» Blog » Polar

Polar Vantage V3 recenzia – Je táto fínska značka späť v hre?

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Dominik Hok | 15.11.2023 | 9 MIN

S istotou môžem povedať, že Polar Vantage V3 vracia túto fínsku značku späť do hry. V skutočnosti nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že Polar trochu zaspal na vavrínoch. Ale celkom zjavne sa to teraz snaží zmeniť modelom, ktorý je vybavený displejom AMOLED, topografickými mapami a dokonca aj meraním EKG a teploty pokožky.

Model Vantage V3 vyniká tým, že má:

  • displej AMOLED s vysokou jemnosťou
  • Vylepšený snímač srdcovej frekvencie
  • meranie teploty pokožky
  • EKG
  • GPS prijímač s duálnym príjmom signálu
  • topografické mapy
  • Výdrž batérie 8 dní v režime stáleho zapnutia

Pri dizajne Polar použil druhú generáciu ako predlohu

Áno, je jasné, že na rozpoznanie vlastností daného výrobku je potrebné vychádzať z predchádzajúcej generácie. Ale popravde, Polar Vantage V3 vyzerá takmer tak, akoby dizajnér tohto modelu použil kopírovací papier. Netvrdím, že je to nevyhnutne zlé, pretože dizajn druhej generácie bol dobrý, ale my recenzenti radi vidíme nejaké zmeny produktov, aby sme mali o čom písať.

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Každopádne jedna zmena by sa určite našla – spojenie remienka s puzdrom. Viem, že je to subjektívne, ale mne sa nepáči, keď remienok plynule prechádza do puzdra. Mám rád pekné 4 uchá na hodinkách (možno tu vstupuje do hry moja láska k psom). Bez nich mi to pripadá ako plavecký čip.

Farebné kombinácie sú nové. Čierna je taká klasika naprieč snáď všetkými smart hodinkami, ale oranžovo-biela a šedo-modrá kombinácia sú svieži vietor, ktorý k nám zavial z Fínska.

Puzdro je kvalitatívne niečo medzi oceľou a plastom, teda hliník. Z neho je vyrobená aj luneta hodiniek, ale trochu iného typu, do ktorej je pre ešte väčšiu pevnosť pridaný zinok. Okrem pevnosti je ďalšou dobrou vlastnosťou hliníka jeho ľahkosť, vďaka ktorej hodinky (vrátane remienka) vážia len 57 gramov. Keďže ide o bežecké hodinky, nízka hmotnosť je dôležitým parametrom pri navrhovaní puzdra.

Trochu ma prekvapilo zníženie vodotesnosti zo 100 na 50 metrov, ale nepovažujem to za niečo, čo by cieľová skupina týchto hodiniek riešila. So 100-metrovou vodotesnosťou môžete pravdepodobne okrem toho šnorchlovať a/alebo vykonávať vodné športy (napríklad vodné lyžovanie).

Nielen radosť pozerať, ale aj používať

Nie je to prvýkrát, čo sa v ponuke spoločnosti Polar objavil displej AMOLED (rad Ignite), ale rozhodne je to prvýkrát v čisto športovom modeli. Na modeli Polar Vantage V3 nájdete 1,39" veľký displej AMOLED s rozlíšením 454 x 454 pixelov. Nemám sa na čo sťažovať, pretože keď máte displej s rozlíšením 462 PPI (pixelov na palec), nie je snáď ani čo kritizovať. Podsvietenie má hodnotu 1050 nitov (1000 bolo asi príliš nudné číslo), čo stačí na to, aby hodinky zvládli priame slnečné svetlo.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Osobne som však s displejom Polaru nikdy nemal taký problém ako s jeho rýchlosťou. Aby ste mali predstavu... Hodinky Ignite 3, ktoré tiež využívajú technológiu AMOLED, mali procesor s frekvenciou 192 MHz, 5 MB pamäte a 32 MB úložného priestoru. Vantage V3 má 275 MHz procesor, 37 MB pamäte a viac ako 32 GB úložisko. A je to vidieť. Systém je konečne svižný a pôsobí ako z tohto storočia. Nechcem Polar zhadzovať, ale v skutočnosti by som to možno trochu chcel, pretože mali dokonalé hodinky, ktoré boli dokonale osekané.

Jediné mínus dávam za to, že rolovacia lišta s notifikáciami nemá žiadnu animáciu a keď po nej potiahnete, objaví sa len ako Faust.

Aplikácia od Polaru znižuje radosť z používania

Na aplikáciu Polar som si nikdy nezvykol, pretože je tak trochu v rozpore s konvenciami. Snáď všetci výrobcovia inteligentných hodiniek majú aplikáciu postavenú tak, že po jej otvorení máte hlavnú stránku, ktorá obsahuje súhrn všetkého dôležitého – skratku k vašej poslednej športovej aktivite, ako ste spali, súhrn vášho tepu, počet krokov atď.

Porovnanie aplikácií športových hodiniek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
24.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnanie aplikácií športových hodiniek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

Polar na hlavnej stránke prezentuje minimum údajov (napríklad stav dnešnej kardio záťaže) a v spodnej časti nájdete Polar Blog. To je viac-menej všetko. Potom sú tu samostatné karty venované monitorovaniu športových aktivít (ak nemáte hodinky), tréningovému kalendáru, spánku a ďalším veciam.

Pekne spracované sú podrobné karty pre viac-menej čokoľvek, či už ide o spánok, športovú aktivitu, čokoľvek... Celkový dojem z aplikácie je však taký, že nie je veľmi praktická.

Vylepšení sa dočkal aj snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač

Polar vybavil novú generáciu Vantage optickým snímačom štvrtej generácie. Už tretia generácia bola pri meraní tepovej frekvencie taká presná, že keby štvrtá generácia merala presne to isté, vôbec by mi to nevadilo. Najväčší posun je však skôr v schopnostiach tohto snímača – po prvýkrát vidíme u Polaru meranie okysličenia krvi, teploty pokožky a EKG.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Z hľadiska snímania srdcovej frekvencie nie je Polaru naozaj čo vytknúť. V skutočnosti... Nikdy to tak nebolo. Počas prezentácie Polar sľuboval vylepšenie algoritmu, zníženie vplyvu okolitého svetla na meranie a lepšie meranie aj v prípade otrasov.

Modrá – Polar Vantage V3, fialová – hrudní pás Garmin HRM PRO

Modrá – Polar Vantage V3, fialová – hrudný pás Garmin HRM PRO

Pri pozastavení aktivity sú mierne rozdiely, pričom Polar krivku postupne znižuje. Hrudný pás ju zhadzuje "na húsenkovú dráhu". Možno to je dôvod, prečo sa priemerná srdcová frekvencia oproti hrudnému pásu líši o jeden úder srdca

Zaujalo ma aj porovnanie najnovšieho optického snímača od Garminu a toho od Polaru (tiež najnovšieho). Takmer to vyzerá, že na grafe je len jedna krivka.

Fialová – Garmin Tactix 7, modrá – Polar Vantage V3

Pri pohľade na vykreslenie GPS v porovnaní s Tactix 7 nie sú snáď žiadne rozdiely. Netvrdím, že Garmin má dokonalý prijímač GPS, ale vzhľadom na jeho dlhú históriu v technológii GPS a na to, čo mi hovoria moje skúsenosti, je to adekvátny "porovnávač".

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Hodinky sa kopírujú takmer dokonale a takmer rovnako dokonale kopírujú aj moju aktuálnu trasu. Je takmer fascinujúce, ako technológia GPS v inteligentných hodinkách za niekoľko rokov pokročila.

Novinkou v modelovom rade Polar je aj pulzný oxymeter, o ktorom sa zvyčajne veľmi nerozprávam, pretože ho považujem v inteligentných hodinkách za strašne nespoľahlivý. Pri troch meraniach Polaru som mal – 91 , 90 a 90 %. Vzhľadom na to, že zdravý jedinec by mal mať nad 95 a ja nie som nijako chorý (aspoň pokiaľ viem), tieto hodnoty mi nesedia. Môj Tactix 7 nameral v rovnakom čase 95, 97 a 96 %. Aspoň vidíte, ako sú hodinky konzistentné vo vlastných meraniach aj v meraniach rôznych značiek.

Čo sa týka EKG, úprimne vám nie som schopný povedať, ako dobre funguje. Nemám teraz po ruke elektrokardiogram od lekára a samotný Polar otvorene hovorí, že ich EKG nie je certifikované ako lekárske zariadenie. Ale je tam!

Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?

Novinkou je aj meranie teploty pokožky, kde hodinky zbierajú údaje za posledných 28 dní o vývoji vašej teploty a vy môžete pomocou výkyvov zistiť, či je všetko v poriadku. Niečo nie je v poriadku vo chvíli, keď sa výkyvy pohybujú okolo 2 stupňov alebo viac.

Síce prišiel AMOLED, ale skrátenie výdrže batérie sa neudialo

Jedným z najväčších dôvodov, prečo ľudia často nesiahali po Polaroch, bola pomerne krátka výdrž batérie. V porovnaní s Applom alebo Samsungom je výdrž batérie slušná, ale keď sme ich porovnávali s hodinkami v rovnakej kategórii (t. j. smart hodinky na šport), nemali proti Garminu, Suunto alebo Corosu veľkú šancu.

Teraz sa hodinky dostali na 12 dní výdrže batérie v režime smartwatch, čo sa mi zdá už celkom slušné. Keď už hovoríme o náročnosti, v režime Always-on (permanentné svietenie displeja) sa doba výdrže skrátila o 3 dni.

Pri aktívnom GPS bola pôvodná hodnota 40 hodín, ale tretia generácia ju zvýšila na 53 hodín (pri prijímaní len GPS dokonca na 61 hodín). To sa mi zdá ako dosť veľký posun a to isté platí aj pre úsporný režim, ktorý sa zvýšil zo 100 na 140 hodín.

Opäť bez NFC, ale s topografickými mapami

Je to už pár rokov, čo sme volali po platbách NFC, ale Polar nás stále nepočul. To isté platí aj o zabudovanom hudobnom prehrávači, ale ten mi úprimne nechýba tak veľmi ako možnosť platiť. Najväčším prekvapením sú však offline mapové poklady, ktoré sme v radoch Garminu ešte nevideli. Funguje to tak, že hodinky pripojíte k počítaču a otvoríte si webovú stránku s mapami, kde sa prihlásite do svojho účtu Polar Flow a stiahnete si mapy celého sveta. Alebo skôr toľko máp, koľko vám dovolí vaše úložisko (32 GB).

Pre predstavu, mapy Českej republiky zaberajú 517 MB a ak si chcete stiahnuť celú Európu, budete potrebovať 8,4 GB. Zvláštne je, že ak si chcete stiahnuť celé kontinenty, máte možnosť stiahnuť iba Európu a Severnú Ameriku. Ostatné kontinenty si môžete stiahnuť len po jednotlivých krajinách.

V kombinácii s mapami môžete použiť aj navigáciu k východiskovému bodu aktivity. Trochu nešikovné sa mi zdá, že navigáciu môžete používať len v kombinácii s aplikáciou Komoot. Čo znamená, že v rámci Komootu môžete mať jeden región zadarmo (u nás sú to okresy), ale ostatné môžete získať za predplatné. Takže bezplatnú navigáciu môžete používať len v kombinácii s Komootom, a to sa zdá byť trochu... Pissy. Koniec koncov, iné značky to tak nemajú, takže Polar si kope vlastný hrob.

Trochu ma mrzí aj to, že Polar nemá market, kde by ste mohli získať ďalšie aplikácie. Teoreticky teda hodinky zamrzia presne tak, ako vychádzajú z výrobnej linky. A teoreticky to Polaru aj tak odpúšťam, pretože to nie sú ani tak inteligentné hodinky, ako skôr športové hodinky, a ich športová výbava je už dosť slušná.

Majster na spánok je opäť v akcii

Spánok je dôležitý. To dnes vie každý. A ak sa ma niekto spýta, aké sú najlepšie hodinky na monitorovanie spánku, bezmyšlienkovite odpoviem – Polar. Nielenže vám povie, koľko času ste strávili v konkrétnych fázach spánku, ale tiež vás ohodnotí a povie, aké aspekty vášho života ovplyvňujú váš spánok. Okrem toho sa dozviete aj vyhodnotenie kontinuity vášho spánku alebo množstvo porúch. Ide o monitorovanie spánku, ktoré nemá v rámci nositeľnej elektroniky konkurenciu.

Polar vám zároveň dokáže povedať aj to, ako spánok ovplyvnil vašu regeneráciu po tréningu.

Okrem spánku dokážu hodinky merať aj váš srdcový tep (každú sekundu), počet krokov alebo spálené kalórie počas dňa.

V športe je Polar ako vták v oblakoch

Polar je jednou z mála značiek, ktoré môžu (a povedzme si úprimne, aj chcú) konkurovať aj takému titanovi, ako je Garmin. Nielenže vám hodinky po vyhodnotení povedia úplne všetko o vašej športovej aktivite, ale dokážu aj všeobecne zhodnotiť, ako sa vám darí v tréningu, čo by ste mali zmeniť atď. Funkcií je veľa, preto spomeniem tie pre mňa najdôležitejšie.

Stav kardio záťaže vyhodnocuje vaše posledné tréningy, t. j. ich frekvenciu a záťaž, a číselne vyjadruje, aká je vaša kardio záťaž a slovne, či ste produktívni alebo nie. Existujú štyri stavy – nedostatočný, udržiavací, produktívny a nadmerný. Na základe toho môžete odhadnúť, či sú vaše aktuálne tréningové jednotky dostatočné alebo nie.

Okrem kardio záťaže počíta Polars aj svalovú záťaž. Svalová záťaž udáva množstvo vynaloženej mechanickej energie vyjadrené v kJ.

Takou raritou je napríklad výpočet energetického výdaja, keď mi hodinky po tréningu oznámili, že 62 % energie som počas tréningu získal zo sacharidov, 1 % z bielkovín a 37 % z tukov.

Obľúbenou metrikou je bežecký index, ktorý zohľadňuje vašu aeróbnu kapacitu (VO2 Max) a efektivitu behu. Pomocou tejto metriky môžete sledovať nielen nárast (alebo pokles) kondície, ale aj vplyv zlepšenia techniky behu.

Zhrnutie

So zariadením Polar Vantage V3 som skutočne veľmi spokojný. Nevadí mi, že nie je taký inteligentný ako čisto inteligentné hodinky, a dokonca prežijem aj jeho použitie. V skutočnosti sú to hodinky určené na monitorovanie športu a to zvládajú veľmi dobre. Povie vám všetko o vašom tréningu, a to ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých. Zároveň sú veľmi blízko k tomu, aby sa stali lídrom na trhu v monitorovaní spánku, pričom spánok a jeho výhody sa dnes skloňujú možno viac ako kedykoľvek predtým.

Nemôžem Polaru nič vyčítať, pretože presne vypracovali, kde boli ich muchy. Zrýchlili systém, použili lepší displej, predĺžili výdrž batérie, zapracovali mapové podnety, zväčšili pamäť, pridali EKG a meranie teploty pokožky, vylepšili snímač srdcovej frekvencie, prijímač GPS... Áno, Polar odviedol dobrú prácu.

Alternatívou je Garmin Forerunner 965, ktorý určite ťaží z toho, že má širšie využitie v meste (platba NFC, viac metrík životného štýlu) a dokáže si sám vygenerovať trasu na navigáciu (priamo na hodinkách) a netreba platiť za členstvo v Komoote. Ďalšou alternatívou je Coros Vertix 2, ktorý tiež nepotrebuje Komoot na navigáciu a ťaží z toho, že má o niečo viac športových metrík (pozri článok nižšie) a dlhšiu výdrž batérie. Vantage V3 sa však môže pochváliť skvelým monitorovaním spánku, kvalitnými senzormi a funkciami, ktorými tieto dva modely neoplývajú – meraním teploty pokožky a EKG.

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif
21.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku