» Blog » Seiko

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Tagy: Sprievodca výberom | Edox | Certina | Citizen | Orient | Seiko | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 8 MIN

Leto patrí potápkam. Aj keď ich s obľubou nosíme po celý rok, teplé mesiace sú pre ne. Pláž, slnko, voda,... Vybrať tie „pravé“ nie je otázka dvoch minút, tak sme sa opýtali 6 hodinkových nadšencov, aký je ich tip na ideálne potápky na leto do tisíc eur. Výsledok je skutočne pestrý. Automaty, quartzy, nechýba ani zástupca solárov. A v dizajnoch aj cenovom rozpätí sa nájde skoro každý.

Citizen Promaster Marine Automatic Diver's NY0086-16LE – Geniálne jednoduché potápky

Pri mojej počiatočnej túžbe po nejakých ikonických „pepsi potápkach“ som mal od začiatku 2 jasné voľby. Buď sa vydať cestou kultových SKX od Seika alebo zvoliť cestu Citizenu. Predaj SKX pomaly končil a na scénu sa dostávali nové Päťky, ktoré síce majú s SKX veľa spoločné, ale nepovedal by som, že sa dajú považovať za potápačské hodinky. Aj cez váhanie som sa nakoniec rozhodol vydať cestou Citizen Promaster Marine NY0086-16LE.

Od automatického strojčeka 8203 som neočakával žiadny zázrak; chýba mu hacking a navyše niekoho môže prekvapiť, že rotor je pomerne hlučný a o svojej prítomnosti majiteľa pri každom pohybe uisťuje. S tým som ale do hodiniek šiel a beriem to ako súčasť ich geniálnej jednoduchosti. V čom Seiko ale odviedlo asi lepšiu prácu je luminiscencia. U Citizenu svieti intenzívne, ale pomerne skoro slabne. Naopak šesťdesiatzubová luneta má u mňa veľké plus. Presne lícuje s indexmi, nemá žiadnu veľkú vôľu a pritom je veľmi dobre ovládateľná. Navyše „okúsaný“ dizajn lunety dodáva hodinkám ten správny šmrnc a evokuje vo mne predstavy blízkeho stretnutia s nejakou morskou príšerou.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Ľahko nepoddajný, ale inak celkom pohodlný gumený remienok som rýchlo vymenil za NATO. Moje obľúbené kombinácie sú modrý a červený, a hodinkám dávajú zasa úplne iný rozmer. Som rád, že súboj nakoniec vyhral Citizen namiesto Seika. Hodinky ma stále neuveriteľne bavia a dizajnom prekonali u mňa aj SKX. Hoci zatiaľ na poriadny záťažový test vo vode stále čakajú, a zatiaľ si užívajú len „officediving“, povedal by som, že pomer cena/výkon je u hodiniek perfektný, čo ostatne môžeme povedať o značke Citizen všeobecne.

Honza Kalousek – v Hodinky-365 šéfuje správe tovaru, takže má dokonalý prehľad o každej novinke, ktorá sa naprieč značkami šustne. Sám už má (zatiaľ) malú hodinkovú kolekciu, zahŕňajúcu predovšetkým japonské značky. A isté je len jedno: budú pribúdať ďalšie.

Orient Sport Mako III Automatic Kano – Ráno pláž, poobede potápanie a večer do baru. Zvládnu všetko

Potápky od Orientu by som doporučil každému, kto hľadá hodinky na leto. Vzhľadom k svojej cene sú vhodné pre začínajúcich nadšencov, ktorí ešte len stavajú základy svojej zbierky. Naopak pre skúsenejších alebo majetnejších zberateľov sa môže jednať o hodinky, o ktoré sa na rozdiel od drahších hodiniek nebudú musieť pri cestovaní strachovať. Dopoludnia na pláž, poobede potápanie a večer do baru. Zvládnu všetko. Modré modely so sunburst ciferníkom naviac vyzerajú veľmi pekne a na letnom slnku naozaj vyniknú. Presne taký je Orient Mako III Kano. U Orientu je takmer samozrejmosťou automatický in-house strojček – vyvinutý a vyrábaný priamo v Oriente. Koľko ďalších značiek a za túto cenu to má?

Vodeodolnosť do 200 metrov je u hodiniek na leto samozrejmosťou. U Orientu si navyše môžete vybrať z celého radu potápačských hodiniek. Môžu to byť práve modré Kano, alebo tiež Kamasu, prípadne Ray II a Mako II. Vzhľadom k neustálemu rastu cien nových modelov sesterskej značky Seiko sa Orienty stávajú stále viac a viac zaujímavé. Vďaka vyššie uvedeným vlastnostiam si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť.

Martin Balabán – hodinkový nadšenec a externý redaktor magazínu H-365. Čítaním a sledovaním obsahu o hodinkách trávi veľkú časť svojho voľného času a najradšej sa venuje práve potápačským hodinkám.

Promaster Marine Aqualand Eco-Drive Diver's BN2038-01L – Našlapaný mix funkcií a sexy dizajnu

S kyslíkovou fľašou pod hladinou by ste ma hľadali márne. Preto mám rád potápky, ktoré sú, hoci to slovo nemám rád, “dizajnovka”. Z tohto dôvodu vyberám Citizen Promaster BN2038-01L. Napriek tomu, že to sú potápky so všetkým, urobia dojem aj na netrénované oko. Nielen svojím sexy pepsi vzhľadom, ale aj množstvom funkcií, ktoré ponúkajú…

Opomeniem základ ako potápačská norma ISO 6425 alebo signovaný remienok a korunka a prejdem k tomu nadštandardnému: tlakový senzor, senzor detekcie vody, pamäť maximálneho ponoru, alarm rýchleho výstupu, indikátor natiahnutia, upozornenie na dochádzajúcu energiu… A to som ešte nespomenul extra potápačskú extenziu v balení, skvelú lumi a samozrejme – solárne napájanie, v ktorom je podľa mňa Citizen No. 1.

Jediná vec, ktorú by snáď niekto týmto hodinkám mohol vytknúť je minerálne sklíčko. To ale potápkam predsa vytýkať nejde – minerál má pod vodou oproti zafíru jasné výhody. Nech už si ich vyberiete pre potápačské dobrodružstvá, alebo podobne ako ja pre funkčný dizajn, ktorý budí záujem, Citizeny rozhodne nesklamú.

Radek Vyhlídal – spolumajiteľ firmy Hodinky-365, ktorý sa do sveta hodiniek dostal dielom náhody, zato po hlave. Čochvíľa sa z toho stala nielen podnikateľská vášeň, ale aj hobby a súkromá zbierka už zahŕňa nemalý počet zaujímavých kúskov...

Edox Delfin The Original Quartz – Voľba šampiónov

Idete radi vlastnou cestou, milujete kvalitné značky, luxus a exkluzivitu? Chcete sa stať hlavnou hviezdou blížiacej sa pool párty vďaka čistokrvným švajčiarskym potápkam, ktoré hneď tak na niekom neuvidíte, alebo len skrátka milujete podvodný svet a chcete si ho užiť v spoločnosti naozajstnej legendy? Nech je to tak či onak, rozhodne zbystrite, doporučím vám hodinky, ktoré sa do nášho cenového limitu zmestia takmer dvakrát. A pritom budú na vašom opálenom zápästí nielen neprehliadnuteľné, ale súčasne sa do podvedomia okolia zapíšete ako skutočný fajnšmeker.

Práve vás by totiž (rovnako ako mňa) mohol nadchnúť priamo legendárny model Delfin The Original od švajčiarskej stálice EDOX. Tá sa rozhodla vdýchnuť druhý dych vyše 80 rokov starému potápačskému evergreenu a okrem štandardnej špičkovej kvality (od použitých materiálov, až po ukážkovo presné strojčeky, quartz aj automat nevynímajúc) obliekla svoje novodobé „delfínky“ do bezkonkurenčných trendy farieb a ich variácií.

Doslova magnetom pre oči bude bezpochyby kombinácia reflexnej zelenej so striebornou, ktorou očaríte priateľov na poobednom golfe aj neodolateľné slečny na bezbrehom večierku kdesi na Ibize.  Najlepším spoločníkom vám budú vďaka prijateľnej veľkosti aj skvelej hmotnosti nielen po celý deň, ale hlavne tam, kde sa samé cítia doslova ako delfín: vo vode. A to naviac s prehľadom v hĺbkach do solídnych 300 m.

Igor Kratochvíl – externý redaktor magazínu H-365, pre ktorého je vzťah k hodinkám už láskou. Klania sa pred tradičnými značkami a obdivne tlieska výkrikom z oblasti smartwatchov. Pokiaľ ho nejaké hodinky uchvátia, neubráni sa niekedy impulzívnym nákupom a inokedy o nich píše rozprávkové recenzie.

Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark "King Turtle" – Ideálny partner na leto? Rozhodne Seiko!

Aj cez všetky znalosti, ktoré som zatiaľ nazbierala, sa vždy budem vracať k Seiku. Táto značka ma oslovuje ako svojou históriou, tak precíznosťou, s akou hodinky (nielen) radu Prospex, vyrába. A keď k tomu prirátam ešte snahu Seika pomôcť ochrániť krásy a pestrosť oceánov, musela som siahnuť po modeli z každoročnej série Save the Ocean. Z predaja týchto modelov ide totiž v spolupráci s nadáciou Fabiena Cousteaua pár percent na záchranu ohrozených druhov. Model Save the Ocean Great White Shark mi leží v hlave už dlho, a keď Seiko prišlo ešte s King verziou, bolo rozhodnuté.

Na prvý pohľad zaujme nádherným modrým odtieňom číselníka, na ktorom možno vidieť morské vlny. Ak sa viac zameriate na číselník, tak v mieste indexu 8. hodiny si určite všimnete malej plutvy, ktorá má patriť práve bielemu žralokovi. Práve takými detailami si ma Seiko vždy získa. U potápiek nesmie chýbať perfektná luminiscencia, čo berieme u Prospexu ako už bežný štandard. Hodinky spĺňajú normu ISO 6425, takže potápanie nie je s hodinkami žiadny problém a nemôžem samozrejme opomenúť skvelé prepracovanie puzdra v matnom a zo spodnej strany lesklom prevedení.

A prečo práve Seiko King Turtle? Upgradovaná verzia má oproti klasickej zafírové sklíčko a ďalšou podstatnou zmenou je luneta s keramickou vložkou, ktorá nahradila pôvodnú hliníkovú. Skvelá zmena! Navyše určite neprehliadnete kyklopa, ktorý je cez celý day-date, opäť niečo, čo sa len tak nevidí. Všetky detaily, na ktorých Seiko zapracovalo, pridali veľké plus hodinkám a zvýšili tak ich hodnotu. Už sa nejedná o klasické potápky, ale o King potápky a krásny kúsok, ktorý môžem vrelo doporučiť do zbierky každému nadšencovi Seika. (Zistiť viac o Seiko King Turtle.)

Eliška Holasová – v Hodinky-365 sa venuje hodinkám už bezmála 5 rokov. Ako vedúca predajne je odborníčkou na slovo vzatou a modely G-Shockov pozná na metre ďaleko. Má stračiu vášeň pre zlaté hodinky, a tak ju stretnete hoci s týmito Full Metalovými G-Shockmi.

Certina DS Action Diver Automatic Powermatic 80 Sea Turtle Conservancy – Priamočiara elegancia morských korytnačiek

Rozkaz znel jasne: vybrať ideálne potápky na leto. Niečo zaujímavé, aby boli aj trochu nadčasové, ale nie nudné… Zas nech mi nie je ľúto vziať ich k vode, ale musia byť čistokrvné... Iste, že sa mi hneď vybavila plejáda od Seika a hlavne môj obľúbenec Monster. Lenže keď som videla výber mojich kolegov, Švajčiari dostali od Japonskej konkurencie na frak. A to som tak nemohla nechať. V akých lepších vodách hľadať odolné, spoľahlivé, preverené potápky so zaujímavým automatom a za dobrú cenu než v tých Certinovských. Od značky, za ktorú sa dá bez obáv postaviť, som zvolila model Certina DS Action Diver Automatic Powermatic 80. A aby som to ešte viac okorenila, vyberám špeciálnu edíciu Sea Turtle Conservancy.

Obhajoba snáď ani nie je potrebná, Certiny sú dôvod sám o sebe. Moje sympatie si však získali vyváženým dizajnom, ktorému sa nedá vytknúť snáď vôbec nič. Na oceli vyzerajú vznešenejšie, na gume zasa nabádajú k vode. Dynamické ručičky sú v súlade s veľkosťou indexov, naviac plné SuperLuminovy a žiadna nadbytočnosť nenarušuje ich potrebnú čitateľnosť. V bežnom živote (kde budú plávať predovšetkým) pomôže k stálej kráse zafírové sklo aj brúsené puzdro, na ktorom predsalen nepôjdu tie škriabance od piesku aj kancelárskeho stolu tak vidieť.

Ale len pre vzhľad sa do výberu nedostali. Tu sa bavíme o Diversoch, čo odolajú tlaku v 300 metroch, extenzia oceľovej spony uisťuje, že sa fakt počíta s tým, že sa ich rozhodnete vziať na prieskum podvodného sveta. Napríklad až sa budete potápať s korytnačkami, na ktoré táto parádna špeciálka prispieva…

Agáta Vřeská – redaktorka magazínu H-365; k hodinkám sa dostala ako slepý k husliam, ale od tej doby je bez nich ako bez ruky. Najviac ju bavia hodinky s príbehom a je vo vážnom vzťahu so Seikom, len to ešte nemá na svojom FB profile...

Fotografie: Nikol Liberdová, Hodinky-365

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku