Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 22.12.2022 | 5 MIN

Tiež si v poslednej dobe všímate čím ďalej populárnejšiu skupinku zelených potápok? Do partie sa v roku 2022 pridali aj jedny od značky Orient Star, ktorá sa nám v tomto roku dostala do hľadáčika. Prečo sú zaujímavým príspevkom do kolekcie a ktoré ikonické potápky im boli predlohou? A ako s tým všetkým súvisia draci?! Poďme si na Orient Star Sports Diver 1964 Second Edition v krátkosti posvietiť.

Draci potom (sľubujem!), ale najskôr je potreba trocha kontextu.

Po minulom (2021) úspešnom vydaní prvej edície Orient Star Diver 1964 (RE-AU0501B) vzdáva nová, druhá edícia hold hrdej histórii Orientu znova. Tentokrát si však potápky vybojovali trvalé miestečko v kolekcii, na rozdiel od prvej edície sa totiž nejedná o limitku.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Prvé hodinky Orient Star, vrcholná kolekcia hodiniek Orient, boli predstavené v roku 1951. Ich názov mal pripomínať snahu zatieniť svojou hviezdnou žiarou ostatné mechanické hodinky v celej galaxii.

Či sa Orientu k ambicióznej myšlienke s hviezdnou žiarou a zatienením celej galaxie podarilo za tých sedemdesiat rokov histórie priblížiť, no... to neviem. V roku 1964 k tomu však mali aspoň o ten krôčik bližšie, a to vďaka potápkam Calendar Auto Orient (či Orient Olympia Calendar Diver), prvým potápkam s otočnou lunetou z produkcie Orientu.

Porovnání původních hodinek z roku 1964 a první limitované edice z roku 2021. Zdroj.Porovnanie pôvodných hodiniek z roku 1964 a prvej limitovanej edície z roku 2021. Zdroj.

Táto 40mm klasika všetkých klasík teda dokázala svoju nesmrteľnosť a perfektný dojem robila ako v 60. rokoch, tak dnes. Orient potom u najnovšieho modelu z roku 2022 obrúsil strohé hranaté indexy do okrúhla, lunetu potiahol čiernou úpravou a celkovo hodinky tak trochu zaoblil a načančal. A aspoň z môjho pohľadu im to ohromne svedčí.

Čerešničkou tejto edície sa potom stal druhý farebný variant v zvláštnom tyrkysovom tóne, inšpirovaný javom, ktorému sa v Japonsku prezýva (chvíľka napätia...) dračia modrá.

Ryusendo – Jaskyňa dračích prameňov

Keď Orient hľadal inšpiráciu, našiel ju v japonskej prefektúre Iwate, v ktorej sa ukrýva tajomné Ryusendo (Jaskyňa dračích prameňov). Jedna z troch najväčších japonských vápencových jaskýň sa stala národnou prírodnou pamiatkou vďaka podzemným jazerám, ktoré utvára voda vyvierajúca z jaskyne. Jazerá prezývané "dračie modré" sú jedny z najpriezračnejších a najhlbších na svete a ich hypnotické zelenkavé hlbiny priťahujú návštevníkov z celého sveta.

Dĺžka jaskyne Ryusendo sa odhaduje na viac než 5 000 metrov, pričom jej vnútorné priestory sú stále predmetom potápačského prieskumu. Medzi hlavné atrakcie patria formujúce sa kvaple, výskyt vzácnych netopierov ušatých a hlavne – tajomnej "dračej modrej" podzemných jazier, pričom najpôsobivejšie je tretie jazero s hĺbkou 98 metrov a smaragdovo zelenou vodou. Ryusendo je tiež označené za útočisko milencov, a to kvôli prirodzene vytvorenému miestu v tvare srdca vo vnútri jaskyne, u ktorého sa zamilované dvojice schádzajú.

Čo myslíte, vidíte podobu?

Číselník je krásny, o tom vôbec. Pôsobí však ten zelenkavý odtieň podobne magickým dojmom, ako predloha?

Áno, priblížiť sa niečomu takému je skutočne ambiciózny cieľ (ale ako vieme, ambície má Orient Star v DNA), a možno preto ma číselník trošku... sklamal? Asi som príliš zhýčkaná, ale gradiencia mohla byť urobená trošku menej "umelo" a zároveň by za mňa konceptu svedčal možno aj polopriehľadný, "priezračný" gradientný číselník (aký sme nedávno videli napríklad u Mida a hodiniek Commander Gradient), ktorý by skutočne pripomínal pohľad cez priezračnú hladinu dračieho jazera... Ale to už si vymýšľam naozaj veľa. Asi by som na tie hodinky nemala pozerať tak dlho. :)

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Dojem ale číselník určite urobí, najmä, keď efektu napomáha tučné vypuklé sklo, ktoré je zafírové. Nemusíte sa tak báť prípadných škriabancov, ktoré by takto vypuklé sklíčko mohlo schytať.

Načančaný potápač

Tak som si tieto hodinky nazvala hlavne preto, že na rozdiel od prvej edície (ktorá vyzerá vďaka hranatým indexom a "neupravenej" lunete stroho a funkčne) pôsobí edícia druhá veľmi elegantným a až vyladeným dojmom. A hoci je to hrubé hodinkové rúhanie, vyzerali by dobre aj k obleku.

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Asi je to tou krásnou leštenou úpravou puzdra, signovanej korunky a prvkov na náramku. Asi je to aj jemnejšie pôsobiacim engineer náramkom s menšími článkami (vďaka ktorému bude úprava na vaše zápästie presnejšia). Asi je to menšou (41 mm), pohodlnou veľkosťou či delikátne rozmiestnenými prvkami na číselníku. A asi je to všetkými tými drobnými detailmi, ktoré spolu ako jednotlivé nástroje hrajú vyladenú hodinkovú symfóniu.

Oceňujem hlavne drobnú minútovú stupnicu po obvode číselníka a menšie (ale stále veľmi dobre viditeľné) indexy. Tie sú ľahko "nalepené" k okraju číselníka, a neutláčajú tak väčšie logo Orient Star a označenie Diver's, ktoré nám hovorí, že hodinky prešli náročnými testami a získali oficiálnu potápačskú certifikáciu.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Ďalším veľkým plusom je ostrejšie skosenie nožičiek, vďaka ktorému hodinky pohodlnejšie prilnú k zápästiu (kladnú úlohu tu hrá aj príjemná celková dĺžka hodiniek 49,6 mm), a veľmi solídne spracovaný náramok. Hrúbka 15 mm potom nie je zrovna zanedbateľná a robí hodinky robustnejšie, to však k potápkam tak akosi patrí. A neprináša nám tak trochu robustnosť u hodiniek pocit solídnosti?

Spona nese signování Orient Star a mikroregulaci, jež umožňuje přizpůsobit náramek na zápěstí na milimetry přesně.Tlačidlová spona s poistkou nesie signovanie Orient Star a mikroreguláciu, ktorá umožňuje upraviť náramok na zápästí na milimetre presne. Extenzia ponúkne možnosť prispôsobenia náramku na neoprén.

A v čitateľnosti a sile luminiscencie sa tieto potápky tiež nedajú zahanbiť.

Na internete som narazila na námietky hodinkových puritánov namierených proti ukazovateľu rezervy chodu. Ruší vraj autentickosť (predloha z roku 64 nič také nemala) a u potápok, ktoré by mali byť rýdzo funkčné, je ukazovateľ rezervy nadbytočná márnivosť.

Za mňa je ale možnosť postrážiť si stav dotiahnutia naopak funkčná. Naviac čím dotiahnutejšie sú, tým sú hodinky presnejšie. Ukazovateľ je naviac celkom decentný a minimalistický... A priznám farbu – doťahovať perko a pozorovať, ako sa ručička ukazovateľa naťahuje k päťdesiatke, prináša zvláštne uspokojenie.

"Nemôžem inak než súhlasiť. Hoci sú Orient Stary pôsobivé hodinky, v kútiku hlavy ma vždy straší, či je klzná spojka v pozore. Preto sa mi tak veľmi hodí ukazovateľ rezervy chodu. Nemôžem "pretiahnuť" a tiež mi to dodáva istý pocit uspokojenia (nie je to konieckoncov smutné?)." Kolega Dominik, majiteľ Orient Staru s ukazovateľom rezervy chodu.

A tu sa dostávame k strojčeku, ktorý je mechanický s automatickým náťahom a u Orientu samozrejme in-house. Jedná sa o novší kaliber F6N47 s hackingom (sekundová ručička sa zastaví, aby ste mohli hodinky nastaviť na sekundu presne), päťdesiathodinovou rezervou náťahu, ktorá je príjemný nadštandard, 22 kamennými uloženiami a odchýlkou +25/-15 sekúnd za deň.

Vypuklé šrobovacie dienko pôsobí adekvátne masívne a šrobovacia je prirodzene aj korunka, ktorá zaručuje udávanú vodeodolnosť, s ktorou sa môžete potápať ako v hlbinách dračieho jazera Ryusendo, tak aj napríklad v rybníku za humnami.

Nuž, podarili sa. Aj za tú cenu, ktorá zodpovedá politike Orient Star, ale priplatiť si za kvalitu, krásne spracovanie, spoľahlivý in-house strojček a hlavne nemainstreamovú originalitu značky mi dáva zmysel.

Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi
20.3.2024 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku