» Blog » Orient

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 31.3.2022 | 6 MIN

Všimla som si, že Orienty majú v hodinkovej komunite celkom zvláštne postavenie. Ich (trošku "hipsterský") štýl, ľahké retro šmrncnuté hravou bizardnosťou, k vám buď musí prehovárať alebo od neho dávate ruky (zápästia) radšej preč. V podobnom rozkole vkusov sa ocitajú aj Orient AA0E03L19B s unikátnym zobrazením časových pásiem. A viete čo? Podľa mňa na nich fakt niečo je.

Občas sa stretávam s výrokmi, že je Orient prehliadanou značkou. No, podľa mňa ako kým. Skalných priaznivcov totiž rozhodne má a tým, ktorí si potrpia na tzv. niche kúskoch, má Orient čo ponúknuť. Japonský Orient je v posledných rokoch spojený so Seiko Epson Company, napriek tomu si zachováva svojbytnosť a vlastný štýl. Tiež používa in-house kalibre a na to, akú kvalitu a za aké ceny ponúka, by mohla žiarliť nejedna mainstreamovejšia značka.

Tzv. niche sa rozumie snaha značiek odlíšiť sa od masovej produkcie tým, že vytvorí osobitné produkty, ktoré necielia na masy, ale na špecifickú sortu zákazníkov.

Orient začal stúpať na rebríčku môjho záujmu už v roku 2020, kedy oslávil 70. narodeniny. A kedy tejto okolnosti aj náležite využil ako perfektnú príležitosť poodkryť kus svojej histórie, zabalenej do modernejšieho hábu. A vtedy som si povedala, že to je značka, ktorej hodinky si nenechám utiecť z hľadáčika.

Na svoje okrúhliny sa Orient vytasil s kolekciou "Revival Collection", v ktorej oživil a prepracoval vlastné modely z minulosti. Mohli sme vidieť ikony ako King DiverMulti-Year Calendar, Retro Future Camera a ďalšie. A jedným z Revival modelov, ktorý bol predstavený v roku 2021, boli dnes recenzované World Map Orienty.

Kedy, kde, ako a prečo?

Pred polovicou 60. rokov 20. storočia bolo japonským občanom výrazne obmedzené cestovanie mimo Japonsko. Obmedzenie sa však v roku 1964 zrušilo a japonská verejnosť bola dokonca vyzývaná k cestovaniu do zahraničia. A presne v tej dobe sa zrodil model Calendar Auto Orient Swimmer World Trip, priamy predchodca World Diverov, ktorý bol reakciou na novo nadobudnutú slobodu.

Hodinky World Diver boli uvedené na trh v roku 1969 a boli hlavne charakteristické vďaka číselníku s farebnou mapou sveta a zjednodušenému zobrazeniu 24hodinového času. Hodinky sa mali stať symbolom túžob Japoncov, ktorí snívali o cestovaní do zámoria.

Nová kolekcia Revival Collection World Map z roku 2021 obsahovala aj vernú reprodukciu pôvodného modelu s farebnou mapou sveta, ktorú však Orient limitoval len na 1200 ks pre celý svet. Spolu s touto limitkou však vznikli aj tri nové modely, u ktorých Orient vsadil na jednofarebnú schému: World Map s číselníkom vo farbe slonovinovej kosti so zlatou lunetou, celooceľové so zeleným číselníkom a rovnaké potom s číselníkom modrým, ktorý som mala k dispozícii ja.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Lesk (a bieda?) nových World Map

Keď odhliadneme od číselníka, hlavnej hviezdy recenzie, ktorú si necháme ako zákusok na neskôr, prvé, čo vám udrie do očí, je vysoký lesk, ktorý pri otáčaní hodinkami skoro až oslepuje. Nie, to samozrejme preháňam, ale s leštením celého povrchu puzdra a detailov na náramku sa tu naozaj nedržali späť. A najmä dienko vám môže s prikrášlením poslúžiť ako malé vreckové zrkadielko.

To hodinkám určite pridáva na elegantnom, luxusnejšom dojme a treba podotknúť, že im to vážne svedčí. Avšak vďaka tomu vám hodinky neodpustia žiadny ťapanec a odtlačok a každá vlásočnica bude prominentnejšia, než by to bolo u matnejšieho povrchu. Je to skrátka niečo za niečo.

Ďalšia vec, na ktorú by som sa u Orientu zamerala, je náramok. Ten u týchto World Map celkom prekvapil. Povedzme si úprimne, u Orientu nie sme zvyknutí na bohvieako dobré spracovanie náramkov a mám pocit, že to je vždy tá jedna vec, ktorá je u Orientov obetovaná, aby mohli vznikať inak dobre spracované a dizajnovo zaujímavé hodinky za tak dostupnú cenovku.

U World Map však jednotlivé články vyzerajú solídne a každý z nich pôsobí, ako by bol dokončovaný individuálne. V úprave tu Orient zvolil striedavú kartáčovanú a leštenú povrchovú úpravu, kedy kartáčovaná časť aspoň trošku vizuálne rozbíja lesk hodiniek. Spona je preklápacia a signovaná (napokon rovnako ako obe korunky).

Otočme si ale hodinky späť čelom k sebe. Ten číselník. Tá modrá! Viem, že existuje mnoho konzervatívnejšie zameraných jedincov, ktorí to už brali ako gýč. Ale ja som v tomto občas asi jednoduchšia a tieto efekty ma proste dokážu zaujať a potešiť.

Keď sa pozriete na číselník na slnku, dostane sa vám veľmi príjemného pohľadu na to, ako sa žiarivý modrý odlesk uháňa po číselníku v zaujímavých prechodoch. A vy sa pristihnete, ako na toto divadlo hypnotizovane pozeráte aj niekoľko minút.

Číselník má evokovať "mystickú krajinu, ktorá vzdáva hold hĺbke a kráse prírody a mora". Okrem rovnakého zobrazenia mapy ako mal pôvodný model z roku 1969, na číselníku vidíme tiež funkciu dátumu a dňa v týždni. Ale pozor, nastavovanie dátumu u mechanických hodiniek má svoje pravidlá:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum
23.7.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum

A nakoniec vidíme aj vnútornú otočnú lunetu s 24hodinovou stupnicou, ktorú možno otáčať pomocou korunky na štvrtej hodine. Vďaka tejto stupnici a mape potom môžeme sledovať čas v inom časovom pásme.

Ako to celé funguje?

Zobrazenie mapy a 24hodinová stupnica vzbudzujú dojem, že tu musí ísť o nejaký smart spôsob, ako zistiť čas na rôznych miestach sveta. V praxi je však nájdenie vašej aktuálnej polohy alebo iného miesta na svete prinajmenšom výzva.

Pri pohľade na mapu si musíte predstaviť, že ručičky vychádzajú z južného pólu (s tým, že Japonsko, odkiaľ Orient pochádza, je príznačne hneď hore u 12. hodiny).

Teraz musíte nájsť na mape miesto, kde žijete a pretočiť stupnicu tak, aby to zodpovedalo vášmu súčasnému času. Akonáhle tak učiníte, budú hodiny na stupnici zodpovedať časom všetkých ostatných miest na mape. Príklad by fungoval asi takto: na Slovensku je práve 22:00 – pretočíte stupnicu tak, aby bolo číslo 22 na mieste, kde sa nachádza Slovensko. Keď sa potom pozriete na ostatné čísla priradené k miestam na mape, zistíte, že napr. v Japonsku je práve 6:00 ráno.

Je zrejmé, prečo u väčšiny worldtimerov máte namiesto mapy vypísané názvy svetových miest. Toto neobvyklé "kartografické" zobrazenie svetových časov totiž síce pôsobí vážne efektne, ale moc užitočné a presné to zrovna nie je. Čo ale asi ani nemalo byť zámerom tejto retro reedície, ktorá láka viac na ten zaujímavý dizajn než na názov implikujúci ukazovateľ svetových časov.

Fyzická zdatnosť alebo základné parametre

Orient v rámci modernizácie pôvodného modelu ľahko zväčšil priemer puzdra, tak ako už to pri moderných reedíciách všeobecne býva. Teraz majú hodinky 43,5 mm (lug to lug 46 mm), takže to síce nie sú žiadne tintítka, ale stále si zachovávajú určitú decentnosť.

Zvýšil sa aj stupeň vodeodolnosti na celých 200 M hĺbky, čo je hodnota skutočne vysoká. Orient chcel asi inšpiráciu cestovaním do zámoria demonštrovať aj parametrovo. V tejto súvislosti potom prekvapí skutočnosť, že korunky sú iba zacvakávacie (dienko je šrobovacie). Aj tak nemám dôvod neveriť, že by deklarovanú vodeodolnosť nedržali. Šrobovacie korunky však nemali ani potápačské Weekly Auto King Diver.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Vnútri beží in-house kaliber F6922, ktorý Orient používa celkom často. Jedná sa o mechanický strojček s automatickým náťahom s hackingom, ktorého presnosť činí nejakých -15 až +25 sekúnd za deň. Pri plnom náťahu vydrží bežať nejakých 40 hodín, beží na frekvencii 3 Hz (21 600 bph) a má 22 kamenných uložení.

Dve výčitky

Prvú výhradu mám k minerálnemu sklíčku... Rôznym športovým modelom ho často odpúšťam kvôli väčšej odolnosti voči rozbitiu oproti zafíru alebo kvôli nižšej odrážlivosti svetla (a tým pádom lepšej čitateľnosti). World Map Orienty, hoci majú 200 M vodeodolnosť a snažia sa tváriť športovo, však za mňa zas tak športové nie sú (aj vďaka vysokému lesku a výraznému zameraniu na štýl a dizajn).

A druhá vec, ktorá ma trošku dráždi, je luminiscencia. Jej svietivosť je moc dobrá, to všetka česť, ale tým, že sú luminiscenčným náterom vybavené indexy na otočnej lunete, to môže robiť pri čítaní času v tme celkom neplechu. Riadiť sa potom môžete napríklad tým, že index na 12. hodine je dvojitý a tým pádom poznáte, kde je hore a kde dole, ale akonáhle lunetou otočíte... Korunka nie je šrobovacia a otočiť lunetou omylom sa vám môže stať celkom ľahko.

To sú ale detaily, ktoré pre vás môžu a nemusia byť "deal breaker" v rozhodovaní, či si tieto Orienty kúpiť. Mimochodom ako už ste z recenzie možno pochopili, tieto hodinky nie sú pre niekoho, kto hľadá čisto praktický a funkčný nástroj, ale zaujímavé hodinky s krásnym, dosť neobvyklým a hravým dizajnom, ktoré ho budú tešiť vždy, keď pozrie na zápästie.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Orient Neo Classic Sports recenzia – Stretneme sa o pol žltej
13.6.2023 - Igor Kratochvíl
Orient Neo Classic Sports recenzia – Stretneme sa o pol žltej

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku