» Blog » Polar

Polar Pacer Pro recenzia – Drž tempo! Reinkarnácia po 30 rokoch

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.5.2022 | 7 MIN

Polar Pacer Pro sú nové strely od značky Polar. A musím povedať, že rýchlosť a silu z nich možno vážne cítiť. Skvelý počin od Polaru s pár typickými muškami pre túto značku.

Áno, áno, čítate správne. Tento model uzrel svetlo sveta už pred 30 rokmi ako jeden z prvých športtesterov na svete, ktorý vedel merať tepovú frekvenciu s presnosťou EKG (mimochodom ten prvý bol v roku 1982 tiež od Polaru).

Originální Polar Pacer z roku XY :-)Originálny Polar Pacer z roku XY :-)

No a je rok 2022 a prichádza druhá generácia značne vychytanejšia, než je tá prvá. Cenovkou sa veľmi podobá modelu Vantage M2, ale funkciami je rozhodne vyššie. Zhrnieme na začiatok nejaké veci, ktoré sa mi zdajú super:

  • Barometrický výškomer
  • Fest rýchlejší procesor
  • Meranie wattov zo zápästia
  • Hill splitter, navigácia po trase
  • Kontrastnejší displej

Našli sa samozrejme veci, ktoré zostali rovnaké a úprimne, nepáčia sa mi:

  • Hodinky sa samy nedokážu opätovne pripojiť k telefónu
  • Celkové párovanie nie je dobré
  • Niektoré menu nie sú preklápacie (musíte späť hore po poslednej položke)

Polar Vantage M2 - Športovec na druhú
8.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 - Športovec na druhú

Teraz už sa ale poďme pustiť do technikálií poriadne.

Prezlečený Vantage V2

Tu vážne platí, že nie je treba meniť to, čo dokonalo funguje. Vzhľadom hodinky pripomínajú hodinky Polar Vantage V a V2. Na vrchnej strane hodiniek nenájdete naozaj žiadny rozdiel. Najväčšie zmeny sa odohrávajú na dienku, kde pribudol nabíjací konektor. Už sa neprikladá "puk" na  snímač tepovej frekvencie, ale je dole na dienku magnetická nabíjačka samostatne. Zmena tiež nastala v snímači tepovej frekvencie, ktorý nevystupuje z dienka a dalo by sa povedať, že je aj mierne zapustený. Z toho mám radosť, pretože to konečne nenecháva "cucflek" na ruke.

Čo sa týka milimetráže, hodinky majú príjemných 45 mm, ktoré môžu sadnúť ako dáme, tak pánovi. Hodinky majú v balení náhradný remienok, aby sadol aj na menšie zápästie a zbytočne neodstával. Mne osobne sedia hodinky o trošku menej než ostatné Polary... Je to škoda, hodinky sa mi páčia a neviem, kde je problém. Váha sa zastavila na 41 gramoch, čo z nich robí naozaj ľahký prístroj.

A remienok? Ten je vážne pretekársky. Po celej dĺžke je perforovaný a tak skvele vetrá. Tiež máte možnosť využiť technológie shift, kedy polarovský "rýchloupínák" na remienku vymeníte za Quick Release remienky šírky 22 mm. Po vytiahnutí "rýchloupínáku" nasadíte nové nožičky, ku ktorým práve pasujú univerzálne remienky.

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Žiarivejší displej je rozhodne poznať

Hodinky používajú transflektívny MIP displej s rozlíšením 240 x 240 pixelov a veľkosťou 1,2". Je to taký normálny displej tejto cenovej triedy. Ako rozlíšením, tak veľkosťou. Čo sa ale Polaru rozhodne podarilo, je viditeľnosť. Dosť sa zlepšili aj napríklad oproti drahšiemu modelu Grit X Pro. Často sa v smart hodinkových kruhoch rieši čierna farba. Či je vážne čierna, alebo je do modra alebo do šeda. Tu je čierna vážne čierna. No, displej ako už obyčajne chráni trojmilimetrová gorilla.

Barometer a watty v čele

Senzorovo sa dá povedať, že hodinky sú celkom hitparáda. Tepák, barometer, kompas, akcelerometer a GPS, ktorá dokáže snímať aj GLONASS, Galileo a QZSS. Ako už som povedal, celkom slušný arzenál pre váš skvelý a presný tréning. Veľa ľudí sa bálo, že Polar prešiel na iný typ snímača, ale nie je tomu tak. Hodinky majú úplne rovnaký snímač, len bol modifikovaný kvôli inému typu nabíjania. Stále 10 diódiek v troch farbách, kedy každá farba napomáha inému meraniu. Oranžová funguje lepšie na meranie v pokoji a červená na rýchlejšie meranie pri športe.

Hoci sa hodinky pomeriavajú s modelom Vantage M2, tak majú pár vecí naviac. Jedna z podstatných vecí naviac sú aj watty merané priamo zo zápästia. Podľa wattov sa najlepšie behajú intenzívne tréningy, kedy tepovka niekedy nestihne presne zaznamenať meniacu sa intenzitu aktivity, ale watty áno. Na začiatku sa v tom človek musí trošku zorientovať, čo mu tá hodnota vlastně vraví, ale na konci to môže byť veľmi šikovný pomocník.

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červenáPolar Pacer Pro – čierna, Garmin Fenix 7X – červená

Čo sa týka presnosti senzorov, s tepákom som opäť spokojný. Toto Polar proste vie a v tomto odvetví je neskutočný titan. Čo sa GPS týka, tam už mám mierne pochybnosti. Hodinky na trase namerali o 250 metrov menej, než Garmin Fenix 7X a nastúpané metre sa líšili o 90 m, kedy Polary mali o túto hodnotu nastúpané viac (celková trasa bola 9,28 km / 655 m výstup). Za mňa je teda presnejší Garmin, ale Polaru to odpustím, pretože ďalší deň merali veľmi podobne, ako už spomínané 7X.

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červenáPolar Pacer Pro – čierna, Garmin Fenix 7X – červená

Kde môže byť problém?

Jedna z mála vecí, ktorá mi u Polaru trhá žily je výdrž batérie. Hodinky nemajú zasa toľko smart funkcií na to, aby im to krátilo výdrž baterky. A aj tak sa dostávame len na veľmi priemernú výdrž 7 dní v režime smart hodiniek a trošku nadpriemernú výdrž 35 hodín s GPS po sekunde.

Rýchlosť miluje každý

A teraz si môžete zamilovať aj rýchlosť nového systému od Polaru. Teda systém je rovnaký ako pri starších modeloch so všetkými muškami čo mali (neroluje sa menu a podobné výstrelky), ale rýchlosť je konečne taká, akú by som od hodiniek očakával. Všetci zainteresovaní do Polaru sa ale zhodujú na jednej veci. Pokiaľ sa model ovláda iba tlačidlami a nemá dotykový displej, systém je rýchlejší. A vďakabudhovi, tento model sa ovláda iba tlačidlami.

Športová dvojšróbovica

Šport je DNA týchto hodiniek. Aj preto, po dlhom stlačení červeného tlačidla, v nich nájdete cez 20 športových aktivít. Zdá sa vám to málo? Nezúfajte. 20 ich zvládne Polar Pacer pojať, ale vždy si ich môžete obmeniť v Polar Flow. Tam ich je habadej...

Čo sa týka behu, hodinky vám poskytnú tak kvalitný feedback ohľadom vášho tréningu, že aj najväčší numerickí nerdi zaslintajú blahom. Hodinky vám po konci tréningu "vypľujú" to najdôležitejšie, a potom v aplikácii nájdete podrobný prehľad všetkých metrík.

Opäť musím vyzvihnúť funkciu Hill Splitter, ktorá funguje geniálne a pokiaľ sa sústredíte na beh do kopca, musím ju len doporučiť. A keď sa bojíte o presnosť, bežal som 11x na Haldu Emu a Hill Splitter ukázal 11 kopcov. Úžasne takto môžete sledovať, ako ste si pri tréningu viedli.

A nebol by to Polar, keby neponúkal testy takmer na všetko. Test fyzickej kondície vám do dvoch minút dokonca povie vašu VO2Max. A to nemusíte pohnúť ani prstom (vážne, pri hýbaní sa test zruší). Okrem testu v ľahu je tam aj bežecký, cyklistický a test pre chodca.

A konečne sa rozhodli pridať aj do strednej triedy modelov navigáciu po krivke, čo je parádna vychytávka. Stačí nahrať GPX súbor do hodiniek a môžete vyraziť na akékoľvek dobrodružstvo.

U športových aktivít som Polar vychválil do nebies, ale musím tiež napísať jednu nevýhodu. Monitoring aktivity sa stredným tlačidlom na pravej strane spúšťa a spodným tlačidlom na ľavej vypína. Pri skokoch na bicykli, sa mi často stávalo, že som o spodné tlačidlo zavadil a tréning si tak pozastavil...

Hodinky nedávajte dole, nie je totiž prečo

Keďže hodinky merajú nielen športovú aktivitu, ale monitorujú vaše kroky, kalórie a aktívne strávený čas cez deň a v noci merajú spánok, hodinky dávať dole nemusíte. Teda až na nabíjanie... A znova sa budem opakovať, ako v každej recenzii na Polar, hodinky majú majstrovské meranie spánku pomenované Nightly Recharge, z ktorého by sa mali ostatné firmy učiť.

Hodinky vám totiž ponúknu nočný priemer tepovej frekvencie, variability srdečného tepu, dychu a ďalších hodnôt. Štandardom je vyjadrenie skóre spánku a aj percentuálne zastúpenie REM, hlbokého a ľahkého spánku.

Zmena v smart notifikáciách

A to razantná. Prvýkrát sa u Polaru stretávame s možnosťou otvoriť smart notifikácie v aktivite. Teda, môžete si presne nastaviť, kde chcete notifikácie vidieť. Vnímam to ako výrazný posun dopredu  a sľubujem si napríklad posun aj niekam ďalej, než len zobrazenie. Ale to je hudba budúcnosti.:-)

Okrem notifikácií nájdeme v hodinkách aj ovládanie hudby z telefónu, budík, stopky a dýchacie cvičenie Serene, ktoré vám pomôže skrotiť váš dych, stres a srdiečko.

Je naozaj vhodný pre bežcov?

Áno, naozaj je vhodný pre bežcov. Od dizajnu, po športové vyhodnotenie a funkcie. Tento model má Pace (tempo) v DNA. A bez výčitiek môžem povedať, že tieto hodinky mi od Polaru dávajú najväčší zmysel. Watty zo zápästia, navigácia po krivke, slušná výdrž batérie, barometrický výškomer. Majú všetko podstatné pre akéhokoľvek bežca. A ešte k tomu naviac majú menu, ktoré sa neseká a celkovo zrýchlený chod.

Keby ste uvažovali o inej značke s podobnými parametrami, môžete mrknúť napríklad na nové Suunto 5 Peak, ktoré majú takmer identické funkcie okrem merania wattov zo zápästia. Ďalšou možnosťou je rozhodne Coros Pace 2, ktorému na kráse uberá len to, že nemá navigáciu po krivke. Od Garminu môžete mrknúť na Forerunner 245 alebo 745.

Zaujali vás smart hodinky Polar Pacer Pro? Napíšte nám do komentárov, čo na nich obdivujete najviac.:-)

Mohlo by vás zaujímať:

Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami

Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda

Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty
5.4.2022 - Matěj Urbaczka
Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty

Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

309 € (doručíme do 3.5.)
309 € (doručíme do 3.5.)
357 € (doručíme do 3.5.)