Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 – Tisíce hviezd z japonskej Akity

Tagy: Recenzie | Orient Star | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 28.11.2023 | 4 MIN

Predstavte si, že sedíte na verande v hojdacom kresle a popíjate horúce varené víno. Je už po zotmení a vy hľadáte, ktoré súhvezdie identifikovať. V duši cítite pokoj a obdivujete krásu, ktorú dokáže vytvoriť len príroda. Chcete sa však k nej priblížiť. A hodinky Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 zdieľajú túto večnú, nedosiahnuteľnú túžbu.

Kolekcia M45 vychádza z elegantného radu Orient Star Classic. Názov dostala podľa Plejád, mladej hviezdokopy, ktorú astronómovia nazývajú M45. Je známa svojou modrobielou žiarou, a keďže sa nachádza relatívne blízko Zeme, niekoľko hviezd z tejto kopy je možné vidieť voľným okom.

Plejády. Foto: Pavel Uhrin, zdroj: www.avcr.cz

Plejády. Foto: Pavel Uhrin, zdroj: www.avcr.cz

Patrí sem aj romantický príbeh Siedmich sestier, ktorý sme už prerozprávali v článku venovanom celej kolekcii M:

Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou

V kolekcii M45 sa nachádza niekoľko skutočne krásnych hodiniek. Po prvé, nádherné skeletony, ktoré si spoločnosť Orient Star darovala k 70. výročiu, doplnené modrým silikónovým krokovým kolieskom. A po druhé, sú tu aj modely s mesačnou fázou. Oba sú samozrejme mechanické a obom sme sa venovali v článkoch:

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Najnovší prírastok však upúta pozornosť ako modrá ruža v kytici lúčnych kvetov. No to je dosť nepresné prirovnanie. Ale ak sa na ne pozriete, budete presne vedieť, čo mám na mysli. Sú mystické, nedosiahnuteľné, tajomné.

Hviezdna príťažlivosť je spôsobená niekoľkými faktormi. Takmer by sa dalo napísať: hviezdna obloha na ciferníku, zaujímavá mechanika vo vnútri. Tak trochu parafráza Kanta...

Naozaj sa však musíme bližšie pozrieť na ciferník nočnej oblohy.

Prvá vec, ktorú treba vyraziť, sú obrazce, ktoré majú predstavovať nekonečný počet hviezd. Keď svetlo dopadá na obrazce pod rôznymi uhlami, vďaka rôznej hĺbke vyzerajú ako trblietajúce sa hviezdy. Farba sa potom nanáša pomocou špeciálneho stroja. Tá má rôznu intenzitu a vytvára jedinečný gradient od svetlejšej v strede cez tmavomodrú až po čiernu na okrajoch. Ako posledný krok bola zvolená hustá transparentná farba, ktorá celému ciferníku dodáva povestnú hĺbku. A my ako diváci máme pocit, že sa pozeráme na nočnú oblohu.

Celé je to založené na krásnej romantickej predstave, ale zároveň, keď sa nad tým zamyslíte, ide o pokročilú technológiu, s ktorou sa v tejto cenovej kategórii nestretávate tak často.

Nebudem vám klamať, model má perfektnú čitateľnosť, praktický ukazovateľ dátumu a je vhodný na každodenné nosenie. Pretože model M45 je v skutočnosti pravým opakom.

Čitateľnosť sa stráca rovnako ako v skutočnej hlbokej noci a silne kolíše v závislosti od svetelných podmienok. V šere budete zmätení, koľko je hodín. Pod svetlom je to výrazne lepšie, ale dosť možno budete aj tak obdivovať textúru a meniace sa odtiene natoľko, že na čas úplne zabudnete.

Ručičky sú modré – teda nie len s modrou povrchovou úpravou, ale naozaj tepelne upravené do požadovaného odtieňa. Navyše vo veľmi elegantnom podlhovastom tvare listu.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Efekt hviezdnej oblohy dotvárajú aj zlaté detaily. Či už ide o drobné indexy na hodinách alebo orámovanie okolo fázy mesiaca.

Zámerne bola zvolená aj čierna ionizovaná povrchová úprava oceľového puzdra s príjemným priemerom 41 mm, 49 mm od ucha k uchu a hrúbkou 13,8 mm. To dopĺňa tmavý efekt celého modelu. Rovnako ako tmavé rímske indexy. Vyzerajú síce vznešene, ale čitateľnosti nepomáhajú.

A nakoniec dátumovka. Z diaľky si možno ani nevšimnete, že časť s fázami mesiaca má okolo seba dni v mesiaci, a tak funguje ako dátumovka.

Fáza mesiaca má potom znázornenie pomocou zlatého disku a hviezdičiek. Nastavuje sa pomocou nenápadného tlačidla na boku puzdra. Nie je tak prepracovaný ako u modelov MeisterSinger Lunascope, čo je možno jediná škoda.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Na dvanástej hodine máme ukazovateľ rezervy energie, ktorá je krásnych 50 hodín. To všetko vďaka vlastnému kalibru F7M65, ktorý ručne montujú v japonskej prefektúre Akita. Automatický strojček ponúka deklarovanú presnosť -5/+15 sekúnd za deň a samozrejme má možnosť hackovania a manuálneho naťahovania.

Rotor je zdobený tokijskými pruhmi a mostíky krásnou perleťou. Niektoré skrutky sú opäť modré. Chcete si ho pozrieť? Samozrejme. Priehľadná raznica k tomu priam nabáda. Na rotore môžete vidieť aj logo Orient Star, ktoré sa nachádza aj na korunke a je zakomponované do samotného ciferníka.

Kalibr F7M65 se sestavuje ručně v japonské prefektuře Akita.

Kaliber F7M65 sa ručne montuje v japonskej prefektúre Akita.

Hodinky Orient Star Moon Phase M45 boli vyrobené v počte 80 kusov. Ponúka sa na kordovanskej koži a zaujme najmä svojou jedinečnosťou a ciferníkom akoby vytesaným z nočnej oblohy. Zároveň je však krytý zafírom s povestnou dvojitou antireflexnou vrstvou, ktorú Orient Star robí výnimočne dobre.

Celá filozofia kolekcie M, v ktorej Orient Star ponúka technologicky a esteticky prepracované modely, je v tejto limitovanej edícii nádherne viditeľná.

Zapôsobia na prvý pohľad a v tejto cenovej kategórii budete len ťažko hľadať niečo podobné.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre