» Blog » Coros

Predstavenie radov Coros – Takmer chirurgická presnosť všade, kam až sa pozrieš

Tagy: Sprievodca výberom | Coros | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 10.3.2022 | 5 MIN

Coros nie je na trhu tak dlho ako už zabehnuté značky smart hodiniek alebo športtesterov, ale určite je treba brať na túto značku zreteľ. V dnešnom článku si predstavíme všetky rady spadajúce k tejto "American beauty".

Nie, dnes tu nebudú lietať žiadne bájne vtáky (druhu Fenix) ani podobné výmysly. Ale správnym tempom dosiahneme cez prevýšenie vytúženého vrcholu. V tejto vete sa vlastne ukrývajú všetky (tri) názvy radov firmy Coros. Menovite:

  • Pace 2
  • Apex, Apex Pro
  • Vertix

Než začneme s radami, poďme hneď zo začiatku definovať, čo majú všetky Corosy spoločné:

  • Viac než smart hodinky sú všetky Corosy športtestery
  • Chirurgická presnosť v meraní GPS a tepovej frekvencie
  • Podpora wattmetra s algoritmom od STRYD
  • Displej čítajúci 64 farieb
  • Nadpriemerne dlhá výdrž batérie
  • Minimum smart funkcií
[[M3358]]

Pace 2 – Najľahší športtester na svete

Absolútny minimalizmus. Aj takto by sa dal opísať rad Pace 2, ktorý je určený prevažne bežcom a atlétom. Pre tých je totiž najdôležitejšia váha a maximálna presnosť, čo tento rad do poslednej bodky spĺňa. Ale rad sa rozhodne hodí aj pre začínajúcich bežcov, ktorí potrebujú motiváciu k lepším výkonom a ani v traile sa tento plavecký čip s korunkou nestratí.

4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros
13.4.2022 - Dominik Hok
4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros

Aby som bol exaktne presný, váha hodiniek je presne 36 g so silikónovým remienkom a 29 g s nylonom! Čo je absolútna šupa a na trhu nenájdeme ľahší športtester. A to všetko tvrdí povestná corosovská presnosť. Teda presnosť GPS aj tepovky vám vyrazí dych. Poteší aj prítomnosť barometra, ktorý je schopný v traile merať nastúpané a zostúpané metre.

Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda

Na druhej strane absolútny minimalizmus možno poznať aj na displeji a funkciách. Rad má jednoduchý transflektívny displej, ktorý rád označujem ako správny "retro tetris", takže žiadne zbytočné pixely naviac. Čo sa funkčného hľadiska týka, rad je obmedzený na základ v podobe skvelých funkcií pre tréning a základných funkcií pre každodenný život. Teda, kroky, spánok, tepovka. Najinteligentnejšou funkciou (tak trochu bohužiaľ) sú notifikácie. To všetko zvládnu hodinky zvládať v režime smartwatchu 20 dní a v režime GPS 30 hodín po sekunde.

Pace 2 má i svou limitovanou edici pro nejlepší maratonce na světě – Eliuda KipchogaLimitovaná edícia Pace 2 pre najlepšieho maratónca na svete – Eliuda Kipchoga

Rad Pace 2 by som doporučil naozaj každému, kto chce ľahký (a lacný) športtester pre maximálny výkon zabalený v minimalistickom balení s úctyhodnou výdržou batérie. Nie, na plese s týmto radom parádu sekať nebudete, ale pri športe vás bude sledovať tak, ako vy budete potrebovať.

Apex – Cez prekážky ku hviezdam

Zdá sa vám táto veta otrepaná? Mne sa totiž zdá, že k týmto hodinkám sedí. Rad je totiž tak nejak medzi dvoma vyčnievajúcimi kúskami. Apex tvorí zlatú strednú cestu medzi Pace 2 a Vertix a musím uznať, že má čo ponúknuť snáď úplne každému. Všestranný športtester, ktorý sadne na každé zápästie muža aj ženy, ktorí sa radi hýbu (ako v meste tak na horách), chcú mať všetko pod kontrolou a chcú tiež určitú eleganciu, kedy prostý plasťák je pre nich sprosté slovo. Možno aj preto dostal názov Apex – vrchol. Pretože hodinky sú vrcholné.

Rad Apex sa delí na dve malé podrady a tými sú Apex a Apex Pro. Najväčšie rozdiely potom nájdeme v rozmeroch, baterke a displeji. U Apexu bez priezviska "Pro" nájdeme dve veľkosti puzdra – 42 a 46 mm. U Verzie Pro je to 47 mm. Všetky modely sa môžu pýšiť titánovou lunetou, oceľovým dienkom a zafírovým sklíčkom. PRO-čka majú dotykovú obrazovku prezývanú Magic Touch.

Ako som už písal, najväčšou prednosťou tohto radu je jeho všestrannosť. Najviac oceňujem špeciálne zameranie aktivít, kedy žiadna aktivita nie je postavená len na meraní tepu, času a kalórií. Vďaka svojej konštrukcii sa nestratí ani pri horských aktivitách a s pomocou máp vás dokonca dokážu odnavigovať zdarne do cieľa. A keby ste sa náhodou strácali o trošku dlhšie, nemusíte sa bát, že vám skončí baterka. V režime smart hodiniek vydrží bežať až 30 dní a v GPS móde je to až 40 hodín v sekundovom zázname (hodnoty sú pre hodinky Apex Pro).

Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti
4.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti

Vertix – TOPka medzi Corosom

Tu by sa možno tá analógia s tým operencom od inej značky nakoniec hodila. Vertixy sú také pomyselné Fenixy u značky Garmin. Vo všetkých smeroch sú proste z Corosu najlepšie. Najdlhšia výdrž batérie, najlepšie funkcie a tak ďalej. Už to ale nie sú úplne univerzálne hodinky pre každého. Na ruke ženy alebo biznismena si ich predstaviť neviem.

713,00 € skladom

Celý rad za svoj prirodzený biotop považuje hory, čo možno na prvý pohľad jasne vidieť. Robustná konštrukcia s mnohými skrutkami zaručuje outdoorový vzhľad a veľkú odolnosť. Rad má dvoch zástupcov – Vertix a Vertix 2. U 2. generácie nastala mierna zmena vo veľkosti puzdra, displeja a aj baterky. To, čo však zostalo, je duša prístroja a zameranie.

Najväčším lákadlom radu je rozhodne monštrózna baterka, ktorá vydrží bežať až 60 dní v režime smart hodiniek a až 140 hodín v režime GPS so sekundovým záznamom (Vertix 2). A priznajme si, nabíjať raz za dva mesiace je niečo, čo by sme si priali všetci. K tomu mapové podklady, navigácia a u druhej generácie aj hudobný prehrávač.

Keby som mal zhrnúť model Vertix globálne, dá sa povedať, že je pre všetkých outdoorovo zmýšľajúcich ľudí. Chodenie po horách, beh, lezenie, kajaking (mrknite na ich Instagram), proste všetky extrémne športy, ktoré si viete predstaviť. Tam je hodinkám najlepšie a keď z toho nebezpečia zleziete do mesta, tiež neurobíte hanbu a aspoň vám pripomenú, že vám niekto volá alebo že máte mať stretnutie napríklad ohľadom ďalšieho dobrodružstva.

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Stále si nie ste istí, ktorý rad je ten pravý pre vás?

Pri predstavení radov som sa snažil vypichnúť tie najdôležitejšie fakty, ktoré mi napadli. Pokiaľ stále váhate, či pre vás bude lepšia voľba napríklad Apex Pro alebo Vertix 2, zhrniem to ešte v bodoch.

  • Bežec, čo nehľadí na dizajn a behá v meste, v parku aj v ľahšom traile: Pace 2
  • Atlét, hľadajúci ľahkosť a dlhú výdrž batérie: Pace 2, Apex
  • Outdoorový nadšenec, čo si sem tam vybehne na hory a chce navigáciu: Apex, Apex Pro
  • Seriózny trailový bežec, čo hľadá dlhú výdrž batérie: Apex Pro, Vertix, Vertix 2
  • Skialpinista, horolezec, extrémny športovec, pohybujúci sa na hrane života každý deň: Vertix, Vertix 2

A čo vy? Ktorý rad vás najviac zaujal a prečo? Budem rád, keď mi necháte správu v komentároch.:-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

713 € skladom
725 € skladom
318 € skladom
365 € skladom
684 € nedostupné
Zobraziť ďalší
II. Akosť, zľava 30%
356,14 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
703,25 € nedostupné