» Blog » Orient

Orient RA-TX02 predstavenie – Orient potápky a v soláre? To bude šupa

Tagy: Predstavenie | Orient | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 27.3.2023 | 3 MIN

Že má Orient asi najlepšie automatické potápky do 400 eur, je celkom známa vec. Teraz sa Orient dosť možno pokúsi nastaviť laťku aj v inej kategórii – budú nové Orient RA-TX02 jedny z naj dostupných solárnych potápok?

Vyrazí nám novinka dych? Uvidíme. Zatiaľ do nej vkladám celkom veľké nádeje. Ako totiž zo skúseností vieme, Orient takpovediac ľudové potápačské hodinky vážne vie. Majú dlhú tradíciu a nie jedny si tiež právom vyslúžili láskyplnú fanúšikovskú prezývku.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Vodný živel má Orient v malíčku. Do histórie sa ako prvé zapísali v roku 2004 hodinky, ktoré dostali prezývku Mako (podľa najrýchlejšieho žraloka) a ktoré sú dnes už legendárne. Postupom času sa pridali ikonické hodinky Ray, Kamasu, Kanno a ďalšie.

Práve z takých kultových potápok vychádza aj očakávaný model RA-TX02, ktorý po novom (a prvýkrát v potápačskom rade) dostal quartz solárny strojček. A funkciu chronografu (stopiek), ktorá pekne okorenila inak klasický (a niekto by možno povedal až fádny) potápačský štýl hodiniek.

Dizajnovo v podstate kopírujú ďalšiu novinku tohto roku, hodinky, ktoré zatiaľ nemajú plne ustálenú prezývku. Dizajnovo totiž pripomínajú Mako II, parametrovo Kamasu, a tak sa im zatiaľ pracovne hovorí Mako III Kamasu.

Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky
7.10.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenzia – Príbeh jednej ostrozubky

Zodpovedá ako tvar oceľového puzdra, tak otočná potápačská luneta s pravidelnými vrypmi, font číslic aj tvar indexov a ručičiek. Nemajú už ukazovateľ dňa v týždni, ale len dátumovku, ktorá sa posunula medzi 4. a 5. hodinu.

Veľkosť je tiež rovnaká, teda priemer 42,8 mm, hrúbka 13,1 mm a od nožičky k nožičke 48,1 mm. Teda väčšie športové hodinky, ako majú byť. Pravdu povediac som dúfala, že so solárnym strojčekom budú hodinky tenšie...

Skvelou správou je aj prakticky nepoškriabateľné zafírové sklíčko, ktoré bolo devízou práve hodiniek Kamasu. Šrobovacie dienko bude zdobiť tradičný vzor protiľahlých delfínov, ktoré sú spoločné pre všetky potápky od Orientu. A o 200 M vodeodolnosti asi ani nemusí byť reč... Ani o tom, že nemajú oficiálnu potápačskú certifikáciu, ktorá by cenovku navýšila (počítame zatiaľ s cenou okolo 340 eur, ale túto informáciu ešte určite čo nevidieť potvrdíme a doplníme).

Model sa bude predávať v troch farebných variantoch: s pepsi lunetou, klasická čierna verzia a panda.

Práve posledná panda je asi najzaujímavejším modelom, a to nielen vďaka ľahkému retro šmrncu, ale hlavne podobnosti s inými známymi solármi od Orientu (cca 2019–2020) – Orient Neo 70's Panda, ktoré však nepatrili do potápačského radu. A nemôžem si tiež odpustiť prirovnanie so Seiko Speedtimer Solar, ktoré sú už v trošku inej cenovej kategórii...

Poďme ale na to najdôležitejšie, na strojček. A tu sa to trošku zamotáva. Staršie solárne chronografy Orient Neo, o ktorých som už písala vyššie, mali in-house strojček Orient KSB01, ktorý bol v podstate takou obdobou Seiko VS75. Novinka RA-TX02 má strojček VS752. A údajne tiež in-house.

O tom, či sa jedná o nejakú technologickú fúziu so Seikom (Orient konieckoncov spadá pod Seiko Epson), či je to nový solárny strojček od Orientu (a robím z toho moc veľkú vedu) a ako to vlastne spoločnosti z tejto technickej stránky presne majú, zatiaľ zisťujeme (a doplníme).

Solárne hodinky sú poháňané premenou energie získanej zo slnečného svetla a iných svetelných zdrojov na elektrickú, takže nie je treba vymieňať batérie.

Hodinky sa napájajú cez tri subčíselníky, pod ktorými je skrytý solárny článok. Presnosť strojčeka je udávaná na ±20 s za mesiac (u Orientov však odchýlka býva spravidla lepšia, než je uvedené na papieri, ale uvidíme) a pri plnom nabití vydržia bežať aj pol roka v úplnej tme.

Hodinky by mali doraziť v priebehu mája a už sa ich nemôžeme dočkať. Za mňa má táto novinka vážne potenciál. Čo myslíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku