Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba

Tagy: Predstavenie | Orient Star | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 28.2.2024 | 5 MIN

Keď japonská spoločnosť Orient Star vyniesla svoje najlepšie hodinky do nebies a nazvala ich novou kolekciou M, so zatajeným dychom sme očakávali skoré predstavenie niečoho krásneho. A neboli sme sklamaní. Dve najnovšie hod inky Orient Star M34 F8 Contemporary Date vyzerajú ako meteorický roj padajúci na oblohuza úsvitu .A hoci sa tomu pri pohľade na ciferníky nechce veriť, to najlepšie z hodiniek sa skrýva vo vnútri.

Takzvaná kolekcia M predstavuje tie najprémiovejšie lahôdky z celého radu Orient Star. A práve preto nemohla byť inšpirovaná ničím menej dôstojným ako gréckou mytológiou a hviezdokopami.

Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou

Do konca roka 2023 vznikli tri kolekcie M: elegantná M45, potápačská M42 a univerzálna M34. Každej z nich je priradená vlastná hviezdokopa a vlastná legenda. Nás však bude zaujímať len M34 – pretože práve do tejto kolekcie patria naše najnovšie krásky.

M34, ktorá vychádza z univerzálnej línie Contemporary, spojil Orient s Perzeídami. Kometárny meteorický roj, ktorý má svoj radiant v súhvezdí bájneho Perzea.

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Tí, ktorí vyrastali na kultovom filme Súboj Titanov (1981) alebo sú závislí na gréckych mýtoch a legendách, si určite spomenú na príbeh Perseus – Medúza, okrídlený kôň Pegas, záchrana krásnej Andromédy... Už ste v obraze, však?

Perseus s hlavou Medůzy, Sebastiano Ricci, 1705-10.

Perseus s hlavou Medúzy, Sebastiano Ricci, 1705-10.

Aj preto Orient na svojej webovej stránke uvádza, že "rímsky index na 12. hodine vyzerá, akoby sa zrodil zo švihu hrdinovho meča".

Vysoko elegantný model M45 potom čerpá inšpiráciu z hviezdokopy Plejády, ku ktorej sa viaže romantický príbeh siedmich Atlasových dcér premenených na hviezdy. A M42 je názov hviezdokopy v súhvezdí Orióna, syna boha mora Poseidóna.

Jeden dizajn, dva farebné varianty

Pád Perzeíd a "obloha za úsvitu" inšpirovali dva farebné varianty, ktoré by mali byť v predaji najneskôr v júni 2024.

Jeden má ciferník v tmavomodrom tóne nočnej oblohy, RE-BX0004L, a druhý pripomína žiariace svetlá meteorického roja, RE-BX0002S. A rovnako ako časovo obmedzený pád Perzeíd, aj tento biely variant je limitovaný počtom kusov – je ich len 200.

Ide o špeciálny odtieň bielej farby, ktorého teplota sa mení v závislosti od svetelných podmienok. Pripomína studený ľad, zamračenú oblohu alebo zlatisté lúče ranného slnka? Priznávam, že kým ich neuvidíte naživo (ako sa to na moje šťastie a radosť stalo na výstave Inhorgenta), nemôžete vedieť, ako hodinky v skutočnosti vyzerajú. Nedá sa to nijako opísať.

Modrý variant už bude patriť do stálej zbierky. V jedinečnom dizajne si však so svojím limitovaným súrodencom v ničom nezadá.

Puzdro hodiniek je vyrobené z precízne opracovanej, zrkadlovo lesklej ocele, leštenej prémiovou metódou Sallaz. Samotné puzdro sa môže pochváliť univerzálne úctyhodným tvarom a príjemnou veľkosťou 40 mm, hrúbkou 13 mm a "účelným" 20 mm rozpätím nôh (v tejto veľkosti si môžete zaobstarať akýkoľvek kožený remienok). Presne v duchu praktickejšieho radu Contemporary. Rovnako tak musia hodinky obstáť v každej každodennej situácii: nosiť ich k obleku? Žiadny problém. S džínsami a svetrom? Rozhodne.

Preto majú zvýšenú vodotesnosť až do 100 metrov, čo ocení každý. Čo však možno nie každý ocení, je praktický ukazovateľ dátumu na 3. hodine (ktorý niektorí nadšenci hodiniek z estetických dôvodov odsudzujú). Dátumovka sa však bude hodiť možno kdekoľvek, kde vypĺňate nejaké formuláre alebo sa registrujete v hoteli, a aj v tomto prípade je vyvedená decentne a s citom – je veľmi nenápadná.

Trochu zvláštne je, že na ručičkách nie je luminiscencia, ako je to zvykom pri hodinkách Orient Contemporary. Hodinky sú však o to elegantnejšie.

Skutočnosť, že sklíčko je zafírové, netreba azda ani spomínať. Treba však spomenúť, že má obojstrannú antireflexnú vrstvu a je ošetrené patentovanou vrstvou SAR (Super Anti-Reflective coating). Vďaka tejto vrstve je sklo odolnejšie voči poškriabaniu a nečistotám a odpudzuje aj vodu. Obojstranná antireflexná vrstva nielenže zlepšuje čitateľnosť, ale tiež umožňuje, aby bol lesk bieleho ciferníka alebo trojrozmernosť a jemný vzor modrého ciferníka jasne viditeľný od rohu k rohu. A výhľad je, panebože, úžasný.

Čo (a kto) sa skrýva za týmito jedinečnými ciferníkmi?

Čo? Pokročilá technológia od spoločnosti Shinshu Watch Studio. Kto? Technik a výrobca hodiniek Takumi Kobo.

Takumi Kobo sídli v Shinshu a v posledných rokoch sa podieľal aj na obrábaní a výrobe dielov pre hodinky Orient Star. A práve jemu bol zverený model M34 F8 Date. Šikovnosť Takumiho a dielne umožnila vytvoriť nádherné ciferníky, ktoré nevšedne pripomínajú meteorické roje na nočnej oblohe. Zaujímavé je, že akokoľvek sú si ciferníky podobné, každý bol vyrobený inak. Oba ciferníky sa však skladajú z dvoch vrstiev, z jednotného brúseného základu a špeciálne upraveného farebného povrchu.

Fascinujúce modré sfarbenie sa dosiahlo pomocou optickej viacvrstvovej technológie vyvinutej spoločnosťou Epson, ktorá vytvára efekt farebného tónu na kovovej platni. Optická viacvrstvová fólia, ktorá riadi odrazivosť svetla vrstvením priehľadných PVD vrstiev na nanoúrovni, podľa spoločnosti Orient "vyjadruje hlboký svet kozmickej modrej", ktorý by nebolo možné vyjadriť pomocou bežnej farby.

Biely ciferník bol vyrobený ručne a prenosom z vyrezávanej formy. Má vyjadrovať meteorický roj, ktorý sa tiahne nočnou oblohou.

Najlepšia časť je vo vnútri

Vlajková loď Orient Star musí mať skutočne to najlepšie, čo môže dať svojim mechanickým miláčikom len hrdý výrobca. V tomto prípade to znamená nový, vychytaný samonáťahový strojček F8N64 (samozrejme, vlastný), ktorý má o 20 % lepší chod minútovej ručičky v porovnaní s pôvodným strojčekom F8. Strojček je vybavený dlhšou rezervou chodu 60 hodín (vidíme aj ukazovateľ rezervy chodu na 12. hodine). Dlhšej rezerve chodu napomáha silikónové krokové koliesko, ktoré je ľahšie a spracované s väčšou presnosťou. Strojček má tiež vysokú presnosť +15 až -5 sekúnd za deň.

Tokijské pruhy na rotoru, gilošování a modré krokové kolo.

Tokijské pruhy na rotore, perleť a modré krokové koliesko.

Kremíkové krokové koliesko využíva technológiu MEMS spoločnosti Epson na dosiahnutie hrúbky vrstvy na úrovni nanometrov. Výrazná modrá farba vzniká nanesením oxidovej a polysilikónovej fólie a hladký povrch minimalizuje odchýlky spôsobené trením – vďaka tomu je pohyb presnejší. Je antimagnetický, výborne odoláva korózii a opotrebovaniu, a v dôsledku toho nepotrebuje tak často mazanie.

Podľa toho, čo som mal možnosť vidieť, ide o jedny z najkrajších hodiniek v kolekcii Orient Star (a niekto by si mohol myslieť, že sa trochu podobajú na Grand Seiks – nemyslím si, že je to zámer, a zároveň si nemyslím, že je to zlé). A čakanie na to, kým sa dostanú do našej predajne, aby ste si ich mohli vyskúšať, sa rozhodne oplatí.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia
Novinka Apríl
3 055 € (doručíme do 3.7.)