Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 18.8.2022 | 6 MIN

Romantická komplikácia mesačnej fázy je možno stredobod modelu Orient Star Classic Moonphase, ale mňa pred recenziou zaujímalo, či by obstáli aj bez Mesiaca putujúceho po výseči. A či cenovka zodpovedá kvalite spracovania. Ale hlavne, aký pocit dokážu priniesť.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Prvé myšlienky – Teda tie, ktoré vás nakusnú

Po vybalení z krabičky bola moja prvá myšlienka natoľko silná, že nezostala len v hlave: Wow! Tie hodinky snáď nemajú sklíčko! Áno, Super Anti-Reflective Glass Coating, teda jednoducho povedané dvojitý antireflex tu funguje bezchybne. Sklíčko je síce ľahučko vypuklé, ale pohltenie odleskov je natoľko efektívne, že máte skutočne pocit, že sa číselníku môžete dotknúť.

Oceňujem to hlavne vzhľadom k zafíru, ktorý dokáže čo sa odleskov týka celkom potrápiť. Samozrejme, že v určitom uhle alebo svetle sa sklíčko prejaví, ale aj vďaka tomu odhalíte ďalšiu silnú stránku hodiniek, a tým je štruktúra číselníka. Ale k nej sa ešte dostaneme.

Druhá myšlienka viedla však práve k číselníku a všetkému, čo sa na ňom deje. Eleganciu zdôrazňujú rímske číslice, romantiku prinášajú mesačné fázy a nakoniec si všimnete aj dvoch užitočných komplikácií v podobe ukazovateľa rezervy chodu a dátumového subčíselníka.

Pozornosť vzbudí aj open heart, ktorý je lapačom pre všetkých milovníkov mechaniky vo vnútri. Takže, čo sa tentokrát vyhnúť detailnému popisu dizajnu, ktorý najlepšie aj tak oceníte naživo, alebo aspoň na fotkách, a prejdeme rovno k tomu, čo sa ukrýva vo vnútri?

Strojček s mesačnou fázou

Orient v roku 1971 predstavil svoj kaliber 46. Dlho bol hlavným strojčekom značky. Vďaka spojeniu so Seiko Epson sa ale Orientu, a teda Orient Star, dostalo možnosti strojček výrazne modernizovať a spresniť.

Základom je ale stále svojim spôsobom práve tento kaliber 46, aj keď mnoho súčiastok je nových. Konkrétne v Moonphase tiká strojček F7M62 s toleranciou +15~-5 sekúnd za deň, ktorý je kompletovaný v japonskej prefektúre Akita.

Má 22 kamenných uložení, beží tempom 21600 polokmitov za hodinu a ponúka okolo 50 hodín rezervy chodu. Už pri pohľade na číselník je jasné, že poskytuje možnosť niekoľkých komplikácií, vrátane práve ukazovateľa 50 hodinovej rezervy chodu a ukazovateľa dňa v mesiaci.

Práve s mesiacom je spojená komplikácia, podľa ktorej majú hodinky aj názov. Mesačné fázy. Niekedy sa vraví, že je to dnes najzbytočnejšia komplikácia na hodinkách, ale zrejme ju nikdy neprestaneme vyhľadávať a obdivovať.

Ako totiž plynie deň po dni, zlatý kotúč Mesiaca sa objavuje a zasa mizne vo výreze. Pre správne fungovanie je treba Mesiac správne nastaviť podľa aktuálneho dátumu a fázy Mesiaca. Rozpitvávať to ale nebudem, pretože už o tom podrobne písala kolegyňa. Len doplním, že k nastaveniu slúži skryté tlačidlo na pravej strane puzdra.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ako sa líšia dva varianty Orient Star Moonphase?

V rade Orient Star Classic je Moonphase v dvoch podobách. Majú totožné parametre vrátane priemeru puzdra 41 mm, od nožičky k nožičke 48,5 mm a vnútri úplne rovnaký strojček. Aj konceptom sú prakticky rovnaké, ale líšia sa v niekoľkých detailoch.

Prvým sú ručičky. Prvý variant má strieborné oceľové ručičky podobné diamantu, ale bez zdobného predelu. Niekedy sa im tiež hovorí heavy diamond. Na prvý pohľad som mala dojem, že biela výplň je luminiscencia. To mi ale k prísne elegantnému radu Classic moc nesedelo. Až detailné skúmanie odhalilo, že je to skutočne len biela výplň bez fosforeskujúceho efektu.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Dôvod? Môžem len špekulovať, ale faktom je, že sa vďaka tomu zlepšila čitateľnosť. Orient Star však kvôli čitateľnosti pretiahol minútovú ručičku a ľahučko ju zakrivil, takže teraz sa takmer dotýka jednotlivých minútových indexov.

Modely s diamantovými ručičkami majú tiež inú štruktúru číselníka. Osobne mi stredová časť pripomína zvlnenú vysokú trávu, ale fantázia je tu vítaná vlastnosť a je len na vás, čo v tom objavíte. Z farebných kombinácií vyberáte medzi tmavomodrou a čiernou. Práve na tmavých podkladoch môžu strieborné ručičky lepšie vyniknúť.

Druhý model má ručičky modré v elegantnom pretiahnutom leaf tvare. Indexy sú opäť rímske, ale striebornú oceľ nahradila čierna tlač. Vďaka tomu mohli dizajnéri zvoliť svetlý (strieborný) podklad pre číselník. Indexy sú v podobe koľajnice a štruktúra na číselníku má tentokrát jasný zmysel – logo Orient Star. Štruktúru ešte ohraničuje zvlnené okružie, ktoré celkový dizajn opticky odlišuje od zvyšku číselníka.

Je ťažké určiť, ktorý je zaujímavejší, asi záleží čisto na preferenciách. Svetlý alebo tmavý podklad? Strieborné alebo modré ručičky? Ja som bola celý čas pre modrú, ale na ruke viac zapôsobila svetlá. Oba varianty môžete mať buď na oceľovom náramku s motýlikovou sponou alebo na koži.

Koža je cordovan, teda koža z koňského boku. Znie to divne, ale jej jemnosť, hladkosť a kvalitu rozhodne oceníte. Prezýva sa jej aj "King of Leather" alebo "Leather Diamond" práve pre jej krásnu štruktúru a hladký povrch. Pracka je preklápacia, takže aj šetrná k remienku. Na koži model pôsobí rozhodne elegantnejšie, a to rapídne. Ale oceľ má veľmi vydarené a precízne spracovanie a je jasným víťazom praktickejšej stránky veci.

Záverečné myšlienky – Teda tie, ktoré potom rozhodnú

Väčšinou platí, že čím viac času s hodinkami strávite, tým viac sa do nich buď zahľadíte, alebo naopak začnete objavovať drobnosti, ktoré sa zdajú malicherné, ale viete, že by vás po čase štvali. Ako je to u Moonphase?

Oboje a vlastne ani jedno. Obdivné pohľady sa neprehĺbili. Boli to krásne hodinky od začiatku a sú krásne aj po mnohých dňoch. Je to ako keď sa v noci pozeráte na hviezdnu oblohu. Proste len pozeráte a žasnete. Súčasne som objavila niekoľko tých drobností, ale žiadna sa neukázala ako zásadná prekážka, ktorá by mi hodinky znepríjemnila.

Prvá vec, ktorú by som im vytkla, by bol oceľový náramok. Nie spracovaním alebo štýlom, ale optickým dojmom napojenia k puzdru. Je nižší a nesplýva tak presne s nožičkami. Nič neobvyklé u tak vysokých hodiniek, ale možno mi na tom vždy spočinie zrak práve preto, že mám problém s výškou puzdra.

Štrnásťmilimetrová skrátka nie je zrovna málo, keď sa bavíme o elegantných spoločenských hodinkách. Je to môj odveký problém s japonskými automatmi, najmä s komplikáciami, ktoré strojček logicky zvýšia. Vzhľadom k oceľovému puzdru potom môžu hodinky pôsobiť príliš ťažko a nevyvážene.

V praxi sa táto moja obava síce nepotvrdila, ale dosť bude záležať na veľkosti vášho zápästia. Koža tak v tomto prípade môže byť doslova elegantné riešenie.

Čo by som hodinkám želala, je 4Hz frekvencia namiesto 3Hz. Krásne dlhú, štíhlu na konci, jemne zahnutú (najprv som myslela, že je to len optický klam spôsobený zakriveným sklíčkom, ale je skutočne zakrivená) sekundovú ručičku je radosť pozorovať. O to viac by jej svedčala plynulejšia púť po číselníku.

Snáď som už moc rozmaznaná. Máme tu decentne zdobené hodinky s dvoma krásnymi komplikáciami (klamem, tromi, keď počítame aj zobrazenie dátumu) a ja si ešte budem vymýšľať ako rýchlo má pracovať zotrvačka. Ale áno, keby som si mohla želať len jednu jedinú zmenu na týchto Moonphase, bola by to práve táto.

A tým sa môj zoznam výčitiek vyčerpal. Viem, že by mnohí hľadali okázalejšie zdobenie strojčeka ako sme často zvyknutí u švajčiarskej konkurencie. Ale – a možno je to len môj dojem – podľa mojich skúseností sú v tomto Japonci konzervatívnejší a pohrajú si skôr s prepracovanosťou než kvantitou.

A ako minimalistovi mi to takto vyhovuje. Model Orient Star Classic Moonphase už sa chváli mnohými zaujímavými detailmi, takže ďalšie zdobenie už by bolo podľa mňa na škodu.

Záverečné myšlienky sú teda jasne v prospech stárov. A keby boli o chlp tenšie, bez zaváhania by som ich zaradila medzi skutočne ideálne spoločenské hodinky. S Mesiacom aj bez. Takto je nutné s výškou puzdra počítať a vyskúšať, či práve zápästie to hravo ustojí a vy sa poddáte ich hviezdnej zaujímavosti, alebo sa vydáte galaxiou hľadať zase o kus ďalej…

Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky
7.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani
23.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku