» Blog » Hirsch

Remienky Hirsch: 5 rozumných dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar

Tagy: Recenzie | Hirsch | Klasické | Remienky, náramky

Agáta Vřeská | 12.1.2021 | 8 MIN

Asi každý milovník hodiniek vie, ako dokáže remienok zmeniť celkový dojem akýchkoľvek hodiniek. Jeho výberu ale nie každý venuje patričnú pozornosť. Zatiaľ čo nad výberom hodiniek strávime (prinajmenšom) hodiny, po remienku siahneme takmer bezmyšlienkovito. Nejak sme nadobudli pocit, že remienky sú spotrebný tovar a nemá cenu do nich investovať. Čas, ani peniaze. Remienky Hirsch ale dokážu presvedčiť o opaku.

Možno vám hlavou prúdi myšlienka, že „tie Hirsche budú asi dosť mastná záležitosť“. V skutočnosti začínajú na cene okolo dvadsať eur. Pravda, remienky z exotickej kože sa môžu vyšplhať na niekoľko stoviek, väčšina sa však pohybuje okolo 40 eur. Ak ste doposiaľ boli zvyknutí nedať za remienok viac ako desať eur, môže sa to aj tak zdať celkom dosť.

Dôležité je, či Hirsch remienky za tú cenu stoja. Vydržia viac než lacné alternatívy konkurencie? Oplatí sa do nich investovať, alebo sa za chvíľu rozpadnú? Vďaka čomu si získal Hirsch tak dobrú povesť? Naozaj sú Hirsch remienky vodeodolné? Ak si dávate rovnaké otázky, tu sú odpovede, zhrnuté do 5 najdôležitejších bodov.

(1) Kvalita s estetickým dojmom

Hirsch svoje výrobky neprezentuje ako hodinkové remienky (watch straps), ale ako náramky pre hodinky (bracelets for watches). Pre Hirsch sú jeho výrobky niečím viac, než spôsob, ako si pripnúť hodinky na ruku. Je to majstrovské dielo, ktoré sa snaží neustále zdokonaľovať. Kladie dôraz nielen na použité materiály, ale celkový výsledný dojem. Samozrejme ide dosť o marketingové slovíčkárenie, ale faktom je, že kvalitu remienkov oproti konvenčným konkurentom do istej miery pocitovo aj vizuálne poznáte.

Jednotlivé kolekcie sa od seba často dosť líšia, a to ako spôsobom opracovania kože, tak samotnou výrobou aj konkrétnou vlastnosťou. U všetkých ale platí, že Hirsch volí zásadne kvalitné kože pre vrchnú aj vnútornú stranu. Teda kožu, ktorá je vidieť aj tú, ktorá sa dotýka pokožky. Verí, že spokojných zákazníkov si získa iba vtedy, keď im dodá kvalitný výrobok. A má samozrejme pravdu.

Hirsch kladie na kvalitu kože zásadný dôraz. Preto sa môžeme spoľahnúť, že remienok je vždy z jedného kusa kože tej najvyššej kvality. Nikdy nepoužíva zlisované zvyšky kože alebo umelé materiály. Vedľa kože ponúka aj remienky z prírodného kaučuku (napr. Hirsch Pure).

Nie sú to ale len kvalitné kože, ale aj technológie spracovania. Výrobné procesy majú desiatky fáz, mnohé z nich sa stále robia ručne. Výsledkom je precízny produkt vo všetkých detailoch. Bez ohľadu na to, či pôjde o taliansku teľacinu s krokodílím vzorom alebo skutočnú kožu aligátora, vždy ide o perfektný výsledok v danej cenovej kategórii. Všetky tri časti remienka (vrchná, výplň a podšívka) sú navyše vždy prírodného pôvodu, príjemne sa nosia, a výborne vyzerajú. Menej kvalitné remienky budú stáť často aj o dosť menej, ale obvykle neporovnateľne kratšiu dobu vydržia a celkový dojem je naozaj rozdielny.

Hirsch má aj niekoľko kolekcií zameraných na určité vlastnosti remienkov. Medzi nimi je aj Artisan Leather. Koža remienkov s týmto označením sa opracováva kompletne ručne, podľa tradičných metód preverených storočiami. Príkladom je napr. Hirsch Siena alebo Hirsch Heritage.

(2) Funkčnosť, ktorá sa dá testovať

Nejeden predajca vychváli svoje výrobky do nebies aj vyššie. Po prečítaní tej dokonalej copywriterskej symfónie máte pocit, že ide o zázračný produkt, naviac za neuveriteľnú cenu. A je jedno, či sú to topánky, elixír na chudnutie, výbava domácej posilňovne alebo remienky k hodinkám. Nie vždy to potom zodpovedá realite. Pri remienkoch sa to dá ale otestovať. A testuje to aj Hirsch sám.

Všetky remienky Hirsch sú testované v saune a vďaka technológii spracovania a kvalitným materiálom sú odolnejšie nielen voči vode, ale dokonca aj teplu.

Životnosť remienkov ovplyvňuje mnoho faktorov, mimo materiálov je to aj zaobchádzanie s nimi a samozrejme okolité vplyvy, ako je dážď, pot, krémy či parfémy. Aby si Hirsch remienky zachovali svoju estetickosť, sú koncipované tak, aby všetky - áno, všetky, nielen tie za stovky - odolali teplu, vlhku aj potu. Do jedného sú testované v saune a pri správnej starostlivosti môžu bez známok neduhov vydržať veľa rokov.

Hirsch garantuje pri všetkých svojich remienkoch jeden rok bez narušenia fyzických kvalít. U svojej kolekcie Performance dokonca 2,5 roka.

Zvýšenej vodeodolnosti je docielené technológiou Rembordé, ktorú značka nechala patentovať v 50. rokoch. Ide o bezšvíkové spojenie vrchnej časti s podšívkou náramku bez nutnosti švíka. Vďaka tomu sú odolnejšie proti vonkajším vplyvom, a to vrátane vody. Pár rokov naspäť testoval vodeodolný remienok Hirsch Mariner určený pre potápačské hodinky český hodinársky magazín Hodinky a šperky. Vystavil ho 25 hodinám vo vode, 50 hodinám sušenia na priamom slnku a 5000 ohybom v rovnakom mieste. Hirsch z toho vyviazol bez jedinej zmeny akejkoľvek vlastnosti remienka... A potom že kožené remienky do vody nepatria.

Remienky Hirsch s vodeodolnosťou 100m určené pre vodné aktivity poznáte podľa modrého prešívania na vnútornej strane remienkov. Príkladom sú remienky Hirsch Grand Duke alebo Hirsch Mariner.

Všetky remienky Hirsch majú zvýšenú odolnosť voči vlhku, potu aj teplu

(3) Tradícia, ktorá sa nedá kúpiť

Nové značky nemusia nutne robiť horšie veci. Ale musia si získať našu dôveru, presadiť sa a obhájiť každý svoj krok. Tradícia je oproti tomu niečo, čo sa nedá kúpiť. Je to signál, že niekto dokáže a vie, čo robí. Už veľmi dlho. A robí to dobre, inak by ho konkurencia prevalcovala. To platí aj pre Hirsch, ktorý naviac obchoduje s ďalším slovíčkom, na ktoré moderné spoločnosti opäť počujú: rodinné.

Značku založil v roku 1765 Johannes Franz Hirsch, ktorý si v Dolnom Rakúsku otvoril dielňu, kde spracovával kožu pre topánky či sedlá. Históriu kožených náramkov pre hodinky otvára v roku 1945 potomok Hans Hirsch. Ako pracovný priestor mu slúžil jeho kuchynský stôl, ako nástroje vreckový nôž a domáci šijací stroj. Tieto osobné (možno ľahko nafúknuté) detaily na tradičných príbehoch milujem.

Rodinná tradice Hirsch začala už v roce 1765Rodinná tradícia Hirsch začala už v roku 1765

A pretože má prácu s kožou v krvi, o desať rokov neskôr objavuje Rembordé, techniku, ako hladko spojiť hornú vrstvu kože s podšívkou. Používa sa dodnes. Do spoločnosti vstupuje jeho syn a rodinná tradícia pokračuje aj v 21. storočí, už 9. generáciou (pekné video tu). Bezpochyby sú za tým roky driny, skúšania a inovácií, ktoré firmám ako je Hirsch prinášajú míľniky, na ktoré môžu byť hrdí. Dnes je Hirsch jedným z popredných dodávateľov švajčiarskemu hodinárskemu priemyslu.

Rembordé – Hirschom patentovaná technika spojenia vrchnej a spodnej časti kože. Vrchná časť kože remienka a spodná časť, ktorá sa dotýka pokožky, je spojená pomocou silného tlaku a tepla. Vďaka tomu je odolnejšia voči vonkajším vplyvom. Kým iné značky používajú pre spojenie prešitie (alebo v horšom prípade lepenie), u Hirscha je šev estetickou záležitosťou.

Rembordé, bezešvé spojení svrchní a spodní části řemínkuRembordé, bezšvíkové spojenie vrchnej a spodnej časti remienka

(4) Zodpovednosť ako nepovinný štandard

Väčšinou riešime pri výrobkoch kvalitu, vizuálny efekt, cenu... Zodpovednosť je už akýsi nadštandard, často ukrytý hlboko v menu prezentácie danej firmy. Samozrejme, niektoré si na tom stavajú svoje meno, a dá sa to dobre využiť ako predajný argument. V celkovom súčte tvorí ale stále menšinu. Nech už sa jedná o zodpovednosť enviromentálnu, spoločenskú alebo akúkoľvek inú, hovorí to niečo o ľuďoch, od ktorých si kupujeme hoci remienok pre hodinky.

Keď som písala o dámskych hodinkách s krištáľmi Swarovski, mala som značku zaškatuľkovanú ako predražené zirkóny, kde platíme za známe meno. Keď ale prechádzate informácie o danej firme, naraz zistíte, že to nie je len o dokonale vybrúsených labutiach za tisíce, ale o ľuďoch, ktorí svoju prácu robia naplno a zodpovedne. Udržateľné princípy a uvedomenie Swarovski, že je dôležité myslieť na budúcnosť planéty, mi vtedy vzali vietor z plachiet.

U Hirscha to nie sú také veľké projekty ako u spomínanej krištáľovej veľmoci, ale nie je mu ľahostajná zodpovednosť k jeho zamestnancom, dodávateľom ani prírode. Poteší, keď sa dočítate, že výrobňa ide na solárnych paneloch, ktoré dodávajú energiu, alebo že koža z ohrozených druhov zvierat podľa tzv. Washingtonskej dohody (CITES) pochádza z chovateľských fariem. Chovného aligátora to síce nezachráni, ale tí voľne žijúci sú minimálne u Hirscha v bezpečí. Každý taký remienok (z aligátora, krokodíla či jašteričky) potom má certifikát pôvodu.

Hirsch ponúka luxusné remienky z kože exotických zvierat ako je aligátor či krokodíl nílsky. Pochádzajú ale z chovných fariem a vďaka certifikácii pôvodu máte istotu, že za remienkom nestojí žiadne nelegálne pytliactvo. Alternatívou sú kože s veľmi podareným vzorom aligátora, ktoré Hirsch označuje Alligator Embossed (napr. Hirsch Modena alebo Hirsch Duke.

Kůže ohrožených druhů pochází z chovných faremKoža ohrozených druhov pochádza z chovných fariem, nie z voľnej prírody

(5) Dôvera za dostupnú cenu

Aj vo svete hodiniek sú značky, ktorým bez žmurknutia oka veríme. Napríklad že Rolex alebo Seiko nevydá potápačské hodinky, na ktoré by sa nedalo spoľahnúť. V stávke je totiž viac než nepredajný model. V stávke je dobré meno. Nejde ani o to, že by nemohli prísť s chabým priemerom za premrštenú cenu. Nechcú. A preto majú dôveru svojich zákazníkov a fanúšikov. Okolo remienkov sa taký kult asi nevytvorí, ale aj tu je dôležitá dôvera značke. Znamená pohodlie pri nákupe, pretože nemusíte čítať dvojstránkový článok o dôvodoch, prečo si Hirsch kúpiť.

Pri výbere remienka pre náš hodinkový skvost nás limituje niekoľko faktorov. Štýl hodiniek (oblekové Patek Philippe skrátka nebudú vyzerať na NATO remienku dobre), osobné preferencie aj cena. Pokiaľ máte tú možnosť, ručná práca na objednávku u dobrého brašnára povznesie hodinky na inú úroveň. Rakúsky Hirsch predstavuje menej osobitú, zato veľmi dostupnú voľbu, so širokým spektrom výberu.

Hirsch ponúka aj modely so zvýšenou ochranou proti poškriabaniu (napr. Heavy Calf), alebo napríklad pre majiteľov citlivej kože. Na kolekcii Pro Skin spolupracuje s Vienna Dermatological University Clinic a sú dermatologicky testované. Príkladom sú napr. Hirsch Camelgrain.

Tieto dva aspekty, dôveru v samotný produkt a zodpovedajúcu cenu podľa nás remienky Hirsch spĺňajú. Preto sme im dali dôveru aj my, v Hodinky-365 a zaradili ich do ponuky. Veríme, že vás presvedčia rovnako ako nás. (O rôznych typoch zvieracej kože aj rady pri výbere si môžete prečítať v článku Ako správne vybrať kožený remienok.)

Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to
1.6.2022 - Eliška Měrková
Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre