Powermatic 80 – stručne a zrozumiteľne

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické | Tradičné

Radek Vyhlídal | 28.1.2021 | 1 MIN | 2x komentár

Powermatic 80 je výnimočný mechanický strojček s automatickým náťahom. Výnimočný je obzvlášť svojou rezervou chodu 80 hodín a tiež priaznivou cenou, za ktorú ho môžete poriadiť.

Powermatic 80 je strojček, vyrábaný švajčiarskou firmou ETA v spolupráci s Tissotom, ktorý na neho mal najprv výhradné právo, dnes Powermatic 80 nájdeme aj v iných značkách patriacich do Swatch Groupu. Technické označenie základnej verzie je C07.111 a jeho hlavná prednosť je rezerva chodu. Tá sa u bežných mechanických strojčekov pohybuje okolo 40 hodín. Powermatic 80 ju však má dvojnásobnú – rovných 80 hodín. To oceníte najmä cez víkend, kedy pri odložení hodiniek v piatok vám v pondelok stále pobežia. Strojčeky s porovnateľnou rezervou chodu ponúkajú aj iné hodinárske značky, avšak za podstatne vyššiu cenu.

Fantastická je ale tiež presnosť, ktorá sa pohybuje v rozmedzí +/- 5 sekúnd za deň. Strojček tak spĺňa kritériá pre udelenie presnosti COSC. Nie všetky hodinky s týmto strojčekom sú však, s ohľadom na cenu, certifikované.

Powermatic 80 poběží i v pondělí, pokud jej odložíte v pátek!

Tento výnimočný strojček je vyrobený na základe legendy, strojčeka ETA 2824-2, na ktorom boli urobené niekoľké úpravy. Po prvé bol znížený počet kmitov zotrvačníka z 28.800 na 21.600 (pritom ale bola presnosť strojčeka dokonca zvýšená), ďalej bol upravený materiál pera v perovníku, ktorý umožnil pero predĺžiť a na krokové ústrojenstvo bol použitý nový syntetický materiál.

V súčasnej dobe už existuje mnoho variánt tohto strojčeka s rôznymi úpravami. Niektoré disponujú štandardným krokovým ústrojenstvom, iné so spomínaným syntetickým. Líšia sa tiež materiály vláska a samozrejme tiež hodinárske komplikácie. Jedna vec však zostáva nemenná – všetky majú nadštandardnú 80 hodinovú rezervu chodu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Rudolfpred 317 dňami, reagovať
Dobry den, a ako prosím Vás zistiť, v ktorom je použity synteticky materiál a v ktorom nie? Ďakujem
Agáta Vřeskápred 317 dňami, reagovať
Zdravím, vše závisí na označení strojku. Např. Powermatic 80.111 má krokové ústrojí z high tech syntetiky, kdežto 80.611 má kovové.