Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Tagy: Fotogaléria | Orient Star | Klasické

Agáta Vřeská | 18.10.2022 | 8 MIN

O Orient Star už sme sa tu bavili niekoľkokrát. A vždy z toho vyšli viac než dobre. Bolo teda na čase urobiť prehliadku modelov medzi radmi a urobiť si predstavu o celej ponuke pánskych hodiniek Orient Star.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Orient Star Classic

Rad Classic predstavuje vrcholné vyjadrenie elegancie. Orient Star tu ponúka spoločenské modely, ktoré rozhodne neurobia hanbu ani vo vysokých kruhoch alebo na akejkoľvek spoločenskej či formálnej udalosti.

Prehliadku začneme u modelu s veľmi klasickým vzhľadom, ktorý nájdeme pod označením Orient Star RE-AU00. Vkusne kombinuje rímske číslice, koľajnicovú stupnicu okolo číselníka a breguetovské modré ručičky, ktoré príjemne kontrastujú s číselníkom.

Ten má stredovú časť s vaflovitou štruktúrou, ktorá len podtrhuje vysokú kvalitu spracovania. A pretože sa bavíme o spoločenských hodinkách, nechýba tenká leštená luneta a menší priemer puzdra 38,7 mm.

Cez priehľadné dienko môžete vidieť zdobený strojček, ktorý si Orient zostavuje sám. Ponúka rezervu chodu okolo 50 hodín a stav rezervy môžete vidieť na číselníku. Ukazovateľ rezervy chodu je napokon častou a obľúbenou komplikáciou u hodiniek Orient Star.

Pokračovať budeme modelom Orient Star Classic Moonphase, ktorý patrí medzi vrcholné počiny, opúšťajúce výrobnú továreň v japonskej Akite.

Skutočne záležať si tu dali na všetkom – spracovanie, dizajn aj strojček. Krásne premyslený číselník s komplikáciou mesačnej fázy a rezervy chodu kryje zafír s dvojitou antireflexnou vrstvou. Aj preto máte naživo pocit, akoby hodinky ani sklíčko nemali.

Úprava na číselníku sa potom mení – u modelov s tmavým číselníkom je štruktúra tečúcej vody, u svetlých nájdeme logo Orient Star. Číselník ponúka aj priehľad na zotrvačku strojčeka F7M62.

Ten je krásne zdobený, má rezervu chodu 50 hodín, 22 kamenných uložení a beží na frekvencii 3 Hz. Udávaná maximálna odchýlka je +15~-5 sekúnd za deň.

To všetko je ukryté v oceľovom puzdre s priemerom 41 mm v úprave do vysokého lesku. Model môžete zvoliť na oceľovom náramku, alebo s cordovan kožou.

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Úplným vrcholom radu a výkladných skríň Orient Star je model Skeleton. Ten OS vydal v roku 2021 k 70. výročiu vzniku značky.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Tu sa mohol Orient Star skutočne predviesť a aj to urobil. Hlavná pozornosť bola venovaná mechanickému strojčeku, na ktorý je priehľad cez celý číselník. Aj preto je precízne zdobený perlážou (slimákovité zdobenie kovu), zo spodnej strany potom tokijskými pruhmi.

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Skutočne každá hrana aj každý mostík sú starostlivo upravené a premyslené. Vo výseku pre mimostredovú sekundovú ručičku si môžete všimnúť netradičné krokové koliesko. To je v modrej farbe a hlavne vyrobené z kremíka.

Strojček triedy F8 je potom najvyššou úrovňou strojčekov, s ktorou sa u Orient Star môžeme stretnúť. Ponúka 70 hodín rezervy chodu, 22 kamenných uložení a maximálna odchýlka je +15~-5 sekúnd za deň.

Puzdro je z ocele, vyšperkované do vysokého lesku tradičnou japonskou metódou leštenia Sallaz. Priemer puzdra je necelých 39 mm, a pretože ide o mechanické hodinky bez automatického náťahu, podarilo sa Orientu dosiahnuť aj príjemnú tenkosť 10,6 mm.

Orient Star Contemporary

Rad Contemporary v mnohom pripomína rad Classic, ale Orient Star je tu odvážnejší čo do dizajnov, farieb aj veľkostí. Zatiaľ čo Classic je rýdzo elegantný, určený pre spoločenské udalosti, Contemporary má za cieľ byť viac univerzálnejší.

U modelu Orient Star Semi-Skeleton je cítiť dynamickosť radu Contemporary. Aj keď ide o silno elegantný model, hravo obstojí aj na bežné nosenie.

Ponúka dokonca 100metrovú vodeodolnosť a luminiscenciu na ručičkách a indexoch.

Priemer puzdra je 41 mm s hrúbkou 12 mm. Práve na puzdre oceníte kvalitné spracovanie. Leštená luneta krásne kontrastuje s brúsenými plochami nožičiek.

Hlavnú pozornosť ale opäť upúta číselník, ktorý má originálne riešený semi-skeleton. Priehľad na strojček je odhalený nielen cez open heart, ale aj v ďalších výrezoch.

Na šiestej hodine potom nájdete mimostredovú sekundovú ručičku a na dvanástej ukazovateľ rezervy chodu.

Orient Staru sa musí nechať, že má vynikajúcu Quality Control. Všetko lícuje ako má, každý index je presne na svojom mieste.

Výsledný efekt doplňuje povrch číselníka, ktorému nechýba sunburst alebo jemné pieskovanie. Vyberať naviac môžete z niekoľkých variantov od výraznejšej modrej či zelenej, cez menej obvyklú hnedú až ku klasike v podobe čiernej či bielej. Modely sú aj vo variantoch na oceli aj koži.

Vo vnútri potom nájdeme automatický strojček F6F44 s 50 hodinami rezervy, 3Hz frekvenciou a 24 kamennými uloženiami.

Orient Star Layered Skeleton je kolekcia, ktorá zaujme na prvý pohľad. A každý ďalší. Vznikla pre milovníkov jemnej, ale rafinovanej zdobnosti.

Na číselníku sa odohráva hneď dvojitý vzor. Jeden vždy výraznejší, druhý, orientálny ako z luxusného kašmíru, sa poodhalí až v detaile. V ladnom výreze naviac môžete sledovať zotrvačku automatického strojčeka F6F44.

Jeho rezerva chodu je 50 hodín, čo si môžete strážiť na ukazovateli rezervy natiahnutia na 12. hodine. Číselník je krytý zafírovým sklíčkom a nechýba ani antireflexná vrstva.

Modely Layered sú zamýšľané na každodenné nosenie, preto oceníte praktický oceľový náramok, ktorý kombinuje brúsené a leštené plochy, rovnaký motív je potom aj na puzdre s priemerom 41 mm. Pre formálnejšie udalosti bude zasa vhodnou voľbou „obliecť“ ich na kožu.

V bežnom živote oceníte aj vyššiu vodeodolnosť, prípadne decentnú, ale užitočnú luminiscenciu.

Nakoniec je treba ešte poukázať na prepracovanosť v detailoch. Či už ide o precízne upravené ručičky alebo lícujúce oceľové indexy.

Vďaka menším rozmerom sadne krásne aj na menšie zápästie.

Rovnako ako v rade Classic, tak aj Contemporary ukrýva model s romantickou komplikáciou Mesačnej fázy: Orient Star Contemporary Moonphase.

Aj tu nájdeme výrez pre open heart a ukazovateľ rezervy chodu. Okolo mesačnej fázy je dátový veniec pre deň v mesiaci. Mesačné fázy nastavíte skrytým tlačidlom na boku puzdra.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

To je v už overenej kombinácii brúsených bočných plôch a leštenej lunety, ako sme mohli v rade Contemporary pozorovať už niekoľkokrát. Tak isto sú zvolené aj nožičky s ostrejším skosením.

Na číselníku si môžete všimnúť lúčovitú úpravu a starostlivé výrezy pre logo či výseč rezervy chodu. Cez dienko potom môžete pozorovať jeden z najvyšších strojčekov úrovne F7, ktorý má skvelú presnosť aj vyššiu zdobnosť.

Smerom k jednoduchším hodinkám je model Orient Star Open Heart, ktorý kombinuje výrez na zotrvačku s ukazovateľom rezervy chodu.

Pocit omnoho drahších hodiniek dodávajú oceľové indexy, ručičky a výsek pre ukazovateľ rezervy chodu. Ten má naviac aj iný odtieň než zvyšok číselníka a je tak decentne odlíšený.

Dienko je aj tentokrát priehľadné a odkrýva strojček triedy F6R4. Ten má jemné zdobenie mostíkov a rotor s tokijskými pruhmi.

S priemerom puzdra 39,3 mm je určený na menšie zápästia alebo ako spoločenský model. Vďaka premyslenej kombinácii leštených plôch potom hodinky pôsobia ešte subtílnejším dojmom.

Vyberať môžete opäť z mnohých farebných variantov ako na koži, tak oceli.

Prehliadku radu Contemporary zakončíme modelom veľmi jednoduchým, ale rozhodne sa nedá povedať, že nudným: Orient Star Power Reserve.

Číselník má efektnú sunburst úpravu a nájdeme na ňom nielen ukazovateľ rezervy chodu, ale aj klasické dátumové okienko.

Dominantou sú ručičky s luminiscenciou a fasetované indexy.

Model ocenia muži hľadajúci väčšie elegantné hodinky. Priemer je 42 mm a súčasne sú príjemne tenké (11,5 mm). Ani tu si Orient Star neodpustil ukážkové leštenie lunety a hrán a brúsenie bočných plôch. Cez dienko potom dáva na obdiv aj svoj in-house strojček F6N43.

Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba
28.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba

Orient Star Sports

Rad Sports je u Orient Star pomerne nový, ale čerpá z veľkej skúsenosti, dizajnérskeho umu a tiež má veľkú výhodu vo vlastných kalibroch.

Modelová kolekcia nazvaná Avant Garde (od roku 2020) je potom zaujímavá hneď v niekoľkých ohľadoch. Tým hlavným je samozrejme vzhľad. Kombinuje totiž športovú robustnosť (s odkazom na motošporty) s čiastočným skeletonom.

Číselník tak odkrýva priehľad na strojček, najvýraznejšie na zotrvačku na deviatej hodine. Na dvanástej je subčíselník s ukazovateľom rezervy chodu (50h) a na šiestej potom mimostredová sekundová ručička. Číselník tak pôsobí trojrozmerným dojmom.

Oceľové puzdro má špecifické výrezy a veľmi precízne brúsenie. Korunka je signovaná a predovšetkým šrobovacia. Rovnako ako dienko, ktoré odkrýva priehľad na in-house strojček F6F44. Modely Avant Garde disponujú 100metrovou vodeodolnosťou, zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou a luminiscenciou na ručičkách a indexoch.

Čierno-červený model zaujme premyslenými detailmi ako plástový vzor na číselníku, červená hliníková vložka pod lunetou a čierno-červený kožený remienok s preklápacou sponou. Zlato-hnedý model zasa ponúkne väčšiu eleganciu.

Športová kolekcia Open Heart sa do radu Sports dostala v roku 2019 s cieľom ponúknuť funkčné, vysoko moderné hodinky pre každodenné nosenie.

Vyznačuje sa väčším oceľovým puzdrom (43,2 mm), jednosmerne otočnou lunetou a perfektnou čitateľnosťou. A tiež kvalitným spracovaním puzdra aj náramku, ktoré oceníte v každom detaile.

Čitateľnosť je podporená aj ukážkovou luminiscenciou. Vodeodolnosť je 200 metrov a hodinkám nechýba ani šrobovacia korunka či dienko.

Cez dienko môžete pozorovať aj in-house strojček F6R4 s 50 hodinami rezervy chodu. Zotrvačku strojčeka potom odkrýva priehľad na číselníku.

Inak je číselník veľmi minimalistický, ale okamžite zaujme komplikáciou ukazovateľa rezervy chodu alebo špecifickým patkovým fontom číslic.

A nakoniec poďme trochu do hĺbky. Ukážkový potápačský model Orient Star Diver 1964 2nd edition zaujme hodinkových nadšencov aj úplných nováčikov, ktorí hľadajú spoľahlivé potápky.

Historicky vychádzajú z modelu Calendar Auto Orient, jedných z prvých potápačských hodiniek Orientu, ktoré boli uvedené na trh v roku 1964.

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Kvalitných potápok je na trhu mnoho, ale Orient Star Diver oslovia tých z vás, ktorí hľadajú síce robustné, ale menšie hodinky v potápačskom dizajne. A nielen dizajne, pretože model spĺňa potápačské ISO 6425 a ponúka ako šrobovacie komponenty a výbornú luminiscenciu, tak vodeodolnosť 200 metrov. Dvojito zakrivené zafírové sklíčko je s antireflexnou úpravou.

Precízna úprava ocele je u Orient Star štandardom, ale aj tak sa z nej budete tešiť pri každom pohľade. A to nielen na puzdro, ale aj oceľový náramok s potápačskou extenziou a mikroreguláciou. V balení je potom aj náhradný gumený remienok s pyramídovými výstupkami, ktoré odkazujú na náramok pôvodných Calendar Auto Orient.

Vyberať môžete z konzervatívnejšieho čierneho variantu, alebo so zeleným číselníkom v unikátnom odtieni. Zelená gradácia na ciferníku je mimochodom inšpirovaná jaskyňou Ryusendo v japonskej prefektúre Iwate, ktorú niektorí považujú za najkrajšiu a najtajomnejšiu vápencovú jaskyňu na svete.

Vo vnútri je in-house automatický strojček F6N47 s 50 hodinami rezervy chodu, ktorú vidíte na 12. hodine číselníka. Komplikácia ukazovateľa rezervy chodu u potápačských hodiniek nebýva zrovna obvyklá a aj tým sú Orient Star Diver 2nd edition pozoruhodné.

Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi
20.3.2024 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi

Páčila sa vám prehliadka? Pozrite aj na ďalšie fotogalérie tradičných hodinárskych značiek:

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov
10.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov

Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
11.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší