» Blog » Ingersoll

Príbeh značky Ingersoll – Od hodiniek, ktoré preslávili dolár, až po súčasnosť

Tagy: O značke | Ingersoll

Agáta Vřeská | 27.7.2022 | 7 MIN | 2x komentár

Hľadáte hodinky, za ktorými sa otočí veľa, veľa hláv? Tak také sú presne hodinky Ingersoll. Hľadáte hodinky, ktoré možno dnes nie sú tak známe, ale majú dlhú históriu? Tak aj také sú hodinky Ingersoll. Poďme sa pozrieť na túto prinajmenšom zaujímavú značku podrobnejšie.

Ako už zaznelo, väčšine z vás názov Ingersoll asi nič nepovie. Ale v skutočnosti boli svojho času (hlavne v Amerike) viac než známe. Možno ste už počuli výraz „jednodolárové hodinky“. Tak tie má na konte práve Ingersoll. Dnes je to ale iná značka, s iným zameraním a cieliaca na inú klientelu. Ale viete čo? Vezmime to pekne od začiatku.

Ako synovia farmára z Michiganu založili najstaršiu americkú manufaktúru na hodinky

A ten začiatok bol v roku 1882, kedy si v New Yorku dvaja bratia, Charles a Robert Ingersollovci, založili firmu s lacnými produktami. Spočiatku to ani neboli hodinky, ale napríklad príbory, hračky, bicykle, razítka, známky a ďalšie drobnosti. A netrvalo dlho, než zistili, že nájsť lacné hodinky je celkom oriešok.

V tej dobe sa hodinky vyrábali väčšinou celé ručne a boli celkom drahou záležitosťou. Nie každý si ich mohol dovoliť a platilo, že boli skôr znakom vyššej triedy. Snahy o lacné hodinky boli však v plnom prúde a napríklad spoločnosť Waterbury Clock dodávala na trh model Jumbo, ktorý bol práve lacnejšou alternatívou k drahším európskym hodinkám. A Ingersoll v tom uvidel príležitosť.

Rozhodli sa pre spoluprácu. Waterbury Clock bude hodinky vyrábať, Ingersoll predávať. V roku 1892 si od nich Ingersollovci objednali celkom veľkú objednávku 10 000 hodiniek. Predajná stratégia bola jednoduchá – ponúknuť funkčné, univerzálne, ale cenovo čo najviac dostupné hodinky. A táto stratégia sa vyplatila. Prvé hodinky, ktoré Ingersoll začal predávať, sa volali Universal.

Dopyt rástol a čoskoro vznikol nápad na hodinky, ktoré sa zapísali do histórie.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

Hodinky, ktoré preslávili dolár

Niesli názov Yankee a stáli práve 1 dolár, aby si ich mohol kúpiť každý muž za priemernú jednodennú mzdu. To sa písal rok 1896. Asi si viete predstaviť, že jednodolárové hodinky sa predávali samy. Za ich nízkou cenou stálo aj to, že nemali žiadne kamene alebo len jeden, boli vyrábané sériovo (poďakujme Henrymu Fordovi) a predávali sa v obyčajných krabičkách.

Ale aj cez ich obyčajnosť a nízke náklady išlo o funkčné hodinky, ktoré si získali povesť spoľahlivých a presných hodiniek. A vďaka tomu sa stali aj veľmi populárnymi. Ročne sa ich predalo státisíce až milióny a Waterbury pre Ingersoll produkoval zhruba 8 tisíc hodiniek denne. Ingersoll zvládol nielen distribúciu, ale aj zjednotil cenu hodiniek vo všetkých predajniach.

Popularitu Ingersollu zdvihol aj Theodore Roosevelt, ktorý rozprával, ako bol na niektorej svojej výprave v Afrike nazvaný „Mužom z krajiny, kde boli vyrobené hodinky Ingersoll“.

V novom tisícročí Ingersoll expandoval do Anglicka. Usídlil sa v Londýne a predával jednodolárové hodinky pod názvom Crown. Stáli 5 šilingov, čo zodpovedalo práve jednému doláru.

V Anglicku sa im darilo. Najskôr sa síce diely dovážali, ale čoskoro sa výroba pre tamojší trh presunula do Anglicka. Veď tiež Ingersoll kúpil ďalšie spoločnosti Trenton a New England Watch Company. (Len tak pre zaujímavosť, práve ako odkaz na spoluprácu s Trentonom vydal Ingersoll aj zaujímavú limitku so Swiss strojčekom.)

Foto: analogshift.comIngersoll prišiel ako prvý s vreckovými hodinkami so svetielkujúcim číselníkom nazvaným Radiolite. Foto: analogshift.com

Bola to zlatá éra pre Ingersoll. Za tých zhruba 20 rokov predal Ingersoll okolo 40 miliónov jednodolárových hodiniek. V ponuke mal ale okolo 10 rôznych modelov a zdalo sa, že obchod bude len kvitnúť. Podľa Ingersollu nosili ich hodinky aj Mark Twain, T. A. Edison, Charles Chaplin, Mahatmá Gándhí, James Dean, Marylin Monroe a hneď dvoje sa našli vo vraku Titaniku.

Gándhí prehlásil svoje vreckové hodinky Ingersoll za jednu z najcennejších vecí pre presné meranie času. Dnes hodinky môžete nájsť v múzeu New Delhi. Hodinky Ingersoll Jamesa Deana boli zasa svedkami jeho tragickej nehody.

Lenže potom prišla prvá svetová a po nej aj recesia. Kríza otriasla Ingersollom od základov a tie sa ukázali dosť vratké. V roku 1921 prišiel krach.

Ingersoll odkúpila spoločnosť Waterbury Clock (ktorú poznáme aj z histórie značky Timex) v roku 1922. V 30. rokoch sa na trhu pod značkou Ingersoll-Waterbury objavili dodnes známe hodinky s Mickey Mousom (ktoré údajne nosí románová postava Dr. Langdon z Šifry majstra Leonarda).

Invicta Disney
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Invicta Disney

První hodinky s Mickey Mousem přišly v roce 1933. A firmu Ingersoll-Waterbury to tehdy zachránilo před krachem.Prvé hodinky s Mickey Mousom prišli v roku 1933. A firmu Ingersoll-Waterbury to vtedy zachránilo pred krachom.

No a ďalej už bola história o niečo menej zaujímavá. Waterbury Clock predal v roku 1930 svojmu predstavenstvu londýnsku pobočku Ingersollu, takže sa stal anglickým podnikom. Po druhej svetovej sa britská spoločnosť Ingersoll Ltd. spojila so Smiths Industries Ltd. a Vickers Armstrongom a medzi najzaujímavejšie hodinky z vtedajšej produkcie paria modely s číselníkmi komiksových postáv.

Z tohto spoločného businessu sa Ingersoll stiahol v roku 1969. A potom prišla ešte quartzová kríza a tá tomu zasadila skoro finálny klinec.

A napriek tomu si aj dnes môžete kúpiť hodinky Ingersoll. V roku 1983 kúpil značku Steven Strauss, dnes patria celé práva firme Zeon – britskej pobočke honkongskej spoločnosti Gerald Group, ktorá je najväčší distribútor hodiniek vo Veľkej Británii. A tým sa ladne dostávame k súčasnosti značky Ingersoll., ktorá je… iná než predtým.

413,00 € (doručíme do 9.4.)

Ingersoll dnes. Gýč alebo zaujímavé mechaniky?

Keď som pátrala po názoroch na súčasné hodinky Ingersoll, našla som kontroverziu a zasa len kontroverziu. Aká je teda skutočne kvalita hodiniek Ingersoll?

Milovníci hodiniek musia podľa mňa značku zatratiť ešte skôr, než sa na hodinky poriadne pozrú. Možno je to oprávnené, ale možno je to skratkovitý pohľad. Na jednu stranu to chápem. Z historických väzieb totiž skutočne nič nezostalo. Americký Ingersoll je mŕtvy a dá sa povedať, že súčasný vlastník skôr využíva historické meno značky.

Tým skôr, že hodinky sú kompletované v Číne a niektoré strojčeky sú… áno, čínske. A tak je nemilou pravdou, že spočiatku bola kvalita hodiniek Ingerosoll skutočne nič moc.

Od 70. rokov produkoval Ingersoll quartzové hodinky, na konci 90. rokov potom prišiel nápad priviesť k životu opäť mechanické hodinky. Spočiatku používal Ingersoll cez 100 typov strojčekov, prevažne čínskej produkcie, napr. Liaocheng či Hangzhou. Dnes sa zameriava na mechanické hodinky len s niekoľkými strojčekmi predovšetkým od japonskej Miyoty a čínskeho výrobcu Sea-Gull.

Lenže ako vieme, dnes už ani zďaleka neplatí pravidlo, že čo je čínske, nie je dobré. Často je to dokonca v podobnej kvalite ako európska produkcia, ale za zlomok ceny. A platí to aj pre hodinkové strojčeky. Kvalita strojčekov aj hodiniek Ingersoll tak išla v posledných rokoch hore a dnes nájdete skôr spokojné recenzie zákazníkov, ktorí podľahli zaujímavému dizajnu hodiniek.

Je totiž pravdou, že dizajn je skutočne vyšperkovaný. Honosný, dokonca by sa dalo povedať, že hodinky pôsobia omnoho drahším dojmom, než za koľko sa predávajú. Zatiaľ čo na produktových fotkách to pôsobí trochu prepálene, naživo dokážu prekvapiť.

Predtým za dizajnom stál nemecký distribútor značky Werner Kwiatkowski, ale od roku 2015 sa vedenie rozhodlo, že si dizajn začne opäť robiť priamo Ingersoll. Ako sa im to darí, už môžete posúdiť sami.

Zameriavajú sa predovšetkým na skeletonové hodinky, alebo aspoň s open heart. Aj keď nájdete aj výnimky, ktoré pre zmenu tvarom puzdra inklinujú k iným hodinárskym legendám...

A ešte k tým strojčekom. Patrí sa doplniť, že mimo čínsku destináciu (Sea-Gull) využíva Ingersoll strojčeky od japonskej Miyoty. Občas narazíte aj na pár modelov so strojčekmi od Seika (NH35) alebo Swiss Made strojčeky v niektorých limitovaných edíciách (Precidrive od ETA).

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou
3.11.2021 - Agáta Vřeská
Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou

Ako teda pozerať na hodinky Ingersoll?

Záleží samozrejme na tom, čo vlastne hľadáte. Ak high-end hodinky s „europa-made“ razítkom, Ingersoll rozhodne nebude značka, po ktorej siahnuť. Pokiaľ vás ale fascinujú skeletonové hodinky, kde vidíte pracujúci strojček, nechcete za hodinky dávať balík a potrpíte si na detailné zdobenie, Ingersoll bude váš šálok lákavého nápoja.

U hodiniek ale nejde „len“ o strojčeky, ale aj použité materiály. Tu sa Ingersoll drží dnes už bežného štandardu a hodinky vyrába z kvalitnej chirurgickej ocele 316L. Pokiaľ majú nejakú farebnú úpravu, pôjde o PVD. A dokonca sa odvážili ísť aj do modelov z dnes fajnšmekrami obľúbeného bronzu. Obvykle ide o limitky, ktoré sú prepojené aj s nejakým príbehom.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

U sklíčok sa najčastejšie stretnete s tvrdeným minerálom a vodeodolnosť je obvykle prispôsobená zameraniu modelov. U elegantných je to 50 metrov, u športových modelov obvykle 100 metrov.

Ingersollu asi (skôr určite) nepríde na chuť každý. Výrazná zdobnosť, priehľady na strojček, mechanické strojčeky, často vysoké puzdrá… Pre niekoho to bude skrátka už moc. Ale práve to je ich predajný argument a dôvod, prečo sa za nimi ľudia zvedavo obhliadnu.

Na Ingersolle je rozhodne sympatické, že si jasne určil smer, ktorým chce v modernej histórii značky ísť, nebojí sa robiť veci po svojom a za dostupné ceny ponúka svojim zákazníkom niečo zaujímavé a svojbytné.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Dawepred 603 dňami, reagovať
Ingersoll ponuka okrem ineho aj ,,večne kalendáre, ukazovatele mesačnych fáz, tourbilony,, a ďalšie nechutnosti. Som fanúšikom mechaniky a z mojej hodinarskej komunity nepoznam nikoho, kto by mal zbierku hodiniek tejto značky, alebo sa o ich produkty zaujímal ! Prečo asi ??? ????
Agáta Vřeskápred 601 dňami
Zdravím, Dawe, to, že nikto z vašej hodinárskej komunity nezbiera práve Ingersoll síce chápem, ale je to snáď dôvod, prečo by si táto hodinárska značka nemala nájsť nadšencov? Alebo že by nebola zaujímavá? To mi príde ako divný predpoklad :)