» Blog » Citizen

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Tagy: Fotogaléria | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké | Potápačské | Spoločenské | Tradičné

Eliška Měrková | 26.10.2023 | 9 MIN

Pánske hodinky Citizen? Úprimne, len ťažko sa hľadajú im rovné. Sú perfektné v spoľahlivosti, funkčnosti, vzhľade, cene... Áno, tu proste niet o čom. Naša fotogaléria ponúkne prierez celou kolekciou a verím, že z týchto japonských pracantov by si vybral naozaj každý.

Citizen Sports

Rad Sports je skrátka základ. Kamkoľvek, kedykoľvek... Hovoriť, že toto sú dokonalé hodinky na každodenné nosenie, by možno ani nedostačovalo. Prečo?

Tak schválne, ktorá iná značka ponúkne takú odolnosť, kvalitné materiály, naozaj (naozaj!) podarené športové dizajny a navrch ešte rôzne technologické chuťovky a vychytávky? A za túto cenu? Dobre, ešte tu máme japonského súputníka Casio, ale inak? Ťažké, ťažké...

Práve rad Sports nadchne asi každého, kto hľadá ako energický vzhľad s kontrastnými farbami a rušnými prvkami moderných leteckých hodiniek (ktoré sú potom vyložene typické pre vyšší profi rad Promaster) či športovú eleganciu alebo ľahký retro štýl.

Veľkosťou Sporty zodpovedajú typickým športovým hodinkám a priemer puzdra väčšinou nejde pod 43 cm. Hodinky samotnú veľkosť často vyvažujú titánovým materiálom, ktorý je oproti oceli naozaj ľahučký. Pohodlie pri nosení zaručené.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Charakteristické sú pretekárske elementy, ako je chronograf (stopky) a tachymetrická stupnica. Pri Sportoch potom Citizen s vodeodolnosťou spravidla nejde pod 100 M a nebráni sa ani praktickým funkciám (alarm, svetové časy apod.) či riadením podľa rádiového signálu. Solárne napájanie Eco-Drive je potom pri tomto rade takmer samozrejmosť.

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

Dávky elegancie niektoré modely dosahujú pomocou kožených remienkov, usadlejších (napriek tomu unikátnych) farebných tónov a ľahkého nádychu retra.

215,00 € (doručíme do 3.5.)
215,00 € (doručíme do 3.5.)

Citizen sa totiž veľmi rád zameriava ako na moderné športové (a často letecké) hodinky, tak na štýl inšpirovaný pilotkami či poľnými hodinkami z minulosti.

O výbornej čitateľnosti tu ani nemusí byť reč, pretože tieto hodinky prečítate aj z vesmíru. No, alebo aspoň z dvoch metrov bez okuliarov.

Citizen Sport Chronograph AT248 recenzia – Poľné retro a moderné technológie
20.8.2021 - Eliška Měrková
Citizen Sport Chronograph AT248 recenzia – Poľné retro a moderné technológie

Japoncom sa podarilo vytvoriť hodinky kombinujúce moderné technológie a retro dizajn, odkazujúci na hodinky z prvej polovice 20. storočia. Našťastie sa vzhľadovo nejedná o úplnú napodobeninu historických hodiniek, ale máme pred sebou model s retro nádychom, ktorý pôsobí veľmi sviežo. V záplave opakujúcich sa štýlov hodiniek tieto vynikajú a vďaka kompromisu medzi modernou a históriou vznikli krásne a nadčasové hodinky. – Martin Balabán, redaktor magazínu Hodinky 365

Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov
10.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenzia – Slnkom poháňaný mesiac
19.12.2023 - Patrik Zdvíhal
Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenzia – Slnkom poháňaný mesiac

Citizen Elegant a Basic

A keď hľadáte hodinkového parťáka do spoločnosti? Siahnite po rade Elegant. Nečakajte tu však (pre niekoho) fádnu, stokrát omieľanú trojručičkovú klasiku. Aj tu si Citizen so svojou drobotinou dokáže pekne pohrať. A zdárnym príkladom sú Citizen Tsuyosa, hodinky, ktorými Citizen vyrazil dych všetkým hodinkovým fanúšikom.

Čaro hodiniek Tsuyosa tkvie v tom, že pôsobia drahším dojmom, než v skutočnosti sú. Kvalitné, krásne spracované mechaniky s integrovaným náramkom, vymakaným dizajnom a zafírovým sklíčkom, ktoré nestoja viac ako štyri stovky? Tu musí spadnúť nejedna brada.

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?
17.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Ani ostatné hodinky z tohto radu sa nenechajú v zaujímavosti zahanbiť. Na číselníky s vrúbkovaním či inou štruktúrou je radosť pozerať, puzdro aj náramky sú zhotovené z pekne upravenej oceli či titánu a nezriedka nás poteší aj zafírové sklíčko.

Na praktickosť totiž Citizen nedá dopustiť ani u elegantných hodiniek. Súčasťou tejto filozofie je tak aj zvýšená vodeodolnosť a decentná luminiscencia.

Ešte je nutné podotknúť, že hoci nie je titán ako titán a jeho odolnosť závisí na mnohých faktoroch, u Citizenu sa môžete spoľahnúť, že niečo vydržia. Titánové hodinky od Citizenu nesú meno Super Titanium a s ním aj špeciálnu povrchovú úpravu Duratec, vďaka ktorej sú odolnejšie voči poškriabaniu a mechanickým vplyvom.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Možno by ste v rade Elegant nečakali nič viac než tri ručičky a dátumovku. To by ale nebol Citizen, ktorého druhé meno by mohlo znieť pán Praktický. Hodinky sa snažia urobiť bezúdržbové za každú cenu: solárne napájanie rieši (často otravnú) pravidelnú výmenu batérie a vďaka príjmu rádiového signálu sa tiež samy nastavia na sekundu presne.

Hodinky príjmu signál automaticky v noci, ale môžete ho vyvolať aj kedykoľvek ručne. Odpadá tak nastavovanie správneho dátumu a naviac budete mať vždy na sekundu presný čas.

Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál
16.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál

O Eco-Drive od Citizenu už bolo všade možne popísané snáď stovky elektronických normostrán. Tak tu už len pripomeniem, že toto solárne napájanie nájdeme u 90 % kolekcie a že ho Citizen vynašiel sám. A bol v tom prvý na svete.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Výnimku tvorí rad Basic, kde nájdeme aj tú naozaj najjednoduchšiu klasiku, ktorú poháňa štandardná batéria (ale sú aj solárne výnimky).

Preto ich ocení hlavne ten, kto hľadá úplne základné, dostupné spoločenské hodinky. Stále však so zvýšenou vodeodolnosťou, ktorá vystačí aj na sprchovanie.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Promaster Sky

Úplný protipól radu Basic tvorí rad pre profesionálov – Citizen Promaster, v ktorom nájdeme najväčšie Citizenovské maškrty. Má za úlohu pokryť tri základné elementy: vzduch, vodu a zem, preto sa stretneme s menami Promaster Sky, Marine a Land.

Promaster Sky sa sústredí na moderné letecké hodinky. Teda niečo, čo bežný smrteľník bude pokladať buď za absolútny chaos (v dobrom, príťažlivom slova zmysle) alebo absolútny chaos (v zlom slova zmysle).

Promaster Sky sú totiž vybavené logaritmickou stupnicou, ktorou si piloti môžu vypočítať napríklad spotrebu paliva, letovú rýchlosť a iné náležitosti (pri ktorých nebudem predstierať, že im rozumiem), nastavujú sa samy pomocou rádiového signálu, a tak nájdeme po obvode číselníka súvisiace značenie, a disponujú aj hŕstkou praktických funkcií.

Orientácia v týchto hodinkách je preto prinajmenšom náročnejšia. Priznávam ale, že čím dlhšie na nich pozerám, tým príťažlivejšia mi výzva ovládnuť ich pripadá.

Logaritmická stupnica je bez debaty jedna z najzaujímavejších a zároveň najkomplikovanejších, s ktorou sa na hodinkách možno stretnúť. Ako už názov trochu napovedá, vychádza z princípu logaritmického pravítka, ktoré je v dnešnej dobe tak trochu relikvia. Pred vpádom doby digitálnej slúžila ako mechanická pomôcka pre násobenie a delenie čísel. No a keďže je človek od prírody vynaliezavý, tak časom vznikol nápad zabudovať túto funkciu do hodiniek.– Milan Letošník, redaktor magazínu Hodinky 365

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Promaster Marine

Pravou potápačskou klasikou sú hodinky z radu Promaster Marine. A keď píšem pravou, myslím tým potápky s oficiálnou potápačskou certifikáciou ISO 6425, kvôli ktorej musí prejsť náročnými testami každý jednotlivý kus.

Človek by si povedal, že dizajnovo u potápačských hodiniek už od 50 rokov nie je pomaly čo vymýšľať, klasika všetkých klasík, že? Ale práve tie drobné detaily odhaľujúce určitú špecifickosť, ktorú si u potápok jednotlivé značky za roky a roky produkcie vytvorili, udávajú každým potápkam vlastný, osobitý charakter.

Nepoviem vám prečo, ale potápky od Citizenu poznáte na prvý pohľad, aj keby tam to logo nebolo.

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín
21.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Je zaujímavé, že na rozdiel od zvyšku celej kolekcie Citizenu je väčšia polovica Promaster Marine v mechanike. Strojčeky sú samozrejme od Citizenu, s automatickým náťahom a so štandardnou rezervou chodu okolo 40 hodín.

272,00 € (doručíme do 3.5.)

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Luminiscencia až bere dych a každý, kto potápky od Citizenu nosí, vie, že tieto morské príšerky po riadnom nasvietení žiaria o sto šesť. Tak, ako sa na potápačské hodinky sluší a patrí.

Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana
16.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana

A komu by nestačila potápačská stupnica, ponúka Citizen pokročilejšie fíčury, ako je hĺbkomer, upozornenie na rýchlosť výstupu nad hladinu a iné.

Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom
23.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom

Promaster Land

Promaster Land s hodinkami v pretekárskom či outdoorovom štýle by bol asi najopomenutejším radom Promasterov. Keby nebolo hodiniek Citizen Bullhead, reedície legendy zo 70. rokov.

Na Bullheadoch je čosi zvláštne, pre niekoho až nepekné, ale povedala by som, že prakticky vždy provokujúce. Svoju prezývku síce získali podľa tlačidlových „rohov", ale na niektorých jedincov bude ich dizajn pôsobiť ako toreádorská šatka na býka. A to je ich najväčšia prednosť! Bolo tomu tak v 70. rokoch a je tomu tak aj dnes. – Agáta Vřeská, redaktorka Magazínu Hodinky 365

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Satellite Wave

Synchronizácia pomocou GPS družíc patrí medzi prémiové funkcie a zaoberá sa ňou len hŕstka hodinárskych značiek. A technologický priekopník Citizen? Ten v tom bol prvý na svete. Ako inak.

Prvé hodinky so synchronizáciou času pomocou GPS predstavil v roku 2011 (vtedy však ešte nevedeli rozlíšiť časové pásma) a dal im meno Satellite Wave. Venoval ich hlavne cestovateľom, keďže na rozdiel od RC synchronizácie poznajú časové pásmo samy a príjem signálu trvá omnoho kratšiu dobu.

V roku 2020 sa potom Citizen pochválil ďalšou svetovou prvotinou: prvými solárnymi GPS potápačskými hodinkami na svete, Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500.

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Series 8

Keď som pred časom písala tento článok, ani som nedúfala, že sa do neho tieto prémiové lahôdky jedného dňa predsa len dostanú. A nebola som jediná:

"Čo viac si priať? No to je hádam provokácia. Čo tak napríklad Series 8 vo Vašej ponuke si přát? :)" – Marek (a prvý komentár, ktorý sa pri článku objavil)

Prianie sa ale najskôr neplní len na Vianoce, pretože konečne môžeme povedať – chceli ste Series 8? Tu sú.

Vidíte tie ostré hrany, ten zrkadlový lesk a tú istotu a pevnú ruku, s ktorou hodinári v Citizene pracovali?

Čo je však najdôležitejšie – tepe v nich najnovší automatický strojček od Citizenu (0950 či 9051 pri jednoduchých trojručkových modeloch s dátumovkou a 9054 pri modeloch s GMT, na ktoré sa pozrieme nižšie). Pri značke, ktorá sa vždy zameriavala skôr na najnovšie technologické vymoženosti, aké sa len do (quartzových) hodiniek dali zmestiť, to bol zaujímavý krok. Ktorý však mal ešte zaujímavejšie opodstatnenie.

Citizen svoje Series 8 totiž opisuje ako „mechanické hodinky pre spôsob, akým teraz žijeme“, a ona „8“ má evokovať nekonečné (∞) možnosti remeselného spracovania značky. A tiež nikdy nekončiace puto medzi hodinkami a ich nositeľom – čo by sa u quartz nikdy povedať nedalo.

To "prispôsobenie" strojčekov moderným požiadavkám vzali v Citizene vážne. Všetky strojčeky sú vybavené mimoriadnymi antimagnetickými vlastnosťami (odolajú 16000 A/m, pričom odolnosť bežných hodiniek je nejakých 4800 A/m) a vlastným (ako inak) systémom Parashock, ktorý strojček chráni proti otrasom a nárazom.

Modely s (pravou) GMT komplikácií, ktorá je podľa môjho názoru takým symbolom moderného spôsobu života, potom navyše dostali až 50-hodinovú rezervu chodu.

Strojček 9054 s GMT má 50 hodín rezervy chodu, modernú frekvenciu 28800 polokmitov za hodinu (4Hz), 24 kamenných uložení, hacking a presnosťou -10/+20 s. Podobné hodnoty má aj trojručka s dátumovkou 9051 so 42 hodinami rezervy. Strojček 0950 potom dostal krásnych 48 hodín rezervy a presnosť -5/+10 s za deň.

U všetkých Series 8 je potom samozrejmosťou zafírové sklo a 100m vodeodolnosť. Rozmerovo sa potom pohybujú v tých najpríjemnejších (a hlavne najuniverzálnejších) hodnotách 40 až 41mm (u GMT).

A to je koniec našej exkurzie po orientálnych krásach a technologických vymoženostiach značky, ktorá stavia základné kamene hodinárskeho sveta. Oslovila aj vás?

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky
18.5.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

215 € (doručíme do 3.5.)
Zobraziť ďalší
215 € (doručíme do 3.5.)
1 577,00 € (doručíme do 3.5.)