Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Tagy: O značke | Frederique Constant | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 2.10.2023 | 11 MIN | 1x komentár

Ak by sme mali Frederique Constant opísať jednou vetou, určite by to bolo, že ide o švajčiarsku značku, ktorá síce nemá stáročnú históriu, ale na svojom konte má viac úspechov a výrobných strojčekov ako väčšina stáročných hodiniek. Príbeh značky Frederique Constant je však určite pestrejší. Ste zvedaví? Vydajme sa po jeho stopách.

Za necelých 40 rokov existencie značka Frederique Constant predstavila viac ako 30 vlastných kalibrov, prvé švajčiarske klasické smartwatch a posunula vpred tradičný spôsob regulácie mechanických strojčekov.

Jej mottom je Žite svoju vášeň. A zdá sa, že v spoločnosti Frederique Constant to nie sú len prázdne slová. A pritom sú verní svojej pôvodnej myšlienke ponúkať cenovo dostupný luxus. A touto myšlienkou aj začneme.

1988. Zrod spoločnosti Frederique Constant

Bol teplý večer v roku 1988. Mladý holandský pár Peter a Aletta, ktorý sa vracal z ciest, stál pred výkladom hodiniek a obdivoval švajčiarske hodinky. Ceny však boli nad ich možnosti. Veď sotva skončili vysokú školu a kúpa hodiniek za sumu rovnajúcu sa ročnému platu neprichádzala do úvahy.

Mali siahnuť po plastových hodinkách Swatches, alebo skromne šetriť, aby dosiahli na tradičné hodinárske mená? Väčšina by to urobila. Oni sa však rozhodli ísť inou cestou. Založili si vlastnú značku švajčiarskych hodiniek a ich hnacou víziou bolo ponúkať švajčiarsky luxus za dostupné ceny.

Možno som to trochu prikrášlil, ale tak nejako to naozaj bolo. Išlo o holandského podnikateľa Petra Stasa a jeho manželku Alettu Stas-Bax. Keď založili spoločnosť Frederique Constant, Peter mal 25 rokov a Aletta ešte menej. Mali však jasnú víziu a, ako sa ukázalo, geniálny nápad, ktorý prišiel v správnom čase.

Za značkou Frederique Constant stojí Aletta a Peter Stas.

Aletta a Peter Stasovci stoja za značkou Frederique Constant.

Koniec 80. rokov bol ešte poznačený krízou kremeňa, ktorá v 70. rokoch spôsobila kolaps švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu. Mnohé zo značiek, ktoré prežili, sa prispôsobili tým, že sa zamerali na presný opak quartzových hodiniek – teda ponúkali luxusné hodinky demonštrujúce kvalitu a ručné hodinárske remeslo.

Segment elegantných švajčiarskych hodiniek v dostupnej cenovej kategórii bol trochu... prehliadaný. A práve túto medzeru na trhu sa spoločnosť Stas rozhodla vyplniť práve včas.

Za názvom Frederique Constant nehľadajte predchodcu hodinárov. Ide o zloženinu prostredného mena oboch zakladateľov a krstných mien ich prarodičov. Konkrétne Frédérique Schreiner (1881–1969) a Constant Stas (1880–1967). Druhý menovaný bol však s hodinárstvom spojený len zľahka, založil totiž spoločnosť na výrobu hodinových ciferníkov. Niečo predsa len.

Rozhodne však nemôžeme hovoriť o žiadnej dlhej hodinárskej tradícii. Nie, Frederique Constant je relatívne nová značka hodiniek. Ale verte, že na konci článku sa presvedčíte o jej inovatívnosti a obrovskom prínose pre hodinársky priemysel. Ale postupne.

1992. Prvá kolekcia z 18. storočia

Hoci spoločnosť Frederique Constant bola založená v roku 1988, rodina Stasovcov predstavila svoju prvú kolekciu až o 4 roky neskôr na výstave v Hongkongu.

Celý ten čas starostlivo pripravovali kolekciu, ktorú nazvali 18. storočie. Išlo o kolekciu 6 modelov s prevzatými mechanickými strojčekmi. Zhotovením hodiniek poverili švajčiarskeho hodinára. Kolekcia na výstave zaujala a prvé objednávky na seba nenechali dlho čakať.

První kolekce Frederique Constant.

Prvá kolekcia Frederique Constant.

1994. Prvé hodinky Open Heart na svete

Rok 1994 sa stal pre značku významným, keď predstavila modely s názvom Heart Beat. Išlo o mechanické hodinky s okienkom na naťahovanie na 12. hodine. Strojček bol od švajčiarskej spoločnosti Sellity.

První hodinky s open heart.

Prvé hodinky s open heart.

Frederique Constant dokonca uvádza, že ako prvý použil tento vizuálny prvok - medzistupeň medzi plným a skeletovaným ciferníkom. Google síce nachádza náznaky inej značky, ktorá použila hľadáčik o niekoľko rokov skôr, ale kto vie. Faktom je, že to bola spoločnosť FC, ktorá rozšírila otvorené srdce do hodinárskeho sveta. Dnes ho považujeme za bežnú súčasť odhaľujúcu bijúce srdce mechanických hodiniek. A vidíte, táto myšlienka, ktorá mala pôvodne upozorniť zákazníkov, že napriek cenovej dostupnosti ide o mechanické hodinky, sa zrodila len nedávno.

Práve priezor zotrvačníka sa stal jedným z charakteristických prvkov značky.

1997–2000. Prvýkrát na veľtrhu Baselworld

Keď sa pozriete na vývoj značky Frederique Constant, je to ako pohľad z vtáčej perspektívy. Ani nie 10 rokov po prvom nápade už FC vystavuje na slávnom veľtrhu Baselworld. A manželia Stasovci sú tak oddaní svojej švajčiarskej značke, že sa za ňou sťahujú do Ženevy.

O tri roky neskôr, v roku 2000, presťahujú sídlo FC zo ženevského Carouge do Chêne-Bourgu. Jednoducho potrebovali viac priestoru. Nebude však trvať dlho a výrobné centrum opäť presťahujú. Konkrétne v roku 2006 do Plan-les-Ouates, kde to budú mať čo by kameňom dohodil od veľkej spoločnosti Rolex.

Najprv budú mať k dispozícii priestor s rozlohou viac ako 3 000 metrov štvorcových a neskôr svoju štvorpodlažnú budovu rozšíria na viac ako dvojnásobok. V tejto ženevskej továrni snov a krásnych hodiniek sa odohráva všetko; od výroby prevažnej väčšiny komponentov pre strojčeky až po ich montáž a kontrolu.

2001. Do FC nastupuje Pim Koeslag, jeden z najlepších hodinárov súčasnosti

Pim Koeslag. Meno tohto holandského hodinárskeho majstra si treba zapamätať. Viac ako 20 rokov viedol vývojový tím hodiniek Frederique Constant a pomáhal zakladateľom splniť ich sen o vlastnej výrobe strojčekov.

Rovnako ako Peter a Alleta Stas, aj Pim Koeslag sa narodil v Holandsku (1981), kde absolvoval hodinársku školu a stal sa študentom roka. Svoj životopis odniesol významnému hodinárovi Christiaanovi van der Klaauwovi, ktorý mu poradil, aby pokračoval v učení u Frederique Constant vo Švajčiarsku.

Klaauw to možno dodnes ľutuje, pretože to, čo Pim v FC dokázal, prekonalo všetky očakávania. Možno vás však bude zaujímať, že Pim Koeslag v roku 2022 predsa len opustil spoločnosť Frederique, aby sa mohol venovať svojim chlapčenským túžbam. Kúpil väčšinový podiel v značke Christiaan van der Klaauw a rozhodol sa, že ju vynesie na najvyššiu hodinársku priečku.

Ale späť k Frederique Constant. Talent, vízia a spolupráca s niekoľkými hodinárskymi školami vo Švajčiarsku a Holandsku dali vzniknúť prvému vlastnému kalibru Frederique Constant – FC-910. Pimovi Koeslagovi to trvalo len tri roky.

Pim Koeslag měl přes 20 let na starost kompletní vývoj strojků Frederique Constant.

Pim Koeslag bol viac ako 20 rokov zodpovedný za kompletný vývoj strojčekov Frederique Constant.

A hoci značka pri veľkovýrobe stále spolupracuje s externými dodávateľmi, Frederique Constant dokáže vyrobiť hodinky takmer od A po Z. Teda s výnimkou niekoľkých malých súčiastok, ako je napríklad vlasová pružina zotrvačníka strojčeka.

2002. Stas kupuje Alpinu, značku športových hodiniek

Od začiatku mala byť značka Frederique Constant synonymom luxusne vyzerajúcich cenovo dostupných švajčiarskych hodiniek. Ale aj elegantné. FC nikdy nemala vyslovene športovú kolekciu a zakladatelia ju ani nechceli.

Takmer by sa dalo povedať, že ju kategoricky odmietli, pretože nezapadala do zaužívanej DNA značky, a tej chceli Stas zostať verní. Ako však uspokojiť akcionárov, ktorí volali po športovom odvetví? Hodinky tiež dokonale spracované, so silným švajčiarskym duchom, ale so športovým nádychom? Odpoveďou bola Alpina.

Tradičná švajčiarska značka Alpina mala športové hodinky v krvi. Bohužiaľ, na začiatku tisícročia sa po nevydarenom boji s krízou kremeňa ocitla na pokraji bankrotu. Stas sa ju rozhodol kúpiť, oživiť a začleniť do skupiny Frederique Constant.

Podrobne sme o tom písali v samostatnom článku venovanom značke hodiniek Alpina:

Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila
22.11.2019 - Agáta Vřeská
Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila

2004. Prvý manufaktúrny strojček FC-910

Áno, prvým výrobným strojčekom spoločnosti Frederique Constant bol už spomínaný kaliber FC-910, strojček s manuálnym náťahom a 48-hodinovou rezervou chodu. A hádajte, čo hodinky s týmto strojčekom ponúkali: správne, otvorené srdce. A nie len tak hocijaké hodinky. Nielenže ho mohli posúvať, kam sa im zachcelo, ale zotrvačný mostík kreatívne zakomponovali aj do samotného ciferníka.

2007–2008. Vývoj vnútorných kalibrov naberá na obrátkach. Pridáva sa Tourbillon

Prvý interný strojček s automatickým naťahovaním prichádza v roku 2007 ako kaliber FC-935. Ani tentoraz však nešlo o obyčajný strojček. Vývojový tím pod vedením neohrozeného Pima Koeslaga sa rozhodol pre silikónové krokové koleso, ktoré ako jedno z prvých na svete odolávalo magnetickému pôsobeniu. Bola to predzvesť kremíkovej éry, ktorú zažívame dodnes.

Myslíte si, že FC môže byť teraz spokojný? Nie. V skutočnosti to bol ešte len začiatok. Už v roku 2008 - len pripomíname, že značka bola založená pred 20 rokmi - prišla s vlastným tourbillonom. Strojček s kráľovskou komplikáciou, do ktorej sa nepúšťajú ani etablovanejšie značky. A už vôbec nie v tomto cenovom segmente.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Išlo o limitovanú edíciu, v ktorej boli opäť použité kremíkové komponenty. Kaliber má označenie FC-980. Frederique využil aj dizajn podpisu a nechal klietku so zotrvačníkom otáčať na 6. hodine v otvorenom srdci. Okrem toho mal model aj ukazovateľ dňa a noci.

V súčasnosti sa zameriava najmä na dvojručičkové turbulátory v minimalistickom dizajne.

2008. Založenie spoločnosti Ateliers deMonaco

Frederique Constant mal byť cenovo dostupným luxusom. Koniec koncov, práve preto bola založená. Peter Stas si však spolu s Pimom Koeslagom uvedomili, že okrem toho chcú vytvárať aj hodinky na hranici umenia. A spolu s Robertom van Pappelendamom založili spoločnosť Ateliers deMonaco, ktorá sa spolu so spoločnosťou Alpina stala súčasťou skupiny Frederique Constant.

Ateliers deMonaco Poinçon de Genève.

Ateliers deMonaco Poinçon de Genève.

Tu je možné rozvinúť svoje najkreatívnejšie nápady, použiť najbizarnejšie materiály a zakomponovať náročné komplikácie vrátane tourbillonu s minútovým opakovačom alebo flyback chronografu.
Každý kus vytvorený v Ateliers deMonaco je jedinečný a táto manufaktúrna značka sa hlási k vízii Noblesse Oblige – Vznešená povinnosť vysokej hodinárskej práce.

2012–2017. Manufacture Worldtimer, Flyback Chronograph a Perpetual Calendar

Ateliers bola len odbočka, naša pozornosť sa stále sústreďuje na Frederique. Tá v roku 2012 prišla s nápaditým in-house strojčekom FC-718 Worldtimer, ktorý umožňuje nastavenie času vo všetkých časových pásmach sveta. Ale pozor, nastavenie sa vykonáva prostredníctvom korunky, nie prostredníctvom ďalších tlačidiel, ako by ste možno očakávali v hodinkách tejto cenovej kategórie. (Dnes sú v ponuke modely Worldtimer s cenovkou niečo vyše 4 tisíc eur).

V roku 2016 sa objavuje ďalší manufaktúrny strojček FC-775, ktorý ponúka komplikáciu večného kalendára. Pridáva tak druhú kráľovskú komplikáciu.

Frederique Constant FC-775 s perpetuálním kalendářem.

Frederique Constant FC-775 s perpetuálnym kalendárom.

A o rok neskôr sa objavuje krásny chronograf s komplikáciou flyback, opäť s in-house strojčekom FC-760. Aj tu sa udialo niekoľko inovácií a smelo môžeme povedať, že sa ponúkajú v tejto kvalite a na tejto úrovni za vynikajúcu cenu.

Frederique Constant Flyback Chronograph.

Frederique Constant Flyback Chronograph.

Ako sa rodí komplikovaný strojček s komplikáciou flyback, môžete vidieť na promo videu FC:

2015. Prvé klasické smartwatch hodinky na svete

Rok 2015 bol revolučný. Znamenal predovšetkým uvedenie hodiniek Apple Watch, ktoré odštartovali neuveriteľný rozmach nositeľnej elektroniky.

Peter Staš bol však vizionár a nielenže tento trend predvídal, ale vedel naň aj reagovať. Len niekoľko týždňov pred uvedením hodiniek Apple Watch predstavil prvé Horological Smartwatch – hodinky s klasickým dizajnom, ale s inteligentnými funkciami.

Dosiahol to vďaka spolupráci s technologickou firmou Fullpower Technologies zo Silicon Valley. Výsledkom je spoločnosť MMT (Manufacture Modules Technologies Sàrl).

Pokračovali vo vývoji švajčiarskych inteligentných hodiniek a hodinky dokážu merať napríklad srdcový tep, spánok alebo upozornenia na notifikácie. V roku 2018 napríklad uviedli na trh modely, ktoré kombinujú vnútorný mechanický strojček a quartzový modul s inteligentnými funkciami. Tým posunuli vnímanie "horologických smart hodiniek" ešte ďalej.

Gwyneth Paltrow, Aletta Stas, Peter Stas a Charles Best na události Frederique Constant Horological Smartwatch, 2016. Foto: D Dipasupil/Getty Images

Gwyneth Paltrow, Aletta Stas, Peter Stas a Charles Best na podujatí Frederique Constant Horological Smartwatch, 2016. Photo: D Dipasupil/Getty Images

Dnes by sa však dalo povedať, že sa od inteligentných hodiniek vzďaľujú. Je totiž ťažké sústrediť sa na klasické hodinky a zároveň držať krok s rýchlo sa meniacimi trendmi vo svete inteligentných hodiniek.

2016. Vlastník sa mení, vášeň pre švajčiarske hodinky zostáva

Peter a Alleta Stasovci možno dúfali, že ich deti pôjdu v ich stopách a prevezmú rodinnú značku Frederique Constant. Mali však vlastné plány, a tak sa zakladatelia rozhodli v roku 2016 prikývnuť na ponuku japonskej skupiny Citizen.

Frederique (a s ním aj Alpina) prešiel do japonských rúk, ale značka si zachovala svoju identitu a Peter aj Alleta Stasovci sú stále na vedúcich pozíciách a v predstavenstve. A samozrejme, hodinky stále nesú označenie Swiss Made.

Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe
3.12.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

Napriek tomu môžeme hovoriť o ďalšom synegrickom spojení, pretože Frederique mohol novo využiť strojčeky od švajčiarskeho výrobcu La Joux-Perret, ktorý patrí aj pod Citizen Group. Príklad za všetky je strojček FC-391 postavený na LJPL110.

2021. Mo-no-lithic

Posledným výtvorom dvorného hodinára spoločnosti Frederique Constant Pima Koeslaga bol strojček s monolitickým zotrvačníkom. Monolitický označuje niečo, čo je vyrobené z jedného kusu. A tento konkrétny strojček je prelomový v tom, že nahradil 26-dielny systém jediným kusom vyrobeným zo silikónu.

Stroj kmitá rýchlosťou 288 000 polkmitov za hodinu, teda 40 Hz. Áno, desaťkrát rýchlejšie ako bežný mechanický strojček. Takže si viete predstaviť rýchlosť sekundovej ručičky... A napriek tomu má strojček rezervu chodu 80 hodín a je ultratenký.

Tento revolučný oscilátor vznikol v spolupráci s holandskou horologickou spoločnosťou YES!Delft. Názov kalibra je FC-810, bol to 30. výrobný strojček FC a Frederique naň môže byť patrične hrdý.

V ponuke sú modely Frederique Constant Monolithic s cenovkou niečo cez 4 tisíc eur. A povedzte mi, že to nie je dostupný luxus plný inovácií!

2023. 31. manufaktúrny strojček. S Big Date a mesačnou fázou

K svojim tridsiatym piatym narodeninám si značka dopriala 31. vlastný kaliber. Tentoraz ponúka veľkú dátumovú komplikáciu netradične medzi 2. a 3. hodinou, fázu mesiaca a ukazovateľ rezervy výkonu.

Pýtate sa, čo ďalej?

Ťažko odhadnúť, aké ďalšie inovácie značka hodiniek Frederique Constant pripraví. Už teraz je nepochybné, že predviedla fantastické veci a má neuveriteľný potenciál.

Najsympatickejšie na nej však je, že zostáva verná svojmu pôvodnému cieľu: ponúkať cenovo dostupný luxus.

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia
19.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni
8.11.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni

Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Miroslavpred 179 dňami, reagovať
Není nad přesnost