» Blog » Polar

Polar Vantage V – pravý športtester a tréner v jednom

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.12.2020 | 8 MIN

Keď mal vyjsť v roku 2018 model Vantage V a Vantage M, tak každý očakával najlepšie smart hodinky, ktoré boli vyrobené. Sľubovali mnoho športových funkcií a obrovskú výdrž batérie. Za mňa splnili hodinky očakávanie tak polovične.

Na rovinu a hneď zo štartu. Pokiaľ hľadáte smart hodinky s množstvom lifestylových funkcii ako je napríklad hudba, platenie hodinkami a iné, tak nemusíte pokračovať v čítaní, pretože tieto funkcie hodinky neponúkajú. Úderný nápis na krabičke zahŕňa všetko, pre čo hodinky boli vytvorené: „Vyžaduje to krv, pot a dáta“. Tvrdá drina, práca a obsiahly pohľad na tréningový efekt. Ako prvé hodinky majú dokonca možnosť merať výkon podľa wattov. Ja som mal možnosť tento pravý športtester otestovať.

Telo modelky s dotykovým displejom

Titanové puzdro, ktoré v sebe nesie celý náklad športových funkcií, je doplnené o dienko z polyméru vystuženého sklenenými vláknami so snímačom tepovej frekvencie (pre presnejšie meranie snímač používa 9 diód). Polar u týchto hodiniek prvýkrát vsadil na LCD transflektívny dotykový displej s rozlíšením 240x240 pixelov chránený Gorilla Glass sklíčkom. Pri bližšom skúmaní zistíte, že displej je zarovnaný s lunetou, a tak nie je vlastne ničím chránený, ako napríklad pri Suunto 7, kde nájdeme aspoň menšie ochranné prvky.

Na ruke sú hodinky uchytené na dotyk veľmi príjemným silikónovým remienkom, ktorý je pri porovnaní s konkurenciou veľmi jemný a na zápästí sedí ako pribitý. Nevýhodou môže byť to, že nedisponuje rýchlopántom (QuickFit, QuickRelease), takže výmena môže byť zložitejšia. Hneď pri prvom nasadení som mal pocit, že tieto hodinky poznám. Veľkosťou puzdra a váhou sú veľmi podobné mojim terajším hodinkám (Garmin Forerunner 945) a dovolím si povedať, že Vantage V vďaka svojim mieram 46x46x13 mm a váhou 59 g majú „telo ako modelka“.

Na mojej, tak trochu menšej ruke, sedia úplne ideálne a s váhou som tiež veľmi spokojný. Nutné dodať, že testujem titanovú verziu, ktorá je o 7g ľahšia, než klasické „Véčka“. Ale ani 66 g nie je žiadna váha, ktorú by ste v priebehu dňa pocítili. Vďaka týmto parametrom ich nemusíte odkladať ani na noc, kedy hodinky merajú kvalitu vášho spánku.

Ladné křivky hodinek se mi velice líbí

Ladné krivky hodiniek sa mi veľmi páčia

Stále si stojím za tým, že na outdoorové hodinky dotykový displej nepatrí. Ovládať displej spotenou rukou alebo v daždi je potom takmer nereálne. Je ale vidieť, že na to Polar myslel a pri spustení monitoringu aktivity sa dotykový displej vypne a hodinky sa ovládajú piatimi tlačidlami. Musím však podotknúť, že oproti Suunto 9 sa hodinky dotykom ovládajú lepšie a displej je takmer plynulý.

Čo ma veľmi prekvapilo je obmedzenosť funkcií dotykového displeja – zo základnej obrazovky sa pomocou nej nedostanete do menu, ani nespustíte aktivitu a preto si myslím, že rovnako ako u modelu Vantage M, mohli aj tieto hodinky zostať bez dotykového displeja.

Ovládanie celého prístroja je ale celkom intuitívne, takže sa nemusíte báť vyčerpávajúceho štúdia návodu. Pokiaľ ste používali doteraz hodinky napríklad od značky Garmin, poznáte, že logika je trošku iná a budete potrebovať chvíľočku na zorientovanie, zrovna ako ja.

Napríklad, (čo je rovnaké aj u Vantage M), pre zapnutie aktivity je predvolené prostredné tlačidlo na pravej strane puzdra, ale pre vypnutie je treba stlačiť spodné tlačidlo na ľavej strane (zatiaľ som nikdy nevypol aktivitu na čas…). Na druhú stranu, ovládanie je predsa len dosť individuálna záležitosť, pretože každému to príde logické inak, a tak sa Polar zrovna nemusel trafiť do mojej šálky kávy…

Pravý športtester s veľkým S bez smart funkcií

Ako už som naznačoval, hodinky sú zamerané na športový výkon, a preto sa tu nestretávame s mnoho smart funkciami (platby, mapy, hudba...), ako u ich konkurentov. Jednou z mála smart funkcií sú notifikácie z mobilu, ktoré boli pridané v jednej z aktualizácií softwaru. Teda môžete cez deň vidieť, kto vám píše, alebo volá.

Čo sa týka Facebook Messengeru, môžete cez hodinky poslať „To sa mi páči“. Bohužiaľ, je to prvá a pravdepodobne aj posledná zo smart funkcií a veľkou nevýhodou za mňa je aj to, že hodinky nie sú schopné ukázať notifikáciu pri spustenom monitoringu aktivity. Na jednu stranu je dobré, že sa sústredíte čisto na výkon, ale na tú druhú, čo keby volal šéf alebo kráľovná?

[[183349]]
655,00 € Predaj ukončený

Hodinky disponujú tiež snímačom tepovej frekvencie, a tak majú funkciu celodenného monitoringu vrátane spánku. Tepový snímač je tvorený 9 diódami, ktoré spresňujú meranie a bol som veľmi spokojný pri porovnaní priemerných hodnôt s hrudným pásom od Garminu. Rozdiel oproti pásu bol vždy +- 2 tepy.

Bohužiaľ, osobne mi na základných obrazovkách hodiniek chýbajú údaje o barometrickom tlaku, východe a západe slnka a ďalšie funkcie, ktoré hodinky ponúkajú len v spustenom monitoringu aktivity. Keď už týmito snímačmi hodinky disponujú, tak prečo to nevyužiť aj v bežnom živote.

Tréner na zápästí

Teraz sa konečne presuniem k tomu, čo tento prístroj vie najlepšie. A to k športovaniu. Hlavnou funkciou týchto hodiniek je celodenný monitoring všetkých vašich aktivít a následná analýza výkonu a vývoja výkonnosti do ďalších dní.

Skrátka je to ozajstný kouč na zápästí, ktorý vám priamo na displeji píše čo a ako máte robiť a tiež, čo vám hrozí, keď sa pretrénujete. Hoci v dnešnej dobe túto funkciu už má napríklad aj model Garmin Fenix 6, tak v roku 2018 bol Polar úplne prvý, kto túto funkciu mal, a bol o level vyššie než ostatné hodinky.

Pravda, poslední dobou se flákám

Pravda, poslednú dobu sa dosť flákam

Okrem toho sa vás prístroj pravidelne pýta na kvalitu spánku, ako sa cítite, na únavu svalov a iné informácie pre ďalšie a kvalitnejšie vyhodnotenie tréningovej záťaže. Všetky tieto funkcie kulminujú vo funkcii ortostatický test, ktorý je používaný ako ďalší nástroj pre sledovanie rovnováhy medzi tréningom a regeneráciou. Tento test je založený na meraní tepu a jeho variabilite a musí sa vykonávať s hrudným snímačom. Polar všade uvádza, že pre tento test sa dá použiť len ich snímač tepovej frekvencie s označením H10, ale mne sa podarilo urobiť test aj so snímačom od Suunta, Garminu i Decathlonu.

Je meranie tepu zbytočné? Nastupuje nová generácia – meranie výkonu

U cyklistov je meranie výkonu vo wattoch už úplne bežná vec. Do bežeckého sveta sa však táto metrika dostáva veľmi pomaly a predstavuje veľký posun dopredu, čo sa týka okamžitého vyhodnotenia priamo pri behu. Keďže som aktívny bežec posledných 8 rokov, tak sa zaujímam aj o to, ako svoj tréning môžem „vyšperkovať“ k dokonalosti. O snímači menom Stryd som počul prvýkrát asi v roku 2016 a potom som už len čakal, až to budú vedieť hodinky alebo nebudem musieť predať ľadvinu, aby som si ho mohol kúpiť. Konečne som sa dočkal.

Meranie výkonu má jednu nespornú výhodu oproti meraniu tepovej frekvencie. Reaguje okamžite na zmenu tempa, beh do kopca… Čo vám len napadne. Kým tepovej frekvencii nejakú dobu trvá, než tieto zmeny zaznamenajú. Mrknite na graf nižšie, kde som túto skutočnosť testoval na vlastnej koži pri nečakanom zrýchlení na rovine.

Watty reagují ihned, kdežto tep zaostává

Watty reagujú ihneď, zatiaľ čo tep zaostáva

Je to možnosť pre všetky kategórie bežcov, ako svoj tréning zasa o niečo posunúť k dokonalosti. Polary sú úplne prvé hodinky, ktoré vedia merať watty zo zápästia (pomocou gps), zatiaľ čo napríklad Garminy k tomu potrebujú snímač tepovej frekvencie a aplikáciu, ktorú si musíte stiahnuť.

Pokiaľ pobežíte viac než 40 hodín s GPS alebo proste len nechcete nabíjať každý deň

V čom Polar absolútne porazil doposiaľ všetky športtestery a smart watche je výdrž baterky na jedno nabitie. A tiež preto na seba strhol pozornosť všetkých bežcov a outdoorových nadšencov. Hodinky využívajú nový čipset od Sony pre snímanie GPS, na ktorom sú postavené aj nové hodinky (2019 a vyššie) od Suunta a Garminu.

Podle tohodle screenshotu mají Vantage V baterii s kapacitou 320mAh, což je více než Fenix 5 plus (255mAh), Fenix 6X Pro má pak 420mAh

Podľa tohto obrázku majú Vantage V batériu s kapacitou 320mAh, čo je viac než Fenix 5 plus (255mAh), Fenix 6X Pro má potom 420mAh

Takže áno, Polary zvládnu snímať GPS v sekundovom intervale neskutočných 40 hodín so spusteným snímačom srdečného tepu! Tejto výdrži konkuruje iba model hodiniek Garmin Fenix 6X, ktorý zvládne snímať po sekunde 60 hodín. Zaujímavosťou je tiež to, že tieto hodinky neponúkajú možnosť snímania v inom časovom intervale než sekundovom. Ostatní výrobcovia ponúkajú možnosť úpravy intervalu (1 sekundy až po minútu). V režime „smart“ hodiniek s trvalým snímaním tepu potom vydržia krásnych 7 dní, čo je na dnešné pomery relatívny štandard aj pre hodinky s viac funkciami.

Vyhodnocovanie dát – podarené užívateľské prostredie

Jednou z vecí, ktorú musím u Polaru dosť vyzdvihnúť, je práca s dátami a ich aplikácia. Tá je za mňa jedna z najprehľadnejších, akú som kedy videl. Všetko vidíte prehľadne a dokážete sa ihneď zorientovať. Posúďte sami.

Přehledné vyhodnocení aktivit

Prehľadné vyhodnotenie aktivít

Spánek pod kontrolou přístroje

Spánok pod kontrolou prístroja

Za mne lepší vyhodnocení tréninku než v Garmin connect

Za mňa lepšie vyhodnotenie tréningu než v Garmin Connecte

Čo majú Véčka navyše oproti Emkám

Ponúka sa tu možnosť ľahkého porovnania modelov Vantage M a V. Model M je vlastne ľahší a lacnejší model V. Oproti modelu V mu samozrejme chýbajú niektoré funkcie, ako napríklad: barometer, dotykový displej, wattmeter, navigácia podľa trasy. Hodinky tiež vydržia snímať GPS po sekunde „len“ 30 hodín.

Polar Vantage V vs. M

Polar Vantage V vs. M

Model eMiek som vlastnil pár mesiacov po ich vydaní a bol som relatívne spokojný. Veľmi mi imponovala výdrž batérie a možnosť zobraziť nastúpané a zostúpané výškové metre aj bez barometra priamo v hodinkách. Emká majú tiež naviac rýchlo vymeniteľné pásky so systémom QuickRelease, čo na drahšom modeli chýba.

Môj pohľad na vec – čo na to konkurencia?

Hodinky so mnou prebehli jeden z ľahších týždňov tréningu, pri finálnej príprave na pretek 24h Plzeň. Zvládli so mnou asi 70km behu a 60km na bicykli. Obľúbil som si ich tvar a to, že veľmi dobre držia na ruke. Zo 100% batérie hodinky po týždni klesli na 15%, čo beriem ako úspech. Pre športovca zameraného čisto na výkon sú tieto hodinky ideálne a môžem ich vrelo doporučiť.

Naopak, pre ľudí hľadajúcich ako partnera do hôr, tak do mesta, by som tieto hodinky celkom nedoporučoval. Absencia akýchkoľvek smart funkcií plus fakt, že sa hodinky stále odpájajú od telefónu a pripoja sa len po zapnutí aplikácie na neznámu dobu mi dávajú signál, že ani ja by som si tieto hodinky asi nevybral.

Medzi modely, ktoré by mohli konkurovať týmto hodinkám, patrí napríklad ďalší nekompromisný športtester Suunto 9 Baro. Pre milovníkov outdooru a tiež smart funkcií by som potom doporučil model Garmin Forerunner 945, alebo niektorý z modelov Garmin Fenix 5 plus alebo Fenix 6. Tieto hodinky sú na veľmi podobnej vlne outdooru a za takmer identickú cenu dostanete mnoho užitočných funkcií naviac.

Podčiarknuté spočítané, na pretek okolo Mont Blancu je to dobrá voľba, na tréning „okolo domu“ už trošku menej. Avšak, moc sa teším, až sa mi do ruky dostane tohtoročná novinka Polar Grit X a budem môcť otestovať ďalšiu nekompromisnú trailovú zbraň.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre