» Blog » Suunto

Porovnanie hrudných pásov – snímačov tepovej frekvencie

Tagy: Sprievodca výberom | Polar | Garmin | Suunto

Matěj Urbaczka | 22.2.2022 | 5 MIN | 1x komentár

Na trhu existuje mnoho hrudných pásov, ktoré okrem tepovej frekvencie merajú všelijaké ďalšie funkcie. Niektoré merajú výkon a s niektorými sa dá napríklad plávať. V tomto článku nájdete prehľad všetkých pásov v našej ponuke.

Väčšina značiek k svojim hodinkách vyrába aj hrudné snímače tepovej frekvencie. Ale nemusí byť nutnosťou používať snímač rovnakej značky ako hodinky. Takmer všetky snímače majú jednu z dvoch základných technológií prenosu signálu (Bluetooth či ANT+), a tak sa môžu ľubovolne zamieňať medzi značkami. Napríklad, firma Coros podporuje pripojenie hrudných snímačov, ale zatiaľ nemá žiadny pás v ponuke.

V článku popisujem aj hrudné pásy od značky Polar a Suunto, ktoré ešte nemáme v ponuke, ale v najbližšej dobe sa na nich môžete tešiť.

Ako hrudný pás funguje a aké má prednosti oproti meraniu tepovej frekvencie zo zápästia pomocou optického snímača som rozoberal už v predošlom článku.

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Teraz si rozeberieme technické parametre a vlastnosti všetkých hrudných pásov, ktoré máme v ponuke.

Garmin HRM DUAL

Garmin HRM DUAL je základný hrudný pás pre meranie tepovej frekvencie. Ako najlacnejší z pásov od Garminu vie len to základné a vlastne najpodstatnejšie – merať tepovú frekvenciu. Priezvisko DUAL znamená, že hrudný pás môžete pripojiť k viacerým zariadeniam. Napríklad môžete mať pripojený pás k hodinkám a zároveň aj k vášmu trenažéru. Snímač je ako jediný z ponuky Garminu odnímateľný od hrudného pásu. K smart zariadeniam možno pripojiť pomocou technológie Bluetooth alebo ANT+.

"Mne osobne HRM DUAL viac vyhovoval, aj keď je oproti iným trochu väčší. Naopak má ale menšiu hrúbku, teda nedochádza k väčšiemu prítlaku v kompresnom oblečení," vraví Rostislav Bajtek, ultramaratónec a dlhoročný používateľ hrudných pásov od Garminu.

Garmin HRM PRO

HRM PRO je prémiový pás a jeho výhoda je v tom, že sa môže použiť na všetky typy aktivít (beh, bicykel, plávanie...). Tiež má úložisko pre 17 hodín aktivity, kedy nie je potreba mať pripojené žiadne smart zariadenie. Snímač sa môže cez deň používať aj namiesto optického merania tepovej frekvencie zo zápästia a k smart zariadeniam možno pripojiť pomocou ANT+ či Bluetooth.

Vnútorné úložisko na dáta využijete pri športoch, kde hodinky na ruke prekážajú. Ako je napríklad lezenie alebo bojové umenie. Pri týchto aktivitách môžete použiť vnútorné úložisko do ktorého sa potom ukladá tepová frekvencia, počet krokov a minúty intenzívnej aktivity. Úložisko sa dá tiež využiť pri indoorových športoch, kedy hodinky zapnete, ale nechcete ich mať na ruke. Po ukončení monitoringu môžete stiahnuť dáta z hrudného pásu priamo do hodiniek.

Okrem vnútorného úložiska podporuje pás aj informácie o bežeckej dynamike (vertikálna oscilácia, vertikálny pomer, výváženie ľavej a pravej...), ktoré môžu pomôcť pri zlepšení behu alebo k odhaleniu zranenia.

Ukázka běžeckých metrik ve vyhodnocení v Garmin ConnectUkážka bežeckých metrík vo vyhodnotení v Garmin Connect

Garmin HRM SWIM

Hrudný snímač HRM SWIM je určený len pre plávanie. Má špeciálne upravený materiál pásu, aby nenasiakaval vodu a tým neťažil na tele. Ďalšou výhodou materiálu je odolnosť proti bazénovej chémii. Pokiaľ ho spárujete s hodinkami, na súši ukazuje tep ako každý iný hrudný snímač. Vo vode sa tep neukazuje v reálnom čase, ale zaznamenáva sa do vnútorného úložiska, z ktorého sa potom stiahne do hodiniek a je možné ho vidieť až po aktivite. Pás možno spárovať len pomocou technológie ANT+.

Pokiaľ by ste chceli vidieť špecifikácie prehľadnejšie, tu je tabuľka s najpodstatnejšími informáciami:


HRM DUAL HRM SWIM HRM PRO
Podpora VST (Variabilita srdcečného tepu) Áno Nie Áno
Maximálny počet pripojených zariadení ANT+: Neobmedzene, Bluetooth: 2 ANT+: Neobmedzene ANT+: Neobmedzene, Bluetooth: 2
Dynamika behu Nie Nie Áno
Výdrž batérie 3,5 Roku (1 hodina aktivity denne) 18 mesiacov (3 hodiny plávania týždenne) 12 mesiacov (1 hodina aktivity denne)
Vodeodolnosť 1 ATM 5 ATM 5 ATM
Meranie výkonu
Nie Nie
Áno

Polar H10

Najvyšší model hrudného pásu od Polaru, ktorý má mnoho výhod. Koncept pásu je postavený na mäkkom textilnom materiále (Polar Pro strap) s odnímateľným snímačom. Pás je doplnený o silikónové doplnky vďaka ktorým drží presne na mieste a zabraňujú posúvaniu či padaniu pásu. Zapínanie je na klasickú pracku a nie na háčik, ktorý býva vo väčšine prípadov.

Vďaka 5 kHz prenosu dát je Polar zatiaľ jediný pás, ktorý prenáša tepovú frekvenciu do hodiniek aj pri plávaní v reálnom čase. Hrudný pás možno spárovať aj s aplikáciou Polar Flow, kde potom prechádza aj aktualizáciami čipu. Pás môže pracovať aj samostatne a zaznamenávať údaje do vnútorného úložiska (pre túto službu je treba mať stiahnutú aplikáciu Polar Beat). Okrem merania tepovej frekvencie dokáže zaznamenať aj variabilitu srdečného tepu a disponuje technológiami ANT+ (neobmedzene) a Bluetooth (až 2 zariadení naraz).

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Suunto Smart Heart Rate Belt

Nový hrudný pás od Suunta bol vydaný len nedávno, a tak zatiaľ nebola možnosť ho vyskúšať. Podľa fotiek a špecifikácie sa ale dá povedať, že Suunto pokračuje v skvelom koncepte, ktorý má asi najmenší snímač zo všetkých pásov na trhu. Okrem merania tepovej frekvencie pás dokáže merať aj variabilitu srdečného tepu. Suunto vybavilo snímač len technológiou Bluetooth, nie ANT+.

Snímače pri každodennom používaní

Všetky snímače, ktoré tu boli spomenuté (alebo ich predchodcovia), som mal na sebe. Každý jeden pás z nášho výberu má svoje výhody a aj nejaké mušky. Keby som si mal vybrať, úprimne by som dal všetky tri značky dohromady a z každej si vzal to najlepšie. Hrudný čip od značky Suunto je asi ten najmenší a najtenší na svete, čo je veľká výhoda pri nosení priliehavého oblečenia.

Ačkoliv Suunto sedí pod oblečení, testoval jsem ho častokrát bez tričkaHoci Suunto sedí pod oblečením, testoval som ho častokrát bez trička

Polar má zasa jedinečný hrudný pás vybavený silikónovými bodkami, ktoré zabraňujú pohybu pásu na tele. Garmin má zasa veľa prídavných funkcií pre bežeckú dynamiku a najvyššie rady podporujú aj merenie výkonu (wattov).

Hrudní pás může dělat problémy pokud je špatné usazený pod batohemHrudný pás môže robiť problémy, pokiaľ je zle usadený pod vestou

Oproti Garminu majú ostatné firmy inú filozofiu. A to takú, že všetky snímače sú odnímateľné od hrudného pásu. Garmin má túto technológiu použitú len u najlacnejšieho hrudného pásu. V ďalších radoch už nie je možné modul odobrať. Všetky hrudné pásy majú ľahko vymeniteľnú batériu CR2032.

Dolu do komentárov nám kľudne napíšte, ktorý pás sa vám páči najviac a či preferujete aj ďalšie merané hodnoty okrem merania tepovej frekvencie.:-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 499 dňami, reagovať
zdravim, ja som si teraz kupil hrudny pas od polaru H9 a absolutna spokojnost, vyborne drzi na tele vyborna sparovatelnost a cena je na paradu oproti h10, ak clovek nepotrebuje hrudny pas s pamatou tak odporucam

Hodinky zmienené v článku