» Blog » Coros

Príbeh značky Coros – S bradou od mlieka, ale ostrými lakťami

Tagy: O značke | Coros | Inteligentné

Dominik Hok | 3.4.2022 | 5 MIN | 2x komentár

V roku 2018 vydala americká firma Coros svoje prvé GPS hodinky. Je to síce krátka doba, ale dnes už túto značku pozná snáď každý športovec a ich hodinky spočívajú na zápästiach jedných z najväčších mien zo sveta športu (hlavne behu). Čím je značka Coros zaujímavá a aký je jej príbeh?

Coros predstavil svoje prvé smart hodinky v roku 2018. V tomto odvetví je to ako by ste dobehli na vlak päť hodín po odchode. Takže fakt neskoro. Ale aj za tých pár rokov to dotiahli tak ďaleko, že dokážu konkurovať zabehnutým značkám, ako je Suunto, Polar či dokonca Garmin.

4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros
13.4.2022 - Dominik Hok
4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros

V čom značka Coros vyniká?

Zaujímavé je, že Coros sa stal výnimočný tým, že sa nesnaží zavďačiť úplne všetkým.

"Sme vhodnejší pre výkonnostných bežcov. Zatiaľ čo značky zamerané skôr na životný štýl ponúkajú plnohodnotnejšie "mestské" funkcie, ako je platenie, hudba a dokonca aj upozornenie na Uber, COROS sa zameriava na to, aby ľuďom poskytol nástroj pre čo najlepší výkonnostný tréning," vraví Ben Clark, marketingový manažér značky pre Anglicko.

Coros sa považuje za jedného z majstrov analýzy športovej aktivity. Hodinky dokážu analyzovať vašu regeneráciu, predikovať vaše výsledky, zaznamenávať tréningové zaťaženie ai. Okrem toho dokážu priamo zo zápästia vypočítať váš výkon vo wattoch, pričom používajú rovnaké algoritmy ako Stryd (majster v obore merania wattov).

Tým, že sme sa zbavili všetkých nepríliš užitočných funkcií, sme schopní sa zamerať nielen na to, aby základné funkcie boli čo najlepšie, ale aj venovať veľa času a zdrojov funkciám pre analýzu výkonu, ako je SpO2 a Running Power, a tiež algoritmom strojového učenia, ktoré dokážu lepšie porozumieť tréningu športovca," pokračuje Clark.

Predstavujeme sériu Coros - takmer chirurgická presnosť všade, kam sa pozriete
10.3.2022 - Matěj Urbaczka
Predstavujeme sériu Coros - takmer chirurgická presnosť všade, kam sa pozriete

Mohlo by sa teda zdať, že hodinky od Corosu sú pozadu, pretože nemajú niektoré smart funkcie, ktoré nájdeme v konkurenčných smart hodinkách. Ale nie je tomu tak. Coros sa cielene k týmto funkciám otočil chrbtom, aby sa mohol poriadne sústrediť na športové odvetvie. Radšej teda robia polovicu vecí než dve veci polovičato.

Poďme si teda zhrnúť hlavné atribúty tejto značky.

Coros je fakt macher na spracovanie hodiniek. Buď postaví nesmrteľné zariadenie s neuveriteľnou vodeodolnosťou, ako je napríklad Vertix, alebo naopak Pace 2, čo sú najľahšie smart športové hodinky na trhu.

Coros je titan vo výdrži batérie. Najvyšší rad Vertix 2 to dokáže dotiahnuť až na 2 mesiace v bežnom režime smart hodiniek. Všeobecne ale všetky Corosy vydržia nabité dlhšie než 2 týždne.

Ako už bolo povedané, podrobnú analýzu športovej aktivity má Coros v malíčku. Chcete sa dozvedieť všetko o vašom behu, ale neberú vás funkcie ako krokové výzvy, vystúpané poschodia a ďalšie lifestylovky? Coros môže byť niečím presne pre vás. Mrknite na metriky Corosu.

Jednoduchosť. Corosy majú jednoduché ovládanie a úplne minimalistické používateľské prostredie ako hodiniek, tak mobilnej aplikácie.

Športoví nadšenci sa určite zhodujú na tom, že vo wattoch je budúcnosť. Poteší, že Coros meria watty zo zápästia.

Aké mená sú so značkou Coros spojené?

Kvalitu Corosu podtrhuje aj zoznam ich ambasádorov, ktorý sa stále rozširuje.

V roku 2018 sa ku Corosu pripájajú ultrabežci Dominic Grossman a Sally McRae. V rovnakom roku sa na trati objavila s hodinkami Coros aj ženská bežecká legenda Camille Herron (držiteľka svetového rekordu v behu na 50 míľ).

Najviac ale svetom športu zadunelo, keď sa k tímu Corosu pripojili legendy ultratrailového behu Kilian Jornet a Emelie Forsberg. Coros má na svojom webe zoznam trailových bežcov, ktorí sú súčasťou ich tímu.

Tieto mená vám nestačili? A čo tak, keby som vám povedal, že v ich tíme je jediný človek na planéte, ktorý ubehol maratón pod 2 hodiny. Áno, hovorím o Eliudovi Kipchoge.

Coros podporuje celý NN team, ktorého je Eliud súčasťou. Na webe Corosu nájdete zoznam všetkých podporovaných športovcov.

Možno si vravíte, prečo všetky tie mená spomínam, ale dosť možno presne toto bude určovať budúce smerovanie značky. Po prvé, ako už je písané vyššie, to potvrdzuje kvalitu smart hodiniek od Corosu. Po druhé, keď tieto hodinky nosia tak známe športové mená, čoskoro si toho všimnú ľudia okolo či obdivovatelia a začnú tieto hodinky nosiť tiež.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

Ako išiel čas so značkou Coros?

Úplne prvým produktom Corosu bola v roku 2016 smart cyklistická prilba. Tento produkt vznikol po uvedení projektu na Kickstarter, kedy sa im podarilo vybrať presne 319 765 dolárov.

Prelomovým rokom je potom rok 2018, kedy sa stáva generálnym riaditeľom Lewis Lu. Ten v tejto dobe začal prepadať smart hodinkám, keďže si za darčekovú kartu kúpil hodinky Garmin a povedal si, že to má celkom užitočné funkcie.

Ako išiel s Garminom čas a prečo je tak populárny?
2.6.2021 - Dominik Hok
Ako išiel s Garminom čas a prečo je tak populárny?

V roku 2018 pod vedením Wua vydáva Coros svoje úplne prvé GPS hodinky Coros Pace. Aj keď to bola ich prvotina, už vtedy prekvapili 30dennou výdržou batérie v bežnom režime a 30hodinovou výdržou pri aktívnej GPS.

Coros od počiatku budoval svoje zariadenia na dvoch stavebných kameňoch – výdrži batérie a presnosti GPS. Je teda celkom výhoda, že hlavným investorom tejto značky je čínska spoločnosť YF Tech, ktorá vyrába GPS technológie napríklad aj pre Volkswagen. Odtiaľ práve plynie časté spájanie tejto americkej značky s Čínou.

"Naša presnosť GPS je špičková a dokonca lepšia než u spoločností Garmin alebo Suunto. Ostatné spoločnosti sa obracajú na spoločnosť Sony so slovami: 'Hej, čo urobil Coros, že sú ich hodinky tak presné?'," poznamenal Wu v rozhovore pre Believeinrun.com už v roku 2019.

V rovnakom roku Coros vydáva aj outdoorový model Apex a o rok neskôr potom vylepšený model Apex Pro a tiež najvybavenejší model Vertix.

V roku 2020 sa Coros blysol najľahšími GPS hodinkami na trhu – Pace 2 (29 gramov).

V roku 2021 Coros zaskočil trh modelom Vertix 2, ktorý má dokonca aj topografické mapy celého sveta, hudobný prehrávač, extra presnú GPS a to všetko kombinuje s neuveriteľnou výdržou batérie.

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

713,00 € skladom

Ako to bude s Corosom do budúcna?

To sa ťažko hovorí, ale zatiaľ to so značkou vyzerá veľmi dobre. Myslím, že za tých pár rokov sa im podarilo infiltrovať do športového sveta a priniesť svieži vietor do plachiet. Aby som bol úprimný, Garmin už dosť rokov spokojne sedel na svojom bidielku a značky ako Suunto či Polar ich moc nemohli ohroziť.

Teraz tu ale máme drzého mladíka, ktorý dokonca predstavil technológie, ktoré sme nevideli ani u Garminu. Napríklad multifrekvenčný príjem GPS a abnormálnu výdrž batérie. Áno, Garmin s nimi potom v nových modeloch tiež prišiel, ale Coros bol prvý. A už sa nemôžem dočkať jeho ďalších prvenstiev.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 702 dňami, reagovať
Chlapci konečne máte svoje vlasy.....možno by bolo dobré ak robíte video o Corose mat na rukách aj hodinky tejto značky...jednak by ľudia mali akú-takú predstavu ako tie hodinky sedia na ruke a bolo by to fér voči značke o ktorej rozprávate...Vy mate stále Garminy....a to ma privádza k otázke pre Dominika...kde sa podeli Tactixy7 , že už niesu na ruke ??? ...Matej v okuliaroch má profesorský look ( ja nosím okuliare od 8 mesiacov od narodenia ) ....a má nepokojné nohy , čo je dosť vidieť na oboch posledných videách....ale za posledné videjká pochvala chlapci...
Dominik Hokpred 702 dňami
Zdravím, Michale. Už je to nějakou dobu, co jsme toto video točili. Tudíž, barva vlasů je ještě před barvením a je to ještě předtím než jsem začal nosit Tactixy 7. Matějovi nohu přivážeme. :) Díky za pochvalu!