» Blog » Polar

Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.1.2022 | 7 MIN | 2x komentár

Ďalší Polar, ďalší Grit X a znova ďalší športovec umocnený už na entú. Niet hodiniek od tejto značky, ktoré by neboli všetkými smermi nabúchaný športtester. Rovnaké je to aj u modelu Polar Grit X Pro, ktorý ale pridáva aj dávku vkusu a štýlu.

Dnes to vezmeme od konca a rovno sa vrhnem na to, či sú rozdiely tak markantné, aby človek uvažoval o kúpe nového modelu. A musím povedať, že pokiaľ si nepotrpíte na vzhľad, tak nie, uvažovať nemusíte. Veľa funkcií z nových Gritov sa dostalo už aj do starších Vantage V2 a Grit X.

Za najdôležitejšie prídavky, ktoré môžete pomocou aktualizácie mať po novom aj v starej verzii Gritov, beriem možnosť nastavenia skratiek, možnosť vypnutia hodiniek, týždenné vyhodnotenie tréningov alebo možnosť odmietnuť hovor pomocou hodiniek.

Polar Grit X – takmer perfektný športtester, ktorý za vás bude ovládať aj sprcha
13.11.2020 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X – takmer perfektný športtester, ktorý za vás bude ovládať aj sprcha

Ale teraz už k lákadlám Grit X Pro. Pokiaľ chcete vážne krásne outdoorové hodinky, ktoré majú aj riadnu dávku elegancie, tak PROčká sú presne hodinky pre vás. Okrem fest vydareného vzhľadu pridávajú mnoho noviniek. Tie najzaujímavejšie sú:

  • Graf nadmorskej výšky pri navigácii po trase
  • Prehliadka trasy pri navigácii
  • Podpora satelitných systémov Galileo a QZSS
  • Zafírové sklíčko
  • Ovládanie podsvietenia
  • Ovládanie hudby v telefóne pomocou hodiniek
  • Možnosť zdieľania tepovej frekvencie tretím stranám

Dômyselne prepracovaný outdoorový elegán

Bez preháňania a s kľudnou dušou môžem povedať, že vzhľadovo a spracovaním sú, po rade Garmin Marq, najďalej. V Polare si dali vážne záležať a každý milimeter puzdra je skvele prepracovaný. Puzdro je tvorené z tvrdeného plastu so sklolaminátom pre vystuženie a jeho zaoblenie okolo tlačidiel a snímača tepovej frekvencie je vážne noblesné. Všetky tvary puzdra do seba výborne zapadajú a výborne sa im podarilo skryť aj štyri skrutky, ktoré sú umiestnené na dienku hodiniek.

Luneta a nožičky puzdra sú z nerezovej ocele (dostupné aj v titánovom variante) a luneta na sebe nesie azimutálnu stupnicu. Z boku, u čísla 9, nájdeme vygravírovaný nápis "Grit X Pro". Po bokoch nájdeme päť mechanických tlačidiel, kde stredné tlačidlo je s puzdrom pekne zarovnané, aby sa nestalo, že ho niekedy omylom stlačíte.

Silikónový remienok je potom klasika, ktorá nesklame a je doplnený o rýchlopánty s veľkosťou 22 mm. Vyrába sa v dvoch dĺžkach – S/M (pre obvod zápästia 13 až 19 cm) a M/L (14,5 až 21,5 cm). Váha je 79 g v oceli a v titáne sú o 6 g ľahšie.

Transflektívny dotykáč so zafírom

Hodinky disponujú dotykovým transflektívnym LCD displejom so šírkou 1,2" a rozlíšením 240 x 240 pixelov. Bohužiaľ nešvár, ktorý trápi smart hodinky medzi všetkými značkami – rámček – trápi aj tieto hodinky, a tak od kraja lunety máme 0,5 cm priestoru akosi naviac. Novinkou je takmer nepoškriabateľné zafírové sklíčko, ktoré je ešte chránené lunetou. Obavy o sklíčko tak môžu odpadnúť.

5 + 1 senzorov pre poriadny výkon

Senzorovo sú na tom hodinky obstojne a všetko, čo potrebujete, tu nájdete. Konkrétne barometer, akcelerometer, výškomer a kompas. Plus samozrejme nesmie chýbať GPSka, ktorá tiež dokáže snímať satelitné systémy GLONASS, Galileo a QZSS. A ako už je zvykom, tak aj tu je otestovaný snímač tepovej frekvencie (Precision Prime™) od Polaru, ktorý je proste jeden z najpresnejších na trhu. A ešte, keď kuknete na diverzitu farieb u svetielok snímača, je to aj estetické a pripadáte si ako na diskotéke.:-)

Hodinky merajú pomocou GPS a barometra aj wattáž – teda silu (výkon), podľa ktorej môžete riadiť napríklad rýchlosť pri tréningu veľmi podobne (a možno aj lepšie) ako tomu je u tepovky. Po novom v hodinkách nájdete aj možnosť riadiť tréningy práve podľa wattov.

Bežecký výkon je skvelý doplnok k meraniu tepovej frekvencie – pomáha sledovať externú záťaž pri behu. Silový výkon reaguje na zmeny intenzity rýchlejšie než tepová frekvencia, a preto je hodnota bežeckého výkonu vynikajúcou metrikou pre riadenie intervalových a horských tréningov. Pre výpočet sa využíva algoritmus vyvinutý spoločnosťou Polar, ktorý vychádza z údajov GPS a barometra. Výpočet ovplyvňuje aj vaša telesná hmotnosť, preto ju pravidelne aktualizujte. – Prevzaté z polar.com

Športový kanonier s wattážou a všetkým potrebným

Keďže v hodinkách nájdeme perly ako preteky vozíčkarov, jazz, moderné tance a tak podobne, niet sa čomu čudovať, že hodinky nazývam kanonierom v športových aktivitách. Podstatné aktivity ako beh, bicykel, trailový beh, plávanie (vodeodolnosť je 100 m) sú tu samozrejme tiež. A ako už názov článku pripomína, Polar je športovec na entú. Takže pokiaľ chcete svoj výkon povýšiť na novú úroveň, Polar vám v tom bude plne nápomocný.

Chôdza s barlami bohužiaľ vo výbere športov nebola a tak som nemal možnosť otestovať všetky funkcie stopercentne. Podľa interfejsu aktivity ale zostáva všetko rovnaké a je teda len na vás, ktorú aktivitu zvolíte a ako si upravíte dátové polia (upraviť ich možno iba v aplikácii na PC alebo v telefóne). Po tréningu vám hodinky vypľujú všetky potrebné dáta o aktivite. V tomto je značka celkovo veľmi ďaleko a dáta sú vážne podrobnejšie než u konkurencie.

Baterka je iba priemerná

Čo ma celkom zaráža, je výdrž batérie. Keďže toho hodinky zasa toľko nedokážu, čakal by som ju o niečo vyššiu než v skutočnosti je. 7 dní v režime smart hodiniek pri kontinuálnom sledovaní tepovej frekvencie je proste veľmi priemerná hodnota. S mojím náročnejším používaním som sa dostal na 5 až 6 dní. Neviem si predstaviť, že by som do toho plne trénoval... Avšak, pri aktivite vydržia hodinky snímať GPS po sekunde až 40 hodín a pri znížení intervalu snímania vydržia až 100 hodín. Nie je to zlé, ale v dnešnej dobe a tým, čo predvádza konkurencia, je to proste málo.

Škoda toho dotyku

Aby som nehovoril len za seba, urobil som malú anketu medzi športovcami. A snáď až na jednu výnimku padali jednoduché odpovede typu: "Dotykáč tam je zbytočný!" A je to aj môj názor. Dotyk na obrazovke funguje vážne mizerne a odozva systému je doslova hrozná. Bohužiaľ, tu nemôžem chváliť ani trošku a mazať med okolo úst vám tiež nechcem.

Ovládanie tlačidlami sa o parník zlepšilo oproti minulým modelom a odozva je dostatočne rýchla. Bohužiaľ sa ale tlačidlami nedostaneme na skratky a oznámenia, čo je škoda a komentujem to vždy, keď testujem Polary s dotykovým displejom. Pritom pri modeli Polar Vantage M a M2 sa vyhli dotykáču a je to paráda. Inak Polar ešte vylepšil to, že menu je rolovacie, a tak nemusíte jazdiť dole a potom zasa hore, ale už sa dá posunúť z poslednej na prvú ikonku.

V čom Polar nikdy nesklame sú smart funkcie

Nesklame, pretože ich tam moc nemá. Ale je skvelé sledovať jeho cestu dopredu. V modeli Grit X Pro pridáva Polar možnosť ovládať hudbu v telefóne, a možnosť odmietnuť hovor pomocou hodiniek. Zatiaľ išlo len hovor a notifikácie zobraziť. V čom vidím vychytávku, je určite nový widget východu a západu slnka. Okrem toho, že vám hodinky povedia časy svitania a západu slnka, uvedú aj čas, počas ktorého bude vidieť než sa zotmie. Zo základu tam potom nájdeme časovače, budík, stopky, kompas atď.

Testy, kroky a stráženie 24/7

Z fitness funkcií v Polare nájdeme všetko potrebné. Teda sledovanie tepovej frekvencie po celý deň (každú sekundu), počet prejdených krokov a veľmi podrobné sledovanie spánku. Okrem základu, hodinky veľmi dobre rozpisujú vašu regeneráciu, kde si môžete vybrať z dvoch spôsobov. Prvý je podľa Nightly Recharge (meranie spánku) a druhý je podľa Recovery Pro.

Druhá možnosť je trošku náročnejšia, pretože musíte každý týždeň urobiť 3 testy s hrudným pásom a odpovedať na pár otázok v hodinkách. Podľa toho sa potom upravuje čas vašej regenerácie. Ale má to niečo do seba a je to presnejší spôsob, ako strážiť svoj odpočinok a zbytočne sa neprepínať. Okrem toho ponúka Polar ešte päť ďalších testov – ortostatický test, test regenerácie nôh, cyklistický test, bežecký test, test fyzickej kondície. Ako asi jediný na trhu vám Polar ponúka zistenie VO2 max bez fyzickej aktivity. V hodinkách je tiež Serene (nepliesť so Siri), čo je dýchacie cvičenie.

Učte sa, kolegovia mudrlanti!

Aplikácia od Polaru je proste najďalej, čo sa inteligencie, vzhľadu a usporiadanosti týka. Všetko je prehľadne zrovnané a veľmi oceňujem možnosť otvoriť aplikáciu ako v telefóne, tak na PC. Pre ľudí, ktorí sú rovnaké konzervy ako ja, je PC proste lepší a prehľadnejší na orientáciu. Musím vyzdvihnúť aj možnosť urobiť štruktúrovaný tréningový plán, ktorý už vyzerá vážne profi.

Obrázek příkladu tréninkového plánu přímo ze stránek PolaruObrázok príkladu tréningového plánu priamo zo stránok Polaru

Veľa fotiek ohľadom aplikácie nájdete aj v starších recenziách na Polary:

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Zhrnutie mojich pocitov

Ako som už písal na začiatku recenzie, sú to po modeloch MARQ druhé najkrajšie smart hodinky. Prepracovanosť im nemôžem uprieť a po dizajnovej stránke sú naozaj vysoko. Na druhej strane, Polar Grit X Pro má stále pár mušiek, čo sa technickej stránky týka. Najhoršia je sekavosť systému a priemerná až nižšia výdrž baterky v porovnaní s ďalšími outdoorovými športtestermi od iných značiek.

Polar Vantage M2 - Športovec na druhú
8.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 - Športovec na druhú

Pokiaľ chcete smart hodinky do mesta a na občasný šport, bohužiaľ vám ich doporučiť nemôžem. Ale pokiaľ hľadáte skvelo vyzerajúci a nekompromisný športtester, tak áno. Hodinky sú pre vás tie pravé. Skvelé tréningové plány, watty a presná tepovka je kľúč k tomu, stať sa lepším športovcom. Alternatívou sa potom javí susedná firma Suunto, konkrétne Suunto 9 alebo Suunto 9 Peak. Od Amíkov môžem doporučiť Garmin Fenix 6, Forerunner 945 alebo Coros Apex Pro či Vertix 2 či už prvú alebo druhú generáciu.

Polar mám ako značku veľmi rád, a tak dúfam, že bude postupovať stále dopredu a zlepšovať svoje prístroje, ako tomu je u konkurencie. Aký máte na Polar názor vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 163 dňami, reagovať
Ahoj , zdravím , myslite že ma ešte cenu kupovať tieto hodinky ? Sú to síce dvojročný model ale stále mi prídu ako najkrajšie športové hodinky … stále mi prídu dosť presne či už tepovky alebo ostatných športových veci ale tá baterka …
Dominik Hokpred 163 dňami
Zdravím, Michale. Grit X je za mě pořád skvělý model a pokud nehledáte chytré hodinky jako spíše sporttester, Grit X vás nezklame.

Hodinky zmienené v článku