Potápačská stupnica: pomocník potápača i pivára

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické | Potápačské

Milan Letošník | 9.12.2019 | 7 MIN

Keď sa povie potápačská, poviete si, také hodinky asi nebudú pre mňa, veď ja som rád, keď si v Chorvátsku zašnorchlujem v dvojmetrovej hĺbke. Nenechajte sa pomýliť, potápačskú stupnicu nájdeme v dnešnej dobe rovnako aj na zápästiach manažérov, nielen samotných potápačov. Ako to? Žiadnu záhadu v tom nehľadajte, je to jednoducho otázka štýlu. Viac než technický návod, ako sa pripraviť na ponor pri Mariánskej priekope, je zámerom článku rozšíriť obzory v oblasti hodinkových lunet, konkrétne tej potápačskej.

Foto Pavel Škoda

Princíp potápačskej stupnice

Potápačská alebo tiež sčítacia luneta je v súčasnosti jednou z tých populárnejších, a nie je problém naraziť na ňu v každom druhom hodinárstve. Jej význam však nemusí byť pre každého samozrejmosťou, nebude teda na škodu ujasniť si pár všeobecných informácií.

Základom je otočná luneta so stupnicou 0-60, ciachovanou po 5,10, niekedy aj 15 minútach. V drvivej väčšine prípadov sa stupnica nachádza po vonkajšom obvode skla na lunete a je otočná. Keď vravím, že je otočná, pri hodinkách určených hlavne na potápanie musí byť vždy posuvná jedine proti smeru hodinových ručičiek. Prečo práve v tomto smere, si vysvetlíme podrobnejšie v priebehu článku. Vzácnejšie sa sčítacie stupnice nachádzajú pod sklíčkom. Vnútornú sčítaciu lunetu ovládame pomocou extra korunky.

No a keďže je sčítacia stupnica primárne určená na meranie uplynutého času, hlavnými protagonistmi tejto operácie bude minútová ručička spolu s otočnou lunetou. Je to naozaj jednoduché, pri zahájení akéhokoľvek merania stačí iba posunutím lunety zarovnať číslo 0 (resp. 60) na tejto stupnici s minútovou ručičkou číselníka. Potom už letmým pohľadom na hodinky kontrolujeme, koľko času uplynulo. Prečo teda názov potápačská? Čas strávený pod vodou je,okrem ďalších dôležitých faktorov ako hĺbka ponoru a zostávajúci kyslík vo fľaši, potápačskou prioritou.

Foto Pavel Škoda

Počiatočný bod lunety zarovnaný s minútovou ručičkou, tzn. začal sa merať čas.

Foto Pavel Škoda

Po 10 minútach bude výsledok vyzerať takto.

Sčítacia luneta nemusí nutne znamenať potápačskú

Kritériá pre hodinky vhodné na potápanie

Stupnica od nuly do šesťdesiatky je jedna vec, hodinky však musia spĺňať mnoho ďalších kritérií, aby mohli vôbec byť označené za potápačské. Hádate správne, ide o vodotesnosť, všeobecne sa odporúča 200M a vyššia. Trochu vyšší level sú modely, ktoré spĺňajú normu ISO 6425. Nesú označenie Diver´s watches (potápačské hodinky), popis Diver´s sa veľmi často uvádza priamo na ciferníku hodiniek. Splnenie tejto normy znamená úspešné podstúpenie mnohých záťažových testov, okrem iného odolávanie tlaku, čitateľnosť, utesnenie korunky a ďalšie.

Foto www.hodinky365.cz

Modely s označením Diver´s Watches (Zľava: Orient Sport Triton, Certina DS Action Diver, Seiko Prospex Sea)

Ak teda vidíte ono magické slovíčko na svojom ciferníku, hodinky vás pod vodou nezradia. V úvode som načal fakt, že práve pri potápačských hodinkách sa dá luneta otáčať iba proti smeru hodinových ručičiek. Ak by totiž potápač nechtiac zavadil o lunetu, a tým pádom ju posunul, môže si čas strávený pod vodou jedine skrátiť. Pri opačnom otočení by pri pohľade na hodinky získal dojem, že pod vodou strávil kratšiu dobu, než aká by bola v skutočnosti. Taká dezinformácia môže byť v hlbinách oceána absolútne fatálna. Kovové ťahy hodiniek navyše disponujú tzv. potápačskou extenziou, umožňujúcou predĺžiť ťah (náramok) s ohľadom na hrúbku neoprénového obleku. Klasické zapínacie remienky bývajú dlhšie, než je bežné.

Prečo majú niektoré zvýraznených 15-20 minút?

Veľmi často sa na sčítacej stupnici môžeme stretnúť s tým, že prvých 15-20 minút na lunete je zobrazených v inej farbe, minútových indexoch, alebo sú čísla obohatené o luminiscenciu. Toto dnes už skôr tradičné zdobenie vychádza z histórie, keď nebývala maximálna doba ponoru dlhšia než 30-40 minút. Povedzme, že mal potápač stanovený časový limit dĺžky ponoru na 35 minút, 60 - 35 = 25. Tesne pred zahájením ponoru teda zarovnal 25 na lunete s minútovou ručičkou - akonáhle minútová ručička pretla na lunete číslo 60 (respektíve číslo 0), nasledoval návrat na hladinu. Zvýraznených 15-20 minút potom dopomáhalo k presnejšiemu sledovaniu času pri ceste nahor a dekompresných zastávkach. Aj keď vznikol tento spôsob značenia v 50. rokoch minulého storočia a v dnešnej dobe už nie je taký využívaný, tradícia zostáva a mnoho výrobcov ho stále používa.

Klasické zobrazenie 15-20 minút (Seiko Prospex Sea, Mido Ocean Star, Edox Delfin)

Keď je stupnica skôr na efekt

Sú však prípady, keď takúto stupnicu na hodinkách nájdeme, ale vodotesnosť je napr. iba 50M, príp. je luneta otočná v oboch smeroch, alebo ani v jednom. S takými hodinkami potápanie vôbec nepripadá do úvahy, vo väčšine prípadov plnia len dekoratívnu funkciu, nazval by som ich kvázi potápkami.

Tu hodinky disponujú sčítacou stupnicou, ale pre potápačov sú absolútne nevhodné

Pri verzii s obojsmerným otáčaním sa samozrejme čas merať dá, ale vo vode by som sa na ňu rozhodne nespoliehal. Pravé potápačské hodinky možno poznať aj tak, že číslica na lunete bude na šiestich hodinách zobrazená "hore nohami". Ak s lunetou otočíte o 180°, bude zobrazená zase správne. Stupnica totiž musí byť zrozumiteľne čitateľná aj pri jej manipulácii.

Prehľad značiek, ktorým možno dôverovať

Ak vážne uvažujete o kúpe potápačských hodiniek, predstavím vám niekoľko značiek, pri ktorých rozhodne neurobíte chybu. Medzi také určite patrí japonská firma Seiko. V tomto odbore nie sú žiadnym zelenáčom, zdokonaľovaniu sa venujú už desiatky rokov a ich spracovanie je na špičkovej úrovni. Modely Seiko Prospex Sea sú toho žiarivým príkladom.

Seiko Marinemaster s vodotesnosťou hodnotenou na 1000M

Do tejto skupiny určite patrí tiež Certina, pochádzajúca zo Švajčiarska. Tá používa svoj vlastný bezpečnostný systém – DS Concept (Double Security), čo sú ochranné prvky ako napr. zosilnené zafírové sklíčko, dvojité tesnenie korunky atď. Vlastnosti ideálne pre potápanie má napríklad modelový rad Aqua. Ešte chvíľu zostaneme vo Švajčiarsku, odkiaľ pochádza ďalšia značka s kvalitnými potápkami, a tou je Edox. Okrem kolekcie Delfin a Skydiver stojí za zmienku tiež Hydro Sub, ktorá sa chváli vodotesnosťou dokonca 500M! Citizen, Mido, Hamilton, Alpina, tých mien je naozaj veľa, a každý si tak môže vybrať podľa svojho gusta. Ak vyslovene nemáte hlboko do vrecka, stávka na svetoznámu značku Rolex je istotou.

Nedá mi, aby som nespomenul jeden unikát pochádzajúci, ako inak, zo Švajčiarska. Hodinárska spoločnosť Doxa dala v 60-tych rokoch dokopy tím, ktorý sa na hodinky pozeral viac ako na bezpečnostnú pomôcku. Testovanie prebiehalo pod dohľadom profesionálnych potápačov a ako výsledok vznikla v roku 1964 kolekcia SUB. Okrem robustného oceľového puzdra a jasne zreteľných, oranžových prvkov disponovala patentovanou stupnicou, zobrazujúcou rovno dve rôzne škály. Okrem klasického časového rozmedzia 0-60 obsahuje tiež údaje o hĺbke uvedené v stopách. Kombinácia týchto dvoch údajov indikuje potápačom maximálny možný čas strávený v určitej hĺbke bez toho, aby bolo potrebné vykonať dekompresiu.

Doxy SUB 1200T mají navíc stupnici s údají o hloubce

Doxy SUB 1200T majú navyše stupnicu s údajmi o hĺbke ponoru

Ako to všetko začalo

Ak by sme sa bavili vyslovene o vodotesnosti, hodinársky gigant Rolex uviedol v roku 1926 prvé náramkové hodinky na svete pýšiace sa titulom - "vodotesné". Išlo o model s celkom úsmevným názvom Oyster. Na druhú stranu, pri pátraní po pôvode hodiniek so sčítacou lunetou sa dostaneme do 30. rokov, keď firma Longines prišla s modelom Weems, ktorý bol pôvodne určený pre pilotov lietadiel. S nápadom spojiť tieto dve vlastnosti dokopy pre účely potápania prišla až vyššie spomenutá značka Rolex. Písal sa rok 1953, keď svetlo sveta uzreli hodinky s názvom Submariner s vodotesnosťou 100M.

Zdroj: www.bobswatches.com

Rolex Submariner z roku 1953

Už z názvu je jasné, akým smerom sa tento model mal uberať. Rok 1953 však nebol iba v znamení nových Rolexiek, model Fifty Fathoms od švajčiarskej firmy Blancpain nebol o nič slabší súper. Ba naopak, disponoval totiž vodotesnosťou úctyhodných 300M a luneta bola otočná len v jednom smere, potreby potápačov boli teda pri Fifty Fathoms prioritou číslo 1.

Zdroj: www.hautetime.com

V tom istom roku ako Submarinery prišli na svet Fithy Fathoms z dielne Blancpain

Ako šla doba dopredu, do výroby potápiek sa pustilo mnoho ďalších značiek. Zaujímavosťou je, že vzhľad potápačských hodiniek sa ani s príchodom stále novších modelov prakticky nezmenil. Veď prečo meniť niečo, čo funguje už vyše pol storočia?

Kancelária alebo more, čas sa dá merať kdekoľvek

Pretože cieľom sčítacej/potápačskej lunety je hlavne meranie konkrétneho časového úseku, pri troške fantázie sa dá využiť aj v živote bežného suchozemca. Merať čas môžete napríklad v saune, pri varení a tak ďalej. Otočná luneta môže navyše slúžiť ako antireflexná pomôcka (potvrdené pri písaní tohto článku) či počítadlo. Ak ste napríklad pivári (ako ja), môžete si počítať počet vypitých pollitrov tak, že si za každým kúskom posuniete stupnicu o jeden index. Oných zvýraznených 15-20 min by vám snáď na jeden večer mohlo stačiť.

Z hľadiska vzhľadu musíme na akékoľvek hodinky predsa len nazerať aj ako na šperk, ozdobu zápästia, s ktorou sa radi pochválime ostatným. Oslniť niekoho v metre, kancelárii alebo kdekoľvek inde na verejnom mieste, bude určite ľahšie než v hlbinách oceána.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre