VŠETKO NA TÉMU: Barometer – Prečo je v smart hodinkách?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 14.7.2021 | 4 MIN | 1x komentár

Našim prarodičom visel na stene a dosť možno vám visí možno ešte na chate. Ale k čomu je toto zariadenie v smart hodinkách?

Čo je to barometer?

Začneme základmi. Barometer meria atmosférický tlak a skôr sa primárne používal k predpovedi počasia. Pri vyššom tlaku býva jasno, pri znížení môže jasno prejsť v dážď a pri prudkom znížení tlaku môžete očakávať búrku.

Ako barometer meria tlak?

Najčastejšie sa používa tzv. aneroid, čo je tzv. pružinový barometer. Bol vynájdený v roku 1843 Lucienom Vidiom a pracuje na základe zaznamenávania deformácie vzduchoprázdnej krabičky.

Při změnách tlaku se vzduchoprázdná smršťuje a roztahuje. Dnes už samozřejmě zobrazení hodnot neprobíhá analogově, ale digitálně.Pri zmenách tlaku sa vzduchoprázdno zmršťuje a rozťahuje. Dnes už samozrejme zobrazenie hodnôt neprebieha analógovo, ale digitálne.

Čo je to barometrický výškomer?

Toto zariadenie sa nazýva aj altimeter a slúži k výpočtu výšky objektu nad povrchom. Nevýhodou barometrického výškomera je závislosť na počasí (tlaku vzduchu), takže je potreba vždy zadať referenčnú hodnotu (ideálne nadmorskú výšku, v ktorej sa nachádzate).

Teraz sme si špecifikovali, čo je to barometer, ale poďme sa zamerať na barometer v smart hodinkách.

Len s barometrom dokážu hodinky zaznamenávať výškové metre v reálnom čase

Toto je asi najväčší dôvod, prečo by ste mali mať barometer v smart hodinkách. Pokiaľ sa teda venujete turistike či trailovému behu a chcete mať prehľad o vystúpaných/vyklesaných metroch v reálnom čase, je potreba mať barometer. Inými slovami – iba hodinky s barometrom vám v rámci športovej aktivity budú ukazovať výstup a zostup od jej spustenia. Naviac, pokiaľ sa nachádzate v mieste so zlým prístupom signálu GPS, barometer je omnoho spoľahlivejší.

Len upozorňujem, že pred každým výstupom je potrebné barometer kalibrovať. Robí sa to buď manuálne (zapíšete aktuálnu výšku podľa rozcestníka, informačnej tabule a iné) alebo pomocou GPS. Hodinky si teda zistia aktuálnu výšku pomocou údajov z GPS a túto hodnotu berú ako referenčnú.

Ako barometer zaznamenáva vystúpané a vyklesané metre?

To je jednoduché. Čím ste vyššie, tým nižší je tlak. Laicky povedané, je nad vami menej vzduchu, a preto je tlak menší. Takže, pokiaľ stúpate, tlak klesá a výškomer prepočítava zmeny tlaku na výškové metre. To isté sa deje pri klesaní, kedy výškomer prepočítava zvyšovanie tlaku na vyklesané metre. Pre predstavu, pri mori je tlak vzduchu priemerne 1013 hPa. Oproti tomu na Kľaku vo výške 1352 metrov je dnes tlak vzduchu 872 hPa.

Stačí k záznamu výškových metrov GPS?

Áno aj nie. Ale trochu otázku upravíme. Stačí k záznamu výškových metrov v reálnom čase GPS? Nie. Ide o to, že sa výškový profil analyzuje až po uložení aktivity do telefónu. V reálnom čase pri výstupe nebudete bez barometra vedieť koľko máte nastúpané. Pri ukončení sa športová aktivita uloží do telefónu, získané dáta sa zhodnotia a analýza vám povie, koľko ste vystúpali a vyklesali metrov. Ale je to až po uložení a je potreba byť pripojený k internetu. Iba s barometrom budete mať dáta o výškových metroch v reálnom čase.

Hodinky s barometrom počas dňa počítajú vystúpané poschodia

Vystúpané poschodia patria medzi jednu z obľúbených lifestylových funkcií. Zaznamenávajú sa pomocou barometra, ktorý na základe zmeny tlaku dokáže rozpoznať stúpanie a používa jednoduchý prepočet, kedy sa každé 3 vystúpané výškové metre rovnajú jednému poschodiu.

Pomocou barometra môžete predpovedať počasie

Áno, toto využitie je vlastne prapôvodná a stále súčasná funkcia barometra. Na základe zmien tlaku môžete predpovedať zmenu počasia.

Čo znamenajú jednotlivé hodnoty barometra:

  • Viac než 1020 hPa – Stále, suché a slnečné počasie
  • 1000-1020 hPa – Nestále počasie, premenlivá oblačnosť s možnosťou zrážok
  • Pod 1000 hPa – Očakávajte daždivé počasie, čím nižší tlak, tým stálejšie daždivé počasie
  • Prudké zníženie tlaku sprevádza búrkové počasie

Práve prudké zníženie tlaku dokážu niektoré smart hodinky zaznamenať a dá sa aktivovať alarm na búrku. Pri prudkom znížení tlaku vás teda hodinky upozornia na blížiacu sa búrku.

Pokiaľ tlak klesá, ako môžem vedieť, či je to stúpaním alebo zmenou počasia?

Ponúka sa otázka: Keď stúpam do vyššej nadmorskej výšky, kde je nižší tlak, ako poznám, že sa zhoršuje počasie alebo sa tlak znižuje iba kvôli stúpaniu?

Väčšina smart zariadení dokáže prepočítať tlak vzduchu k hladine mora. Teda, nezáleží na tom, či ste na Mount Blancu alebo pri mori. Hodinky poznajú, v akej ste výške a túto hodnotu zohľadnia. Pokiaľ by hodinky túto hodnotu neprepočítavali, používa sa univerzálne pravidlo, kedy sa každých 100 m.n.m. rovná 8 hPa.

Teda, pokiaľ ste na vrchole Kľaku a tlak vzduchu je 872 hPa, zoberte kalkulačku a zadajte 13,52 x 8 a túto hodnotu prirátajte k pôvodným 872 hPa. Získate hodnotu 980,16 hPa. Môžete teda očakávať daždivé a premenlivé počasie (ako už to na horách býva).

Ale, ako už som písal, väčšina smart zariadení aktuálnu výšku zohľadňuje a tlak vzduchu prepočítava.

Oplatí sa mať smart hodinky s barometrom?

Záznam výškových metrov získate z hodiniek aj bez barometra. Jediným rozdielom je, že barometer dokáže výškové metre počítať priamo pri spustenej aktivite, ale hodinky bez barometra to dokážu až po uložení aktivity do mobilnej aplikácie. Ak teda chcete mať pri aktivite prehľad o stúpaní, aklimatizácii či počasí, hodí sa mať hodinky s barometrom.

Ďalším faktorom je to, že barometer meria vždy presne nehľadiac na vonkajšie podmienky. Oproti tomu GPS prijímač spolieha na dosah signálu, ktorý môže niekedy byť nedostačujúci a môžu vznikať odchýlky (najmä v hustom lese a podobných miestach).

Oplatí sa mať barometer v klasických hodinkách?

Rozhodol som sa ešte doplniť túto otázku, pretože niekoho to môže zaujímať. Barometer sa v drvivej väčšine prípadov (v klasických hodinkách) objavuje u japonskej značky Casio. Hodinky dokážu zmerať aktuálny tlak vzduchu, ale nedokážu ho prepočítať vzhľadom k aktuálnej výške. Reálne teda môže byť naozaj nízky tlak, ale musím ho prepočítať k aktuálnej výške (podľa prepočtu vyššie). V klasických hodinkách je teda používanie o niečo zložitejšie a musíte ovládať prepočty tlaku a mať povedomie o tom, v akej sa aktuálne nachádzate nadmorskej výške.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Ivanpred 717 dňami, reagovať
Dobry den, poslal som Vam mail k tejto tematike.