Orient Star Modern Skeleton recenzia – Usmievavá hviezda

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Spoločenské

Lukáš Hamřík | 3.4.2024 | 6 MIN

Ako blízko k luxusu sa dá dostať, ak má cena hodiniek zostať na dosah bežným smrteľníkom? Aké kompromisy potom od takýchto hodiniek očakávať? Kde je háčik? To sú otázky, ktoré sa mi vynorili v mysli počas prípravy tejto recenzie. Hodinky Orient Star Modern Skeleton totiž na prvý pohľad vyzerajú, akoby niekto zabudol k cenovke pridať jednu nulu. Pretrvával tento dojem aj pri bližšom skúmaní? Na všetky otázky sa pokúsim v tejto recenzii uspokojivo odpovedať. Vyslovte želanie, padne hviezda!

Prvé hodinky s označením Modern Skeleton sa v našej ponuke začali objavovať v roku 2019. Ich celosvetová premiéra potom prišla už v roku 2014. Odvtedy patria k najobľúbenejším modelom značky Orient Star. Vo februári sme do nášho portfólia pridali štyri nové farebné varianty. To sa stalo ideálnou príležitosťou na napísanie recenzie, v ktorej by sme sa pozreli na celý modelový rad. A môžem povedať, že to bola skutočne veľkolepá prehliadka!

Pár čísel na začiatok

Hodinky majú priemer 41 mm v kombinácii s hrúbkou 12 mm – nejde teda o žiadneho "drobca". To však neznamená, že by boli ich rozmery príliš veľké, len ide o taký moderný štandard, ktorý by mal vyhovovať väčšine pánov s priemerným zápästím. Puzdro a náramok sú vyrobené z ušľachtilej ocele 316L a leštené prémiovou japonskou metódou Sallaz. Poteší aj špecifikácia vodotesnosti 10 ATM. Ciferník chráni ploché zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou a zo zadnej strany na nás vykukuje priehľadný skrutkovací ciferník s minerálnym sklíčkom.

Hodinky z řady Modern Skeleton jsou dostupné na kůži a ocelovém oyster náramku.

Hodinky z radu Modern Skeleton sú k dispozícii na koženom a oceľovom náramku Oyster.

Bočnej strane puzdra potom dominuje charakteristická korunka s tlačidlom push-pull. Osobne som mierne sklamaný z 21 mm rozstupu ušiek. Výber remienkov a náramkov v neštandardných veľkostiach, ako je 19 alebo 21 mm, bol vždy trochu ťažší. Môj dojem však výrazne zlepšil náramok oyster, na ktorom som hodinky dostal na recenziu. Ten sa nedá označiť inak ako dokonalý. Pôsobí kvalitným dojmom, nič sa neviklá ani nedrnčí. Okraje stredových článkov sú leštené, čo na svetle vytvára krásnu hru s odleskami, ktorú už poznáme z modelov Orient Star.

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

A čo by to bolo za recenziu, keby som nespomenul, čo majú hodinky vo vnútri. Rovnako ako v prípade jeho skeletového bratranca, modelu Layered Skeleton, ide o automatický kaliber F6F44. Vyznačuje sa 50-hodinovou rezervou chodu, frekvenciou 3 Hz, ručným naťahovaním, hackovaním a 24 drahokamami. Výrobcom udávaná tolerancia je od -15 do +25 sekúnd za deň. Takéto špecifikácie možno v kontexte značky a cenovej kategórie hodiniek považovať za úplný priemer. Nestretneme sa tu teda so žiadnym dych vyrážajúcim zázrakom, ale poslúžia veľmi dobre a spoľahlivo.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom
25.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom

Můstek kalibru F6F44 je dekorován perláží a rotor jemnými tokijskými pruhy.

Mostík kalibra F6F44 je zdobený perleťou a rotor jemnými tokijskými prúžkami.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

Každý kaliber však stráca svoj význam, ak používateľ nedokáže z ciferníka odčítať čas. Z tohto dôvodu nemôže hodinkám chýbať fotoluminiscencia. Pomerne štedrou dávkou boli obdarené ručičky, ktoré sú dokonale viditeľné aj za naozaj nepriaznivých svetelných podmienok. V prípade hodinových indexov už taká štedrá nebola, nájdeme tu len luminiscenčné body. Inak by to ani nešlo, indexy sú vyvedené v pomerne elegantnom/spoločenskom štýle, a tak sú vyleštené. Celkovo by som luminiscenciu v kontexte štýlu hodiniek označil za dostatočnú.

Luminiscenci nalezneme i na ručce rezrevy chodu.

Luminiscencia sa nachádza aj na ručičke rezavého strojčeka.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Decentný skeletón? Áno, je to možné!

Ako napovedá názov hodiniek, ústredným dizajnovým prvkom tejto modelovej rady je skeletonizovaný ciferník. Priznám sa, že vo všeobecnosti nie som veľkým fanúšikom "skeletov". Som skôr konzervatívny a viac si cením celú súhru farieb a textúr na ciferníkoch hodiniek než priehľadnosť strojčeka. Modern Skeleton však boli snáď prvé hodinky, pri ktorých mi toto spracovanie nevadilo. V Oriente sa pravdepodobne riadili príslovím, že všetkého veľa škodí, a tak je tu skeletonizácia naozaj veľmi jemná.

Najvýraznejšou časťou je tu zotrvačník alebo otvorené srdce, ktoré sa nachádza na pozícii 9 hodín. Ostatné prvky skeletonizácie sú potom roztrúsené po okolí. Nachádzajú sa napríklad na hornom ukazovateli rezervy energie alebo na ukazovateli na 2. hodine. Zaujímavý je aj prierez v spodnej časti ciferníka, ktorý na hodinkách vytvára pomyselný úsmev. Na rozdiel od modelov, ako sú M34 Full Skeleton alebo M45 Classic, sa tu však význam farby ciferníka nestráca. Svedčí o tom množstvo dostupných farebných variantov, ktorých je v aktuálnej ponuke jedenásť.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Aké sú teda v skutočnosti?

Pre túto recenziu som vybral nový farebný variant so strieborným ciferníkom. Zaujal ma už na produktových fotografiách, a tak som s napätím očakával jeho príchod. Málokedy sa stretnete s hodinkami, kde farba ciferníka takmer splýva so striebornou farbou puzdra. Na prvý pohľad bol skutočne ohromujúci, ale kombinácia skeletovaného puzdra a jednoliatej farby puzdra, ručičiek a ciferníka mala prirodzene za následok skôr horšiu čitateľnosť. Napriek tomuto neduhu som si však tieto hodinky okamžite zamiloval a považujem ich za jedny z najlepšie navrhnutých hodiniek značky.

Ak si však odmyslíme farbu, táto recenzia sa bude týkať všetkých modelov Modern Skeleton. A ako som už spomenul vyššie, hodinky sú perfektne a veľmi dobre spracované. Japonci sú skrátka majstri v kombinovaní matných a leštených povrchov takým spôsobom, že hodinky na svetle doslova žiaria. Spracovanie puzdra a náramku hodnotím ako vynikajúce!

Skeletovanie ciferníka je vecou subjektívneho názoru každého jednotlivca. Osobne s ňou nemám problém, pretože okrem otvoreného srdiečka jej nie je veľa. Niekto by určite mohol namietať, že ciferník je jednoducho "príliš rušný" alebo že je na ňom príliš veľa prvkov naraz. A ja by som s týmto tvrdením súhlasil – nehľadajte tu jednoduchý čistý ciferník. Jednoduchosť je bližšia modelu Layered Skeleton alebo RE-AU040, kde úprava skeletu úplne chýba.

Neštandardné rozmiestnenie ušiek vnímam ako úplne objektívnu chybičku krásy, ale ustricový náramok je taký dobrý, že asi nie je dôvod ho dávať dole. A teraz k mojej najväčšej výčitke - kalibru F6F44. V tejto cenovej kategórii som si už tak trochu zvykol, že s frekvenciami vyššími ako 3 Hz sa stretnete naozaj len zriedka. Výrobcovia zvyčajne upúšťajú od 4 Hz v prospech dlhšej rezervy chodu. Vidíme to napríklad pri "slávnom" Powermatic 80 alebo Seiko 6R35. Modern Skeleton však neponúka ani vyššiu frekvenciu, ani výrazne dlhšiu rezervu chodu.

Treba však poznamenať, že v porovnaní s predchádzajúcou generáciou tohto kalibru ide stále o nárast o 10 hodín. Taktiež nemôžeme zabúdať na skutočnosť, že séria F6 je v rámci katalógu Orient Star iba základným modelom a väčšina neduhov je vyriešená v sériách F7 a F8... Vlastne okrem frekvencie, ale to je debata na iný deň. Osobne si myslím, že priamym konkurentom, či už v kontexte ceny alebo spracovania, je Seiko Sharp Edged s kalibrom 6R35. Tie za podobnú cenu ponúkajú až 70 hodín rezervy výkonu.

Ako teda uzavrieť túto recenziu? Obstáli moje prvotné dojmy? Čiastočne určite áno. Stále si myslím, že tieto hodinky sú absolútne nádherné a výnimočné. Stará múdrosť však hovorí, že najdôležitejšie je to, čo je vnútri. Myslím si, že pravda bude nakoniec niekde uprostred – hodinky musia dobre vyzerať, ale musia mať aj skvelý kaliber. Je s kalibrom F6F44 niečo výrazne zlé? Nie. Mohol by byť v tejto cenovej kategórii o niečo lepší? Áno!

Celkovo sú však moje dojmy veľmi pozitívne a veľmi ľahko by som si tieto hodinky vedel predstaviť vo svojej zbierke.

Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenzia – Krása strieda nádheru!
24.4.2024 - Jakub Pitucha
Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenzia – Krása strieda nádheru!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku