Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom

Tagy: Predstavenie | Orient Star | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 28.4.2023 | 4 MIN

Kolekcia Avant Garde je u Orient Star pomerne nová. A vidíte to. Už sa stala jedným z ťahúňov a dostala do výbavy to najlepšie. Dámy, páni a hodinkoví nadšenci predovšetkým, privítajte nové Orient Star Sports Avant Garde Skeleton 2023.

Prvé Avant Gardy sa objavili iba v roku 2020. Modely s výrazným dizajnom kombinujúcim športového ducha a odvážnosť skeletonov pritiahnu pozornosť okamžite.

Možno ani najprv neviete prečo, až po bližšom preskúmaní zistíte, ako rafinovane sú navrhnuté. Číselník pôsobí trojrozmerným dojmom. Dve vrstvy odlišných farieb sú starostlivo prepojené, aby spolu s indexmi a ručičkami tvorili celistvý vzhľad.

První generace Orien Star Avant Garde skeleton s červenými akcenty.Prvá generácia Orien Star Avant Garde skeleton s červenými akcentmi.

Koncept menej vídaný, o to zaujímavejší.

Novinka pre rok 2023 na tento koncept nadväzuje, ale trúfam si povedať, že ho v Oriente posunuli ešte o kus ďalej. Prepracovanejší dizajn, lepší strojček a kremíkové krokové koliesko budú hlavnou doménou nových Avant Gardov, ktoré sa tak majú stať vlajkovou loďou športovej kolekcie Orient Star.

Orient Star Sports Avant Garde Skeleton 2023.Orient Star Sports Avant Garde Skeleton 2023.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Veď si za nich ale tiež priplatíte, a to dokonca násobok ceny súčasných Avant Gardov. Tak mi napadá – poďme rozobrať, či za tú cenu budú vlastne stáť za to.

Najpr ten dizajn. Pretože ten je naozaj zaujímavý a premyslený. A to mám rada. Opäť vidíme dve štruktúry, trošičku odlišných farieb, ale omnoho sofistikovanejšie prepojených. Nebyť tej športovej širokej lunety so skrutkami, kľudne by som povedala, že ide o veľmi elegantný model. Napokon na skeletony si Orient Star potrpí a skoro v každom rade máme peknú prehliadku. A zvyčajne veľmi originálnu.

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Pod číselníkom je vidieť časť strojčeka, najvýraznejšie medzi 6. a 9. hodinou, kde vykukuje aj zotrvačka. Nezvyčajné je aj začlenenie ukazovateľa rezervy náťahu. Teda, nezvyčajné – Orient Star ho používa často, skoro sa dá povedať, že je to jeho poznávacie znamenie. Ale všeobecne sa s ním s takou pravidelnosťou nestretávame.

U dizajnu je potom ešte treba spomenúť nadväzujúce oceľové puzdro vo veľmi tradičnom pojatí kartáčovaných plôch a tenkých, zrkadlovo vyleštených liniek (pomocou metódy Sallaz). Výrazná je potom luneta, ktorá je pevná, brúsená a s výraznejšími skrutkami, ktoré práve dodávajú tú robustnosť a športové grády.

Rozmery sú 50 x 42,3 x 12,4 mm. Ide teda o väčšie, ale stále dobre nositeľné hodinky, najmä, keď ide o športovú kolekciu.

Materiálovo ide o klasiku v podobe ocele 316L a zafírové sklíčko s antireflexom, ktoré by malo zvládnuť až 99 % odleskov. Takže takmer nepoškriabateľné a takmer neviditeľné.

Dienko je priehľadné (zafírové sklíčko odkrýva strojček zdobený ženevskými pruhmi) a šrobovacie. Vodeodolnosť je stanovená na 100 metrov.

Model sa ponúka v celooceľovom prevedení (RE-BZ0001S) vrátane oceľového náramku, alebo s puzdrom s tmavou PVD úpravou na nylonovom remienku (RE-BZ0002B), avšak typu Cordura Ballistic Nylon, ktorý je extrémne pevný a pôvodne vyvinutý pre vojenské nepriestrelné vesty. K športovému modelu rozhodne skvelá voľba.

Čitateľnosť je u skeletonu vždy na zváženie. Ručičky majú tendenciu splývať a u Avant Gardov sa nedá tvrdiť, že ide o perfektne kontrastný kúsok. Aj tak to ale vybalansovali dobre a luminiscenčná vrstva (Luminous Light) je u prvej generácie veľmi efektívna, takže u novinky sa dá čakať prinajmenšom to isté.

A to najlepšie na koniec. Kaliber.

Ten je samozrejme in-house od Orientu a nesie označenie F8F64. A pokiaľ sa nemýlim, v tejto podobe ho vidíme prvýkrát.

A rovnako vôbec prvýkrát má strojček rezervu 60 hodín (u automatov Orient Star je to zvyčajne 50 hodín, u mechaník bez automatického náťahu potom 70). Nesie 24 kamenných uložení a samozrejmosťou je hacking.

Trieda strojčekov F8 je u Orient Starov tá najvyššia (najlepšie spracovanie, zdobenie aj presnosť) a doteraz sme ho videli len u Orient Star Classic Skeleton, ktorý predstavili pri príležitosti 70. výročia značky Orient.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Teraz bude aj v automatickej podobe. Čo zostáva, je kremíkové krokové koliesko, ktoré sa vyznačuje jednak modrým zafarbením a predovšetkým – antimagnetickými vlastnosťami. Presnosť by sa tak nemala dostať mimo rozhranie +15~-5 sekúnd za deň.

Kremíkové krokové koliesko je antimagnetické, výborne odoláva korózii, opotrebeniu a vďaka tomu nepotrebuje tak často premazávať. Naviac je prirodzene ľahšie a tvrdšie než oceľ. Hladký povrch minimalizuje odchýlky spôsobené trením a strojček môže byť presnejší. Výrazná modrá farba vznikla aplikáciou oxidu a polysilikónového filmu.

A práve za túto kombináciu dizajnu, materiálov a strojčeka si Orient Star pýta vyššiu čiastku, ktorá by sa mala pohybovať okolo 2 280 euro.

Konkurencia

Samozrejme sa ponúka hneď prvá generácia Avant Garde, ktorá je cenovo dostupnejšia, ale nie je tak vyšperkovaná. Z ďalších značiek je to potom Edox, ktorý má v ponuke skeletonové Delfiny.

Edox Delfin Mecano je rozhodne vydarený model, ktorý naviac pripomína slávne Zenith Defy, avšak za zlomok ceny. Keď pominieme porovnanie dizajnu, čo je vždy otázka skôr individuálneho vkusu, Edox má o triedu horší strojček, čo sa môže odraziť aj na horšej presnosti, menšej zdobnosti a nemá antimagnetické komponenty ako Avant Garde.

Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz
9.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz

Aj tak je to dôstojný protivník, aj keď skôr pre prvú generáciu Avant Gardov. A napadá mi ešte jedna zaujímavá alternatíva – Ventury. Pretože pokiaľ sa bavíme o originálnom dizajne a netradičnom koncepte, Ventura je dokonalým príkladom.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Alebo možno zabudnite na konkurenciu. Pretože Avant Gardy sú neuveriteľné šupy už v prvej generácii, a novo vylepšená verzia je potom vyložene pohladenie pre milovníkov hodinárčiny.

* Cena aj termín doručenia v rámci SR budú ešte upresnené.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku