» Blog » Ball

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

Tagy: Fotogaléria | Ball | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 25.8.2021 | 5 MIN

Hodinky s guľami. Alebo tiež hodinkový Rolls-Royce. Aj tak sa niekedy hodinky Ball nazývajú. Značka známa skôr v hodinárskych kruhoch ponúka výnimočné kúsky v mnohých ohľadoch. A rozhodne má čo ponúknuť aj po dizajnovej stránke...

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Ball Engineer Hydrocarbon

Pád mechanických hodiniek nie je nič, čo by ste chceli. Rovnako tak silný náraz. Ale niekedy sa tomu aj cez všetky snahy nevyhnete. Rad Engineer Hydrocarbon je navrhnutý tak, aby hodinky zvládali aj skutočne nepríjemné situácie.

Ball rieši všetky hlavné problémy, ktoré môžu nastať. Najrizikovejším miestom pre vniknutie vody alebo poškodenia je korunka. Ball má patentovaný systém ochrany korunky, kedy západka zapadne len v prípade, že je korunka správne zašrobovaná. Súčasne kryt chráni korunku proti mechanickému poškodeniu.

U hodiniek nájdeme niekoľko patentovaných anti-shock systémov, ktoré chránia strojček v prípade pádu a rovnako poskytujú ochranu zotrvačníka tak, aby nedošlo k vychýleniu a tým k nepresnosti hodiniek.

Model Ball Engineer Hydrocarbon AeroGMT II zaujme potápačským dizajnom, GMT komplikáciou, ktorú ocenia najmä cestovatelia, a tiež špeciálnou skladanou sponou. Hodinky majú antireflexné zafírové sklíčko, zafírovú vložku lunety a samozrejme nechýba 44 tríciových trubíc. Hodinky majú naviac COSC certifikáciu na presnosť. V kombinácii s ochranou proti vode, magnetizmu a nárazu sa jedná o skutočného spoločníka do nepohody.

Prvé, čo na hodinkách Ball zaujme, je spojenie mechanického strojčeka a tríciového osvetlenia. Kombinácia, ktorú nájdeme pri iných značkách výnimočne, je pri Balle štandardom každých hodiniek. Tríciové kapsle nepotrebujú žiadny externý zdroj pre „nabitie" a svietia permanentne.

Ball Engineer II

Perfektná čitateľnosť. Ak hľadáte športové hodinky, ktorým sa podarilo dosiahnuť vysokej dávky elegancie a naviac perfektnej čitateľnosti, rad Engineer II bol navrhnutý pre vás.

A platí to, či už siahnete po modeli Marvelight so širokými tríciom naplnenými indexmi, alebo aj po modeli Navigator GMT, ktorý kombinuje tríciové kapsle so skutočne bohatou fotoluminiscenciou Super-LumiNova na čísliciach.

Odolnosť voči magnetizmu, precízne spracovanie, antireflexné zafírové sklíčko, vysoká vodeodolnosť, to všetko už je pri Ball hodinkách už zažitý štandard, takže asi ani nemá cenu sa k tomu znovu vracať.

Ball Engineer III

Pamätáte, ako som spomínala, že Engineer II kombinuje športovo-elegantný štýl s príkladnou čitateľnosťou? Pre rad Engineer III to platí zrovna tak. Zameriava sa na silnú odolnosť voči magnetizmu (napríklad pri modeli Starlight až 80000 A/m) či použitie unikátnych materiálov.

Ako príklad za všetky uvediem limitovanú edíciu Legend. Hodinky sú vyrobené z ocele 904L, ktorú máme spojenú skôr s Rolexom, ale jej vlastnosti občas využijú aj iné značky.

Oceľ 904L je odolnejšia voči korózii, kyselinám a dosahuje viditeľne vyššieho lesku. Súčasne je ťažšia k opracovaniu a jej použitie je dôkazom technickej zdatnosti značky.

Ball je pôvodne americká značka, ktorú v roku 1891 založil hodinár Webb C. Ball. Preslávil sa najmä svojimi štandardmi "RailRoad Standard" pre železničné hodinky, ktoré sa neskôr stali základom pre COSC, certifikáciu presnosti. A presne podľa týchto prísnych kritérií vyrábal Ball aj hodinky.

Ball Trainmaster

Kolekcia hodiniek Trainmaster patrí k najelegantnejším v celej ponuke Ball. Práve model s názvom Trainmaster bol prvý, ktorý niesol za americkej éry Ballu označenie „Ball´s Standard“. Štandardu, ktorý sa stal základom pre neskoršiu certifikáciu presnosti COSC.

Medzi najzaujímavejšie modely patrí Trainmaster Moonphase s komplikáciou Fáz mesiaca. Unikátny je nielen pre samotné zobrazenie mesačných fáz, ale aj ich spracovaním. Mesiac je plastický s rafinovanou luminiscenciou, takže v noci žiari skoro ako samotný Mesiac.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ball Engineer Master

Pilotný štýl hodiniek je podobne nesmrteľný ako ten potápačský. Ball Engineer Master II Aviator
zaujme nielen čitateľnosťou a tríciovými kapslami, ale aj antimagnetickými vlastnosťami a detailmi odkazujúcimi na históriu letectva.

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenzia – Čas sa nedá prehliadnuť
4.10.2023 - Igor Kratochvíl
Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenzia – Čas sa nedá prehliadnuť

Model vznikol ako pripomienka prvého letu bratov Wrightov v roku 1903. Rytinu lietadla nájdeme na dienku, nechýba poctivo vyrobený kožený remienok s typickými dizajnovými nitami a štýlová pracka.

Skutočne fajnšmekrovský model je však Engineer Master II Diver TMT s teplomerom. Ide o prvé náramkové mechanické hodinky, ktoré merajú teplotu od -35 do +45 stupňov Celsia.

Samotná funkcia teplomera je pomerne nevídaná, pri mechanických hodinkách vyložene unikátna. Ball teplomer naviac skombinoval s potápačským modelom par excelence. 300 metrová vodeodolnosť, vnútorná otočná luneta, titánové puzdro a v tomto prípade cez 50 tríciových kapslí.

Ball Engineer Master II Diver TMT recenzia – Svetovo unikátne mechaniky s teplomerom
24.6.2021 - Agáta Vřeská
Ball Engineer Master II Diver TMT recenzia – Svetovo unikátne mechaniky s teplomerom

Od 90. rokov je Ball Watch Company švajčiarskou značkou s hrdým označením Swiss Made. Ale svojím koreňom zostáva verná. Stále cieli na spoľahlivé, odolné hodinky. Odkaz na železničnú americkú éru dodnes nájdeme pri názvoch radov aj v dizajnových detailoch.

Ball Roadmaster

Klasické potápačské hodinky so všetkým, čo od nich očakávate. Ball Roadmaster Challenger 18 ponúkajú 80 hodín rezervy chodu a certifikáciu presnosti COSC. Nechýba precízne spracovanie puzdra aj H-článkov z ocele a rovnako šrobovacia korunka a dienko.

Mimoriadne je samozrejme už spomínané spojenie trícia pri mechanických hodinkách. Pre potápačské hodinky to znamená v noci neobmedzený čas, po ktorý bude luminiscencia svietiť. Nehľadiac na to, že trícium nepotrebuje žiadny externý zdroj napájania.

Podobné vlastnosti ponúkajú všetky modely v rade Roadmaster. Zaujímavý industriálny štýl dostala napríklad limitovaná edícia Skipper Chronometer. Nepodliezavý odtieň kovu je veľmi univerzálny a v kombinácii s robustným puzdrom, 200metrovou vodeodolnosťou a COSC certifikáciou dostoja Ball svojej povesti výrobcu spoľahlivých a odolných hodiniek.

Ball má na svojom konte rad patentov a prvenstiev. Medzi najpraktickejšie patrí najmä systém anti-shockových opatrení chrániacich strojček proti poškodeniu v prípade nárazu či pádu hodiniek. Patrí medzi nich Amortiser®, ktorý absorbuje nárazy, či SpringSEAL a SpringLOCK zabraňujúci vychýleniu zotrvačníka, ktorý má na starosti presnosť hodiniek.

Ball for MBW

Pokiaľ máte v garáži zaparkované BMW, rozhodne musíte oceniť vynaliezavosť, s akou Ball vytvoril špeciálne modely. Údajne si nemecká automobilka povedala presné požiadavky a realizácia potom trvala celé dva roky. Výsledok ale stojí za to.

Neošúchaná kombinácia čiernej a oranžovej je pre BMW typická, pre hodinársky svet už menej. O to zaujímavejšie potom hodinky pôsobia. Vnútri je samozrejme švajčiarsky mechanický strojček a vyberať môžete z modelov s užitočnými komplikáciami, či už GMT alebo napríklad ukazovateľ rezervy chodu.

Takže keď si užívate radosť z jazdy, dosť pravdepodobne si užijete aj túto jedinečnú radosť z hodiniek.

Pri hodinkách Ball nájdeme vždy zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou. U puzdier najčastejšie spolieha na chirurgickú oceľ 316L, ale zaujímavé sú aj modely z ocele 904L, s ktorou sa stretáme v hodinárčine výnimočne. Na Balle si zamilujete, že precíznosť spracovania, presnosť chodu a odolnosť tu nie sú len marketingovou frázou, ale skutočným záväzkom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku