Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou

Tagy: Predstavenie | Orient Star | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 4.10.2023 | 5 MIN

Orient Star predstavil novú kolekciu s názvom M Collection. Pôjde o najprémiovejšie modely, ktoré ponúknu to najlepšie z ponuky Orient Star. Čo predstavuje kolekcia "M" a ktoré modely do nej patria? Poďme to preskúmať.

K dispozícii sú tri nové kolekcie M: všestranná kolekcie M34, vysoko elegantná kolekcie M45 a potápačská kolekcie M42. Všetky sú prezentované fantazijnými modelmi a odkazujú na grécku mytológiu alebo hviezdokopy.

Modely M34 sú inšpirované hviezdnou kopou v súhvezdí Perzeus, známou každoročným meteorickým rojom Perzeíd, M45 pripomína hviezdnu kopu Plejády a M42 je názov hviezdnej kopy v súhvezdí Orión, údajného syna Poseidóna, starogréckeho boha mora.

Všetky vychádzajú zo známych modelov z už zavedených línií, a to Classic (M45), Contemporary (M34) a Sports (M42). Prinášajú však jedinečný dizajn a pocit luxusnej prémiovosti. V podstate by sa dalo povedať, že Orient Star vzal to najlepšie zo svojich troch štandardných línií a označil ich M, aby ich zreteľnejšie odlíšil od základnejších modelov.

Týmto oznámením, samozrejme, ponúkla aj niekoľko nových modelov. A je sa na čo pozerať. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45

Kolekcia M45 vychádza z radu Classic, a tak ide o vysoko elegantný model.

Názov M45 je doslova odkazom na hviezdu, takže nie náhodou v nej nájdeme modely s komplikáciami fázy mesiaca. Nadšenci astrológie si možno spomenú na Messier 45 - názov hviezdokopy Plejády, ktorá je od Zeme vzdialená približne 440 svetelných rokov.

Je však známa aj ako Plejády alebo Sedem sestier a viaže sa k nej romantický príbeh. Údajne ide o sedem dcér titána Atlasa, ktorý ich premenil na hviezdy. Jedna z dcér sa však zamilovala do muža a ukryla sa s ním v pozemských lesoch, takže je viditeľných len šesť hviezd.

Plejády – Elihu Vedder, 1885

Plejády – Elihu Vedder, 1885

Podobný príbeh sa nachádza nielen v antickej mytológii, ale aj v Japonsku, kde sa Plejády nazývajú Subaru (preto má japonská automobilka Subaru vo svojom znaku 6 hviezd). A rovnako hviezdna má byť aj kolekcia Orient Star M45.

Nie je to krásny príbeh? Rovnaké očarenie zažijete pri pohľade na niekoľko nových modelov Orient Star M45 Moonphase, ktoré boli predstavené v rámci uvedenia kolekcie M. Čerpajú inšpiráciu z nekonečnej krásy prírody.

Začíname modelom Orient Star M45 RE-AY0121A s tmavou perleťou a hnedým gradientom, ktorý symbolizuje jazero Tazawa v noci s blížiacou sa zimou. Jesenné farebné tóny, čierny okraj pripomínajúci jazero v noci, strieborný mesiac plávajúci cez mraky... Akoby ste stáli priamo pri jazere Tazawa.

Všetko dopĺňa bronzová luneta (oceľ s povrchovou úpravou), ktorá ladí s hnedým odtieňom koženého remienka. A keďže ide o prémiový model, bola zvolená kordovanská koža, jedna z najjemnejších koží vôbec.

Limitovaná edícia pozostávajúca len zo 180 kusov obsahuje aj oceľový náramok s motýľovým zapínaním. Orient Star myslel aj na také detaily, ako sú menšie odnímateľné články na presnejšie doladenie veľkosti. Nie je to síce štandard, ale rozhodne by to tak malo byť.

Sklo je obojstranne zakrivené zafírové s antireflexnou vrstvou na oboch stranách, čo zaručuje fantastickú čitateľnosť s minimálnymi odleskami.

Priehľadný ciferník hodiniek je tiež vybavený zafírovým sklíčkom, ktoré odhaľuje fungujúci strojček s krásnou povrchovou úpravou.

Ide o automatický mechanický kaliber F7M65, ktorý ponúka rezervu chodu 50 hodín, ako aj stabilnú vysokú presnosť +15 sekúnd až -5 sekúnd za deň.

Puzdro je vyrobené z chirurgickej ocele, má priemer 41 mm, od ucha k uchu 49 a hrúbku 13,8 mm. Vodotesnosť je pre spoločenské hodinky štandardných 5 ATM, teda 50 metrov.

Druhý model nesie označenie Orient Star M45 RE-AY0119L a na prvý pohľad zaujme jedinečným modrým ciferníkom, ktorý má znázorňovať mystické zoskupenie hviezd, ktoré osvetľuje nočnú oblohu.

Tento efekt sa dosiahol trojstupňovým výrobným procesom, pri ktorom sa najprv vyrazil vzor hviezd a potom sa naniesla farba. Tým sa vytvoril nielen jedinečný gradient od svetlejšej modrej po takmer čiernu na okrajoch, ale aj pocit trblietajúcich sa hviezd, ktoré sa vďaka hĺbke menia v závislosti od uhla pohľadu.

Ciferník je potom ešte potiahnutý špeciálnou vrstvou, ktorá dodáva výsledný efekt nočnej oblohy.

Oceľové puzdro, opäť s priemerom 41 mm, je potiahnuté čiernou PVD úpravou, ktorá v kombinácii s nočnou modrou dotvára zamýšľaný efekt k dokonalosti.

Opäť sa stretávame s komplikáciou mesačnej fázy, ukazovateľom rezervy náťahu a vo vnútri tiká rovnaký strojček, in-house kaliber F7M65 s rezervou chodu 50 hodín pri frekvencii 3 Hz. Vodotesnosť je 50 metrov.

Rovnako ako predchádzajúci model sa ponúka na prémiovej kordovanskej koži. Zaujímavosťou je, že tento model z limitovanej edície bol navrhnutý pre japonský trh na exotickejšej krokodílej koži, ale pre globálny trh bol zvolený Cordovan, zrejme kvôli exportným obmedzeniam. Remienok je vybavený skladacou sponou v čiernom vyhotovení.

Z tejto globálnej verzie bolo vyrobených len 80 kusov. Číslo limitovanej edície je vyznačené na ciferníku. V Českej republike bude k dispozícii len niekoľko kusov.

Orient Star Contemporary Semiskeleton F7 M34

Prevažne z línie Contemporary pochádza kolekcia M34.

Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba
28.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba

Z nových modelov na rok 2023 boli predstavené modely Semiskeleton. Napriek tomu cez ciferník vidíme len odhalený zotrvačník, zvyšok strojčeka je ukrytý za perleťovým ciferníkom. Môžeme sa však tešiť aj na mimo stredovú sekundovú ručičku a pre značku Orient Star tradičné zobrazenie rezervy chodu.

Modely M34 majú dynamicky skosené puzdro, jemné línie vyleštené tradičnou metódou Sallaz a, samozrejme, nádherné odtiene ciferníka.

Názov M34 je skratkou názvu hviezdokopy v súhvezdí Perzeus a ciferníky boli inšpirované polárnou žiarou. Ponúka sa v troch povrchových úpravách. Model RE-BY0004A s modrým gradientným ciferníkom, model RE-BY0005A so zeleno sfarbenou perleťou a napokon limitovaná edícia RE-BY0007A v počte 500 kusov s tmavosivou perleťou.

Kolekce Orient Star M34 Semiskeleton.

Kolekcia Orient Star M34 Semiskeleton.

Limitovaná edícia sa dodáva aj s koženým remienkom. Kovové náramky potom majú vždy skladacie zapínanie s poistkou.

Všetky sú tiež spojené oceľovým puzdrom s priemerom 40 mm, dĺžkou 47,3 mm a hrúbkou 13 mm. Vo vnútri všetkých troch tiká automatický kaliber F7F44 s rezervou chodu 50 hodín, 24 drahokamami a garantovanou presnosťou +15/-5 sekúnd za deň. Pohyb je možné pozorovať cez zafírové sklíčko.

Modely vychádzajúce z kolekcie Contemporary sú určené ako veľmi univerzálne hodinky. Teda na najrôznejšie príležitosti. Preto ponúkajú prvotriedne spracovanie, elegantný dizajn, napriek tomu vysokú vodotesnosť 100 metrov a dynamický štýl v kombinácii s praktickým oceľovým náramkom. Všetky modely M34 sú tiež vybavené zafírovým sklíčkom chrániacim ciferník s obojstrannou antireflexnou úpravou.

Kolekcia M34 bude teraz zahŕňať aj modely Orient Star Avant Garde so strojčekom F8 a silikónovým stupňovitým kolieskom.

Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom

Orient Star Diver M42

Najnovšia, športová kolekcia M42 bude teraz obsahovať niekoľko modelov z rady Sports. Konkrétne ide o model Orient Star Diver z roku 1964.

Pre japonský trh bol v rámci predstavenia novej série M Collection uvedený aj nový model Diver 1964 v titánovom puzdre. Na celosvetové vydanie si však budeme musieť pravdepodobne počkať.

Spomínané modely Diver sú tiež v prémiovom vyhotovení, takže nie je divu, že Orient Star naň chcel upozorniť. Už v predchádzajúcich článkoch sme na ne spievali chválu:

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi
20.3.2024 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre