» Blog » Polar

Polar Unite – cenovo prijateľný športtester pre začínajúcich fitnessákov

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Dominik Hok | 15.12.2020 | 8 MIN | 2x komentár

Polar Unite vám za príjemnú cenovku ponúka osobného kouča, podrobný monitoring spánku a tiež vám počas hektického dňa napomôže sa upokojiť. Fínska firma Polar vytvorila tenké a ľahké unisex hodinky, ktoré si určite nájdu svoje miesto na zápästiach začínajúcich športovcov.

Polar Unite v stručnosti

Aby som sa priznal, Polary mám celkom rád. Sú to pravé športtestery so snáď najjednoduchším užívateľským prostredím, aké som kedy videl. Maximálne v štyroch krokoch sa v hodinkách dostanete úplne kamkoľvek. Zmeníte ciferník, spustíte monitoring alebo sa pozriete na kvalitu vášho spánku. Pre začiatočníka úplne ideálne.

Tento športtester nemá integrovaný GPS prijímač, takže by som ho rozhodne nedoporučil pre bežca, ktorý potrebuje presne zaznamenanú trasu. Hoci hodinky dokážu monitorovať cez 100 rôznych aktivít, cieľová skupina je u tohto smartwatchu jasná - začínajúci fitness nadšenci. Hodinky totiž ponúkajú virtuálneho trénera, ktorý si hovorí FitSpark a každý deň vám bude doporučovať, čo by ste mali cvičiť alebo necvičiť.

Každý fitnessák by so mnou rozhodne súhlasil, že rovnako ako cvičenie je dôležitá regenerácia. Hodinky podľa mňa ponúkajú jeden z najlepších monitoringov spánku a mimo iné aj funkciu Nightly Recharge, ktorá zhodnotí, ako úspešne ste v noci regenerovali.

Virtuálny tréner, ktorý bude strážiť váš tep, cvičenie, spánok a regeneráciu 24 hodín každý deň v týždni. A to všetko bude robiť za prijateľnú jednorázovú výplatu. To nie je také zlé, nie?

Hodinky vážia púhych 32 gramov

Puzdro hodiniek je z polyméru vystuženého sklenenými vláknami a upína sa na ruku silikónovým remienkom o šírke 20 mm. Polar sa s kombináciou týchto materiálov dostal na pôsobivých 32 gramov, čo je vo svete smart hodiniek naozaj malá hmotnosť. O hodinkách behom dňa vôbec neviete. To podtrhujú aj malé rozmery, kde šírka puzdra je 43,4 milimetrov a hrúbka púhych 10,4 milimetrov.

Hodinky jsou opravdu tenké a lehké. Ideální na celodenní nošení.

Hodinky sú naozaj tenké a ľahké. Ideálne na celodenné nosenie.

Na zapínanie hodiniek by mal Polar robiť špeciálne školenie

Malej zmeny sa ale Polar Unite dočkal v štýle upínania, kde sa upustilo od klasickej spony. Teraz sa Polary upínajú "do cvočku" a jeden remienok sa zasunie pod druhý. Zapínanie je zo začiatku trochu nervy drásajúce a pri mojom súkromnom teste upínania pri prvom pokuse neprešli traja testovaní dobrovoľníci z troch. Proste si hodinky sami nezapli.

Keď sa to ale naučíte, je upínanie celkom pohodlné a aj cez moju nedôveru sa nikdy nestalo, že by sa hodinky samé rozopli.

Unite sa ovládajú kombináciou dotykového displeja a jedného tlačidla

Podľa môjho názoru by sa na tento typ hodiniek viac hodilo ovládanie tlačidlami, ale Polar z nejakého dôvodu zvolil dotykový displej. Konkrétne farebný dotykový displej (IPS TFT) s rozlíšením 240x204 pixelov. Ovládanie tlačidlami som spomenul, pretože dotykové displeje môžu mať trochu problémy s ovládaním v daždi, spotenou rukou alebo aj v mraze. Áno, hodinky síce jedno tlačidlo majú, ale tým sa len otvára menu a funguje ako "Späť". Nič viac, nič menej.

Displej chráni tvrdené sklenené sklíčko Asashi. O automatickú úpravu jasu podľa okolitých svetelných podmienok sa stará senzor okolitého svetla skrytý tesne u displeja. Na spodnej strane puzdra nájdete optický snímač tepovej frekvencie snímajúci tep nepretržite.

A ako sa hodinky ovládajú?

Viac než výpis parametrov je dôležitejšie, ako toto ovládanie v reále funguje. Pokiaľ mám byť úprimný, ovládanie je celkovo spomalenejšie. Displej hodiniek pri nepoužívaní zhasína a mal by reagovať na zdvihnutie ruky. Než sa hodinky rozsvietia, zaberie im to niekedy aj dve sekundy. Čo môže byť sem tam trochu obťažujúce.

Ďalším úskalím je plynulosť ovládania. Všetok pohyb užívateľským prostredím hodiniek je tak nejak sekaný. Rozhodne se nedá hovoriť o plynulosti. V hodinkách prechádzate medzi šiestimi obrazovkami pohybom doľava a doprava. V hornej časti obrazovky sa skrýva "rolovacia" lišta s nastavením budíku, zámku displeja a režimy Nerušiť a Lietadlo. Pohybom nahor sa zobrazí notifikácia z telefónu.

Uživatelské prostředí je opravdu jednoduché. Čas vždy zůstává uprostřed a mění se pouze informace okolo něj.

Užívateľské prostredie je naozaj jednoduché. Čas vždy zostáva v strede a mení sa len informácia okolo neho.

Dotykové ovládanie dopĺňa jedno tlačidlo z nerezovej ocele, ktoré otvára menu, kde môžete zahájiť tréning, dýchacie cvičenie, spustiť časovač či test fyzickej kondície a otvoriť nastavenie hodiniek.

Batéria sľubuje chod hodiniek na štyri dni

Vnútri ľahkého puzdra sa skrýva batéria s kapacitou 174 mAh, ktorá by mala hodinky "udržať nažive" po dobu štyroch dní s nepretržitým sledovaním tepovej frekvencie. V tréningovom režime, pri príjme polohových dát z telefónu, hodinky vydržia až 50 hodín. Tu vzniká trochu problém. Vydrží váš telefón 50 hodín?

Pokiaľ nechcete úplne presne vymeranú trasu, hodinky dokážu merať vzdialenosť aj pomocou akcelerometra. Hodinky na základe dĺžky a počtu vašich krokov odhadnú prejdenú vzdialenosť. V tomto prípade berte nameranú vzdialenosť iba orientačne. Ja som porovnal záznam vzdialenosti získaný z Polar Unite s Garmin Forerunner 745, ktorý sa pýši jedným z najlepších záznamov trasy. Zatiaľ čo Polar Unite akcelerometrom nameral 10,05 kilometra, tak Garmin Forerunner 745 cez GPS nameral 8,3 kilometra.

Áno, teraz budem porovnávať vlastne telefón s hodinkami, ale myslím, že pre orientáciu je dôležité to spomenúť. Keď si Polar Unite získaval polohové dáta z telefónu (Apple iPhone 7), tak zaznamenal vzdialenosť 4,37 kilometra, kým Garmin Forerunner 745 zaznamenal 4,31 kilometra. To už nie je tak hrozné, nie?

Nové Polary sa nenabíjajú káblom, ale zacvaknutím do plastovej stanice

Keď už je reč o batérii, je dôležité spomenúť aj zmenu v spôsobe nabíjania. U tohto modelu sa upustilo od káblov a hodinky sa nabíjajú plastovou "stanicou", do ktorej sa hodinky zacvaknú. Prvýkrát som tomuto spôsobu nabíjania moc neveril, ale má to svoje výhody. Vďaka kompaktným rozmerom ju môžete strčiť kľudne do vrecka (alebo tiež jednoducho stratiť) alebo aj pripnúť na kľúče.

Povedať o ponuke športov, že je široká, je málo. Hodinky ponúkajú cez 100 aktivít

Hodinky ponúkajú naozaj široký výber športových aktivít. Nájdete tam beh, plávanie, silové športy, cyklistiku a iné "základné" športy. Vypisovať ale všetky by bolo úprimne zbytočné. Preto vypíšem len skutočne "fajnšmekrovské" záležitosti, aby ste mali predstavu, aká je ponuka široká.  Hodinky ponúkajú monitoring napríklad kriketu, plachtenia, show dance a pretekania vozičkárov. A to je naozaj široký záber športových aktivít, nie?

Všeobecne by som ale opäť spomenul, že hodinky sú prispôsobené primárne pre začiatočníkov vo fitness odvetví.

Virtuálny tréner vás denne povedie na ceste k zdravšiemu ja

Áno, táto funkcia je pre začiatočníkov úplne dokonalá. Funkcia FitSpark vám denne doporučí ten správny tréning na základe vašej regenerácie, kondície a histórie aktivít. A nenapíše vám len čo máte robiť, ale ako to máte robiť, v akom tempe a aké mať pauzy medzi cvikmi. Každý cvik sprevádza aj jednoduchá animácia, ako daný cvik robiť.

S Polar Unite budete vedieť všetko potrebné o vašom spánku

Čo sa týka monitoringu spánku, dovolil by som si povedať, že Polar predčí konkurenciu. Monitoring je naozaj podrobný a nájdete ho v aplikácii Polar Flow. Zariadenie na základe doby spánku vytvorí pomerový graf, kedy ste boli v ľahkom, hlbokom a REM spánku. Zahrnie tiež vyrušenie, teda to, ako dlho ste boli v noci hore.

Ďalej na škále od 0 do 100 zhodnotí kvalitu vášho spánku, jeho množstvo a výdatnosť. Posledný údaj zobrazuje, ako ste v noci regenerovali.

Nightly Recharge prináša užívateľovi tipy pre zlepšenie spánku a tréningu

Nightly Recharge je funkcia, ktorá zhodnocuje, ako je užívateľ schopný regenerovať v noci po tréningu. Doslova monitoruje prvé nočné hodiny a sleduje, ako sa váš nervový systém upokojil. Na základe kvality spánku a upokojení nervového systému určuje, ako ste zregenerovali. Podľa tejto hodnoty sa potom ďalší deň prispôsobuje tréning, keďže hodinky vedia, či ste dostatočne regenerovali, alebo nie. V poslednom rade táto funkcia ponúka niekoľko tipov, ako zlepšiť kvalitu vášho spánku.

Ste v strese? Možno vám pomôže Serene

Serene je dýchacie cvičenie, ktoré ponúka väčšina smart hodiniek od Polaru. Jedná sa o riadené dýchacie cvičenie, ktoré v základnom nastavení trvá 3 minúty. Slúži k upokojeniu organizmu a aby som povedal pravdu, naozaj funguje. Hodinky vás cez vibrácie upozorňujú, kedy sa nadychovať a kedy naopak vydychovať. Ja som si rýchlym posilňovaním schválne zvýšil tepovú frekvenciu a hneď potom som vyskúšal toto dychové cvičenie. Tepovú frekvenciu som počas troch minút znížil zo 100 na 43 tepov za minútu.

Neplatí však, že by ste toto dychové cvičenie mali robiť len keď máte vysokú tepovú frekvenciu. Skôr sa doporučuje, keď sa cítite nekomfortne a potrebujete uvoľniť svoje telo a myseľ.

Test fyzickej kondície zvládnete vykonať aj z gauča počas pozerania na obľúbený seriál

Väčšina športovcov je zvyklá získať odhad hodnoty VO2Max počas cvičenia. Polar na to ide trošku inak. Odhad aeróbnej kondície prebieha päťminútovým kľudným sedením alebo ležaním. Tento test vychádza z kľudového tepu, jeho variability a vašich osobných údajov ako je vek, váha a výška.

A k čomu vám to bude? VO2Max je športovcova maximálna spotreba kyslíka počas výkonu, ale tiež sa považuje za merítko kondície. Inými slovami sa dozviete, akú máte kondíciu v porovnaní s ďalšími užívateľmi a môže vás to motivovať k ďalším výkonom.

Mobilná aplikácia Polar Flow je jedna z najlepších vo svojom obore

Kedykoľvek používam Polary, nemôžem si vynachváliť ich mobilnú aplikáciu Polar Flow. Všetky zariadenia Polar sú zostavené tak, že v hodinkách nájdete iba základ a podrobné informácie dohľadáte v aplikácii Polar Flow.

V aplikace najdete podrobnou statistiku vašeho výkonu. Hlavní obrazovka (vpravo) zobrazuje veškeré vaše aktivity, spánek a jiné v kruhovém zobrazení.

V aplikácii nájdete podrobnú štatistiku vášho výkonu. Hlavná obrazovka (vpravo) zobrazuje všetky vaše aktivity, spánok a iné v kruhovom zobrazení.

Pre koho sú Polar Unite vhodné?

Ako už som písal, rozhodne by som ich doporučil pre začínajúceho športovca so zameraním na fitness aktivity. Hodinky zhodnotia váš výkon, spánok, regeneráciu a budú vám každý deň vytvárať tréningy na mieru podľa vašej kondície. Pre začiatočníkov je takéto navigovanie celkom užitočná funkcia a verím, že ju mnoho užívateľov ocení.

Možno sa vám táto recenzia zdá krátka, ale možno to je tiež tým, aký je charakter hodiniek. Tento smartwatch je úplne jednoduchý a v tom je jeho kúzlo. Prinesie vám všetko potrebné, v hodinkách nájdete len to základné a väčšina dát sa zobrazí až v mobilnej aplikácii.

Keby vás zaujala značka Polar a hľadáte nejaké alternatívy, rozhodne by som doporučil Polar Ignite a Polar Vantage M, ktoré sú síce o niečo drahšie, ale už majú integrovaný GPS prijímač. Z iných značiek by som spomenul Suunto 3 Fitness alebo Fitbit Versa 2.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Simonapred 146 dňami, reagovať
Pekný deň, prosím o info, viem zodvihnúť prichádzajúci hovor na daných hodinkách?
Matěj Urbaczkapred 144 dňami
Zdravím, Simono. Ano, hovor můžete přijmout, ale musíte mluvit do telefonu. Hodinky dokáží hovor jen přijmout, ale nedokáží telefonovat.

Hodinky zmienené v článku