodinky s priemerom viac ako 42 mm. Čo sa týka nositeľnosti, nemám sa na čo sťažovať. Typický tvar puzdra veľmi dobre sedí na zápästí, od uška po uško má 48 mm a hrúbka nepresahuje 12 mm.

Vnútri hodiniek New Multi-Year Calendar sa nachádza mechanický strojček 46D40, ktorý si Orient, hoci patrí pod Seiko Epson, vyrába sám. Okrem komplikácií spomínaného kalendára má 21 uložení kameňov a ukazovateľ dátumu. Čo naopak nemajú, je hackovanie – takže sekundová ručička bude bežať ďalej, keď je nastavený čas. Vzhľadom na cenovku určite neprekvapí ani to, že nie je nijako zdobený, ale táto strohosť v tomto prípade nevadí.

Strojček pracuje rýchlosťou 21 600 polofrekvencií za hodinu a Orient uvádza toleranciu -30/+40 sekúnd za deň. Bežne však dostanete nejakých +- 15 sekúnd. Pri plnom naťahovaní hodinky vydržia v chode niečo vyše 40 hodín.

V súvislosti so strojčekom je potrebné spomenúť jednu dôležitú vec. Ide o mechanický strojček s automatickým naťahovaním, ale bez ručného naťahovania. Aby hodinky fungovali, je potrebné ich naťahovať rotorom. Nemôžete ho naťahovať prostredníctvom korunky. Na druhej strane, na pohyb rotora reagujú veľmi rýchlo.

Možno sa to nezdá ako dôležitá informácia, ale treba ju brať do úvahy. Najmä ak si neplánujete zaobstarať naťahovač pre svoje hodinky. Je to však neoddeliteľná súčasť týchto hodiniek, rovnako ako zvláštne (ne)účelný kalendár.

Takže ak to zhrnieme, staršie varianty mali retro puzdro, nesklopný strojček a žiadnu možnosť ručného naťahovania a odchýlka presnosti sa mohla dostať až na niečo ako 30/+40 sekúnd za deň. Kalendár je potom aktuálny do roku 2036. V súčasnosti je to skôr na dopredaj, ale ak naň natrafíte, stále ponúka hodinu hudby za veľmi málo peňazí v pôvodnom prevedení.

Pre úplnosť dodávam, že Orient má niekoľko variantov viacročných kalendárov. Okrem spomínaného nového viacročného kalendára FEU00 patrí medzi obľúbené aj Orient Multi-Year s posuvnou stupnicou. Sú športovejšie, ponúkajú 100 m vodotesnosť a skrutkovateľnú korunku. Systém kalendára je však rovnaký.

A čo sa stane, keď kalendár už nie je aktuálny? Teoreticky (a prakticky) by malo stačiť vymeniť dátumový veniec a hodinky budú pekne šliapať ďalej.

Súčasná verzia má vyžehlené všetky nedostatky

Najaktuálnejšiu verziu nájdete pod označením Orient Multi-Year Calendar RA-BA00 .Kalendár je platný na roky 2021-2043. A spoločnosť Orient v ňom vyriešila všetky vyššie pop ísanéchyby. Ale – za vyššiu cenu. Aj tak však zostáva za viac ako priateľskú cenu pre zaujímavé automaty a verím, že mnohí záujemcovia si zatieto úpravy skutočne radi priplatia .

Okamžite viditeľnou zmenou je dizajn. Od puzdra v tvare vankúša sa upustilo v prospech klasickejšieho. Retro dojem z hodiniek tým síce utrpel, ale získali väčšiu nadčasovosť.

Náramok má teraz oveľa lepšie spracovanie. Články sú poctivejšie spracované a medzi uškami je štandardnejšia vzdialenosť 22 mm. Zapínanie tiež vyzerá oveľa lepšie, len už neponúka takú širokú možnosť mikroregulácie.

Veľká zmena sa udiala aj vo vnútri, keďže nový Multi-Year má výrazne prepracovanejší strojček. V každom ohľade. Kaliber Orient F6D22 už nemá len možnosť manuálneho naťahovania, ale aj hackovania. Rezerva chodu sa naďalej pohybuje okolo 40 hodín.

Okrem toho môžete vidieť strojček cez priehľadný ciferník, čo sme pri staršej verzii tiež nemali možnosť vidieť. Ale to hlavné – nastavenie kalendára teraz funguje prostredníctvom korunky.

V prvej polohe teda nastavíte dátum otočením nadol, otočením nahor príslušný rok k aktuálnemu mesiacu. Nie je tu žiadne ďalšie tlačidlo. Prináša to viac elegancie ana stránke nehrozí, že by ste omylom zakopli o tlačidlo na posunutie kalendára .

Takže ak to zhrnieme, novšia generácia má modernejší dizajn, prepracovanejší strojček s vyššou presnosťou (+25/-15 sekúnd za deň), hackovanie, manuálne naťahovanie a možnosť nastavenia kalendára prostredníctvom korunky.

Rovnako ako predchádzajúce varianty si však zachováva 50 m vodotesnosť a minerálne sklíčko. A ani jednej verzii nemožno uprieť úspešné balansovanie medzi športovými a spoločenskými hodinkami. Vezmite si ich k obyčajnému tričku na grilovačku, alebo k ležérnemu saku a košeli, prípadne k pulóvru, vo všetkých prípadoch budú vyzerať ako stvorené pre danú príležitosť a štýl.

Posuvné pravidlo viacročného kalendára

Prejdime k najväčšiemu lákadlu týchto hodiniek. Viacročný kalendár.

Ako tento tajomný kalendár funguje? Na prvý pohľad je to celkom záhada. V skutočnosti stačí jediné: pomocou horného tlačidla na starších verziách alebo korunky v prvej polohe na novších verziách posunúť aktuálny rok na aktuálny mesiac. Rok sa posúva na disku v hornej časti kalendára. Nad ním sa potom zobrazí zoznam mesiacov.

Po priradení správneho roku k aktuálnemu mesiacu je hotovo. V spodnej časti sa zároveň posúva disk s dňami v týždni (od pondelka do nedele, ktorý je červený) a priradí sa k správnemu dátumu v požadovanom mesiaci.

Rok 2021 jen nastavený na srpen. Díky tomu můžeme vyčíst, který den připadne na jaké datum v srpnu 2021.

Rok 2021 stačí nastaviť na august. Takto si môžeme prečítať, ktorý deň pripadá na ktorý dátum v auguste 2021.

Ukážeme si to na predchádzajúcom obrázku. Rok 2021 v hornom disku je aktuálne nastavený na august. V dolnej časti kalendára teda viem presne povedať, že prvá streda v mesiaci bude 4., alebo že prvý august 2021 pripadá na nedeľu.

Takto môžem nastaviť ľubovoľný rok, ktorý je na hornom kotúči, a určiť, ktorý deň je aký. Takže napríklad z aktuálne nastaveného kalendára na obrázku vyššie viem zistiť, ktorý deň pripadá na ktorý dátum v máji 2022. Alebo spätne, že Silvester v roku 2019 sa slávil v utorok.

Možno si myslíte, že to nemôže fungovať počas priestupných rokov. Ale viacročný kalendár dokáže aj to. Priestupné roky sú na 12-hodinovom kotúči zvýraznené červenou farbou. Jediná zmena v nastavení oproti nepriestupnému roku spočíva v tom, že priestupný rok nastavíte na zvýraznený január a február. Napríklad rok 2024 bude priradený januáru v poslednej sedmičke kocky so zvýrazneným JAN (január). Zatiaľ čo nepriestupný rok 2022 bude priradený k prvému riadku s nezvýrazneným JAN.

Aktuální nastavení pro říjen 2022. Na spodní výseči můžete přečíst, že první říjnové pondělí připadá na 3, nebo že 28. bude v pátek.

Na spodnom riadku si môžete prečítať, že prvý pondelok v októbri pripadá na 3. októbra, alebo že 28. októbra bude piatok.

Niektorí majitelia sú sklamaní, keď zistia, že nejde o večný kalendár. Hodinky si samy nenastavujú dátum, ani samy neposúvajú rok na ďalší mesiac.

Pre správne fungovanie je potrebné každý mesiac presunúť aktuálny rok na aktuálny mesiac. A každé dva mesiace preklopiť dátum v okienku na 3. hodine.

Ak ste dúfali aj v automatické prestavovanie, hľadajte hodinky, ktoré majú večný kalendár. Alebo sú riadené rádiom, GPS alebo sa môžu synchronizovať cez Bluetooth. Viacročný kalendár Orient je skôr nostalgickou záležitosťou. Je len trochu praktický a využijete ho len občas.

Napríklad keď sa vás niekto spýta, ktorý deň pripadá na tohtoročné Vianoce. Stlačením tlačidla presuniete rok na december a do niekoľkých sekúnd poznáte odpoveď. Možno bude pýtajúci sa rýchlejší, keď vytiahne telefón, ale v tom je to čaro nostalgie, ktoré hodinky ponúkajú.

Navyše to vyzerá úžasne zaujímavo a dodáva to hodinkám poriadnu dávku jedinečnosti. Nie, bez tejto komplikácie by hodinky s prázdnym ciferníkom určite neboli takým hitom. Orient Multi-Year Calendar vás však bude baviť. Robia to už od 60. rokov minulého storočia a zdá sa, že s tým neplánujú prestať.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky
7.10.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

joxer123pred 887 dňami, reagovať
Mam ich aj ja pekne jednoduche hodinky, vodotesne. na ruku akurat. Trocha slabsia luminenscencia ruciciek a indexov, ale nie su to potapky. Dobra cena ja som ich zohnal za 114 Eur aj spostou. 3 rocna zaruka na stroj. Takza za mna plus. Idem ponosit potom sa ozvem s recenziou a skusenostami po mesiaci. Caute
Agáta Vřeskápred 885 dňami
Budeme sa tešiť :)

Hodinky zmienené v článku