» Blog » Prim

PRIM: Súboj o meno alebo Prečo sú dvoje primky?

Tagy: O značke | Prim | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 23.3.2022 | 10 MIN

A ktoré sú tie pravé? Počkať, ony sú aj nejaké falošné primky? Možno. A možno budete prekvapení, ako to s pravosťou či nepravosťou primiek vlastne je. V každom prípade sa dnes pokúsim stručne a zrozumiteľne objasniť, prečo sú na trhu hodinky Prim ELTON hodinářská a.s. z Nového Města nad Metují a Prim MPM-Quality v.o.s. z Frýdku-Místku.

Dlho mi ležalo na srdci, že mnoho nadšencov, ktorí s hodinkami len začínajú, netuší, že u nás existuje niečo ako hodinková schizma. Že existujú dve spoločnosti, ktoré vyrábajú hodinky Prim, ale každá s úplne odlišnou stratégiou, dizajnom aj cenovou reláciou. A že české „rodinné striebro“ je už vyše dvadsať rokov predmetem súdnych sporov.

Cieľom dnešného článku ale nebude nájsť rozhrešenie v právnických sporoch. Ani určiť, ktoré primky sú „tie pravé“. Určite sa nájde mnoho tých, ktorí v tom majú jasno. Lenže, čím hlbšie budete kopať, tým viac farieb zdanlivo čiernobiely spor dostane.

Naše video:

Boj o meno. Chronotechna, kupóny a MPM

Aby sme pochopili, prečo je spor tak zložitý, musíme začať úplne na začiatku, krátko po vojne, kedy sa rozhodlo, že Československo si osvojí výrobu náramkových hodiniek vrátane vlastných strojčekov.

V roku 1949, kedy vznikol závod v Novém Městě nad Metují, ktorý mal za úlohu výrobu vlastných náramkových hodiniek, dokázala takto zložitú výrobu len hŕstka štátov. Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko, Japonsko, Anglicko, Sovietsky zväz a USA.

V roku 1946 vznikol v Liberci československý podnik Chronotechna, pod ktorý spadalo niekoľko závodov po celej republike. Prevažne išlo o bývalé hodinárske firmy. O rok neskôr sa podnik presťahoval z Liberca do Šternberku. A pod Chronotechnu mal spadať aj nový závod na výrobu československých hodiniek.

Tento nový závod bol umiestnený do Nového Města nad Metují ku koncu roku 1949. Konštruktéri na základe vzorkov, najmä francúzskeho strojčeka Lip, vytvorili v roku 1952 prvý konštrukčný návrh. Prototypy vyrobil tento odštepný závod Chronotechny v roku 1954. Dostali názov Spartak.

Sériovú výrobu sa podarilo zahájiť v roku 1957 a vtedy sa tiež rozhodlo o názve Prim. Registrovaný bol 8. januára 1958. Súčasne vzniklo aj logo s typickým oblúkom, ktorému sa vravelo bochník. Prvé náramkové hodinky Prim, ktoré išli do predaja, stáli 250 korún.

Hlavný bol rok 1969. Po okupácii sa závod Chronotechny v Novém Městě osamostatnil a pokračoval s výrobou hodiniek ako národný podnik Elton. Zmenilo sa aj logo; z pôvodného oblúkového na jednoduchšie PRIM. Všetky ochranné známky, teda názov aj logá patrili ale právne stále spoločnosti Chronotechna v Šternberku a Elton ich mal iba požičané.

Elton bola zloženina slov elektrický tón. Vznikol v dobe, kedy závod experimentoval s ladičkovými hodinkami a konštruktéri hľadali pre hodinky nový názov. Aj keď tento projekt sa ukázal ako slepá ulička, Elton mal byť značkou na číselníku.

Tu začína prvý a najväčší problém. V roku 1989 došlo k privatizácii spoločnosti Chronotechna a pokračovateľom sa stala firma Eutech. Novoměstský Elton tiež prešiel zmenou a pod novo vzniknutú akciovú spoločnosť spadali Strojírna Elton, Nástrojárna Elton a Elton hodinářská.

Pre domáce náramkové hodinky to nebola dobrá doba. Trh zaplavili lacné hodinky z dovozu. V roku 1994 spoločnosť ukončila výrobu vlastných strojčekov a ďalej využívala iba tie zo zahraničia.

Elton hodinářská sa ale na prelome nového tisícročia osamostatnila, a dokonca sa začalo jednať o odkúpenie značky Prim od Eutechu. Chvíľami to vyzeralo aj sľubne, lenže z dohody nakoniec opustili a Elton ochranné známky Prim nezískal.

Značka Prim tak bola opäť voľná a k tomu sa zdalo, že s českými primkami je koniec. V roku 2001 sa ale spoločnosť MPM-Quality z Frýdku-Místku rozhodla ochrannú značku Prim od Eutechu kúpiť a znovu na trh dať hodinky Prim dostupné širokej verejnosti.

Spoločnosť MPM-Quality vznikla v roku 1993 a od začiatku sa zameriavala na hodinárske produkty. Vlastnú rovnomennú hodinársku značku uviedla už v roku 1994. Aktuálne disponuje vlastným výrobným strediskom, hodinárskym aj grafickým tímom a má pobočky na Slovensku, v Poľsku a Maďarsku. V roku 2001 kúpila ochranné známky značky Prim a o rok neskôr uviedla na trh hodinky pod týmto menom.

O pár rokov neskôr sa v Novém Městě nad Metují podarilo výrobu náramkových hodiniek vrátane mechanických strojčekov obnoviť a Elton hodinářská ako jediný právny nástupca pôvodného Elton, národného podniku, rozhodne nechcel o nároky na značku Prim prísť. A tak začal dlhý, nielen súdny spor. A keby jeden, vlastne ide o nejakých 20 rôznych sporov, ktoré sa tiahnu už dve dekády.

Definitívne ešte nebolo rozhodnuté tak ani tak. Na trhu sú preto dve spoločnosti, ktoré si robia nároky na ochranné známky Primu. Elton hodinářská hlavne z toho morálneho a z pohľadu duševného vlastníctva ako pokračovateľ hodinárskej výroby v pôvodnej továrni. A spoločnosť MPM-Quality zasa z právneho, pretože ochranné známky legálne kúpila od vtedajšieho vlastníka práv Chronotechny (resp. Eutechu).

Aby to nebolo tak jednoduché, ešte väčší guláš v tom robia logá Prim.

Boj o logo. Radhouský, chleba a Žid

Pôvodné primky používali dlho logo Prim, ktoré vyzerá trochu ako bochník chleba. Aj preto sa mu vraví bochníkové. V roku 1969, keď sa novoměstský závod osamostatnil ako národný podnik Elton, začal na hodinky tlačiť logo PRIM v jednoduchšom logotype. Za autora je považovaný pracovník Eltonu, konštruktér Josef Žid.

Lenže túto premisu spochybnili dediči výtvarníka Jiřího Rathouského, Hana Jareš Procházková a Antonín Jareš.

Foto: prosteprim.czFoto: prosteprim.cz

Podľa nich je autorom loga Prim práve Rathouský a nie bývalý zamestnanec Eltonu Josef Žid. Krajský súd prejednával túto žalobu od roku 2016, v roku 2019 rozhodol, že logo patrí spoločnosti Elton. Rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné, a tak spor pokračuje.

MPM-Quality bol v tomto spore okrajovou stranou, avšak pre spoločnosť je to svojim spôsobom zásadné. Jarešovi totiž v roku 2014 uzavreli licenčnú zmluvu na logo (vrátane toho z roku 1969) s MPM-Quality. Ten používa aktuálne ako pôvodné „bochníkové“ logo s oblúčikom, tak jednoduchšie logo PRIM.

Pokiaľ by logo z roku 1969 pripadlo do vlastníctva iba Eltonu, Primu MPM-Quality by zostalo len to bochníkové, o ktoré sa našťastie žiadny spor nevedie. Elton hodinářská aktuálne používa jednak logo z roku 1969, ale hlavne logo PRIM Manufacture 1949, ktoré si nechal registrovať ako ochrannú známku v rámci celej Európy.

A aby toho nebolo málo, od roku 2020 začal na propagačné a doplnkové materiály používať aj piktogram Novoměstských oblúkov, inšpirovaný priečelím domov na námestí v Novém Městě nad Metují. Aj toto logo má registrované ako vlastníctvo ELTON hodinářská.

Ako veľmi česká je výroba Eltonu?

V hodinárskych kruhoch je za jediného právoplatného pokračovateľa výrobcu českých primiek považovaný Elton hodinářská. Na svojej strane má totiž dve prakticky nespochybniteľné výhody. Po prvé, súčasná výroba hodiniek prebieha stále v Novém Městě nad Metují, kde začala roku 1949. A po druhé, v Eltone si robia aj vlastné strojčeky.

A nielen strojčeky. Hodinky sú takmer celé vyrábané priamo v továrni. Výnimku tvoria napríklad zafírové sklíčka či remienky, ktoré si nechávajú dovážať. Inak si ale vyrábajú puzdrá, ručičky, tlačia číselníky, navrhujú dizajny. A vďaka tomu môže Elton ponúknuť aj individualizáciu pre zákazníkov, čoho najviac využívajú firmy, ale aj štátne podniky.

Hlavnou pýchou sú ale vlastné in-house mechanické strojčeky, ktoré nájdeme v časti kolekcie Prim Manufacture 1949. Aktuálne ich je okolo sedem a zahŕňajú ako kalibre s ručným, tak automatickým náťahom. Okrem toho, že ich zostavujú „zlaté české ručičky“, zaujmú aj po estetickej stránke.

Časť produkcie ale tvoria hodinky so švajčiarskymi strojčekmi, hlavne ETA a Sellita. Hlavné dôvody sú asi dva. Jednak cena, pretože dovážané strojčeky sú ďaleko lacnejšie (cena za také hodinky sa pohybuje okolo 2000 eur a vyššie), zatiaľ čo hodinky s vlastnými strojčekmi začínajú na 3 tis.

Druhým dôvodom je aj naplnenie kapacity. V továrni totiž zvládnu vyrobiť ďaleko viac hodinkových puzdier než in-house strojčekov. A bola by škoda tejto kapacity nevyužiť naplno. Z rovnakého dôvodu Elton produkuje aj quartzové modely (cena začína okolo 600 eur), aj keď sa inak zameriava hlavne na mechanické hodinky.

Čo sa povestnej manufaktúrnej výroby týka, tak zhruba 60 % výroby robia stroje, 40 % je potom ručná práca zručných pracovníkov a hodinárov. Čo ale nezaznelo, je tretia výhoda. Keď sa pozriete na hodinky Eltonu, v dizajnoch rozpoznáte staré dobré primky. Také, ktoré len málokomu neležia niekde doma v šuplíku. V ich aktuálnej produkcii nájdeme legendy ako Spartak, Diplomat, Orlík… Keď sa ale pozriete na ceny, moc ľudové už nie sú.

Pôvodné náramkové primky svojho času tvorili polovicu domáceho dopytu. A len pre zaujímavosť, napríklad v roku 1974, teda 25 rokov od zahájenia prevádzky, sa cena za náramkové hodinky pohybovala od 10 do 27 eur pri priemernom mesačnom plate 90 eur. Boli to hodinky, ktoré si mohol dovoliť bežný zákazník.

Ako veľmi z dovozu sú Primky z Frýdku?

Keď zabrúzdate na najrôznejšie fóra, alebo dokonca propagačné články Eltonu, narazíte na trochu zjednodušené konštatovanie, že primky, ktoré predáva MPM-Quality, sú v skutočnosti vyrábané v Číne a MPM ich len predá s českým návodom.

Keby to tak bolo, mali by sme rozhodovanie kto z koho jednoduchšie. Lenže nie je. Málo už sa totiž vie, koľko toho naozaj vzniká priamo vo frýdeckej centrále. Tak napríklad, všetky dizajny hodiniek vznikajú priamo vo Frýdku.

V továrni si dokážu na CNC strojoch vyrobiť aj vlastné hodinkové puzdrá, sami si tlačia číselníky, sami si hodinky kompletujú, sami si ich testujú… A súčasne aj u MPM-Quality platí, že vďaka výrobnému zázemiu sú schopní ponúknuť zákazníkom najrôznejšie individualizácie. Od roku 2010 sú držitelia certifikátu CZECH MADE.

V mnohých ohľadoch sa ale skutočne spoliehajú na preverených dodávateľov a hlavne sa tým nijak netaja. Čo skutočne nie je české, sú strojčeky. Zo spomínanej čínskej produkcie majú v aktuálnej ponuke len dva mechanické strojčeky Sea-Gull, ktorým dôverujú a majú ich rokmi preverené. Jedným z nich je aj tourbillon, ktorý držia hlavne kvôli cenovej dostupnosti tejto komplikácie.

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou
3.11.2021 - Agáta Vřeská
Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou

Produkcia zvyšných mechanických strojčekov zahŕňa strojčeky švajčiarske, prípadne japonské (Miyotu od Citizenu a Seiko). U quartzových hodiniek je to podobné, narazíte spravidla na švajčiarsku Rondu či japonskú Miyotu. Vďaka tomu sa ale ceny hodiniek môžu pohybovať v rádoch niekoľkých stovák.

PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla
7.1.2022 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla

České hodinky aj bez Primu

Asi by som mala podať nejaké rozhrešenie, jednoduchý návod, aké primky si teda vlastne kúpiť. A či vôbec nejaké.

Rozdiely medzi oboma spoločnosťami sú priepastné. Elton hodinářská išiel cestou luxusných drahších hodiniek, u ktorých spolieha na exkluzivitu a manufaktúrnu výrobu, ale kvôli tomu sa stali ich primky pre mnohých cenovo nedostupné. Zato však ponúkajú pre našincov dizajny, ktoré v nás vyvolávajú silné emócie. Vyrovnať sa vo svojej cenovej kategórii nemusia ani tak s MPM, ako skôr s celou strednou triedou zahraničných značiek…

Primky MPM-Quality išli inou cestou. Cestou dostupnosti, efektívnej výroby a spolupráce so subdodávateľmi. A keďže sa niektoré modely inšpirujú v pôvodných primkách alebo českej histórii, veľká časť kolekcie je nová, reflektujúca aktuálne trendy a požiadavky zákazníkov. Nemôžu sa porovnávať s primkami Eltonu, zato smelo konkurujú známym módnym značkám.

Na meno Prim každopádne ľudia počujú. Teda presnejšie, Češi. V zahraničí sa za primkami nikto ani neotočí, ale oni ich považujú za „rodinné striebro“. A je to zrejme aj dôvod, prečo si niektorí zákazníci kúpia práve Prim (či už z Frýdku, alebo Nového Města).

A zdá sa, že je to aj hlavný dôvod, prečo sa ani jedna spoločnosť nehodlá nároku na Prim vzdať. Zrejme neveria, že hodinky pod názvom Elton by sa predávali rovnako dobre. A s logom MPM-Quality zrovna tak. Ale čo keby to nebolo len o mene, ale o kvalitných hodinkách? A skutočne českých? Nedokázali by uspieť, aj keby na sebe meno Prim nemali?

Narážam napríklad na pomerne novú spoločnosť Bohematic. Strojčeky si síce nechávajú vyrábať vo Švajčiarsku, ale navrhujú si mnohé dizajnové požiadavky a strojčeky tak vznikajú unikátne pre Bohematic. Podobne je to s puzdrami, ktorých hrubé torzo si nechávajú vyrábať opäť vo Švajčiarsku, ale dokončujú si ich vo svojej dielni. Dizajn hodiniek potom vzniká prakticky od A po Z v Bohematicu a na originalite hodiniek je to poznať.

A našli by sme ďalšie príklady. Prokop & Brož, výnimočné hodinky od majstra hodinára Luďka Seryna či Ondry Berkuse. Táto unikátnosť sa samozrejme premietne aj na cene hodiniek, a tak sa o „ľudových“ hodinkách tiež nedá vlastne hovoriť. O čom sa ale dá hovoriť je, že aj bez loga Prim vyrába zaujímavé a v mnohých prípadoch skutočne české hodinky.

Boj medzi primkami sa asi nejakú dobu ešte potiahne. Každý má iný prístup a záleží na nás, zákazníkoch, po ktorých siahneme. Možno to vo výsledku so sporom o meno ani nebude súvisieť. Proste si vyberieme tie, ktoré sa nám páčia, tie, ktoré si môžeme dovoliť, alebo tie, ktoré na sebe ani nemajú tých niekoľko magických písmen. Pretože poznáte to, keď sa dvaja bijú…

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom
5.8.2022 - Agáta Vřeská
Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom

Dámske hodinky Prim – Fotogaléria českého dizajnu
19.8.2022 - Agáta Vřeská
Dámske hodinky Prim – Fotogaléria českého dizajnu

PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov
28.12.2023 - Lukáš Hamřík
PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre