Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu

Tagy: Fotogaléria | Klasické

Eliška Měrková | 3.5.2023 | 3 MIN

Pepsi, cola, batman... Nie, dnes sa nebudeme baviť o príjemnom večeri v kine a nákupe občerstvenia. Reč je samozrejme o hodinkách. Teda presnejšie o lunetách hodiniek a ich dizajne – pričom tým najikonickejším je farebná schéma "pepsi". Nechajte sa osviežiť farebnou fotogalériou hodiniek v ikonickom modro-červenom štýle.

Ktorá značka by ich nemala. Naozaj – skúste kuknúť na takmer akúkoľvek hodinársku kolekciu, od základných no name brandov, cez dostupnejšie módne značky, luxusných švajčiarov, legendárnych japoncov, mikrobrandové individuality až po vysokú hodinárčinu. Modro-červený kúsok nájdete asi v každej cenovej kategórii a v každej krajine.

Prečo je pepsi kombinácia tak populárna? Odpoveď asi nebude žiadne prekvapko: "pretože Rolex". Legendárna značka zahájila mnoho, mnoho hodinárskych trendov, a ani modro-červená luneta nie je výnimkou. V roku 1955 Rolex uviedol model GMT-Master, inovatívne hodinky navrhnuté pre pilotov spoločnosti Pan Am, ktorí potrebovali sledovať dve časová pásma súčasne. Rolex vtedy vsadil na GMT lunetu, ktorá farebne rozlišovala dopoludnajšie (červená) a popoludnajšie (modrá) hodiny. A trend bol na svete.

Všetky hodinky majú okrem farebnej škály spoločnú aj jednu dôležitú vec: športový štýl. Ona už samotná hravosť viacfarebných hodiniek napovedá, že k obleku ich asi nevezmete. Parádu však urobia na neformálnych akciách, pri posedení s kamarátmi alebo v lete pri bazéne a pri mori.

A podobne ako havajská košeľa, ktorá v skrini trpezlivo čaká na ten jeden odpočinkový týždeň v roku, mali by aj živé farby na hodinkách zvádzať k dovolenkovému módu (s tým rozdielom, že na hodinky dostanete chuť častejšie než týždeň v roku). Preto je väčšina pepsi hodiniek s potápačskou alebo GMT lunetou, ktorá ukazuje čas v inom časovom pásme, a je vtedy vhodná pre cestovateľov a dobrodruhov.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Dizajn Rolex GMT-Master bol revolučný. Číselník zobrazoval čas v jednom časovom pásme a obojsmerne otočná luneta s 24hodinovou stupnicou v druhom. Hodinky boli perfektne čitateľné a farebné rozlíšenie lunety tomu len napomáhalo – jednalo sa vtedy hlavne o praktické hľadisko. Aj tak jeho nezameniteľná estetika vzala horologický svet útokom. Netrvalo dlho a ostatné hodinárske spoločnosti začali vydávať svoje vlastné verzie.

U GMT aj potápačskej stupnice má farebné rozlíšenie iný účel. U GMT nám modrá farba indikuje noc a červená zasa deň:

Potápačská stupnica v pepsi štýle je väčšinou navrhnutá tak, aby červenou farbou upozornila potápača na dochádzajúci čas a na to, že je pomaly treba sa vynoriť. Väčšinou je teda znázornených 15 alebo 20 minút od nultého bodu.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Uhádnuť, prečo sa dizajnu začalo prezývať pepsi, tiež nebude zrovna oriešok. História modro-červeného loga slávneho nápoja sa datuje o nejakých 5 rokov skôr, než vznikli samotné hodinky od Rolexu (história nápoja ako takého sa dokonca píše od roku 1893). Pepsi bolo vtedy asi tak dobre známe ako dnes, a tak po nástupe "trendu", ktorý trvá takmer 70 rokov, na seba hodinková prezývka nenechala dlho čakať.

Tento typ značenia na lunetách však existuje hlavne z historického hľadiska (a nalejme si čistého vína – hlavne preto, že to vyzerá dobre) a reálne dnes potápači používajú trošku vyspelejšie prístroje než náramkové hodinky s otočnou lunetou.

A tak nie na všetkých pepsi potápkach vidíme červené vyznačenie 15 minút...

... A nie všetky pepsi s červeným vyznačením 15 minút sú potápky (teda aspoň s 200M vodeodolnosťou):

Vtedy v roku 1893 začínalo Pepsi ako "Bradov Drink", odkazujúc tak na jeho tvorcu Caleba Bradhama, ktorý sódovku predával vo svojej drogérii v New Berne v Severnej Karolíne. V roku 1898 bol nápoj premenovaný na Pepsi-Colu, pričom slovo "Pepsi" odkazovalo na dyspepsiu – tráviace problémy (proti ktorým mal nápoj účinkovať) a "Cola" poukazovalo na kolovú príchuť.

Pepsi je proste štýl. A dá sa povedať, že aj jeden z najikonickejších, aký kedy v histórii hodinárčiny vznikol.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Štýl viac než jednoduchý, v základných farbách, ale o to účinnejší.

Invicta Pro Diver – Fotogaléria tých najobľúbenejších
5.12.2023 - Eliška Měrková
Invicta Pro Diver – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom
23.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku