» Blog » Polar

Polar Grit X2 PRO predstavenie – Explore more!

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 3.4.2024 | 4 MIN

Ak ste si mysleli, že značka Polar zostane v úzadí, ste na omyle. Prichádza s novým outdoorovým kúskom s názvom Polar Grit X2 PRO, ktorý okrem outdoorového vzhľadu ponúka mapy, dlhú výdrž batérie a mnoho ďalšieho.

Slogan "Preskúmať viac" vyzýva jednotlivcov, aby prijali čaro nekonečných možností, a zdôrazňuje bohatstvo, ktoré možno nájsť vo veľkom dobrodružstve vonku pri hľadaní neznámeho a neobjaveného," napísala značka Polar o hodinkách v rámci ich predstavenia verejnosti.

Ak mám byť úprimný, v poslednom čase ma vo svete inteligentných hodiniek veľa dizajnov alebo funkcií neoslovilo. Nie že by všetky hodinky "frčali" dookola, ale žiadna z noviniek nebola obzvlášť horúca. Polar ma prebudil z hibernácie a priniesol trochu nový dizajn spolu s displejom AMOLED, mapovými podkladmi, funkciou EKG a to všetko kombinuje s typickou presnosťou snímačov a športovou výbavou Polar. A to sa mi páči!

Marq / Fenix / Epix / Grit X – To všetko je nový Grit X2 PRO

Ak ste si nezabudli prečítať medzititulok vyššie, zistíte, že všetky modely okrem Marq končia na X. Okrem posledného písmena majú hodinky niečo spoločné. Najväčšiu podobnosť možno nájsť v lunete a skrutkách v nej a možno aj v nožičkách a kovovej konštrukcii hodiniek. A to plus mínus veľkosť, ktorá sa v prípade Polaru zastavila na hodnote 48,6 mm.

Pozrite si spracovanie lunety na týchto hodinkách. Do čistého dizajnu vstúpili skrutky (podobne ako na modeli Fenix 6), ale elegancia a azimutálna stupnica zostali zachované. Zostali aj tri farebné varianty – čierna, sivá a titánová s koženým remienkom. Mne sa úprimne najviac páči oceľový variant s názvom "Stone Gray", ktorý je akosi na hrane elegancie a športu. Remienok je vždy silikónový, okrem titánového variantu s dvoma remienkami v balení – koženým a silikónovým. Upínajú sa na stožiare QuickRelease, ktoré sú široké 22 mm.

Ak sa však vrátime k sivému variantu, určite sa tam hodí aj nylonový remienok, ktorý hodinky posúva ešte ďalej na hranicu športu a elegancie. A to je moja "krvná skupina".

AMOLED a outdoor začína ísť dohromady

Trend AMOLED displejov pokračuje aj v tomto modeli, kde som na vážkach, či je to najlepšia voľba a či sa Polar niekedy vráti k transflektorom. Avšak 1,39" veľký AMOLED displej s rozlíšením 454 x 454 a 326 ppi je celkom slušná dávka "svietivosti" a použitie zafírového sklíčka len potvrdzuje, že ide o kvalitu na slovo vzatú.

S displejom AMOLED sa zvyčajne spája aj výdrž batérie. Tá je 8 dní v režime inteligentných hodiniek a až 61 hodín so spusteným GPS. Nie je to zlé, ale najväčší konkurenti – Suunto Race a Epix 2 PRO majú predsa len o niečo viac.

Nové senzory – nové možnosti

Hodinky (po vzore modelu Vantage V3) dostali nové senzory v podobe dvojpásmového GPS a nového snímača srdcového tepu, označovaného ako GEN-4. A podobne ako Vantage V3, aj tento model má nové algoritmy s názvom Polar Elixir.

Okrem týchto dvoch nových snímačov boli hodinky obohatené o snímač EKG, ktorý poskytuje ortostatický test bez použitia optického snímača srdcovej frekvencie. Na konci testu "vypľuje" vašu srdcovú frekvenciu a variabilitu srdcovej frekvencie.

Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?
15.11.2023 - Dominik Hok
Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?

Poslednou inováciou je monitorovanie nočnej teploty kože, ktoré nám môže pomôcť indikovať ochorenie a/alebo tiež ponúknuť ženám lepšie monitorovanie ich menštruačného cyklu.

Vnútorná pamäť na mapy + vertikálna rýchlosť

Trend ukladania máp pokračuje aj v tomto modeli, a tak máme k dispozícii topografické mapy celého sveta od OpenStreetMaps a podporu od Komootu, čo je úprimne povedané... Trochu kontroverzné. Ak chcete plánovať trasu cez telefón, musíte všetko robiť cez Komoot, kde pri registrácii získate jeden región zadarmo a pri kúpe týchto hodiniek jeden zadarmo. Zvyšok si však musíte kúpiť, čo nie je vždy skvelé. Plánovať však môžete klasicky cez počítač (napríklad cez Mapy.cz) a do aplikácie Polar Flow nahrať cez rozhranie na ploche.

Novinkou u Polaru je vertikálna rýchlosť a VAM, ktorá počíta, ako rýchlo stúpate do kopca, a vyjadruje to v metroch za hodinu.

Inteligentné a fitnes funkcie na rovnakej úrovni

Inteligentné a fitnes funkcie zostali vlastne na rovnakej úrovni. Hodinky toho dokážu pomerne veľa v porovnaní so športtestermi značiek Suunto a Coros a o niečo menej ako Garmin. Nenájdeme tu teda ukladanie platieb a/alebo hudby, len notifikácie, kompas, budíky a ďalšie nevyhnutnosti.

Vyzdvihnúť musím pekne spracované počasie a tiež všetky fitness testy, ktoré Polar ponúka. Takže hrudný pás už takmer nepotrebujete.

Dojmy z hodiniek? Zaujímavé

Úprimne povedané, hodinky mám na ruke len dva dni, takže teraz prinášam len krátke predstavenie, nie úplnú recenziu. Hodinky na mňa urobili dojem, čo sa týka vzhľadu a funkčnosti. Mám pocit, že Polar vydal konkurencieschopné hodinky, ktoré dokážu vyniknúť vzhľadom aj ďalšími podstatnými funkciami.

Na záver poviem, že sa teším, až ich poriadne vyskúšam na trase. :-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Apríl
749 € skladom
Novinka Apríl
749 € skladom
Novinka Apríl
715,00 € (doručíme do 17.5.)