» Blog » Orient

Orient Classic Sun and Moon Automatic RA-AS00 – Srdce na dlani

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Spoločenské

Martin Balabán | 23.3.2022 | 4 MIN

Orient Classic Sun Moon Automatic RA-AS00 určite nezapadá do kategórie nenápadných formálnych hodiniek. Prečo by vám mal robiť spoločnosť zrovna tento charizmatický Japonec? Čítajte ďalej!

Výber spoločenských hodiniek môže byť niekedy naozaj tvrdý oriešok. Môžeme si vybrať jednoduché elegantné hodinky. Také nenápadné a možno aj trochu nudné. To už si ale radšej mnoho ľudí vezme na ruku miesto spoločenských hodiniek športové hodinky a budú sa tváriť, že je to tak vlastne v poriadku. Do divadla, na pohovor, na business meeting. Prečo utrácať za ďalšie hodinky?

Pretože v živote narazíme na množstvo situácií, kde proste budú naše športové hodinky mimo misu. Zatiaľ čo pri výlete na Kriváň sa vybavíte s G-Shockmi, k mori vezmete Korytnačky, tak na ples navlieknete na zápästie oblekovky.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Kráľ parketu

Ale čo keď sa nám zdá plejáda formálnych hodiniek nemastná a neslaná? V tú chvíľu nám na pomoc pribehne Orient so svojim modelom Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00.

Elegantné. Charizmatické. Prekvapivo dynamické. Tu by som článok mohol ukončiť. Kúpte si ich a hotovo. To by som ale tieto Orienty naozaj dal bokom a to si nezaslúžia. U tak zaujímavých hodiniek budete hľadať každú príležitosť, kedy si ich budete môcť obliecť. V čom sú vlastne tak zaujímavé?

Hodinkám dominuje číselník s priehľadom na ich srdce – zotrvačník s vláskom. Pozornému oku neunikne ani kmitajúca paletka. Nie, tie naozaj nie sú na baterku. Majitelia týchto hodiniek získajú hlbší pohľad do sveta mechanických hodiniek. Pokiaľ vám doteraz nebolo úplne jasné, ako mechanické hodinky fungujú, teraz to pochopíte omnoho ľahšie.

Najlepšie sa vysvetľuje na príklade a teraz ho môžete vidieť rovno na zápästí. Súčiastky viditeľné v priehľade sú leštené a syntetické rubínové uloženie žiari červeno-fialovou farbou. Zvyšok číselníka má elegantnú jemnú textúru a hodinovú stupnicu s hladkým podkladom. Leštené hodinové indexy dopĺňajú rímske číslice 12 a 3.

Vo dne v noci

Pod ručičkami sa však ukrýva ešte jedna časť mozaiky z názvu hodiniek – Sun & Moon – ukazovateľ dňa a noci. Všetci poznáme ukazovateľ mesačnej fázy z iných spoločenských hodiniek. Komplikácia dňa a noci je o niečo menej romantická, ale v jej prípade nájdeme aj nejaký úžitok. To by vám potvrdil každý, kto zažil polárny deň alebo noc.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

V praxi to znamená, že v závislosti na dennej dobe vidíte buď svetlú oblohu so Slniečkom, alebo hviezdnu oblohu s Mesiacom. Rovnako ako u moonphase sa kotúč plynule otáča s tým, ako plynie čas. Vo výsledku je to teda také estetickejšie zobrazenie dennej doby, podobne ako 24hodinový ukazovateľ.

Samotný čas potom ukazujú modré „leaf“ ručičky, ktoré dopĺňajú celkový elegantný výzor hodiniek. Všetky tieto prvky sa spájajú v jednu veľkú show, keď vezmete hodinky na denné svetlo, alebo pod žiaru reflektorov na parkete. Práve vtedy hodinky vyniknú až sa človek nestačí diviť, ako úžasne vyzerajú.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Veľký showman

Hodinky majú puzdro z nerezovej ocele, ktoré je kompletne leštené. Pozor ale na rozmery hodiniek. Priemer 42 mm je ešte akceptovateľný pre väčšinu ľudí, ale hrúbka 14 mm je typická skôr pre potápačské hodinky. Na rozdiel od nich majú vodeodolnosť len do 50 metrov, čo je ale pre tento typ hodiniek úplne dostačujúce. Vďaka krátkym nožičkám smerujúcim dole sa rozmer lug-to-lug udržal na hodnote 49,5 mm. Hodinky tak dobre sedia na ruke a pekne obopínajú zápästie.

V Japonsku si povedali, že ukážu rovno celý pohon, a tak sme dostali miesto plného dienka priehľad na strojček aj zozadu. Ten má minerálne sklíčko, oproti zafírovému kryjúce číselník. Pohon zaisťuje automatický kaliber F6L24. Jeho rezerva chodu je 40 hodín a samozrejme aj disponuje možnosťou hackingu a ručného náťahu. Občas možno začujete otáčajúci sa rotor pohonu, ale pokiaľ nie ste v totálne tichej miestnosti, pravdepodobne si toho ani nevšimnete.

Slnko zapadá

Celou kolekciou Sun and Moon nám japonský výrobca ukazuje, že pri pohľade na spoločenské hodinky nemusíme zaspávať a zívať nudou. Pokiaľ chcete hodinky na oceľovom náramku, je tu pre vás variant s čiernym číselníkom. Alebo elegantnejšie varianty bi-color s prvkami žltého zlata. Najuniverzálnejší (a tiež najspoločenskejší) bude variant s bielou farbou číselníka na čiernom koženom remienku (s preklápacou sponou).

Čo konkurencia? Možno by sa vám chcelo vziať do baru niektorý model z koktejlovej kolekcie od Seika. Nie všetky ale majú pohľad na bijúce srdce hodiniek. A keď už hodinky z krajiny vychádzajúceho slnka, tak predsa jedine tie s vychádzajúcim slnkom…

Plusy:
Priehľad na strojček
Komplikácia dňa a noci
Elegantné a zaujímavé zároveň
Dobrý pomer cena/výkon

Mínusy:
Väčšie rozmery – najmä hrúbka

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky
7.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku