» Blog » Tissot

Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Porovnanie 4 potápok zo Swatch Group

Tagy: Súboj | Mido | Certina | Hamilton | Tissot | Pánske | Klasické | Potápačské

Eduard Tomas | 23.2.2021 | 6 MIN

Ak hľadáte švajčiarske potápky do 1000 Eur, ste na správnom mieste. Vybral som 4 zaujímavé modely od 4 zaujímavých značiek s dlhou históriou a zvučným menom a neubránil som sa ľahkému porovnaniu.

Spoločný menovateľ: Swatch, Volkswagen Group hodinárstvo

Tissot, Certina, Mido, Hamilton. To sú značky, ktoré majú na svedomí modely z môjho výberu. Nepochybne ste už o nich počuli, ale možno je dobré pripomenúť, že všetky patria do koncernu Swatch. Rovnako ako Omega, Glashütte Original a dokonca aj Breguet a Blancpain.

Práve Swatch má najväčší podiel na celosvetovom trhu s hodinkami. Značka bola založená v roku 1983 Nicolasom Hayekom na vrchole krízy známej ako quartzová a dalo by sa povedať, že Swatch Group vtedy zachránil švajčiarske hodinárstvo. Ale to už je príbeh na niekedy inokedy...

Dôvod, prečo to spomínam, je, že spoločná prítomnosť Tissotu, Mida, Hamiltonu i Certiny vo Swatch Group sa odráža v podobných špecifikáciách niektorých modelov. Je to podobné ako pri Volkswagene, aj tu zdieľajú koncernové značky komponenty medzi sebou. My sa pozrieme na to, čo vybrané potápky spája, ale predovšetkým na rozdielne prvky.

Tissot Seastar 1000 Automatic

Model Seastar 1000 od Tissotu ponúka, rovnako ako ostatné hodinky, kvalitu a vydarený dizajn a s cenou okolo 680 Eur určite zaujme. Robustné puzdro s priemerom 43 mm, ktoré je hodnotené na 300 m vodeodolnosti, má aj chránenú šrobovaciu korunku, čo je pre potápačské hodinky typické. Osobne by som preferoval skôr veľkosť okolo 40 mm, ale väčšie puzdro môže niekomu vyhovovať.

Tissot Seastar 1000

Dizajn sa, ako už bolo povedané, podaril. Je funkčný, a aj tak stále pôsobí akosi elegantne, rozhodne si hodinky môžete kúpiť aj na každodenné nosenie. Vyhol by som sa však formálnejším udalostiam, verím, že k saku stále patria jednoduché a tenké hodinky, ktoré ľahko schováte pod košeľu.

Jediná moja výhrada k číselníku je hrúbka ručičiek, aj keď ide z hľadiska množstva luminiscencie o praktickú vec, stenčenie by im dizajnovo neuškodilo, obzvlášť ak ich porovnáme s trochu malými idexmi.

Číselník je ale inak vydarený, okrem nenápadnej dátumovky na šiestej a trošky textu je veľmi strohý a čitateľný. Je krytý štandardným zafírovým sklíčkom, ktoré je na okrajoch ľahko zrezané. Lemuje ho keramická luneta, čo je pri hodinkách tejto cenovej kategórie veľmi dobré. Väčšina konkurentov ponúka menej odolnú a lacnejšiu hliníkovú lunetu. Na jednosmerne otočnej lunete nájdeme, pre potápačské hodinky typickú, časomieru až na 60 minút.

Keramická luneta je v této cenové kategoriiKeramická luneta je v tejto cenovej kategórii veľkým plusom

Dienko Seastaru 1000 je šrobovacie a priehľadné, čo je pri potápkach veľmi atypické, preto ma hneď zaujalo. Priehľad cez sklo odhaľuje strojček, ktorý je pekne zdobený, obzvlášť s ohľadom na cenovku. Jedná sa o ETA Powermatic 80, čo je veľmi dobrý a kvalitný strojček s obdivuhodnou 80 hodinovou rezervou chodu. Môžete tak hodinky nosiť aj s niekoľkodennými prestávkami bez toho, aby sa zastavili.

Průhledné dýnko nebývá u potápěčských hodinek příliš obvykle, o to více zaujmePriehľadné dienko nebýva pri potápačských hodinkách príliš obvyklé, o to viac zaujme

Hodinky sú ponúkané v rôznych farbách číselníka, vrátane čiernej, modrej, v kombinácii oboch farieb a sivej.

Tissot Seastar 1000 se nabízí hned v několika barevných variantáchTissot Seastar 1000 sa ponúka hneď v niekoľkých farebných variantoch

Certina DS Action Diver Automatic

Certiny DS Action Diver zdieľajú s Tissotmi rovnaký základný ETA strojček, ale na tento sa cez dienko nepozrieme. Spoločné majú 300 m vodeodolnosti, veľkosť puzdra 43 mm a dátumovku, tá je ale na tretej a nie na šiestej, ani nepôsobí tak elegantne ako pri Tissote. Korunka je opäť šrobovacia a chránená.

Líšia sa však v dizajne, pretože okrem dátumovky je dizajn modelu DS Action Diver, aj keď sú Tissoty pekné, lepší. Napríklad tu sú ručičky a indexy ideálne. Ďalej majú Certiny na rozdiel od modelu Seastar certifikáciu ISO 6425 pre potápačské hodinky, takže sa jedná o skutočne "čistokrvné" potápky.

Dýnko je u Certin plné, šroubovací; hodinky mají navíc ISO 6425Dienko je pri Certinách plné, šrobovacie; hodinky majú navyše ISO 6425

Bohužiaľ má však model DS Action Diver oproti modelu Seastar aj svoje negatíva. Luneta je pri Certinách iba s hliníkovou vložkou a nedosahuje kvalít keramickej. Taktiež je o niekoľko desiatok Eur drahší než Tissoty a je na zváženie, či to nie je až príliš veľký príplatok, keď sa zamyslíme, čo dostávame navyše...

Certina DS Action sa ponúka v niekoľkých variantoch

Mido Ocean Star Automatic

Mido Ocean Star zaujme hodně povedeným designem
1 019,00 € (doručíme do 3.5.)

Mido nám s modelom Ocean Star ponúka podľa mňa najvydarenejší dizajn zo všetkých. Puzdro je o chlp menšie, konkrétne má 42,5 mm. S vyššie spomenutými potápkami zdieľa Ocean Star chránenú šrobovaciu korunku a základný ETA strojček, ani tu však naň nevidíme, priehľad ponúkajú iba Tissoty.

Na dýnku Ocean Star najdeme typickou rytinu hvězdiceNa dienku Ocean Star nájdeme typickú rytinu hviezdice

Oproti ostatným tu navyše máme komplikáciu ukazovateľa dňa v týždni. Čo nepoteší, je luneta vyrobená z hliníka. Na druhú stranu je asi dizajnovo najvydarenejšia a ladí k hodinkám veľmi dobre.

Luneta má sice jen hliníkovou vložku, ale v celkovém dojmu vypadá hodně dobře

A našli by sme pár ďalších nedokonalostí. Vodeodolnosť je ohodnotená na 200 m, čo nie je žiadny veľký problém, najmä ak nemáte v úmysle sa potápať do väčších hĺbok, aj tak by som ocenil aspoň 300 m, ako ponúka Certina a Tissot. Najmä s ohľadom na cenu, kde si Mido za svoje hodinky povie ešte o pár stoviek viac, než Certina. So svojou cenou okolo 1 000 eur za model na oceľovom náramku je teda z nášho výberu najdrahší.

Na vyšší ceně Mido Ocean Star se podepsalo nejen jméno značky, ale i propracované detaily, nebo spona i u verze na pryžovém řemeniNa vyššej cene Mido Ocean Star sa podpísalo nielen meno značky, ale aj prepracované detaily či spona aj pri verzii na gumenom remienku

Za mňa by boli Mido Ocean Star úplne ideálne, keby išli s cenou o niečo dole.

Také Mido nabízí několik variant, včetně titanového provedeníAj Mido ponúka niekoľko variantov, vrátane titánového prevedenia

Hamilton Khaki Navy Scuba Automatic

845,00 € (doručíme do 20.5.)

Model Khaki Navy Scuba od značky Hamilton tiež zdieľa s ostatnými základný ETA strojček a chránenú šrobovaciu korunku. Ponúkne nám ale, na rozdiel od ostatných, ideálne 40 mm veľké puzdro. Ďalej pre niekoho zaujímavejšiu značku, pretože Hamilton, hoci je dnes skutočne švajčiarskou značkou, bol založený v Spojených štátoch a to už v roku 1892.

Dizajn sa tiež podaril, Mido u mňa vyhráva, ale Hamilton neurazí, ba naopak. Páči sa mi aj oceľový náramok, pokiaľ sa pre neho rozhodnete. Hodnotil by som ho asi najlepšie zo všetkých hodiniek v tomto porovnaní. Pritom si za neho, na rozdiel od ostatných, Hamilton neúčtuje nič navyše, gumené remienky bývajú totiž väčšinou lacnejšie.

Hamilton Khaki Navy má krásný ocelový náramek

Tým sa dostávam k hlavnému esu v rukáve týchto hodiniek, model Khaki Navy Scuba od Hamiltonu stojí ešte o pár desiatok eur menej, než Tissoty. Hoci je rozdiel v cenovke minimálny, Hamilton vyhráva cenu o najlacnejšie hodinky porovnania.

Sú teda hodinky Khaki Navy Scuba tie najlepšie? Tak jednoduché to nebude, pretože ani ony sa neobišli bez chýb. Začneme vodeodolnosťou, tá činí iba 100 m a to podľa môjho názoru nemožno pri moderných potápkach tolerovať. Aj tu je dátumovka dosť nepekná a pôsobí, ako keby bola pridaná až na poslednú chvíľu.

675,20 € Predaj ukončený

Luneta je len hliníková, čo s ohľadom na cenu nie je problém, ale Tissot zvládol pridať keramickú za cenu veľmi podobnú. A v neposlednom rade by som preferoval strohejší a čistejší číselník.

Farebné varianty Khaki Navy Scuba Automatic

Finálny verdikt. Ktoré potápky si zaslúžia miesto na vašom zápästí?

Svojím spôsobom vlastne všetky; každé ponúkajú niečo zaujímavé, čo ostatné nemajú. Lepšou otázkou by bolo: ktoré v čom vynikajú a na čo sa hodia?

Najlepší pomer ceny k výkonu ponúka suverénne Tissot. Áno, Seastar má svoje chyby, ale ponúka najlepšie technické špecifikácie, pokiaľ si vážime keramickú lunetu viac než certifikáciu ISO 6425, za druhú najnižšiu cenu. Naviac má aj priehľadné dienko, ktoré je pre milovníka hodiniek veľmi zaujímavé.

Pre skutočných potápačov doporučujem DS Action Diver od Certiny. Síce si priplatíte, máte ale istotu certifikácie a z môjho pohľadu aj lepší dizajn. Stratíte síce keramickú lunetu, ale sú to skutočné potápky, o ktoré sa v praxi báť nemusíte.

Mido možno doporučiť každému, kto toľko nehľadí na špecifikácie a chce dizajnovo prepracované a podarené potápačské hodinky od značky, ktorá je veľmi uznávaná a zaujímavá. Objektívne je pomer ceny k výkonu asi najhorší z porovnávaných hodiniek, ale nie všetko – a už vôbec nie hodinky – sa dá vždy hodnotiť objektívne a racionálne. Koniec koncov každý by si mal kúpiť tie hodinky, ktoré sa mu páčia.

Posledné spomínané Hamiltony by som doporučil záujemcom skôr o športové hodinky s potápačským dizajnom, než vyslovene potápky. Ak medzi takých záujemcov spadáte, je atraktívne prevedenie Khaki Navy Scuba perfektnou voľbou.

Nech už si ale vyberiete ktorékoľvek, istotne budete spokojní. Všetky 4 potápky sa totiž náramne podarili a nešlo o súťaž, skôr ľahké porovnanie, v čom ktoré vyniknú…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 1841 ks
1 177 € skladom
1 019 € (doručíme do 3.5.)
Zobraziť ďalší