» Blog » Bulova

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Tagy: O značke | Bulova | Klasické

Eliška Měrková | 6.12.2022 | 11 MIN

Značka Bulova – obľúbili si ju americkí gangsteri aj vedci v NASA, vydali sa na Mesiac a možno by vás prekvapilo, v čom všetkom boli vo svete výnimoční alebo prví. Ako značka s českými koreňmi raz dosiahla hodinárskeho vrcholu a prečo sa na ňu takmer zabudlo?

Naše video:

Ako to všetko začalo?

Či už ste zarytý patriot alebo naopak chronický internetový komentátor článkov o českých pomeroch, vsadím sa, že ako prvá vás zaujala informácia o českých koreňoch slávnej hodinárskej značky. Najmä, keď máte byť na čo pyšní. Alebo skôr na koho.

Keď sa v druhej polovici 19. storočia plavilo tisíce čechov na vlne emigrácie do Ameriky, 19-ročný Joseph Bulova (*1851–1936), rodák z Loun, vyplával za americkým snom tiež. A neprišiel s prázdnou. So sebou si viezol hodinársky výučný list, a tak netrvalo dlho a našiel si miesto v rozrastajúcej sa spoločnosti Tiffany & Co.

Už v roku 1860 žilo v USA asi 20 000 Čechov, ktorí sa usadili prevažne v New Yorku, Wisconsine, Illinois, Iowe, Missouri, Minnesote, a Nebraske. Práve Manhattan v New Yorku patril v 70. rokoch 19. storočia českej komunite – nakúpiť si bolo možné v českom obchode, vychádzali české noviny a časopisy a zájsť ste si mohli aj na české jedlo. A je zaujímavé, že v roku 1910 sa k českému materinskému jazyku v USA hlásilo viac ako pol milióna ľudí.

Amerikou už vtedy riadne kývala priemyslová aj technologická revolúcia a mladý Bulova, ovplyvnený energiou doby, zatúžil založiť niečo vlastné. Opustil Tiffany a začal budovať vlastnú firmu, vtedy známu ako J. Bulova & Co. Rozhodol sa pre miesto v malej uličke Maiden Lane na dolnom Manhattane, a tak sa história značky Bulova začala písať. Bolo to v roku 1875.

Joseph Bulova jako mladík v roce 1877, dva roky po založení vlastního podniku.Joseph Bulova ako mladík v roku 1877, dva roky po založení vlastného podniku.

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

V historických detailoch sa potom mnohé články trošku rozchádzajú. Ale keď ich všetky "vyextrahujem", povedzme, že to malo byť asi takto: V obchode na Maiden Lane sa do roku 1911 predávali najmä hodiny, šperky a vreckové hodinky... A to tak dobre, že v roku 1912 mohla spoločnosť otvoriť továreň vo švajčiarskom Biel za účelom výroby (vtedy samozrejme vreckových) hodiniek, hodinových súčiastok a montáže zdobených strojčekov.

Keď potom nastala prvá svetová vojna, premenilo sa mnohé. Aj vnímanie hodiniek. Joseph a jeho syn Arde, ktorý teraz pracoval vo firme ako viceprezident, na situáciu zareagovali podobne, ako veľa iných hodinárskych značiek: presunuli hodinky z vreciek na zápästia.

Bulova však bola jednou z prvých značiek, ktoré toto preorientovanie učinili, čo jej dalo dôležitý náskok pred konkurenciou a položilo základy rozsiahlych výrobných procesov, ktoré značku katapultovali na špičku hodinárskej výroby.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

A nezameriavali sa len na pánov. V roku 1917 sa Joseph nechal inšpirovať obľúbenou perzskou básnickou zbierkou Rubaiyat básnika Omara Chajjáma (v slovenskom preklade Štvorveršie) a stvoril prvú dámsku kolekciu s rovnakým menom.

Dámské šperkové hodinky v secesním stylu nesly poetické jméno Rubaiyat.Dámske šperkové hodinky v secesnom štýle niesli poetické meno Rubaiyat. Na zdobení možno pozorovať fascináciu perzským ornamentálnym umením.

Po prvej svetovej vojne prišla ďalšia prielomová myšlienka: Prečo do už sériovo vyrábaných hodiniek nezabudovať štandardizované diely tiež? Výrobná inovácia tak nielen výrazne uľahčila opravu a servisovanie hodiniek, ale tiež zefektívnila výrobu. Istotne, dnes sú tieto procesy samozrejmosťou, ale v 20. rokoch 20. storočia išlo o revolučnú myšlienku.

Joseph Bulova v pokročilejším věku – stále fascinován hodinkami.Joseph Bulova v pokročilejšom veku – stále fascinovaný hodinkami.

"Príbeh toho, v čom sme boli prví" alebo ako Bulova zmenila tvár nielen marketingu

Pred takmer 150 rokmi začal Joseph Bulova svoje podnikanie budovaním hodnôt poctivého remesla, inovácií a technológií. A ako si ešte ukážeme, jeho potomkom a nasledovníkom sa princípy darilo nielen udržať, ale dokonca ich dotiahnuť o veľký kus ďalej... možno tak, ako sa Josephovi vtedy pri otvorení svojho prvého obchodu asi ani nesnívalo.

Aj preto sa Bulova pýši logom "History of firsts" teda volne preložené ako "Príbeh toho, v čom sme boli prví". Či hodnoty zostávajú dodnes rovnaké, je však otázkou. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

V nasledujúcich povojnových rokoch iniciatívu preberá syn Arde, ktorý podnikavosť a vervu po otcovi evidentne zdedil. Okrem hodinárčiny sa ale ukázal aj ako obrovský talent v oblasti marketingu.

Najskôr mu v 20. rokoch napadlo ponúknuť odmenu 1 000 dolárov pilotovi, ktorému sa ako prvému podarí preletieť Atlantik bez medzipristátia. To sa podarilo legendárnemu pilotovi Charlesovi Lindberghovi. Za tento úspech získal nielen sľubovanú cenu, ale aj možnosť stať sa tvárou náramkových hodiniek Lone Eagle, ktoré tento rekordný let pripomínali. Hodiniek Lone Eagle, predávajúcich sa spolu s Lindberghovou fotografiou, sa hneď po dolete v roku 1927 vyrobilo 5000 ks. Vypredané boli do troch dní.

Bulova v následujících letech hodinky Lone Eagle ze 14k bílého zlata vydávala dál. Staly se nejprodávanějšími hodinkami té doby. Zdroj: mybulova.comBulova v nasledujúcich rokoch hodinky Lone Eagle zo 14k bieleho zlata vydávala ďalej. Stali sa najpredávanejšími Bulova hodinkami tej doby. Zdroj: mybulova.com

A čo bolo ďalej? V tom istom roku milióny američanov, ktorí si zapli rádio, presne o ôsmej započuli: "At the tone, it's eight o'clock, Bulova Watch Time". V tú chvíľu si podľa reklamy mohli nastaviť svoje hodinky. Bola to vôbec prvá rádiová reklama Bulovy a pravdepodobne prvá rádio reklama na hodinky vôbec.

Prvú rádiovú reklamu si vypočul svet už v auguste roku 1922. Jednalo sa o desaťminútové vysielanie pre Hawthorne Court Apartments v New Yorku.

V čom sa ale Bulova stala skutočnou svetovou jednotkou, bola reklama v televízii. Prvého júla 1941 – počas vysielania zápasu prvej ligy baseballu medzi tímom Brooklyn Dodgers a Philadelphia Phillies – Ameriku oslovili hodinky Bulova.

"America runs on Bulova time!" Ako vyzerala prvá TV reklama na svete?

Ak sa Bulove do tej doby darilo, po tomto úspechu sa dá o obyčajnom "darení sa" hovoriť ako o slabom slove. V 40. rokoch je sponzorom všetkých 20 najsledovanejších rozhlasových programov, vrátane Charleyho McCarthyho, Jacka Bennyho, Fibbera McGeeho a Molly a Amatérske hodiny majora Bowesa a nosia ich slávne a význačné osobnosti. Jednou z nich je napr. nechválne známy americký gangster Bugsy Seagal, ktorý si obľúbil hodinky Bulova Knickerbocker.

Štyridsiate roky však priniesli ďalšiu udalosť, ktorá zmenila tvár hodiniek. Vojnu. Rok 1941 je rokom, kedy správna rada s Ardéom Bulovou v čele prijíma uznesenie predávať výrobky pre národnú obranu. Po celý čas druhej svetovej vojny tak Bulova spolupracuje s americkou vládou na výrobe vojenských hodiniek, špecializovaných časomier, leteckých prístrojov, kritických torpédových mechanizmov a rozbušiek.

Zdroj: timeandtidewatches.comZdroj: timeandtidewatches.com

Najzaujímavejším produktom tejto búrlivej doby boli navigačné hodinky so špecifikáciou "A-11" tiež prezývané ako "hack". Bulova ich vyrábala špeciálne pre amerických vojakov a štandardy na nich boli prísne. Prvotne hodinky museli mať hacking, (tzn. sekundovka sa musela zastaviť pri vytiahnutí korunky), aby si vojaci mohli zjednotiť čas, 30–56hodinovú rezervu chodu a presnosť maximálne 30 sekúnd odchýlky za deň.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Dnes z tejto tradície vychádzajú retro fieldy Bulova Hack 98A255.

6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)
18.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Po vojne – nová vlna inovácií a zlaté šesťdesiate

Píše sa rok 1945. Hrôzy vojny síce pominuli, ale mnoho životov už nemohlo byť ako predtým. Vojnoví veteráni sa vracali s doživotnými následkami a bolo pre nich ťažké znovu sa začleniť do bežného života.

Práve pre nich Bulova otvára hodinársku školu Joseph Bulova School of Watchmaking, ktorá pomáhala handicapovaným veteránom osvojiť si hodinárske zručnosti. Škola bola vybavená najmodernejšími prvkami pre bezbariérový prístup, vrátane automatických dverí a extra širokých výťahov. Absolventi školy potom mali zaistené pokojné a príjemné zamestnanie v hodinárskom obore. Škola fungovala až do roku 1993.

Zdroj: timesticking.comZdroj: timesticking.com

V roku 1948 sa do tímu pridáva vynálezca Max Hetzel, čo v nasledujúcich rokoch spustilo nielen nový rad inovácií, ale hlavne (od roku 1952) osemročný vývoj niečoho, vďaka čomu sa spoločnosť Bulova vtedy stala jednou z najdôležitejších a najznámejších hodinárskych značiek v Amerike vôbec.

25. okróbra 1960: Bulova Accutron.

Každý, kto sa len trochu zaujíma o hodinky, tento kuriózny kúsok a zároveň najikonickejšie hodinky Bulova asi pozná. Accutron – prvé elektronické náramkové hodinky na svete predchádzali moderné quartzové hodinky, aké poznáme dnes.

Accutron se vyznačovaly charakteristickým bzučením, které místo tikání vydávala vibrující ladička.Accutron sa vyznačovali charakteristickým bzučaním, ktoré namiesto tikania vydávala vibrujúca ladička.

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

Iste, mnoho z vás si asi spomenulo na Hamilton Ventura, tiež známe ako „prvé elektrické hodinky na svete" alebo tiež „hodinky budúcnosti", ktoré tu boli už v 50. rokoch. Tu sa však jednalo o (veľmi zjednodušene) tradičný mechanický strojček, ktorého hnacie pero nahradila batéria.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Vynálezca Hetzel však s Accutronmi pojem "elektronické hodinky" posunul ďalej tým, že do nich vložil prvý elektronický strojček bez vlásku a zotrvačky – tie nahradil oscilátorom, ktorý pracoval na báze elektronicky aktivovanej ladičky s kmitočtom 360 Hz.

Současné logo Bulovy – nepřipomíná vám ten symbol něco?Súčasné logo Bulovy – nepripomína vám ten symbol niečo?

Accutrony boli tiež na tú dobu neuveriteľne presné: odchýlka sa uvádza na jednu minútu za mesiac, čo malo za následok obrovský posun v presnosti časomiery všeobecne. Stávajú sa prezidentským darom pre svetových vodcov a ďalších hodnostárov a prezident Johnson ich prehlasuje za oficiálny štátny dar Bieleho domu.

..Prvý model Accutron s názvom Spaceview 214 sa preslávil priehľadom na inovatívny strojček a tým, že nemal po boku korunku ako tradičné hodinky.

Ešte v tom istom roku požiada NASA Bulovu, aby do svojich počítačov pre vesmírny program mohli Accutron zabudovať.

Konkrétne sa jednalo o tzv. ALSEP: Apollo Lunar Surface Experiments Package, teda systém vedeckých prístrojov a zariadení.

Časomerné zariadenie Accutron potom bolo pri prvej návšteve Mesiaca na povrchu Mare Tranquillitatis (More pokoja), kde ho Neil Armstrong a Buzz Aldrin inštalovali do špeciálneho vysielacieho modulu, ktorý kontroloval časové prenosy dát na Zemi. A na Mesiaci zostal dodnes (hoci už nefunkčný). Časovacie mechanizmy Bulova sa nakoniec stali súčasťou 46 misií amerického vesmírneho programu (trvajúcich do roku 1980).

Súčasné Bulova Accutron:

3 478,00 € (doručíme do 7.5.)

Misia Apollo 15 a hodinky Bulova Lunar Pilot

Kto by nepoznal príbeh slávnych Omega Speedmaster, prvých hodiniek na Mesiaci? Omega ich vyvinula špeciálne pre astronautov NASA... avšak o túto zákazku súperilo viac ambicióznych hodinárskych značiek so svojimi hodinkovými "šampiónmi". Vtedy Omegy vyšachovali ako Rolex Daytona, tak Bulova Lunar Pilot (toto meno získali až neskôr) a ďalších. Podobnosť všetkých týchto hodiniek nie je čisto náhodná.

Slavné hodinky vytvořené dle specifikací NASASlávne hodinky vytvorené podľa špecifikácií NASA. Keby vyhrali Bulovy, myslíte, že by teraz svet šalel po hodinkách Swatch Lunar Pilot?

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu
30.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborácia Omegy a Swatchu

V roku 1971, teda iba dva roky po prvej najslávnejšej lunárnej misii, zamieri Dave Scott s posádkou na palube Apolla 15 na Mesiac. Rovnako ako astronauti, aj hodinky prechádzali kandidátskymi skúškami na hodinky, ktoré sa na misiu s astronautmi vydajú. A ako vieme, opäť boli vybrané Omega Speedmaster. So sebou si však posádka mohla vziať aj niektoré osobné veci. Scott si tak pribalil svoje vlastné záložné hodinky Bulova Lunar Pilot. A tiež ich ako záložné hodinky využil, keďže jeho fasovaným Omegám prasklo sklíčko, a tak sa po Mesiaci prešli aj Bulova Lunar Pilot.

Scott a jeho vlastní, záložní Bulovy.Scott a jeho vlastné, záložné Bulovy, jediné známe súkromne vlastnené hodinky, ktoré boli na Mesiaci.

Tieto Bulovy boli v roku 2015 vydražené za 1,625 milióna dolárov (viac ako 1,5 milióna eur).

Súčasná quartzová reedícia Bulova Lunar Pilot:

V tejto dobe potom Bulova vydáva jeden zaujímavý model za druhým, medzi nimi napríklad potápky Oceanographer, chronografy Parking Meter alebo unikátne digitálky Computron – v súčasnosti môžete získať vydarené a dostupné reedície v rade Archive Series.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

Reedícia Parking Meter z roku 1973, pripomínajúca retro parkovací automat, sa skutočne podarila.

Původní model.Pôvodný model.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Computron s futuristickým puzdrom a LED displejom na boku. Tento štýl je často nazývaný "hodinkami pre vodičov", pretože ich usporiadanie umožňuje vodičovi kontrolovať čas, bez toho aby musel odlepiť zápästie od volantu.

Původní Pôvodný "Pro Driver" model zo 70. rokov. Zdroj: watchtime.com

Obľúbili si ich ale aj programátori, ktorí nemusia odlepiť ruky od klávesnice. Súčasný kúsok:

Diera v histórii a súčasnosť – čo sa s Bulovou stalo?

Quartzová kríza! To sa stalo, ale to sme asi všetci čakali. Nástup a rozšírenie quartzových hodiniek ku koncu 20. storočia navždy zmenil hodinársky priemysel a presunul pozornosť na Áziu. V tej dobe Európa zareagovala zameraním sa na produkciu luxusu, kým Spojené štáty sa sústredili na iné technológie (napr. software a počítače). Niektoré značky potom zareagovali na krízu prispôsobením a začali vyrábať dostupné quartzové hodinky. A medzi nimi bola aj Bulova.

Tá sa v roku 1979 stala dcérskou spoločnosťou spoločnosti Loews Corporation a... tu je história akási mlhavá. Od osudového 79teho do roku 2008 sa toho moc nájsť nedá. Vie sa, že inovácie ustali, výroba hodiniek sa presunula z USA a Švajčiarska na Ďaleký východ a z Bulovy sa z väčšej časti stali lacné hodinky, ktoré kúpite v rôznych reťazcových klenotníctvach. Niekde som o nich dokonca našla zmienku, kde ich autor označil za "hodinky z obchoďáku". Prepad bol teda fatálny a zdalo sa, že príbeh slávnej Bulovy skončí naozaj smutne.

Pre zaujímavosť. Keď v roku 1941 námorník stratil na mori svoje Bulovy, asi len ťažko čakal, že sa v roku 2008, teda po 67 rokoch, hodinky na morskom dne nájdu a vrátia sa mu... funkčné.

To sa asi stalo znamením, že sa Bulove blýska na lepšie časy. V roku 2008 Bulovu odkúpila spoločnosť, ktorá má s pôvodnou Bulovou mnoho spoločné. Najmä lásku k technologickým vychytávkam a zaujímavým inováciám – japonský Citizen. Bulova zostala prevádzkovaná v Spojených státoch, kde sa opäť usídlila v New Yorku.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

A hon za novými vychytávkami a znovuzrodením značky mohol opäť začať. Okrem vyššie spomínaných "reinkarnovaných" modelov, sa Bulova zamerala opäť na inovácie a zatiaľ má dva ďalšie technologické zárezy. Prvým z nich boli hodinky Precisionist z roku 2010, vďaka naozaj  výkonnému quartzovému UHF (Ultra High Frequency) strojčeku, ktorý beží na frekvencii 262 kHz (pre porovnanie u bežných quartz strojčekov je to 32768 Hz). Precisionist tak dosahujú odchýlky max. 10 sekúnd za rok.

A naposledy v roku 2016 značka opäť zmenila tvár hodiniek kolekcií Curv – hodinkami s prvým zakriveným chronografom na svete.

Ani tak Bulova rozhodne zašlú slávu nezískala. Ale kto vie, možno je to len otázka času. No, rozhodne by som im to želala.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre