Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia - Orientálny gentleman s otvoreným srdcom

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Spoločenské | Tradičné

Jakub Pitucha | 25.7.2023 | 4 MIN

Orient Star, väčší brat značky Orient z krajiny vychádzajúceho slnka, je často prehliadaný. A to aj napriek tomu, že ide o značku, ktorá podľa môjho skromného názoru ponúka jedny z najlepších hodiniek v pomere cena/výkon. Ale je to aj prípad Orient Star Contemporary RE-AV0B08L00B? To sa dnes pokúsim zistiť...

Až ku hviezdam

Čo je to vlastne Orient Star? Túto otázku si možno položí nejeden z vás a ani ja som tento rybník dlho nepoznal.

Ak máte rovnaký názor a zaujímate sa o tajomstvo Orient Star, odporúčam jeden z našich starších článkov:

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Pre účely našej dnešnej recenzie stačí povedať, že Orient Star sa ručne montuje v japonskej prefektúre Akita a strojčeky stále vychádzajú z pôvodných interných kalibrov Orient.

Čo tu nájdeme?

Zameriame sa priamo na strojček Orient Star RE-AV0B08L00B. Tieto hodinky sú zástupcom línie Contemporary, a ako hovorí samotný Orient, kúsky z tejto línie by mali byť univerzálne a ich majiteľ by sa nemal báť nosiť ich na každú príležitosť. A podľa môjho názoru je to viac než pravda, pretože vďaka ich športovosti a elegancii ich môžete nosiť na obchodné stretnutie, rande, golf alebo aj len tak k džínsom na výlet v MHD. Nestratia sa v žiadnej situácii.

Hodinky majú 41 mm puzdro z nehrdzavejúcej ocele a náramok s piatimi článkami, ktoré majú striedavú brúsenú a leštenú povrchovú úpravu. Je zakončený kvalitnou skladacou sponou s dvoma bonusovými otvormi na mikroreguláciu (bohužiaľ, na to budete potrebovať špeciálny nástroj... alebo možno špendlík).

Hodinky majú iba korunku na naťahovanie a sú vodeodolné do 100 m, za čo sa hodinky podobného dizajnu nemusia hanbiť. Spodná strana puzdra je vybavená priehľadným ciferníkom, cez ktorý môžeme pozorovať ľahko zdobený strojček.

Čo sa týka komplikácií a vychytávok, nájdeme tu mimostredovú sekundovú ručičku, open heart a ukazovateľ rezervy energie, ktorú možno natiahnuť na mierne nadštandardných 50 hodín (oproti bežným 40). To všetko je potom "ukryté" pod mierne vypuklým zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou.

Dvojvrstvová krása

Pod sklom ešte chvíľu zostaneme aj my - tu nájdeme najväčšiu krásu a hlavný tromf hodiniek. Ich ciferník sa skladá z dvoch vrstiev: vrchnej svetlej sivomodrej a spodnej tmavomodrej (Orient dodáva aj hnedomodré, biele a čiernomodré varianty).

Obe vrstvy sú zdobené vzormi, s ktorými sa dizajnéri spoločnosti Orient naozaj pohrali. A zaujímavé je, že majú pripomínať oblek... Áno, je to tak - vrchná vrstva so vzorom rybej kosti imituje vzhľad a povrch saka, zatiaľ čo spodná vrstva sa môže pochváliť ľahkým leskom pripomínajúcim jeho vnútornú podšívku. A nie je to len tak hocijaké sako, nájdeme tu typický "paisley" vzor.

"Paisley" bol pôvodne názov škótskeho mesta, kde sa v 18. storočí začali masovo vyrábať látky s týmto orientálnym vzorom. Názov "paisley" sa preto časom ujal pre tento originálny kašmírový vzor pripomínajúci faunu a flóru Ďalekého východu, ktorý je dodnes obľúbený. Nájdete ho na kravatách, košeliach, vestách, dámskych šatách a dokonca aj na hodinkách!

Na hodinkách sa tento vzor krásne hodí a dotvára celkový "business casual" dojem RE-AV0B08L00B. Možno si ho na prvý pohľad ani nevšimnete - aj mne samotnému chvíľu trvalo, kým som hodinky vyrovnal proti svetlu, aby som ciferník videl v plnej kráse... Potom som ho nemohol neobdivovať. Úprimne odporúčam pozrieť si hodinky naživo, pretože na produktových fotografiách nemáte šancu si ho všimnúť.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

Poctivá japonská mechanika

Cez spomínaný "paisley" open heart máme možnosť nahliadnuť na zotrvačník strojčeka F6F44, ktorý kmitá bežnou frekvenciou 3 Hz. Okrem toho tento kaliber ponúka 24 kameňov, hackovanie (zastavenie sekundovej ručičky pri zdvihnutí korunky), ručné naťahovanie a mierne nadpriemernú 50-hodinovú rezervu chodu.

V rodine strojčekov Orient zaujíma F6F44 miesto takého "zlatého stredu"; je podstatne lepšie spracovaný a môže sa pochváliť vyššou rezervou výkonu ako klasické strojčeky Orient, ktoré nájdeme v takých klasikách, ako sú Kamasu alebo Kanno, ale zároveň v Orient Star nájdeme ďalšie dva vyššie rady, F7 a F8 (ktorých luxusnejšiemu spracovaniu zodpovedá aj vyššia cena).

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Model F6F44 sa môže pochváliť svetelným zdobením rotora a tela strojčeka, ktoré môžeme pozorovať cez priehľadný ciferník, a Orient nám tu tiež garantuje odchýlku +25 až -15 sekúnd za deň. Sú to však len hraničné hodnoty a mne osobne sa hodinky zdali oveľa presnejšie (približne +5 sekúnd za deň) a rovnakú skúsenosť mám aj s inými hodinkami Orient.

Splnili hodinky očakávania?

Pre mňa určite áno! Podľa môjho názoru ide o naozaj pekne spracované hodinky, za ktoré sa človek nemusí hanbiť ani pred najväčšími kritikmi hodiniek. Hodinky vynikajú veľmi dobrým spracovaním a kvalitným a časom overeným strojčekom.

Navyše celková koncepcia s ciferníkom pripomínajúcim vonkajšiu a vnútornú vrstvu saka so skosenými nožičkami, ktoré majú podľa slov Orientu pripomínať golier košele, je podľa mňa veľmi zaujímavá a jedny z týchto elegantných hodiniek by som na svojom zápästí s hrdosťou nosil hneď.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre