» Blog » Orient

Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenzia – Krása strieda nádheru!

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Jakub Pitucha | 24.4.2024 | 3 MIN

Prehnaný názov? No, nemyslím si to – dnešné hodinky na mňa naozaj zapôsobili. A to aj napriek tomu, že podobné "all in one" kúsky na každý deň vôbec nevyhľadávam a uprednostňujem odvážnejšie kreácie. Ale nový Orient Semi-skeleton sa mi jednoducho páči. Sú... ODLIŠNÉ.

A hoci na prvý pohľad vyzerajú ako ďalšie klasické "športové hodinky s oceľovým náramkom", ktorých na trhu nájdeme hromady, po chvíli skúmania si začneme všímať rozdiely.

Ciferník

Orient novo vydal štyri farebné varianty: klasický celozlatý s bielym ciferníkom...

...A potom ne-PVD s tyrkysovým, červeným a zeleným ciferníkom.

Na recenziu som dostal zelené, a práve na tie sa vo svojej recenzii zameriam.

Keď som hodinky prvýkrát vzal do ruky, okamžite ma zaujal ich prepracovaný zeleno-zlatý ciferník, ktorého základom je efekt slnečného lúča. Na moje prekvapenie ho však namiesto klasického efektu "od stredu ku kraju" tvorili jemné špirály. Ciferník sa tak hrá so svetlom úplne iným spôsobom, než som doteraz videl na iných hodinkách.

Plastové indexy na mňa pre zmenu dýchajú duchom 70. rokov, a to preto, že ich štýl mi veľmi pripomína módu tej doby, keď sme mohli byť zvyknutí na indexy výrazných a nezvyčajných tvarov. Tejto estetike nahráva aj minútová obruč, ktorá je zvýraznená jemnými zlatými hranami vsadenými do ciferníka, čo mu dodáva ešte väčšiu hĺbku. To všetko je "ukryté" pod tenkým zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou.

Orient Star Modern Skeleton recenzia – Usmievavá hviezda
3.4.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenzia – Usmievavá hviezda

Mimo stredu

Ďalším charakteristickým prvkom je mimo stredu sekundovej ručičky na 6. hodine – zdá sa, že tým vzdávate hold minulej ére, keď bol tento prvok úplne bežný.

Osobne sa mi toto riešenie veľmi páči a som rád, že sem Orient "nenapchal" napríklad často kritizovaný 24-hodinový subciferník, ako to zvyknú robiť iné značky v podobnej cenovej kategórii.

Otvorené srdce

Po presune na 9. hodinu si môžeme všimnúť srdce hodiniek – zotrvačník kmitajúci rýchlosťou 21 600 úderov za hodinu. A ak trochu "zaostríme", môžeme si všimnúť aj skokovú kotvu a krokové koliesko, ktoré sa v pravidelných intervaloch otáčajú proti smeru hodinových ručičiek.

Samotné telo zotrvačníka má zlatú farbu, a tak (aspoň v prípade tohto modelu) dokonale dopĺňa farebnú kombináciu hodiniek. Otvorené srdce a mimostredový strojček sú tiež zvýraznené zlatými okrajmi, podobne ako spomínané obruče.

Vo vnútri hodiniek tiká automatický in-house kaliber F6S22 s 24 kamienkami a rezervou chodu 40 hodín. Keďže Orient patrí do masívnej rodiny Seiko, môže sa pochváliť aj vychytávkami ako Magic Lever (zabezpečuje obojstranné automatické naťahovanie, ktoré chýba napríklad u konkurenčnej Miyoty), Spron (materiál odolný voči korózii použitý napríklad v klietke náťahu) a Diashock (ochrana zotrvačníka proti nárazom). Samozrejme, nechýbajú ani (v dnešnej dobe prakticky nevyhnutné) funkcie, ako je hackovanie alebo ručné navíjanie.

Vyššie opísaný "interiér" hodiniek je uzavretý v 41 mm tele s dĺžkou 48 mm. Korunka je signovaná a puzdro je priehľadné.

Rozteč ušiek je 22 mm a ako som už spomínal – hodinky sa dodávajú na celokovovom náramku, ktorý je podľa môjho názoru prekvapivo dobre vyrobený. Jeho jedinou chybičkou a zároveň malou nerovnosťou celých hodiniek je "plechové" zapínanie a ohnuté konce náramku. Ale to je asi pri tejto cene príliš veľa. Pri samotnom nosení hodiniek náramok nechrastil a tak by som ho z hodiniek vôbec nezložil.

Slovo na záver

Asi len to, že aj ja – nie príliš veľký fanúšik tohto typu hodiniek – som nakoniec „obľúbil“ a Orient Semi-skeleton RA-AR0008E10B mi prirástol k srdcu. Kombinácia klasického štýlu a vintage nádychu im jednoducho sedí a s hodinkami sa budem lúčiť len veľmi ťažko.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku