» Blog » Garmin

SÚBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah

Tagy: Súboj | Amazfit | Coros | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 18.1.2024 | 7 MIN

Tento súboj sa zameria na športtestery čisto strednej triedy, ktoré podľa môjho názoru víťazmi v pomere cena / výkon. A ktorý je najlepší Garmin Forerunner 255, Amazfit Cheetah alebo Coros Pace 3?

Hneď na úvod sa priznám, že spočiatku bol duel plánovaný len medzi Corosom a Garminom, ale čoraz viac čínskych značiek začína fušovať do športového remesla, takže bude zaujímavé pridať trochu "Orientu" medzi Amíkov.

Najprv sa pozrime na spoločné prvky hodiniek:

  • Plastové a ľahké puzdro hodiniek
  • Slušná výdrž batérie
  • Kvalitné vybavenie snímačmi
  • Mnoho športových funkcií

A odteraz sa budeme zaoberať už len ich rozdielmi...

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Amazfit Cheetah Review - Profesionálny športtester?
7.9.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah Review - Profesionálny športtester?

Coros Pace 3 recenzia - Malý, ľahký a šikovný
9.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenzia - Malý, ľahký a šikovný

Ľahkosť, to je o čo tu beží

Všetky hodinky vo výbere majú plastové puzdro a vážia menej ako 50 gramov. To má zmysel aj vtedy, keď hovoríme o športových hodinkách. Nemusia byť krásne, ale funkčné, aerodynamické a ľahké. Vzhľadovo je to úprimne na vás.

Navyše v prípade Garminu si môžete vybrať veľkosť hodiniek (255 alebo 255s) a v prípade Amazfit si môžete vybrať tvar. Vyrábajú sa okrúhle a hranaté. Coros vsádza na univerzálnu veľkosť 42 mm a je mu jedno, či to je pre chlapskú pracku alebo dámsku ručičku.

Parametre sú nasledovné:

Coros Pace 2
Garmin Forerunner 255
Amazfit Cheetah Square
Priemer puzdra 42 mm 45,6 mm 47 mm
Výška puzdra 12 mm
12,9 mm
12 mm
Šírka remienka 22 mm 22 mm 22 mm
Veľkosť displeja 1,2" 1,3" 1,75"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 260 x 260 px 390 x 450 px
Hmotnosť
30 g
49 g
37 g

Strávil som x hodín tréningom so všetkými hodinkami a úprimne, rozdiely v hmotnosti necítite. Povedal by som, že všetky hodinky pod 50 g už takmer necítite na ruke.

Ak by som si však mal vybrať svojho favorita, vybral by som Coros Pace 3, ktoré som si tak trochu zamiloval najviac. Forerunner je Forerunner a Amazfit Cheetah sa mi páči len v hranatej verzii.

317,00 € (doručíme do 7.5.)

Zvíťazí AMOLED nad transflexným displejom?

Súboj o technológiu displeja sa vedie už nejaký čas. AMOLED vs. transflexný, živé farby vs. vyblednuté farby a štýl vs. účel. A v každom prípade vyhráva niečo iné. Pri športových hodinkách však stále uprednostňujem transflexný displej, ktorý je stále viditeľný. Časté zhasínanie displeja a natáčanie ruky pri behu nie je ideálne. A napríklad pri hodinkách Amazfit sa nedá nastaviť, aby bol displej počas športovej aktivity trvalo rozsvietený, čo je veľká škoda.

Coros Pace 3 Garmin Forerunner 255 Amazfit Cheetah Square
Typ displeja Transflexný MIP
Transflexný MIP AMOLED
Veľkosť displeja 1,2" 1,3" 1,75"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 260 x 260 px 390 x 450 px

Všetky modely majú sklo Gorilla Glass, ktoré by si zaslúžilo nejakú ochrannú fóliu. Na modeloch Coros a Garmin je ľahká plastová luneta, ktorá displej relatívne chráni, ale aj tak by som to neriskoval. Na modeli Amazfit nie je luneta vôbec.

Krásou vyhráva určite Amazfit a čo sa účelnosti týka – Garmin a Coros.

Senzory? Dáme si všetko!

Senzorová výbava je vo všetkých modeloch naozaj bohatá. Vo všetkých modeloch nájdeme barometer, akcelerometer, gyroskop, kompas, monitor srdcového tepu, SpO2 a Multi-GNSS. Coros a Garmin primiešavajú navyše teplomer a svetelný senzor Amazfit.

Stalo sa už takým zvykom, že aj hodinky strednej triedy majú tie najlepšie senzory a tiež multifrekvenčné GPS.

Je dosť hlúpe porovnávať tri hodinky medzi sebou, a čo je to za vtip, keď chcete štvrté, ovládacie. Na to by stačili nožičky s ručičkami, ale výsledky by asi neboli kvalitné. Takže som vždy porovnával len dva modely s kontrolným zariadením a v konečnom konštatovaní budete musieť veriť môjmu úsudku. Alebo nie.:-)

Každopádne, poďme k výsledkom. Najprv sa pozrime na Coros Pace 3, ktorý prekvapí svojou mega presnou GPS, ktorá v niektorých momentoch prevalcovala môj Garmin Fenix 7X.

Červená – Garmin Fenix 7X, černá – Coros Pace 3

Červená – Garmin Fenix 7X, čierna – Coros Pace 3

Treba podotknúť, že Pace bol nastavený na "All + Multi-band" a Fenix len na "All Satellite Systems". Tepovú frekvenciu som porovnal s hrudným pásom Polar H10+. Hodinky jednoducho nestíhajú v zime presne merať. Najmä ak ešte používate palice.

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3

Porovnanie Fenixov a Gepardov bude jednoduchšie. Výsledky tepovej frekvencie sa nedajú celkom prezentovať, pretože Gepardy jednoducho vôbec nestíhali. Čo sa týka GPS, nebolo to zlé, ale hodinky boli trochu poddimenzované.

Černá – Garmin Fenix 7X, červená – Amazfit Cheetah

Červená – Garmin Fenix 7X, čierna – Amazfit Cheetah

Celkovo to už nie je zlé, ale čo sa týka tepovej frekvencie, stále odporúčam zaobstarať si hrudný pás, ak ju chcete mať pod kontrolou.

Forerunner 255 má rovnakú čipovú súpravu ako Fenix, takže nie je veľkým prekvapením, že hodinky nevykazujú takmer žiadne rozdiely.

Fialová – Garmin Forerunner 255, modrá – Garmin Fenix 7X

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Garmin Forerunner 255

Na veľkosti predsa len záleží

Keď si kupujeme športtester, výdrž batérie je vždy jedným z najdôležitejších parametrov. A to ako tá v režime smartwatch, tak aj tá nabitá v režime GPS, ak by ste plánovali dlhší trek, ultramaratón alebo podobne dlhú zábavu.

Najjednoduchšie je v tomto prípade zobraziť tabuľku:

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 255
Amazfit Cheetah
V režimu smartwatche 24 dní
14 dní
8 dní
Úsporný režim -
-
14 dní
Príjem signálu GPS
38 hod.
30 hod.
28 hod.
Príjem všetkých satelitov
25 hod.
25 hod.
-
Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
15 hod.
16 hod.
13 hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
6,5 hod.
-

Tabuľka jasne ukazuje dvoch favoritov na víťazstvo, ale víťaz je len jeden. Hoci by sa mohlo zdať, že je to Coros... nie je to tak. Pre mňa je to Garmin, ktorý má nepretržité meranie tepovej frekvencie, pretože ostatné dva bohužiaľ merajú každú minútu (Amazfit) a Coros dokonca každých 10 minút!

Amazfit je však jediný AMOLED model, kde je nižšia batéria relatívne ospravedlniteľná.

Športy nie sú pre hodinky žiadny problém

Keďže ide o športtestery, všetky tri zúčastnené sú v športe špičkové. Niekto viac kvantitatívne a niekto viac kvalitatívne. Čo si budeme nahovárať, pri Amazfite nájdeme 156 športových aktivít, a tak v počte určite vyhráva. Ale potom v konkrétnych ukazovateľoch už dominujú Coros a Garmin.

Ale vezmime to od začiatku a povedzme si, že všetky hodinky majú základ v podobe VO2 Max, pomeru aeróbnej a anaeróbnej srdcovej frekvencie, času zotavenia, výpočtu tréningovej záťaže atď. Páči sa mi, že všetky hodinky dokážu pripojiť aj externé snímače, pričom Coros a Amazfit dokážu pripojiť snímače BLE a Garmin pridáva svoj ANT+.

Coros a Garmin idú ďalej v špecializovaných metrikách pre určité športy a Garmin potom ešte ďalej v podobe animovaných tréningov atď.

Vyhodnocovanie tréningov potom prebieha v aplikáciách výrobcov hodiniek – Amazfit (Zepp), Coros (Coros App), Garmin (Garmin Connect), kde sa mi opäť zdá, že Garmin a Coros idú trochu viac do hĺbky.

Celkovo vyhráva Garmin, ale kvalitný šport získate so všetkými tromi, pretože v konečnom dôsledku je to aj tak o pohybe a nie o hodinkách:-).

Mapové podklady a navigácia

Áno, aj v strednej triede sa občas stretávame s mapovými podkladmi. A to práve pri Amazfit Cheetah. A teraz má dokonca mapu SKI stredísk, čo je celkom zaujímavé. Samozrejme, do hodiniek si môžete nahrať GPX súbor a nechať sa navigovať.

A poslednú možnosť môžete využiť na všetkých hodinkách v tomto súboji. Garminy majú výhodu skutočnej navigácie, na displeji vám ukazujú, ako dlho máte odbočovať atď. Coros vám potom môžu ukázať trasu, rovnako ako Amazfit, ale len "kričí", ak sa odkloníte od trasy. Čo môže byť niekedy dosť otravné, pretože musíte mať neustále spustené mapové podnety alebo navigáciu.

Fitness funkcie – kvalita

Fitness funkcie sú opäť na vysokej úrovni. Jediné, čo mi vadí, je absencia vyhodnocovania variability srdcového tepu na Amazfit Cheetah. HRV predstavili v modeli Balance a tak trochu som očakával, že sa prostredníctvom aktualizácie dostane aj do tohto modelu, ale žiaľ, zatiaľ nič. Okrem toho však majú hodinky všetko rovnaké. Spánok, kroky, srdcový tep, aktívne minúty a ostatné veľmi podstatné funkcie.

Ako som už spomínal, srdcový tep je na Garmine len každú sekundu a ostatné značky ho majú v základe každú minútu (Amazfit) a každých 10 minút (Coros). Pri Amazfite si môžete stiahnuť aplikáciu, ktorá monitoruje každú sekundu, ale tá žerie dosť veľa batérie, takže je to možno až kontraproduktívne, a pri Corose sa batéria skráti približne o polovicu, čo sa dá celkom zvládnuť.

Pri Garmine a Amazfite oceňujem funkciu na podobnej báze, keď hodinky spriemerujú vašu tepovú frekvenciu, pulzný oxymeter, stres a frekvenciu dýchania za daný časový úsek. Čo je celkom fajn gadget, ktorý môžeme využiť na monitorovanie svojho zdravia, či už keď ráno vstávame, alebo keď večer zaspávame.

Chytráci to veľmi nie sú

Inteligentné funkcie idú pri športových hodinkách väčšinou bokom. A v tomto prípade to nie je inak. Hodinky Coros Pace 3 a Amazfit Cheetah majú základné inteligentné funkcie v podobe notifikácií, budíkov, kompasu a podobne. Cheetah má aj obchod s aplikáciami, kde si môžete hodinky o niečo rozšíriť, a Coros sa na smartwatch nehrá, a preto má len úplný základ, ktorý má rozšírenie o úložisko hudby.

U Garminu nájdeme okrem vyššie spomenutého aj platbu kartou a úložisko hudby s možnosťou prepojenia hodiniek so streamovacími službami. V prípade Garminu môžete ešte odpovedať na oznámenia, ak ste majiteľom telefónu so systémom Android.

Inteligentné funkcie by som teda priradil k hodinkám Garmin, pretože ich zvláda najlepšie a stále má najviac týchto modelov.

Vo finiši sú všetci traja na debne

Ak by som mal uviesť svoje osobné pocity, ako by som bedňu zostavil, na treťom mieste by sa umiestnil Amazfit Cheetah, za ním Coros Pace 3 a na prvom Garmin Forerunner 255. Coros poráža Garmin v niektorých hodnotách batérie a GPS je u nich tiež veľmi presné, ale Garmin je užívateľsky prívetivejší, má viac funkcií a hlavne je v češtine.

Amazfit Cheetah je taká vstupná športtesterová brána, ktorá splní všetky požiadavky začiatočníkov, ale postupne im môže prestať stačiť. Mapové podklady a slušná výdrž batérie z neho však robia skvelého spoločníka na dlhšie výlety a pre bežeckých začiatočníkov.

Ktoré hodinky sa vám páčia najviac?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku