Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia – Orient Star vytiahol na 70. výročie kostlivca zo skrine

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Tradičné

Vojtěch Höhe | 21.9.2022 | 3 MIN

Japonská značka Orient je medzi ľuďmi dobre známa a figuruje na trhu už veľmi dlhú dobu. O jej histórii je aj samostatný článok na našich stránkach. Čo som ale donedávna nevedel je to, že majú svoju „high-end“ divíziu zvanú Orient Star. Tá oslávila 70. výročie a k tej príležitosti vydala model Orient Star Skeleton Mechanical, ktorý by mal stáť na pomyseľnom vrchole produkcie.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Prvá vec, ktorá človeka na týchto hodinkách zaujme je strojček, ktorý nie je skrytý pod číselníkom, ale je vidieť v celej svojej kráse. Nikdy som nebol veľký fanúšik skeletonových hodiniek, vždy mi prišli až príliš okázalé. Pri tomto modeli ale musím uznať, že vďaka perfektnému spracovaniu som zmenil názor.

Nikdy som nebol veľký fanúšik skeletonových hodiniek, vždy mi prišli až príliš okázalé. Pri tomto modeli ale musím uznať, že vďaka perfektnému spracovaniu som zmenil názor.

Ani pod lupou som nenašiel nič, čo by som mohol vytknúť. Prerezané mostíky majú zrazené a leštené hrany, z číselníkovej strany sú ozdobené perlážou, zo zadnej strany potom ženevskými (resp. tokijskými) pruhmi. Na prednej strane okrem loga Orient Star je malý subdial pre mimostrednú sekundovku a stupnica pre ukazovateľ rezervy náťahu.

Aby sa lepšie odčítal čas, je okolo strojčeka stupnica so zvýraznenými indexmi hodín a minút. Všetky ručičky sú vyhotovené v krásnom tmavom odtieni modrej. Ako malé plus vnímam aj to, že ručičky nie sú len nastriekané modrým lakom, ako tomu je zvykom u iných značiek z Ázie, ale sú naozaj zamodrené.

Celý strojček sa robí buď v striebornom prevedení alebo vo farbe champagne, ktorú som mal možnosť držať v ruke. Vďaka prierezom si môžeme prehliadnuť, čo sa ukrýva vo vnútri. Ako prvú vec si asi všetci všimnú kmitajúcu zotrvačku, ktorú drží mostík v tvare (ako popisuje výrobca) dvojchvostovej kométy.

Skúsenejšie oko si všimne zvláštne krokové koliesko. To, vďaka svojej farbe a komplikovanému tvaru, napovedá, že je vyrobené z kremíku. Ten mu dáva dobré vlastnosti, ako nízku mieru trenia a veľkú odolnosť voči opotrebovaniu. Neblaho na neho nepôsobí ani magnetizmus, čo je fajn, ale zvyšné súčasti strojčeka, ktoré sú na tento neblahý vplyv náchylné, ako kotva alebo vlások zotrvačky, sú stále zo štandardných materiálov. Preto by si majiteľ hodiniek mal dať aj tak pozor pred zdrojmi magnetických polí.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Strojček F8 disponuje oproti svojim súkmeňovcom vyššou rezervou chodu, a to 70 hodinami. To sa mi zdá ako praktická hodnota. V praxi si to predstavujem tak, že hodinky v piatok odložím, v pondelok opäť vezmem na ruku a ony stále pobežia.

Čo sa týka presnosti, výrobca udáva toleranciu od -5 do +15 sekúnd za deň. Môj konkrétny kus, pri plnom náťahu, testovaný na vibrografe v 5 polohách, ukazoval priemernú hodnotu 10 sekúnd za deň. Ako plynú dni chod sa začína trochu horšiť. Hlavne vzniká veľký rozdiel v hodnotách medzi jednotlivými polohami hodiniek. Reálne Orienty po 48 hodinách dávajú už len +2 sekundy za deň. Ale to je normálny jav, ktorý je zapríčinený klesajúcou hnacou silou perka a je zrejmý pri všetkých hodinkách, ktoré majú tak dlhú rezervu náťahu.

Řemínek je z kvalitní cordovan kůže.Remienok je z kvalitnej cordovan kože.

Vonkajšiemu spracovaniu hodiniek nemám čo vytknúť. Puzdro je ručne leštené pomocou metódy Sallaz. Predné zafírové sklo má obojstrannú antireflexnú vrstvu, ktorá je naozaj veľmi účinná až to vyzerá, že tam žiadne sklo nie je.

Predné zafírové sklo má obojstrannú antireflexnú vrstvu, ktorá je naozaj veľmi účinná až to vyzerá, že tam žiadne sklo nie je.

Keď budem úprimný, nemal som od týchto hodiniek príliš veľké očakávania. Jednak, ako už som spomínal, nie som priaznivcom skeletonových hodiniek a po druhé, mám značku Orient zaradenú ako „ľudové“ hodinky. Ale tento kus mi ukázal, že Orient a Orient Star sú dve rôzne veci a že mám čo dočinenia s prémiovou značkou.

Dlho som premýšľal, či by som Skeletony mohol niekomu doporučiť. Je pravda, že v podobnej cenovej hladine mierne pokrivkávajú v presnosti, lebo sa nejedná o certifikovaný chronometer. Ani samotné meno značky neznie tak zvučne, ako napríklad Longines, ale na druhej strane si človek kúpi zaujímavé japonské hodinky, ktoré sú výborne spracované a majú svoj vlastný vyladený in-house strojček, čo im dáva určitý punc exkluzivity. Preto za mňa určite stoja za pozornosť.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky
7.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku