Plavecké metriky – Čo dokážu merať smart hodinky?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 19.3.2024 | 2 MIN

Dnes už možno neexistujú smart hodinky, ktoré by neboli vodotesné, preto sa odporúča, aby si ich mnohí používatelia zaobstarali špeciálne na plávanie. A čo vlastne môžu inteligentné hodinky merať?

Meranie vzdialenosti

Počítanie dĺžok je v skutočnosti veľmi jednoduché. Zadáte dĺžku bazéna a keď akcelerometer zaznamená otočku, spočíta jednu dĺžku. Samozrejme, nie je to stopercentné, pretože môže dôjsť k "odchýlke". Tie vznikajú, keď napríklad zastavíte alebo sa niekomu vyhýbate, a počíta sa bazén navyše. Naopak sa však môže stať, že hodinky bazén nezapočítajú, pretože nedošlo k "regulárnej zákrute".

Počítanie vzdialenosti pri plávaní vo voľnej vode je zložitejšie. Signál GPS má totiž problém prejsť cez vodnú hladinu, takže keď je vaša ruka pod vodou, neprijíma takmer žiadny signál. Preto je dôležité zvoliť si ideálny plavecký štýl, ktorým je kraul, motýlik alebo znak, pretože pri ňom sa vaša ruka vynorí na hladinu (čo sa nestane, ak plávate napríklad prsia).

Snímky obrazovky

Hodinky dokážu počítať počet záberov. Keďže hodinky sa nosia len na jednej ruke, je pravdepodobnejšie, že sa počítajú cykly, pretože sa počíta len jedna ruka. Často si môžete zobraziť celkový počet záberov, ako aj počet záberov na dĺžku alebo interval.

Väčšina inteligentných hodiniek dokáže určiť aj štýl plávania na základe pohybových vzorcov. V záverečnom vyhodnotení potom vidíte, akým plaveckým štýlom ste plávali v ktorej fáze aktivity, a na základe toho môžete vyhodnotiť, ako rýchlo alebo efektívne plávate rôznymi štýlmi.

SWOLF

Hodnotenie SWOLF je druh hodnotenia vašej plaveckej efektivity na rôznych dĺžkach bazéna. Je to súčet času a záberov. Ak teda preplávate bazén za 30 sekúnd a potrebujete na to 17 záberov, hodnotenie je 47. Vaším cieľom by malo byť udržiavať SWOLF na čo najnižšej úrovni.

Toto hodnotenie sa zobrazuje v reálnom čase, keď vidíte účinnosť posledného bazéna, aj po vyhodnotení aktivity.

V otvorenej vode sa tento ukazovateľ väčšinou prekladá na konkrétnu dĺžku bazéna (napr. 25 m).

Kritická rýchlosť plávania

Táto hodnota vyjadruje teoretickú rýchlosť, ktorú ste schopní udržať bez výrazných známok vyčerpania. Je to metrika, ktorá vyjadruje zdatnosť a zároveň motivácia na zlepšenie.

Ktoré inteligentné hodinky dokážu monitorovať plávanie?

Úprimne povedané, v súčasnosti všetky značky, pretože všetky spĺňajú vodotesnosť 30 alebo 50 M, a sú teda vhodné na plávanie. Pri bežných hodinkách by takáto vodotesnosť neprešla, ale pri inteligentných hodinkách áno.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Čo sa týka uvedených ukazovateľov, zvládajú ich úplne všetky značky inteligentných hodiniek v našom e-shope. Čo je však škoda, nie všetky inteligentné hodinky majú GPS, a teda nie sú použiteľné pri plávaní v otvorenej vode. Ak však GPS majú, pri aktívnom GPS je dôležitá aj výdrž batérie, pretože sú značky, ktoré vydržia hodiny, niektoré desiatky hodín a niektoré aj dni. Záleží teda na vás, aké máte požiadavky.

Dôležité je spomenúť, že mestské modely často nemajú športovú aktivitu plávanie v otvorenej vode, preto odporúčam siahnuť po športovejších modeloch.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre