» Blog » Suunto

Porovnanie aplikácií smart športových hodiniek – Coros, Suunto, Garmin a Polar

Tagy: Sprievodca výberom | Polar | Coros | Garmin | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 24.1.2023 | 8 MIN | 2x komentár

Pre veľa ľudí sú kritériá výberu športových hodiniek jasné – displej, výdrž batérie, športové funkcie. Vedzte ale, že na aplikácii, v ktorej budete vyhodnocovať vaše výkony, predsa len tiež záleží.

Dôležitosť výdrže batérie spolu so športovými funkciami je u športových hodiniek rozhodne veľká. Spracovanie dát z tréningu je ale neodmysliteľná súčasť a je dôležité správne porozumieť a vyznať sa v dátach, ktoré z hodiniek dostaneme.

No a preto sa dnes mrkneme na aplikácie k hodinkám, ich prehľadnosť a celkové zhodnotenie jednotlivých aplikácií. Samozrejme je to čisto subjektívne zhodnotenie a mnoho ľudí so mnou nemusí súhlasiť, ale skúsiť to môžu, nie?

Coros App

Za mňa je to jednoducho a kvalitne postavená appka. Keď Coros začínal, bola to katastrofa, ale v priebehu rokov, sa dostali k super prehľadnosti a výčitiek je skutočne málo.

Príbeh Coros - S mliečnou bradou, ale ostrými lakťami
3.4.2022 - Dominik Hok
Príbeh Coros - S mliečnou bradou, ale ostrými lakťami

Appka je rozdelená do 4 záložiek. Prvá nám ukáže základný prehľad. Teda koľko sme toho odšportovali, koľko máme krokov, tepovku, spánok, VST status, kalórie a tieto základné hodnoty. Každú potom môžete otvoriť a zobraziť si graf po dni, týždni, mesiaci a roku.

Druhú záložku tvoria športové aktivity. Najskôr sa dostanete na prehľad aktivít a potom môžete rozkliknúť jednotlivé aktivity pre podrobnejší prehľad.

Ďalšia možnosť na tejto karte je políčko štatistík, kde sa dozvieme naše štatistiky za deň, týždeň, mesiac a rok pre jednotlivé metriky ako je napríklad vzdialenosť, nastúpané metre ai. Trošku ma mrzí, že sa tieto údaje nemôžu zobrazovať všetky zároveň a musí si to človek prejsť postupne.

Tretie políčko tvorí tzv. Training Hub, kde sa dozviete, ako veľmi ste dobrí alebo zlí. Na tomto políčku sa teda dozviete váš Marathon Level, VO2 Max, tréningové zaťaženie a ďalšie hodnoty týkajúce sa tréningu. Tiež tu nájdete "knižnicu" vašich nahratých trás, nastavenie osobného profilu a napríklad osobné rekordy.

Přehled tréninkuPrehľad tréningu

Čo beriem ako veľké plus je možnosť otvorenia dát v PC cez Coros Training Hub. Mnoho ľudí si myslí, že je to zastaralý spôsob, pozerať na dáta v PC cez internet, ale za mňa je to stále najefektívnejší spôsob, ako kvalitne vyhodnotiť tréning.

Corosy sú poslednou dobou veľmi rozporuplné hodinky, ale stále majú svoju štipku tajomnosti a veľa kvality na to, aby sme od nich čakali veľké veci v budúcnosti. To isté si sľubujem od tejto aplikácie. Veď vznikla len v roku 2018. Je síce mega prehľadná a dáta sú presné, ale uvítal by som napríklad vlastný plánovač trás alebo celú agendu navigácie.

Prehľadnosť
Rozsah dát a ich jednoduchý popis
Možnosť zobraziť na PC

Vyhodnotenie, ktoré neukazuje všetky hodnoty naraz
Chýbajúci "navigačný manažér"

Suunto App

Poviem Vám to na rovinu, tak ako to je. Suunto nie je moja najobľúbenejšia značka hodiniek a bohužiaľ si za to môže sama svojimi produktami v poslednej dobe, ktoré nie sú konkurencieschopné. Aplikácia je napriek tomu ale celkom v pohode a je rozdelená taktiež na 4 najdôležitejšie záložky.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

V prvej sa nachádzame na "stene" ako na Facebooku alebo Strave. Tu vidíte týždenný progres a hneď pod ním aktivity, kde sa miešajú vaše aktivity s ostatnými, ktoré sledujete. Môžete dať na aktivitu like, zdieľať ju a tak podobne. Proste sociálna sieť, ako sa patrí. Úplne hore je možnosť cez "+" pridať ručne aktivitu alebo spárovať či spravovať hodinky (piktogram hodiniek). Na poslednej ikone, zvonečku, sa dozviete novinky u Suunta. V ľavej časti je váš používateľský profil. Celkom jednoduché a prehľadné.

Druhá záložka je kalendár. Vidíte tam vaše aktivity za týždeň, mesiac, rok či posledných 30 dní. Po rozkliknutí jednotlivého dňa vám vždy Suunto ukáže, ako ste spali, čo ste mali za tréning a vašu dennú aktivitu. Veľmi sa mi páči, že má jednoducho naspodu napísanú odtrénovanú dobu, vzdialenosť, výškové metre a spálené kalórie.

Treťou záložkou sú podľa Suunta "trendy". Ja by som povedal, že to sú štatistiky vašich výkonov. Zjednodušene vám Suunto v grafoch ukáže, ako na tom ste. Či je váš "trend" rastúci alebo padajúci. Toto sa dá zobraziť pri tréningu, dennej aktivite alebo spánku. Ešte sa tu skrýva váš pokrok, kde vám aplikácia povie, či sa udržujete, zvyšujete kondíciu alebo ste proste leniví a nič nerobíte.

Posledná záložka patrí Suunto HeatMaps. Tie zobrazujú celosvetovo najpoužívanejšie trasy od používateľov Suunto hodiniek. Na mape vidíte najpoužívanejšie trasy, ktoré sú zobrazené zelenou farbou. A čím viac sú používané, tým viac sú zelené až neónovo zelené. Je to celkom fajn, pretože keď si v Suunte zadáte počiatočný a koncový bod na mape, utvorí vám tú najlepšiu trasu, ktorú si rovno môžete nahrať do hodiniek.

Aplikácia od Suunta nie je zase taký problém, ako sú ich hodinky.:-) Je prehľadná, ľahko sa v nej človek zorientuje a nemá tam žiadne zbytočné zákutia alebo čísla, ktorým by ste nerozumeli. Trošku ma mrzí, že Suunto zrušilo webové rozhranie, a tak si môžete tréningy zobraziť len v appke na telefóne. Alebo na Strave, kde si dáta prehodíte...

Jednoduchosť a prehľadnosť
Pochopiteľné štatistiky výkonu
HeatMaps a plánovanie trás

Nemožnosť otvoriť na PC
Hlavná "stena" je skôr sociálna sieť

Polar Flow

Hoci o Polare už nie je toľko počuť, tak aplikáciu majú prvotriednu. Všetky dáta sú rozdelené do rôznych oddelení a všetko je perfektne podrobné.

Na hlavnej stránke (po spustení aplikácie) sa zobrazuje stav vašej kardio záťaže, tréning za určitý deň, plnenie aktivity a hodnotenie spánku. Všetky údaje sa dajú rozkliknúť a dostanete sa na podrobný popis týchto údajov.

Pokiaľ chcete rovno vidieť špecifické dáta, kliknite na tri čiarky vľavo hore a otvorte menu, kde si vyberiete z možností ako napríklad: aktivita, kalendár, spánok, zahájiť atp.

Všetky údaje sú maximálne prehľadné a dobre popísané. Jediné, čo sa mi zdá menej zrozumiteľné, je pole "zahájiť". Po klepnutí na toto pole sa zobrazí monitoring "iné halové športy". Pokiaľ pripojíte hruďák k appke, môžete dokonca urobiť test kondície. Samozrejme, že hrudný pás možno pripojiť aj k tej jednej aktivite.

Najviac sa potom Polar venuje spánku, ktorému sa venuje karta spánok, Nigthly Recharge a Posilnenie spánkom. Na týchto kartách sa dozviete všetko o vašom spánku, ako ho vylepšiť a ako ovplyvňuje váš tréning a cirkadiánny rytmus.

Asi najviac ma na tejto aplikácii mrzí možnosť nahratia trasy do hodiniek. Keby som nemal k dispozícii telefón a nezisťoval to teraz asi 10 minút, tak vám ani za nič nepoviem, ako sa to robí. Táram, boli to asi 3 minúty, ale aj tak je to strašne neintuitívne. Ale robí sa to cez možnosť "zariadenie" a posledná možnosť v tejto záložke – Obľúbené v Polar zariadení. Vy tam namiesto "Polar zariadenia" budete mať model svojich hodiniek.

Celkovo sa mi aplikácia veľmi páči a hlavným prínosom je, že všetko môžete otvoriť aj "vo veľkom" v PC.

Prehľadnosť v každom smere
Kvalitné spracovanie dát ohľadom každej metriky, najmä spánku
Intuitívnosť a možnosť zobraziť na PC

Nahrávanie a práca s trasami

Garmin Connect

O Garmin Connect máme samostatný článok, a tak v tomto popise appky zhrniem len to pre mňa najdôležitejšie.

Garmin Connect – Sprievodca mobilnou aplikáciou
16.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Connect – Sprievodca mobilnou aplikáciou

Najdôležitejší je samozrejme prvý rozcestník, a to je hlavná strana aplikácie, kde sa dozviete takmer všetko, čo potrebujete. Ako prvý sa zobrazí váš tréning, bežecký stav (pokiaľ beháte samozrejme). A hneď pod tým máte ďalšie hodnoty ako tepovku, Body Battery, stres atp. Tieto položky si môžete nastaviť. Hneď pod tým máte súhrny za včerajšok a posledných 7 dní.

V základe vidíte aplikáciu úplne rovnakú, ako ju mám navolenú ja. Dole sú teda okrem kariet môj deň, ešte výzvy, kalendár, prehľad a oznámenia.

Výzvy, prehľad a oznámenia sa venujú viac či menej vašej sociálnosti na Connecte. U výziev môžete sledovať, ako si vediete v nejakej prijatej výzve alebo sami výzvu pre svojich kamarátov vytvoriť. V prehľade nájdete všetky tréningy vašich Connectích kamarátov – môžete ich lajkovať alebo písať komentáre. Oznámenia potom už slúžia len pre pripomenutie, kto vám okomentoval alebo olajkoval tréning alebo pre vaše oznámenia z Insights (globálne porovnanie Garmin používateľov).

Podstatné veci nájdete v bočnom menu. Od nastavenia núdzových kontaktov, pridania platobnej karty až po možnosť vytvoriť si vlastnú trasu, tréningový plán alebo aj stratégiu PacePro. Pre cyklistov môže byť prínosný Power Guide, ktorý je schopný pomocou nahratej trasy vypočítať ideálny výkon pre jednotlivé časti trasy, aby ste neprepálili.

Pokiaľ vyberiete možnosť nahratia trasy, zobrazí sa vám mapa, v ktorej svoje dobrodružstvo naplánujete, alebo môžete zvoliť možnosť nahratia trasy, ktorú ste si vytvorili napríklad na mapy.cz.

Spomínam tu aj PacePro. Je to podobná funkcia ako Power Guide popisovaná o niečo vyššie, ale pre bežca. PacePro vám dokáže podľa trasy vypočítať ideálne časy na kilometer, aby ste zvládli pretek za svoj vysnený čas a neprepálili.

Ďalšia vec je kalendár, kde vidíte prehľadne všetky hodnoty. Kalendár od Garminu ale radšej používam na PC, kde sú aj súhrnné hodnoty. Hoci ma veľmi mrzí, že v hodnotách nie je zahrnutá nadmorská výška. S prepáčením, toto dokáže aj Suunto a Garmin sa na to vys...kašlal.

Je až neskutočné, koľko toho Garmin za tie roky vie a spísať to by bolo na napísanie knihy. Za tie roky už má Garmin ale vychytanú jednoduchosť a intuitívnosť, ktorá sa prelína celou aplikáciou a preto moc výčitiek nemám.

Prehľadnosť a intuitívnosť
Možnosť nastaviť snáď úplne všetko
Podrobné plánovanie tréningov a stratégie
Možnosť zobraziť na PC

Prehľad a štatistiky, ktoré neukazujú viac hodnôt naraz

Záverečné okienko testerov

Aplikácia pre hodinky by mala byť prehľadná a hneď v prvom okamihu by ste mali vedieť, kam kliknúť. A keď už neviete, tak by mala mať aplikácia aspoň dobré intro, kde sa vám predstaví a povie o sebe všetko, čo potrebujete na začiatok vedieť.

Pre mňa je používateľsky najprívetivejšia aplikácia od Garminu. A nemyslím si, že je to o zvyku a dlhodobom používaní. Kedysi som totiž používal internetovú platformu na PC. Ale späť ku Garminu. Všetko sa zobrazí jednoducho na hlavnej ploche, nie je treba nič hľadať ani riešiť.

Keby som mal poskladať pomyselnú "bedňu", na druhom mieste by sa umiestnila aplikácia od Polaru, ktorá sa mi tiež páči spracovaním a až na tú jednu škvrnku v podobe nahrávania GPX súborov, je naozaj super. Tretí by bol Coros, ktorý dochytáva pár mušiek (a je celý v angličtine) a štvrtá appka by bola tá od Suunta, ktorá nie je zlá, ale evokuje mi skôr aplikáciu tretej strany – Stravu.

Je to ale len môj osobný názor, a tak budem rád, keď mi napíšete, ktorá aplikácia sa najviac páči vám.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 457 dňami, reagovať
Super, vďaka za porovnanie. Ale nebolo by... Teda aspoň pre zaujímavosť... Spraviť porovnanie aplikácií pre Amazfit, čiže Zepp? Prípadne aplikácie pre Apple watch, Samsung a tak podobne? :-)
Dominik Hokpred 457 dňami
Zdravím, určitě je to v plánu, proto jsme článek pojmenovali aplikace sportovních hodinek, protože jsme se ještě nechtěli pouštět do aplikací vyloženě chytrých hodinek. Určitě se ale pustíme brzy i do toho!